Care sunt cele mai bun cutite ceramice? Ce sa urmaresti la un set de cutite ceramice?
(cutite ceramice si seturi de cutite ceramice)
In ultimii ani piata aparatelor, ustensilelor si instrumentelor de folosit in activitatile culinare a fost invadata cu fel de fel de noi inventii si inovatii: mixere, blendere, robotii de bucatarie, storcatoare, razatori multifunctionale etc., promovate printr-o publicitate dinamica, la orice ora din zi sau noapte. Cand sunt in bucatarie si ma uit la vechile ustensile pe care le folosesc de ani de zile, ma intreb cand le voi inlocui cu ceva nou. Astazi, cand am intrat in bucatarie, primele care mi-au intrat in „retrospectiva campului vizual” cu „perspective novative” au fost vechile si traditionalele cutite. De ce nu le-oi fi pus la locul lor aseara ?
Piata online are oferte generoase: cutite din otel inoxidabil fabricate de producatori de renume, cutite din titan, cutite ceramice, cutite din materiale compozite, cutite din plastic; speciale pentru o gama variata si diversificata de activitati gastronomice. Ca elemente de noutate, cutitele ceramice, prezinta o serie de parametri care le asigura cateva avantaje fata de cele traditionale, la executarea unor operatiuni in bucatarie.
In prezent cele mai folosite cutite sunt cele din otel inoxidabil , model european ( traditionale ) sau japonez. Cutitele ceramice sunt la inceput de drum, sunt testate, partial utilizate si folosite pentru unele activitati de finete, in bucatarii si laboratoarele cofetariilor.
De ce recomand cele mai bune cutite ceramice ?
Tehnologiile de ultima generatie, high-tech, au dezvoltat o serie de procese spre a rezulta produse, folosite cu succes in arta culinara precum cutitele ceramice, cutitele din otel inoxidabil cu protectie ceramica, cutite cu invelis de titan, cutite din materiale compozite etc..
Principalele avantaje ale celor mai bune cutite ceramice:
- Sunt fabricate dintr- un material foarte usor si dur: oxidul de zirconiu, ceea ce le permite sa fie foarte bine ascutite si usor manevrabile, comparativ cu cele metalice.
- Sunt ideale pentru taierea fructelor, legumelor si carnii fara os.
- Nu ruginesc, nu transmit ioni alimentelor prelucrate, nu corodeaza, nu au nevoie de ascutire o perioada indelungata de timp.
- Materialul dens, dur si bine ascutit al lamei, permite taierea cu precizie a carnii, legumelor si fructelor.
- Greutatea cutitului si ergonomia manerului permite manuirea usoara a acestuia.
- Lama se toceste greu, nu oxideaza si rezista la temperaturi inalte.
- Lama ceramica este biocompatibila si antialergica, neutra din punct de vedere chimic, nu oxideza enzimele din legume si fructe, nu interactioneaza cu uleiurile, sarea, sucurile sau alte alimente pe care le prelucrezi.
- Confera igena superioara si pastreaza intacte calitatile carnii, fructelor si legumelor pe care le prelucrezi.
- Nu altereaza gustul alimentelor pe care le tai.
- Nu sunt atacate de acizi sau alte substante chimice.
- Se intretin usor.
Atentie: Cutitele ceramice pe care le cumperi la preturi modice nu sunt fiabile, sunt casante si fragile.
La pol opus exista si cateva dezavantaje:
- Fiind foarte bine ascutite, exista pericolul sa te autoaccidentezi daca nu le manuiesti cu atentie.
- Nu pot fi folosite pentru desfacut borcane, cutii de conserve, dezosat, transat alimente congelate sau dure.
- Trebuie evitata lovirea de suprafete dure, scrijelitul pe suprafete dure sau fortarea laterala a lamei ( zdrobit nuca, usturoi etc. ).
- Foloseste intotdeauna, la prelucrarea alimentelor, un tocator dintr-un material moale: lemn sau plastic. Nu folosi suprafete dure.
- Prefera curatarea – spalarea manuala a cutitelor, celei la masina.
- Pastreaza-le, depoziteaza-le in suporturile / husele cu care le-ai cumparat sau intr-un sertar separat, pentru protectia lamei.
- La spalare nu le amesteca cu alte ustensile si nu le lasa peste noapte in chiuveta.
Facand un bilant al avantajelor si dezavantajelor, concomitent cu analiza de piata si a necesitatilor lucrative din bucatarie, tendinta tinde spre achizitionare a celor mai bune cutite ceramice.
Marci mai des intalnite si recunoscute in piata sunt: Kyocera, Vitesse, Zwilling J.A. Henckels, Bergner Austria, Renberg, Kitchen Craft, Kyocera, Blaumann, Grunberg, Yoshi, Barton Steel, Peterhof etc..
Cum alegi cele mai bune cutite ceramice?
Orice gospodina sau bucatar are cel putin un cutit sau set de cutite preferate cu care isi indeplineste activitatile culinare zilnice. Preferintele gospodinelor sau bucatarilor sunt stabilizate pe ustensilele pe care le folosesc de ani de zile. Totusi in ultima vreme, tendinta spre nou, incepe sa se impuna ca element de modernitate. Bucatarii tineri, care doresc sa fie cool sau trendy, sunt primii care accepta noul ca forma de manifestare.
Cutitele ceramice au inceput sa fie apreciate de specialistii in arta culinara, pentru calitatile lor si unele avantajele pe care le au fata de cele din otel inoxidabil. Au lame rezistente cu o duritate mare datorita compozitiei ( oxid de itriu și oxid de zirconium ) si sunt foarte eficiente in executarea unor operatiuni de prelucrare a alimentelor.
O parte din producatorii traditionali de cutite din otel inoxidabil produc si seturi de cutite ceramice. Acestea pot fi clasificate, in principiu, astfel:
• Cutitul bucatarului, este cel mai util in bucatarie, are lama, de regula, de cel putin 15 cm lungime si 2mm grosime, se foloseste pentru tocat, feliat si maruntit legume si carne. Unele modele pot avea lungimea lamei pana la 30 cm. Este foarte versatil, dupa ce te obisnuiesti cu el, poti realiza lucrari de finete, cu precizie si siguranta.
• Santoku sau Cutitul Bucatarului Japonez are lama mai scurta, de regula, de 12,5 cm lungime si 2 mm grosime.
• Cutitul Utilitar (universal sau de oficiu) este o versiune mai mica a cutitului bucatarului, cu lama de 10 – 15 cm lungime si 1,7 mm grosime, se foloseste pentru o multitudine de activitati, tocat ceapa, usturoi, carne, verdeata etc..
• Cutitul pentru decojit are o lama de aproximativ 10 cm lungime si 1,7 mm grosime, este folosit pentru curatarea legumelor ( ridichi, radacina patrunjel, pastarnac, morcovi, cartofi, ciuperci etc. ) si fructelor ( mere, pere, gutui etc. ).
• Cutitul pentru paine, are lama foarte fin ascutita, cu o lungime de 20 cm si grosimea lamei 1,8 mm, se foloseste pentru taierea painii sau a preparatelor coapte ( ce au coaja tare dar interior moale ).
• Cutitul pentru feliere carne, are lama de 15 cm si grosimea de 1,8 mm. Se utilizeaza pentru transarea, felierea fripturii, somonului afumat, felierea jambonului, salamului sau altor tipuri de sunca.
• Cutit pentru dezosat, are lama de lungime 20 cm si grosime 1,8 mm, se foloseste pentru dezosat carne, peste etc..
Fiind o investitie importanta, de durata, la achizitionarea celor mai bune cutite ceramice, respecta urmatorii pasi:
1. Stabileste-ti necesarul de cutite ceramice in functie de specificul si volumul activitatilor culinare pe care le desfasori zilnic in bucatarie. Este recomandat ca in bucatarie sa ai minim 5 tipuri de cutite: al bucatarului, pentru feliat, pentru paine, pentru legume si de decojit.
2. Alege cutitul in functie de operatiunile pe care urmeaza sa le faci in bucatarie – pentru ce anume doresti sa folosesti?.
3. Prefera cutite ceramice negre, pentru ca sunt mult mai rezistente decat cele albe, fiind fabricate printr-o tehnologie avansata.
4. Studiaza cu atentie prospectele, verifica precizarile referitoare la destinatie, modul de utilizare, intretinere, depozitare si ascutire.
5. Apreciaza raportul calitate, functionabilitate si pret adaptandu-l la posibilitatile finaciare reale. Decat sa achizitionezi „n” cutite cu preturi modice, mai bine cumperi unul dar bun.
Pretul
Pretul variaza in functie de numarul de cutite aflate in set, firma producatoare, tipul cutitelor si incepe de la 90 lei si poate depasi suma de 350 lei. Pretul unui cutit ceramic al bucatarului variaza intre 50 – 400 lei.
Garantie
Garantia variaza de la producator la producator, de regula, este mult mai mare de 24 luni.
Ascutirea celor mai bune cutite ceramice se face de obicei de catre producator care specifica in prospectul oferit modul si procedurile care se aplica pentru aceasta operatiune. Este preferabil, sa nu speli cutitele in masina de spalat chiar daca producatorul foloseste expresia “se pot spala in masina de vase”.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de cutite ceramice, ce merita atentia ta:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Set cutite Renberg, Ceramica alba, 6 piese, Negru/AlbTip produs: set cutite |
Cutit Chef Santoku, cu maner de lemn, 16 cmTip produs: cutit |
Set cutite Bergner, Ceramica neagra, 3 piese, NegruTip produs: set cutite |