SFATURI PENTRU ALEGEREA CELUI MAI BUN GENERATOR

In functie de locul in care locuiti este posibil intr-o masura mai mare sau mai mica sa fiti lasat pe intuneric. Cu siguranta vi s-a intamplat macar o data in viata, iar daca nu, sigur vi se va intampla. Cand se va intampla nu veti dori sa fiti prinsi nepregatiti. Un generator este solutia.

Daca aveti toate datele cu privire la cea mai buna alegere, cand vine vorba de selectarea unui generator ca sursa de back-up pentru alimentarea intregii case sau doar a elementelor/echipamentelor esentiale poate chiar vitale pentru tine, intreruperile in alimentarea cu energie, nu va vor afecta. Ghidul urmator va va ajuta sa luati decizia corecta tinand cont de mai multi factori.

Cu ajutorul ghidului si calculand valorile de intrare veti putea alege generatorul potrivit pentru nevoile si casa Dvs., totodata tinand cont si de un factor foarte important cum este pretul. In functie de necesitati pretul poate varia de la cateva sute de lei pana la zeci de mii de lei. Ghidul se va limita la generatoare pentru uz casnic.

 

Prima intrebare pe care trebuie sa o puneti este: Ce vreau sa alimentez cu ajutorul generatorului?

Pasul unu este sa faceti o lista cu toate electrocasnicele, becurile, si orice alte echipamente doriti sa le folositi simultan alimentate cu ajutorul generatorului.

 • Cate becuri voi aprinde simultan in casa?
 • Voi folosi in acelasi timp cuptorul cu microunde si cuptorul electric?
 • Este neaparat necesar sa functioneze boiler-ul?

Mai jos regasiti un tabel cu valori medii de consum pentru prinicpalele electrocasnice si echipamente electrice.

Este important sa tineti cont ca aceste valori sunt aproximative si difera de la model la model. In plus trebuie sa aveti in vedere ca fiecare echipament la pornire are un varf de consum mai ridicat (posibil si de 3 ori mai mare) fata de valoarea de consum in sarcina.

Electrocasnice/Echip.Consum aprox. (W)Electrocasnice/Echip.Consum aprox. (W)
Frigider800Televizor300
Hidrofor1200Uscator rufe2000
Plita electrica1500Cuptor cu microunde750
Esspresor cafea800Cuptor electric1500
Hota300Boiler1500
Masina de spalat rufe1200Calculator700
Masina de spalat vase700-1450Becuri50
Uscator de par800-1700Fier de calcat1800
Aer conditionat1500Pompa apa centrala termica60
Centrala termica gaz150  

*Pentru valori exacte ale consumului aparatelor Dvs. va recomandam sa consultati fisele tehnice ale acestora.

 

Prima recomandare

Este sa alegeti un generator cu o rezerva de minim 25% putere (W) fata de valoarea pe care o veti calcula. Atentie este vorba de echipamentele care vor fi folosite simultan. Toate generatoarele au o valoare maxima de putere (W) pe care o pot sustine, dar in general pentru o utilizare continua se considera maximul undeva la 90% din specificatie.

Un beneficiu al alegerii unui generator cu o putere mai mare decat necesara, cu toate ca va fi putin mai costisitor, este ca investitia extra va fi recuperata rapid prin economisire de combustibil si viata mai lunga, castigate prin faptul ca generatorul nu va fi folosit la incarcare maxima.

Generator de curent Senci SC-10000E, 8500W, 230V - AVR inclus, motor benzina cu demaraj electric

O sa observati in toate specificatiile tehnice ale generatoarelor ca puterea este exprimata atat in W (Watt) cat si in VA (Volt-Amper) ceea ce poate duce la confuzii. O sa incerc sa explic pe scurt diferenta dintre cele doua unitati de masura.

Puterea consumata de un echipament este exprimata in W (Watt) sau VA (Volt –Amper). Puterea in W este puterea reala consumata de echipament. VA este numita “putere aparenta” si este produsul inmultirii tensiunii aplicate echipamentului cu, curentul consumat de acesta. In Watt se exprima consumul pe care il platim la compania de electricitate si caldura generata de echipament. Valoarea VA este folosita pentru dimensionarea cablurilor si sigurantelor. Valoarea VA este intotdeauna mai mare sau egala cu valoarea W. Diferenta dintre W si VA se numeste factor de putere si se exprima ori ca valoare zecimala (ex. 0.8) ori ca procent (ex. 80%).

VEZI DETALII SI PRET

Criterii pentru slectie generatoare:

 • Tip motor – 2 timpi, 4 timpi, Diesel
 • Capacitate rezervor
 • Sistem de pornire – manual (sfoara) sau electric (la cheie)
 • Cost
 • Greutate/portabilitate
 • Nivel de zgomot

Generatoarele cu motoare Diesel sunt in general de capacitate mare, peste nevoile unei locuinte obisnuite. Tocmai de acceea preturile de pornire incep de la aprox. 5000 lei. Investitie nejustificata pentru mici intreruperi casnice in alimentarea cu energie.

Daca nu sunteti limitati de buget, puteti opta pentru un generator Diesel, un mare avantaj al acestuia fiind posibilitatea de automatizare a pornirii in cazul intreruperii alimentarii principale.

Generator insonorizat Kipor KDE 13 SS3

VEZI DETALII SI PRET

 

A doua recomandare

Este generatorul pe benzina in 4 timpi. Este alegerea optima pentru o locuinta obisnuita. Raportul calitate/nevoie (putere, autonomie) pret fiind cel mai bun. Partea de automatizare fiind putin mai greu de realizat tinand cont ca generatoarele pe benzina pentru pornire au nevoie de soc tras.

In functie de buget se poate opta pentru generatoare cu sistem de pornire la sfoara sau la cheie. Cum puteti vedea in exemplul de mai jos. Majoritatea generatoarelor care au pornire la cheie au si optiune de pornire la sfoara.

Generator curent electric Loncin A series cu automatizare , 5500W, 220V, benzina

VEZI DETALII SI PRET

Pentru generatoarele cu pornire la cheie trebuie sa luati in considerare ca aveti nevoie si de un acumulator de 12V, cu un amperaj nu foarte mare, pentru a putea porni la cheie generatorul. Acest acumulator in cazul unor generatoare este inclus in pachet. Dezavantajul pentru cele cu pornire la sfoara este ca nu oricine le poate porni, este nevoie de putina forta.

La acelasi pret se poate cumpara un generator cu o putere mai mare daca pornirea acestuia este doar la sfoara si nu electric.

A treia recomandare

Este un generator cu pornire electrica, la cheie pentru o utilizare facila de catre toti membrii familiei.

Generator open frame Stager FD 9500E

VEZI DETALII SI PRET

Nivelul de zgomot este aproximativ acelasi pentru majoritatea generatoarelor care se gasesc/ comercializeaza pe piata din Romania.

Criteriul de greutate este important de luat in considerare in cazul in care nu avem un loc special prevazut pentru generator. Trebuie sa tineti cont ca acesta are o toba de esapament pentru gaze care este fara prelungire. Inseamna ca practic generatorul trebuie sa stea la exterior, si aici intervine problema cu cablarea pana la tabloul electric care devine mai dificila. Daca va ganditi sa prelungiti aceasta toba de esapament, nu exista solutii create special pentru acest lucru si trebuie improvizat.

A patra recomandare

Este incercarea de a gasi un generator portabil  sau cat mai usor de deplasat. Probabil generatorul va fi amplasat intr-o incapere/anexa a casei, in cazul in care survine o pana de current sa poata fi usor scos in exterior.

Generator de curent ADS LT6500, 6000W, automatizare incorporata, motor 4 timpi, autonomie 8h, benzina

VEZI DETALII SI PRET

Foarte important este, in cazul in care optati pentru un generator care sa alimenteze toata casa, sa angajati un electrician autorizat care sa va instaleze un panou de transfer manual cu intreruptoare de pe circuitul principal pe circuitul de alimentare de la generator.

 

Ultima recomandare

Este alegrea unui generator de minim 5kW (5000W), putere suficienta pentru sustinerea in intregime a unei case obisnuite.

Generator Curent Stager FD 6500E, Putere 5kW, Benzina, Pornire Electrica

VEZI DETALII SI PRET

Utilitatea unui generator este cel mai bine resimitita in timpul iernii in cazul unei intreruperi prelungite in alimentarea cu energie electrica. Daca este utilizat de cel putin doua ori pe an se justifica investitia.

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Mesaj: