Care este cel mai bun aparat foto compact? Ce caracteristici are un aparat compact?

 

Cel mai bun aparat foto compact trebuie sa iti ofere un raport calitate / pret in favoarea ta. Aparatele compacte sunt modelele ideale atunci cand doresti sa imortalizezi momentele alaturi de cei dragi, nu sa participi la o competitie de fotografie.

• Avantajele unei camere foto compacte sunt: greutatea – sunt mult mai usoare fata de aparatele tip D-SLR, dimensiunea – exista modele ce au dimensiuni foarte mici, ce incap in buzunarul de la pantaloni, usurinta in utilizare.

• Dezavantaje: nu vei obtine aceleasi performante in calitatea imagini, precum la aparatele D-SLR profesioniste.

Cel mai bun aparat foto compact

 

Cum aleg cel mai bun aparat foto compact?

Cand alegi un aparat foto compact, trebuie sa urmaresti: optica aparatului, blitz-ul, controlul fotografiei si ce alte functii iti pune la dispozitie. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte, astfel incat sa iei decizia potrivita.

 

1. Optica aparatului

Lentila – un obiectiv 25mm cu unghi larg este esential – un unghi larg dicteaza cat de bine poti potrivi un cadru complet zoom – out. Un obiectiv mai mic este mai bun pentru a fotografia peisaje sau a face poze de grup.

Zoom-ul – multe camere digitale dispun de lentile cu zoom, cu o gama de lungimi, de la un unghi larg ( aproximativ echivalent cu un obiectiv de 35mm pe o camera de 35mm ) la un teleobiectiv usor ( ceva mai mult de echivalentul unui obiectiv 100mm pe o camera de 35mm ). Chiar daca un aparat de fotografiat cu un zoom mare este mai scump, in timp vei realiza cat de utila este aceasta caracteristica atunci cand faci poze unui obiect aflat la o distanta mare.

cel mai bun aparat foto compactSenzorul – pe  suprafata senzorului se regasesc pixelii care dau rezolutia imaginii, insa diferenta intre un model de 12 mp si un altul de 24 mp se va observa doar atunci cand doresti sa redimensionezi poza. Majoritatea persoanelor cand aleg un aparat foto considera ca numarul de mega pixeli reprezinta un criteriu esential in performanta aparatului, daca iti doresti cel mai bun aparat foto compact pentru a fotografia momentele alaturi de cei dragi, incearca sa alegi un aparat de 17 mp.

 

2. Blitz-ul aparatului

Blitz-ul aparatului este important in special daca obisnuiesti sa faci poze noaptea sau in incaperi ce nu sunt foarte bine luminate. Modele noi de aparate compacte sunt dotate atat cu blitz automat cat si manual puternic. Cu cat raza de actiune a blitz-ului este mai mare cu atat vei obtine poze clare in spatii intunecate.

 

3. Controlul fotogarafiei

cel mai bun aparat foto compactCel mai bun aparat foto compact iti ofera posibilitatea sa ajustezi fotografia usor prin setarea sensibilitatii ISO, balans alb (auto, innorat, lumina zi, lumina flourescenta etc.), declansare automata, efecte foto, fotografiere continua (cadre per secunda), presetari (portret, zapada, artificii), detectia fetei, declansare la zambet.

Sensibilitatea ISO este cea mai importanta caracteristica ce influenteaza controlul fotografiei. Trebuie sa iei in calcul sensibilitatea ISO atunci cand aparatul este setat pe modulul manual, dar si cand este setat pe automat. Aceasta influenteaza cat de luminoase vor iesi pozele, cu cat numarul ISO este mai mare, cu atat imaginile vor fi mai luminoase. Pentru a-ti forma o idee, ca punct de reper mentionez ca un aparat cu o sensibilitate ISO de 100 – 6400 te ajuta sa obtii o imagine buna intr-un cadru expus la lumina sau semi-intunecat.

Efecte foto sunt ideale atunci cand doresti sa editezi poza, alege un aparat care sa iti ofere o paleta suficienta de moduri pentru editare, astfel vei avea poze de efect (monocrop, supervii, efect poster etc.).

 

4. Alte caracteristici:

Alte caracteristici esentiale la cel mai bun aparat foto compact sunt:
• timer-ul – cand doresti sa faci o poza de familie, cu toti membrii, poti aseza aparatul pe un suport si sa il setezi in cat timp sa fie efectuata poza.
durata bateriei – majoritatea aparatelor au baterii performante care rezista la pana 270 cadre si 100 minute de filmat, insa atunci cand pleci in concediu nu uita sa iei incarcatorul.
conectivitate  este o alegere personala daca preferi un model cu USB (Mini-B, MTP, PTP), Micro HDMI etc.. Sunt insa aparate performante, mai scumpe ce e drept, care au Wi-Fi incorporat, pentru a descarca mai usor pozele si filmuletele.
memorie – majoritatea au card de memorie tip SD sau micro SD.

Nu uita sa verifici garantia produsului, dar si care sunt serviciile oferite in cazul in care aparatul se defecteaza.

 

Cel mai bun aparat foto compact – recomandari:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DSC-RX100Aparat foto digital Sony Cyber-Shot DSC-RX100, 20.2MP, FullHD

Aparat foto digital Sony DSCHX60B 55

Aparat foto digital Sony DSCHX60B, 20 MP, Wi-Fi, Black

Aparat foto digital Canon PowerShot SX600 HS

Aparat foto digital Canon PowerShot SX600 HS, 16MP, Black

Rezolutie senzor: 20.2 MpRezolutie senzor: 20.0 MpRezolutie senzor: 16.0 Mp
Zoom digital: 54xZoom digital: 120xZoom digital: 4x
Zoom optic: 3.6xZoom optic: 30xZoom optic: 18x
Lentile: 10.4 – 37.1 mm (echivalent 35 mm: 28 – 100 mm)Lentile: 4.3 – 129 mm ( echivalent 35mm: 24 – 720 mm)Lentile: 4.5 – 81.0 mm (echivalent 35 mm: 25 – 450 mm)
Filmare cu sunet: DaFilmare cu sunet: DaFilmare cu sunet: Da
Rezolutii film: 1920 x 1080, 1440 x 1080, 640 x 480Rezolutii film: 1920 x 1080, 1440 x 1080, 640 x 480Rezolutii film: 1920 x 1080, 1440 x 1080, 640 x 480
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizare: 26.05.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: