Care sunt cele mai bune corpuri de iluminat la exterior? Ce caracteristici sa urmaresti la cele mai bune corpuri de iluminat la exterior?

( Corpuri de iluminat la exterior | Recomandari, Pareri si Pret)

 

Pentru iluminatul artificial exterior al locuintei (casa de locuit / de vacanta, vila, apartament – balcon, cabana sau alta amenajare de locuit temporar sau permanenta ), se pot adopta o serie de versiuni optime, specifice fiecarui loc in parte. Dispunerea locuintei intr-o zona izolata sau aglomerata influenteaza foarte mult modul de stabilire conceptiei simple si eficiente de iluminare exterioare.

Iluminatul exterior al locuintei pe timp de noapte, constituie o modalitate de descurajare a furturilor si actelor de vandalism. In general iluminatul interior si cel exterior al locuintei trebuie sa se integreze armonios. Functionalitatile iluminarii exterioare a locuintei se pot clasifica in: iluminat de serviciu, iluminat de siguranta, iluminat decorativ, iluminat de avarie.

Cele mai bune corpuri de iluminat la exterior - abcTop.ro

 

Tipuri de iluminat exterior:

 

• Iluminatul de serviciu este folosit pentru asigurarea surselor de lumina necesare unor anexe gospodaresti: cai acces, garaj exterior, atelier exterior, foisor, teren tenis, teren baschet, fatana / put apa, alee curte, pivnita exterioara etc..

• Iluminatul de siguranta va acoperi zonele nesigure cu potential de risc ( vulnerabile la furt, vandalism, grad mic de protectie ) sau zonele de refugiu / retragere in caz de urgente. Se recomanda ca o parte dintre aceste becuri sa aiba propriile surse de alimentare, sa fie prevazute cu senzori de miscare sau alte sisteme de sensibilizare.

• Iluminatul de avarie face parte din categoria acelor semnale luminoase care apar atunci cand s-a incercat efractia si sistemul de siguranta a reactionat sau senzorul luminos de gaze s-a declansat ( iar dotarile necesare din locuinta s-au activat ).

Iluminatul decorativ ( de sarbatori ) nu trebuie sa influenteze sau sa fie influentat de cele 2 subsisteme. Trebuie sa fie independent pe cat posibil.

Anumite elemente ale iluminatului decorativ se pot adapta la cel de serviciu sau siguranta pentru consumuri minimale sau pentru mascarea unor vulnerabilitati. Aspectul decorativ poate fi scos in evidenta pentru fiecare anotimp, in parte prin folosirea unor lampi / corpuri de iluminat cu LED, celule fotovoltaice sau lasare.

 

Cum alegi cele mai bune corpuri de iluminat la exterior?

Cand alegi cele mai bune corpuri de iluminat sunt o serie de aspecte de luat in calcul. Pentru a fi mai usor de parcurs, o sa le impart in doua parti ( principale si secundare ).

 

• Aspecte principale:

1. Analizeza cu atentie locul de dispunere a locuintei si a mediului inconjurator. Ia in considerare modul cum sunt iluminate: strada, locuintele vecinilor, instititutiile din zona. Apoi creioneaza un plan de integrare in stilul general – privind modul de iluminare exterioara a locuintei. Normal, nu trebuie sa iesi in in evidenta prin solutii tehnice care ar sfida cadrul general al strazii / zonei.

2. Incearca sa estimezi riscurile specifice zonei si in special pe cele referitoare la vandalism, furt sau alte acte de violenta.

3. Evalueaza punctele tari si slabe ale constructiei, vulnerabilitatile potentiale si masurile generale de prevenire si inlaturare a unor riscuri prin masuri complementare.

Cele mai bune corpuri de iluminat la exterior - abcTop.ro

4. Ia planul de la punctul 1 si stabileste locul si configuratia fiecarei surse de iluminare in functie de gradul de vulnerabilitate / necesitate a fiecarui loc in parte.

5. Analizeza-ti posibilitatile financiare si derulare lor in timp.

6. Calculeaza cu atentie eficienta raportului pret – calitate – eficienta, in timp. Existenta unor sisteme de iluminare fiabile si care au consumuri mici fac aproape orice varianta tehnica viabila.

 

• Alte aspecte de avut in vedere:

1. Ia in calcul faptul ca iluminatul de siguranta va functiona rar la capacitatea maxima, iar perioadele de timp vor fi scurte.

2. Pentru iluminatul de serviciu: garaj, cai acces, teren tenis etc., alege o solutie integrata separata fizic de celelalte.

3. Alege pentru sistemul de iluminare exterior componenete sigure, destinate sa reziste la intemperii si altor foctori de risc ( vant, ploaie, zapara etc.).

4. Indiferent cat de mare sau mica este locuinta sau sistemul / le de iluminat instalat, acorda atentie marita protectiei impotriva electrocutarii.

5. Alege si foloseste, pe cat posibil, lampi si corpuri de iluminat cu senzori si celule fotovoltaice.

6. In cazul in care locuiesti la bloc, dispunerea apartamentului pe palier sau etaj iti confera variantele de iluminare de siguranta. Iluminatul natural sau artificial al holului, casa scarii si dispunerea usii de intrare in apartament iti confera solutia tehnica. Daca holulul nu este luminat natural sau este putin luminat, ca masura de siguranta este bine sa instalezi un corp de iluminat cu LED in fata usi, pentru a avea posibilitatea de a vedea persoanele neanutate care te suna la usa. De asemenea daca distanta pana la lift este mare si neluminata sursa de lumina de la usa trebuie sa-ti asigure lumina necesara ajungeri la lift.

Pentru a face economii, atunci este recomandat ca aprinderea si stingerea becului sa se poate face instalandu-i un senzor de miscare reglat in timp, comutator pe sonerie sau comutator instalat pe holul apartamentului. Optim este sa alegi o sursa de iluminare independenta energetic de curentul electric din apartament.

 

Branduri

Dintre brandurile cunoscute ce imi vin acum in minte, enumar: Philips, Eglo, GlowMania, PNI, Malmo si Massive Munchen ( desigur mai sunt multe alte exemple ).

 

Pret

Pretul pentru un corp de iluminat la exterior poate sa inceapa de la 50 lei si sa depaseasca 400 lei ( in functie de caracteristici si producator ).

 

Garantia

Garantia poate sa fie cuprinsa intre 1 an si 3 ani ( in functie de producator ).

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de corpuri de iluminat la exterior, ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

aplica-exterior-philips-arbour-2x4-5w-led-antracitAplica exterior Philips Arbour 2×4.5W Led, Antracit

aplica-exterior-varf-sus-massive-munchen-1x100w-negruAplica exterior varf sus Massive Munchen 1x100W

lampa-pni-d-light-w07a-de-exterior-otel-inoxidabilLampa PNI D-Light W07A de exterior, otel inoxidabil

Aplica exteriorAplica exteriorLampa exterior
Tip bec: LEDSoclu: E27Tip bec: LED
Material: sticla / metalMaterial: sticla / metalMaterial: sticla / metal
Putere max:Putere max: 100 WPutere max: 70 W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

stalp-exterior-eglo-1x15w-e27-otel-inoxidabil-cadiz-1Stalp exterior, EGLO, 1X15W E27, Otel inoxidabil

lampadar-exterior-eglo-e27-1x60w-otel-galvanizatLampadar exterior, EGLO, E27 1x60W, otel galvanizat

lampadar-exterior-malmo-eglo-1x15w-e27Lampadar exterior Malmo, EGLO, 1x15W E27

Stalp exteriorLampadar exteriorLampadar exterior
Soclu: E27Soclu: E27Soclu: E27
Material: plastic / metalMaterial: sticla / metalMaterial: sticla / metal
Putere max: 30 WPutere max: 120 WPutere max: 30 W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: