Ghid de alegere a centralelor termice - Blogul Romstal.ro

Introducere in centralele termice

Care este alegerea cea mai buna cand vine vorba de centralele pentru inclazirea locuintei. Ce trebuie sa luam in considerare cand alegem o centrala pentru casa/apartament? Investitia initiala este mai importanta decat tipul de combustibil folosit pentru alimentarea centralei? Intrebari care vor fi detaliate in cele ce urmeaza, in urma consultarii specialistilor in domeniu si a sondajelor facute printer oamenii obisnuiti din diferite zone.

Primul lucru care trebuie clarificat de la bun inceput este tipul de combustibil folosit pentru alimentarea centralei. Care poate fi gaz, gpl, peleti, lemne, carbuni, curent electric, dintre cele mai cunoscute si mai des utilizate.

Din punct de vedere al costurilor centrala termica pe gaz este alegerea optima daca nu exista costuri suplimentare cu conectarea la reteaua de gaz. O sa incercam in urmatoarele articole sa tratam problema conectarii la reteaua nationala de gaz, care este costul maxim pe care utilizatorul final ar putea sa-l plateasca pentru conectare si in cat timp se recupereaza investitia daca se opteaza pentru gaz in loc de peleti, lemne sau curent.

Foarte important, cand se fac comparatii intre diferitele tipuri de inclazire, este cat de bine este izolata locuinta, daca radiatorele instalate sunt dimensionate pentru incaperile pe care le deservesc, care este temperatura optima pentru confort (20 sau 25 de grade) din interior si cum este aceasta setata cu ajutorul termostatului ambiental, termostat pe radiatoare, controlul temperaturii apei din radiatoare.

In acest articol ne vom limita la centralele termice care folosesc combustibil – gaz. Despre restul tipurilor de centrale vom vorbi in urmatoarele articole, fiind foarte multe aspecte de atins la fiecare.

Centrala termica – gaz

Inainte de a incepe sa analizam centralele termice pe gaz din toate perspectivele trebuie sa mentionam ca acest articol se bazeaza pe presupunerea ca locuinta unde se instaleaza acest tip de centrala se afla intr-o zona care este acoperita de reteaua nationala de gaz.

Centrala termica pe gaz se imparte in 2 categorii:

Centralele termice clasice au un randament mai scazut, undeva la 92-94% cu o medie de 78%, fata de cele in condensatie. Centralele in condensatie ajung la o eficeinta de 106-108% cu o medie de 99%, in functie de modul de lucru si de recuperare a gazelor arse. Binenteles ca intre cele doua categorii exista si o diferenta de pret, diferenta care se recupereaza relativ repede pe baza eficientei superioare a centralelor in condensatie. Recomandarea este alegerea unei centrale in condensatie.

In functie de modul de evacuare al gazelor arse exista:

La alegerea unei centrale termice pe gaz trebuie tinut cont si de modul de evacuare a gazelor arse, si sunt centrale cu tiraj normal si centrale cu tiraj fortat. Pentru apartamente unde nu exista posibilitate construirii unui cos de fum trebuie utilizate centrale termice cu tiraj fortat.

O centrala normala pe gaz evacueaza printr-un cos gazul ars ce este descompus in diozid de carbon si vapori de apa. Centralele in condensatie recupereaza o parte din energia rezidula care apare la evacuarea gazelor arse, avand si un impact mai redus asupra mediului pe langa eficienta sporita. Centralele in condensatie sunt centrale cu tiraj fortat.

Exista o directiva a Uniunii Europene care interzice fabricarea centralelor clasice, permitand vanzarea in continuare a celor care se afla deja in stoc.

Puterea termica:

Un alt factor foarte important in alegerea unei centrale termice este puterea termica.

Aceasta trebuie calculata foarte atent tinand cont de suprafata incalzita, numar calorifere, distante trasee apa, necesar de apa menajera incalzita.

Pentru calculul puterii termice necesare centralei ce urmeaza a fi instalata in locuinta trebuie sa tinem cont de:

  • temperatura optima dorita
  • rezistenta termica a peretilor interior
  • gradul de izolare a peretilor exterior
  • marimea suprafetelor vitrate
  • orientarea si amplasare locuintei
  • suprafata incaperilor si inaltimea acestora

Este nevoie de un specialist proiectant de instalatii pentru a face un calcul tinand cont de toti factorii de mai sus. Pentru un calcul orientativ (in cazul in care nu apelati la serviciile unui specialist) pentru incalzirea unui mc de aer este necesara o putere termica ce variaza de la 40W la 60W. Pentru un imobil foarte bine izolat putere de 40W/mc aer, mediu izolat 50W/mc aer si slab izolat 60W/mc aer.

In cazul centralelor in condensatie deoarece temperatura recuperata este mai mica decat cea rezultata din arderea directa a gazelor, acestea vor funtiona la o temperatura mai scazuta a agentului termic. De aici vine concluzia si recomandarea de utilizare a sistemelor de incalzire in pardoseala sau a radiatoarelor cu suprafata radianta mare.

Elemente suplimentare de care trebuie sa tineti cont la alegerea unei centrale pe gaz:

  • Elemente de comanda si control
  • Elemente de siguranta

Elemente de comanda si control

Panoul de comanda si diagnoza al centralei termice este nelipsit de la moajoritatea centralelor termice fabricate in momentul de fata. Alegerea centralelor care ofera un panou de comanda cu afisaj LCD trebuie sa tina cont si de functiile suplimentare pe care le ofera, functii de programare, functii de siguranta, functii de masurare temperatura. Toate acestea pot conduce la un confort sporit si la o diagnoza si remediere a defectelor mult mai rapida si mai usoara.

Asigurati-va ca acest panou cu afisaj LCD dispune de cat mai multe functii de diagnoza si senzorisitica, meniuri simple si avertizari vizuale si sonore in caz de avarii. Totodata exista si centrale cu posibilitate de comanda si control de la distanta prin Wifi, acestea avand o aplicatie disponibila pentru dispozitivele android si ios.

{https://www.emag.ro/centrala-murala-in-condensare-ariston-alteas-one-net-30-30-kw-schimbator-primar-inox-senzor-de-camera-cube-sonda-externa-interfata-cu-ecran-tactil-alteas-one-net-30/pd/D0T63NBBM/}

Elemente de siguranta

  • Protectie la lipsa gaz
  • Protectie la inghet
  • Protectie la lipsa apa
  • Protectie pentru evacuarea gazelor arse

Protectia la lipsa de gaz este realizata cu ajutorul electrodului de ionizare, trebuie s ava asigurati ca centrala pe care o veti achizitiona are acest tip de protectie. Centralele aparute in ultimii ani se opresc automat la depistarea unei nereguli grave, iar faptul ca se opreste si alimentarea cu energie reprezinta o masura de siguranta suplimentara pentru ca se elimina o sursa de inflamare.

Protectia la inghet atrage in prealabil un semnal privind locul de amplasare al centralei termice. Acest loc trebuie ales intr-o zona in care temperatura nu scade sub 5 grade Celsius si nu ajunge la mai mult de 35 de grade Celsius. Trebuie evitata amplasarea acesteia in zone care ajung la 0 grade, este periculoas ca apa sa inghete in centrala. Majoritatea centralelor noi au o protectie la inghet.

Protectia la lipsa de apa exista la majoritatea centralelor si functioneaza prin avertizarea clara a utilizatorului in cazul in care aceasta simte o scadere a presiunii din instalatie. Un beneficiu foarte important al acestui element de siguranta este informarea prompta si clara a utilizatorului care poate lua masuri imediate de remediere.

Preotectia pentru evacuarea gazelor arse este foarte improtanta si se realizeaza cu ajutorul ventilatorului si a presostatului de aer. Este un element de siguranta care impiedica noxele rezultate in urma arderii sa se raspandeasca in spatiul de locuit.

Concluzie:

Ca ultima consideratie pentru centralele termice trebuie verificata existenta si capacitatea boiler-ului incorporat in centrala termica. Acesta poate oferi un avantaj in conditiile in care sunt mai multe persoane care utilizeaza apa calda in acelasi timp sau in cazul in care doriti ca apa calda de la robinet sa ajung intr-un timp mai scurt.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: