Care este cel mai bun aparat foto de tip D-SLR? Care sunt caracteristicile unui aparat foto bun?

 

Mai rapide, inteligente si performante acestea sunt caracteristicile cautate la cel mai bun aparat foto de tip D-SLR. Profesionstii in arta fotografica prefera sa foloseasca un aparat de tip D-SLR (Digital Single Lens Reflex), insa sunt modele care pot fi utilizate cu usurinta si de incepatori.

Avantajele unui aparat D-SLR sunt: lentilele interschimbabile, auto-focus rapid, timpii de intarziere – dintre momentul in care apesi pe buton si cel in care poza este facuta – mici, sunt mai putin zgomotoase, au ISO performant. Dezavantaje: dimensiunea mare, nu sunt la fel de simplu in utilizare precum un aparat compact sau un model mirrorless, pretul mare (un aparat D-SLR bun are un pret incepand de la 1500 lei).

Cel mai bun aparat foto D-SLR

 

Cum alegi cel mai bun aparat foto de tip D-SLR?

 

Primul pas este sa te gandesti pentru ce anume doresti sa achizitionezi aceasta camera? Vrei sa filmezi momentele petrecute alaturi de cei dragi, sa faci poze tip portret, sa fotografiezi imagini in miscare – tip: sport, sau in natura – tip: outdoor. In functie de aceasta decizie trebuie sa cauti un aparat foto cu anumite caracteristici in ce privesc: focusul, timpul de reactie, sensibilitatea ISO, obiectivul etc..

Pentru poze in natura ai nevoie de o camera a carei lentila sa capteze un unghi cat mai mare, de asemenea este bine sa achizitionezi si accesorii adecvate precum trepied sau filtru D-SLR. Pentru macro-poze vei avea nevoie de o camera precisa cu un timp de reactie mai mic. In sens opus – pentru imagini in miscare (sport), o camera cu o viteza de reactie mare, cu focus puternic si cu 3 – 4 cadre pe secunda este necesar. In cazul pozelor de tip portret, ai nevoie de un aparat cu un timp de reactie mic, si un obiectiv de 70 – 90 mm.
aparatefotoNIKON-D5200-img_14
Dupa cum am precizat mai sus trebuie sa te decizi daca doresti o camera care sa filmeze sau nu? Majoritatea camerelor inregistreaza videoclipuri HD, insa cat de des vei folosii aceasta functie? Daca nu foarte des atunci recomand sa investesti bugetul in acel aparat care produce efectele dorite de tine si chiar in accesorii potrivite si sa cumperi separat o camera video sau un model de camera video sport – dupa necesitate.

Sensibilitatea ISO influenteaza cat de luminoase vor iesi pozele, cu cat aceasta este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai luminoase. Pentru a-ti forma o idee ca punct de reper mentionez ca un aparat cu o sensibilitate ISO de 100 – 6400 te ajuta sa obitii o imagine buna intr-un cadru intunecat.

Un alt aspect este senzorul, pe  suprafata acestuia se regasesc pixelii care dau rezolutia imaginii, insa diferenta dintre un model de 12 mp si un altul de 24 mp se va observa doar atunci cand doresti sa redimensionezi poza. Majoritatea pesoanelor cand aleg un aparat foto considera ca numarul mp reprezinta un criteriu esential in performanta aparatului, daca insa iti doresti un aparat pentru a fotografia momente alaturi de cei dragi, incearca sa alegi un aparat de 17 mp – care este suficient.

Cel mai bun aparat foto D-SLR iti ofera posibilitatea sa alegi ce tip de vizor sa foloseti, daca optic sau electronic. Recomandarea mea este vizorul optic intrucat permite sa vezi poza exact cum este, fara intazieri.

Obiectivul de kit  este cel mai important, o mare parte dintre modelele existente au un obiectiv standard de 18 -55mm. Daca insa doresti un obiectiv performant trebuie sa alegi unul in functie de scopul pentru care doresti sa folosesti aparatul. Un obiectiv cu sistem de stabilizare si chiar cu filtru D-SLR ( filtrul il poti cumpara ulterior separat ), or sa iti fie de mare ajutor.

cel mai bun aparat fotoAlte caracteristici importante:

Tipul display-ul electronic rabatabil / fix. Un model cu display rabatabila iti poate oferii multe avantaje, de exemplu sa iti faci singur poze, atunci cand nu ai pe cineva in preajma sa te ajute. Un dezavantaj este insa pretul, mai mare fata de modelele simple.

Sistemul de focalizare sau punctele de focalizare , in general 9 – 11 puncte de focalizare sunt suficiente, insa cu cat sunt mai multe, cu atat va fi mai usor sa alegi unde sa fie punctul de prim plan, respectiv de focus.

Tipul / viteza blitz-ului sunt importante, precum si modulele de lucru cu blitz-ul (ex: blitz de umplere, blitz automat, sincronizare lenta, sincronizare blitz spate, sincronizare lenta cu reducere ochi rosii etc).

Wireless: modele mai noi au incorporate sistemul de wireless – ce te ajuta sa descarci mai repede pozele pe telefon, laptop sau tableta atunci cand nu mai ai spatiu pe cardul de memorie.

 

Acestea sunt cateva dintre caracteristicile ce trebuie sa le urmaresti la cel mai bun aparat foto D-SLR.

 

In continuare am sa iti prezint trei modele performante de aparate D-SLR:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat foto DSLR Sony SLT A58K

Aparat foto DSLR Sony SLT A58K, 20.1MP, Black 

Aparat foto DSLR Nikon D5200, 24.1MP, Red + Obiectiv 18-55mm VRII

Aparat foto DSLR Nikon D5200, 24.1MP, Red + Obiectiv 18-55mm

Aparat foto DSLR Nikon D3300, 24.2MP + Obiectiv 18-55mm VR II

Aparat foto DSLR Nikon D3300, 24.2MP + Obiectiv 18-55mm VR II

Rez. senzor (Mp): 20.1 Rez. senzor (Mp): 24.1 Rez. senzor (Mp): 24.2
Dimensiune senzor (mm): 23.2 x 15.4 Dimensiune senzor (mm): 23.2 x 15.6 Dimensiune senzor (mm): 23.2 x 15.4
 Puncte de focalizare: 15 puncte Puncte de focalizare: 39 puncte Puncte de focalizare: 11 puncte
 Sensibilitate ISO: 100 – 16000 Sensibilitate ISO: 100 – 25600 Sensibilitate ISO: 100 – 12800
 Format inregistrare video: Full HD Format inregistrare video: Full HD Format inregistrare video: Full HD
 Rezolutii film: 1920 x 1080 Rezolutii film: 1920 x 1080 Rezolutii film: 1920 x 1080, 1280 x 720, 640 x 424
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizare: 26.05.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: