(cum sa pregatesti florile de gradina pe timp de iarna)

Vrei sa te asiguri ca florile de gradina, de care ai avut grija tot anul nu vor avea de suferit odata cu scaderea considerabila a temperaturilor? In acest caz, trebuie sa stii ca atat plantele din exterior, cat si cele din interior necesita ingrijire speciala in timpul sezonului rece, pentru a beneficia de conditii optime in care sa se dezvolte. 

Acum este momentul potrivit pentru a-ti transfera atentia de la proiectul de amenajare a gradinii catre stabilirea conditiilor propice resedintei de iarna a plantelor. Iata cum poti ingriji corespunzator florile de gradina, in timpul iernii.

Ingrijirea florilor de gradina pe timp de iarna 2

Alegerea locului potrivit pentru florile de gradina iarna

Pentru a le proteja de inghet si de conditiile specifice vremii din sezonul rece, trebuie sa alegi locul potrivit pentru fiecare tip de planta din gradina ta, atunci cand temperaturile incep sa scada:

 • Plantele foioase pot supravietui intr-un loc intunecat, in timp ce plantele vesnic verzi necesita cat mai multa lumina, pentru a rezista.
 • Daca ai plante mediteraneene in gradina, acestea trebuie sa fie pastrate intr-un loc luminos, la temperaturi care sa nu scada sub 10 grade Celsius. In plus, este recomandat sa le uzi la anumite intervale de timp, utilizand stropitori si alte accesorii pentru gradina,  pentru a evita riscul ca acestea sa se usuce.
 • Florile de gradina de origine tropicala necesita, de asemenea, acces in locatii cu un grad sporit de lumina. Acestea trebuie sa fie mentinute la caldura, la temperaturi care sa nu scada sub 20 grade Celsius. In plus, este necesar sa le uzi mai des sau sa le mentii in sol umed, pentru ca acestea sa nu se deshidrateze.
 • Poti apela la solutii ingenioase precum serele gonflabile cu monitoare de inghet, in care sa mentii in siguranta plantele mediteraneene in ghiveci, iarna.

Cand este recomandat sa duci plantele in interior?

Gradinarii cu experienta au o regula majora pe care se bazeaza, pentru ingrijirea corespunzatoare a plantelor, pe timp de iarna. Aceasta consta in aducerea plantelor in interior cat mai tarziu cu putinta si scoaterea lor in exterior, cat mai repede posibil. Acest lucru se datoreaza faptului ca mediul exterior prieste mult mai bine plantelor decat cel interior. 

Cu toate acestea insa, exista si plante precum hibiscusul sau vanilia salbatica, care nu rezista afara, in conditii de inghet. Altele, precum pinul de Norfolk, maslinul sau chiparosul pot rezista doar in conditii de inghet moderat. Astfel, este necesar sa aduci in interior cat mai devreme plantele de gradina care nu vor rezista la inghet. 

Ce trebuie sa stii despre resedinta de iarna a plantelor de gradina

Nu doar transferul, la momentul potrivit, a florilor de gradina in interior este important, ci si alte aspecte care influenteaza conditiile in care acestea sunt pastrate, in resedinta lor de iarna:

 • Trebuie sa te asiguri de faptul ca locul in care florile de gradina sunt mentinute, pe timp de iarna, beneficiaza de conditii stricte de igiena
 • Trebuie sa cureti bine plantele, inainte de a le aduce in interior si sa verifici sa nu existe daunatori ai florilor de gradina, care le-ar putea afecta sau care ar putea infesta si celelalte plante din interior. Acorda atentie sporita paianjenilor rosii, afidelor si paduchilor lanosi, care afecteaza frecvent plantele de exterior, in sezonul rece.
 • Atunci cand temperaturile inregistrate sunt foarte mici, este indicat sa folosesti un monitor de inghet acolo unde este necesar si sa asiguri aerisirea corespunzatoare a resedintei de iarna a plantelor de exterior.
 • Evita crearea unor fluctuatii mari de temperatura in spatiul in care pastrezi plantele in interior.
Ingrijirea florilor de gradina pe timp de iarna 2

Informatii specifice despre ingrijirea florilor de gradina iarna

Laurul (trompeta ingerilor) – Acesta nu va rezista afara, in conditii de inghet, motiv pentru care trebuie sa il transferi in interior, inainte ca temperaturile sa scada considerabil. 

 • Este necesar un mediu cu temperaturi cuprinse intre 2-5 grade Celsius, pentru ca laurul sa reziste, in timpul iernii. 
 • In plus, acesta are nevoie de multa lumina si trebuie sa il uzi cu moderatie, strict cat este necesar, pentru a nu se usca.

Smochinul – Exista soiuri de smochini care rezista la temperaturi de pana la -5 grade Celsius, in conditiile in care ghivecele potrivite pentru gradinarit sunt infasurate in folie de protectie. 

 • In schimb, majoritatea speciilor de smochini au sanse mult mai bune de a rezista, in timpul iernii, atunci cand sunt depozitate in interior, in locuri intunecate, cu temperaturi joase. 
 • Ai grija sa nu creezi fluctuatii mari de temperatura in astfel de spatii, intrucat acestea pot determina deteriorarea si caderea fructelor.

Gingko – Aceasta planta este una dintre putinele care sunt supuse unui risc mai mare de inghet, atunci cand sunt pastrate in ghiveci, decat atunci cand sunt in pamant. Astfel, fie o pastrezi in interior, in ghiveci, fie afara, dar plantata in pamant, intr-o zona in care gradul de umezeala atins sa nu fie unul excesiv.

Floarea pasiunii – Aceasta este una dintre florile de gradina care pot rezista afara, in timpul iernii, daca este plantata la adapost. In etapa sa adulta, floarea pasiunii poate rezista la temperaturi de pana la -10 grade Celsius.

 • Daca, totusi, alegi sa o transferi in interior, in timpul sezonului rece, pastreaz-o in spatii in care temperatura nu depaseste 10 grade Celsius.
 • Este necesar sa uzi planta strict cat este necesar, o data la cateva zile, pentru a nu se usca. 
 • Mentine gradul de umiditate din resedinta sa de iarna constant si asigura-i o buna luminozitate, pe timp de iarna. 

Prin urmare, poti asigura pastrarea, in siguranta, a florilor de gradina in interior, pe timp de iarna, daca le transferi la momentul potrivit. In plus, trebuie sa le asiguri conditiile specifice de temperatura si umezeala in resedinta lor de iarna si sa respecti regulile de igiena ale spatiului in care le depozitezi. 
Mizeaza pe eficienta ghivecelor suporturi pentru plante, de calitate superioara, in care florile tale preferate vor fi in deplina siguranta, in timpul sezonului rece. 

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Mesaj: