Care este cel mai bun set de cutite pentru bucatarie? Ce sa urmaresti cand alegi un cutit bun?

(set de cutite pentru bucatarie sau cutite de bucatarie )

 

Cutitul este una din primele descoperiri / inventii ale omului in lupta sa ancestrala de supravietuire. Pintre primele obiecte din epoca “Homo”, “Homo habilis” (aproximativ 2,6 milioane ani in urma – cultura Oldowayene din perioada paleoliticului inferior), au fost gasite in Etiopia, alaturi de unelte rudimentare ciocane, nicovale, pile din piatra si cutite de diferite forme si dimensiuni.

Se poate afirma, fara a gresi, ca una dintre cele mai importante unelte care a insotit si ajutat omul in evolutia sa, a fost cutiltul, pe care l-a utilizat pentru procurarea hranei (vant, pescuit), pregatirea hranei (curatat, transat, taiat etc. ), aparare proprie sau a grupului si nu de putine ori ca arma de atac – mai perfectionata ( pumnalul, spada, sabia, iataganul, palosul, stiletul, hangerul, rapiera, floreta, baioneta etc.).

Oricat a evoluat marketing-ul si modul de prezentare spectaculoasa a noilor aparate ( mixere, blendere, roboti de bucatarie etc.), altor ustensile, instrumentele si proceduri de utilizare multifunctionala a acestora in arta culinara, raman in continuare multe zone neacoperite in orice bucatarie. Aparatele noi aparute suplinesc eficient o serie de activitati sau usureaza executia unor proceduri, dar nu pot sa inlocuiasca in totalitate o serie de ustensile traditionale din bucatarie.

Cum ar fi sa faci o ciorba sau o tocanita folosind numai mixerul sau robotul de bucatarie, fara “banalul cutit “? Cum ar fi sa plecam la vanatoare, in excursie, in tabara, la pescuit, la unele munci ( in padure, la fan, la camp etc. ) fara macar un cutit pentru hrana de zi cu zi sau in alte activitati?

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 2

 

De ce recomand cele mai bun set de cutite pentru bucatarie?

Pana in 1990, chiar si dupa, bucataria era considerata “cenusareasa” unei locuinte / locatii, iar dotarea acesteia se facea cu ce se gasea in piata, cu alocarea unor sume banesti doar pentru strictul necesar.

Pentru orice bucatarie indiferent cat de mica sau mare este, cutitele sunt indispensabile, nu o sa intalnesti nici o gospodina sau bucatar profesionist care sa nu aiba cutitul, cutitele sau setul de cutite preferate, pentru anumite operatii de pregatirea alimentelor. Bucatariile mari, destinate alimentatiei publice au dotari profesionale conform standardelor de specialitate.

Ofertele online ale producatorilor consacrati pot satisface cele mai pretentioase cerinte. Indiferent cat de mare este bucataria ( casnica sau de alimentatie publica ) gospodina sau bucatarul care-si cunosc deprinderile, potentialul si placerea de a gati, sunt cei care au dreptul si obligatia de a-si alege setul de cutite pe care sa-l foloseasca zilnic.

Normele europene impun ca toate echipamentele achizitionate pentru alimentatia publica – sau cel putin acelea care intra in contact direct cu alimentele, sa fie realizate din otel inoxidabil.

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 1

 

Tipuri de cutite

Orice gospodina are in bucatarie un cutit sau cateva cutite preferate. Un bucatar profesionist va avea setul lui de cutite ( trusa proprie ), cu care lucreaza zilnic pentru prepararea alimentelor. Fiecare isi alege cutitele in functie de deprinderi, preferinte, tipul de activitati si alimentele pe care le prelucreaza cel mai frecvent in bucatarie. De obicei trusa unui bucatar are cel putin cinci cutite.

In gastronomie se folosesc seturi de cutite distincte, cele europene traditionale sau japoneze, diferente mari intre ele nu exista, acestea aparand datorita specificitatii celor doua bucatarii. Voi prezenta cateva modele de cutite, intalnite mai frecvent, in bucatarii:

Cutitul bucatarului  este cel mai folosit in bucatarie, are lama ( de aproximativ 20 – 30 cm ) solida si rigida, se foloseste pentru tocat, feliat si maruntit legume si carne. Este foarte versatil, dupa ce te obisnuiesti cu el, poti realiza lucrari de finete cu precizie si siguranta.

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 6

Santoku sau cutitul bucatarului japonez – este asemanator celui European, are lama mai scurta ( 13 – 18 cm ), are aceleasi functionalitati.

Cutitul utilitar ( universal sau de oficiu) – este o versiune mai mica a cutitului bucatarului, cu lama de 10 – 15 cm, se foloseste pentru multitudine de activitati, tocat ceapa, usturoi, carne, verdeata etc.

Cutitul pentru decojit ( cutitul pentru zarzavaturi ) – are o lama subtire si usor flexibila, cu lungimea intre 6 si 11 cm, folosit pentru curatarea legumelor ( pastarnac, morcovi, cartofi, ciuperci etc. ) si fructelor ( mere, pere, gutui etc. ).

Cutitul pentru paine – are lama zimtata cu o lungime intre 20 – 25 cm se foloseste pentru taierea painii, preparatelor coapte.

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 7

Cutitul de transat – are lama mai subtire de lungime intre 20 si 40 cm. Se utilizeaza pentru transarea carnii in macelarii, felierea fripturii, somonului afumat, felierea jambonului, salamului sau altor tipuri de sunca. Are varful ascutit sau rotund.

Satarul – are lungimea lamei intre 12 si 18 cm, se foloseste in macelarie pentru taiat oase.

Spatula ( cutitul pentru patiserie ) – are lama dreapta sau zimtata cu lungimea intre 10 si 35 cm, flexibila si rotunjita la varf. Este utilizata la transarea ( partea zimtata ), pentru ornarea prajiturilor, intoarcerea preparatelor pe timpul gatitului, modelarea si netezirea preparatelor etc..

Cutit pentru dezosat – are lama subtire, de lungime 13- 18 cm, dreapta sau curbata, rigida sau flexibila folosit pentru dezosare in macelarii.

Cutitul pentru filetat – are lama de lungime 12-17 cm, flexibila si ascutita. Este folosit pentru filetarea pestilor intregi, fructelor de mare etc..

Cutitul pentru curatat solzi – are o lama curba zimtata care ajuta la curatarea cu usurinta a solzilor de peste .

Cutitele zimtate – asemanatoare unui ferastrau sunt utilizate pentru taierea alimentelor tari la exterior si moi la interior.

Cutitele cu lama alveolara – cu alveole fasonate pe una sau ambele parti previn lipirea alimentelor de lama.

In unele bucatarii mai pretentioase se mai folosesc si alte tipuri de cutite dedicate pregatirii unor mancaruri specifice.

 

Cum alegi cele mai bune cutite sau set de cutite ?

 

Cand te-ai hotarat sa-ti dotezi sau reinoiesti dotarea bucatariei, la alegearea cutitelor, tine seama de urmatoarele:

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 51. Pentru orice tip de activite, desfasurata in bucatarie, intotdeauna se va gasi cel mai bun cutit conform deprinderilor tale, daca ai avut grija sa te dotezi corespunzator.

2. Minimum necesar de cutite pentru o bucatarie este de cinci, nu trebuie sa lipseasca: cutitul bucatarului, cutitul de transat, cutitul de decojit, cutitul de paine, cutit zimtat pentru tomate. Aceasta dotare poate fi suplimentata cu alte modele in functie de complexitatea activitatilor culinare pe care le desfasori.

3. Hotaraste ce cutite doresti sa achizitionezi, europene traditionale sau japoneze. Diferenta intre ele nu este mare, cele europene sunt putin mai groase, rigide si otelul este de calitate, pe cand cele japoneze sunt mai subtiri, putin flexibile iar otelul este superior ca rezistenta. Felxibilitatea sau rigiditatea pot avantaja sau dezavantaja la unele acivitati.

4. Lama este partea esentiala a cutitului. Indiferent de tipul de cutit/te ales/e, european sau japonez, aceasta trebuie sa fie in acord cu functionalitatea pentru care faci achizitia urmarind: materialul din care este fabricata ( otel inox, ceramica, material compozit, titan ), lungimea, flexibilitatea / rigiditatea, tipul taisului, profilul, forma varfului, producatorul etc.,

5. Manerul cutitului este important – pentru eficienta acestuia, ca instrument de taiere. Ca parte integranta a cutitului, trebuie sa fie in echilibru cu lama, sa aiba o marime suficienta pentru a fi cuprins sigur si precis in palma, fara risc de alunecare. Manerele pot fi din lemn, plastic, metal striat, compozit etc.. Alegerea trebuie facuta de utilizator.

6. Cutitului pe care il cumperi trebuie sa i se asigure constructiv o ascutire de durata ( taisul sa fie foarte fin ), usurinta de reascutire si rezistenta la rugina. De asemenea curatarea lamei si manerului sa se poata face usor si igenic.

7. La elementele de ergonomie, daca poti, sau ti se permite la cumparare, incearca sa te joci cateva minute, sa mimezi, folosind noul cutit, miscarile pe care le faci in bucatarie, pentru a vedea cat de echilibrat, manevrabil este cutitul si cat de adaptabil esti.

8. Nu alege un cutit usor, alege un cutit mai greu in cazul cutitului bucatarului cu lama de aproximativ 20 cm, pentru ca te va ajuta sa faci cu usurinta operatiunile de preparare ale alimentelor.

Cel mai bun set de cutite - abcTop.ro 8

9. Evita lamele flexibile pentru orice cutit cu exceptia celor de filetat peste sau celor de cofetarie.

10. Pentru bucatariile profesionale, standardele europene impun folosirea ustensilelor din inox implicit si ale cutitelor.

11. Daca doresti sa cumperi cutite ceramice, care au foarte multe avantaje ( isi pastreaza ascutimea o perioada mare de timp, sunt usoare ), verifica daca vanzatorul iti ofera un services de ascutire profesionist. Aceste cutite sunt sensibile la socuri mecanice, se pot ciobi sau sparge.

12. Raportul calitate – pret.

 

In magazine mai intalnesti cutite pentru: unt, branza, pentru servire, cascaval, peste etc.. Nu toate sunt strict necesare bucatariei.

Pretul unui cutit al bucatarului incepe de la 111 lei si poate depasi 200 lei, costul unui set cutite ceramice incepe cu 150 lei, unui set cutite otel inox incepe de la 250 lei si poate depasi 700 lei

Producatori cunoscuti de cutite sunt: Fiskars Edge, Zwilling J.A. Henckels, Richardson Sheffield, Global, Chroma, Calphalon, Wusthof, Victorinox, Kyocera, Shun, Mercer, Esmeyer, Heinner Scarlatescu, Grunberg etc..

 

Garantie

Unii producatori asigura garantie pe viata pentru produsele lor ( atata vreme cat respecti cele mentionate in instructiunile de utilizare ).

Ascutirea cutitelor fabricate din materiale bune este bine sa o faci la tocilarie.

Este preferabil sa nu speli cutitele in masina de spalat chiar daca producatorul foloseste expresia “se pot curata in masina de vase”.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva seturi de cutite, in functie de buget:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Set cutite Heinner Scarlatescu, 5 piese, NegruSet de cutite Heinner Scarlatescu, 5 piese, Negru

Tip produs: set cutite
Uz: Bucatarie
Lungime lama: 20 / 15 / 12.5 / 9
Material: Otel inoxidabil
Maner: Plastic

VEZI DETALII SI PRET

Set de cutite cu lama inox Esmeyer, 6 piese, seria SaturnSet de cutite cu lama inox Esmeyer, 6 piese, seria Saturn

Tip produs: set cutite
Uz: Bucatarie
Lungime lama: 32 / 31.5 / 32.5 / 23 / 19
Material: Inox
Maner: Inox

VEZI DETALII SI PRET

Set cutite Grunberg, 8 piese, Negru InoxSet de cutite Grunberg, 8 piese, Negru/Inox

Tip produs: set cutite
Uz: Bucatarie
Lungime lama: 9 cm si 18 cm
Material: Inox
Maner: Plastic

VEZI DETALII SI PRET

Set cutite cu suport Richardson Sheffield, 5 piese, VisionSet de cutite cu suport Richardson Sheffield, 5 piese, Vision

Tip produs: set cutite
Uz: Bucatarie
Tip: decojit / universal / feliat / bucatarului / paine
Material: Otel inoxidabil
Maner: Plastic

VEZI DETALII SI PRET

Set 5 cutite + bloc Fiskars Edge, otel inoxidabilSet de cutite + bloc Fiskars Edge, otel inoxidabil

Tip produs: set cutite
Uz: Bucatarie
Lungime lama: 8 / 12 / 23 / 19 / 17
Material: Otel inoxidabil
Maner: Plastic

VEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: