Care sunt cele mai bune corpuri de iluminat la interior? Cum amenajam corpurile de iluminat in interiorul casei noastre?

( Cele mai bune corpuri de iluminat la interior | Recomandari si Pret )

 

Lumina, fie ca este naturala sau artificiala, sau o combinatie intre acestea, are un efect important asupra atmosferei generale dintr-o camera. Sursele de lumina trebuie armonizate intotdeauna cu schema cromatica. Culorile reci (albastru, verde, gri) si cele calde ( rosu, galben, portocaliu ), culorile intense ( rosu, cafeniu, purpuriu, negru ) si cele pale ( bej, roz ) pot modifica total aspectul unei incaperi. Unele nuante pot da impresia de spatiu mai mare (albul si nuantele racoroase, deschise), iar altele pot fi folosite pentru a micsora aparent spatiul (negrul si culorile calde si intunecate).

Un designer priceput se poate folosi pentru armonia cromatica dorita de anumite jocuri de umbre si lumini, dificil de realizat, dar cu un efect deosebit. Spre exemplu obiectele decorative de mici dimensiuni pot fi scoase in evidenta prin contrastul cromatic fata de nuantele de fundal dintr-o incapere. Texturile folosite intr-o camera sunt un alt element care contribuie la aspectul general al unei incaperi. Materialele textile diverse, caramida, sticla, gipsul, damascul, lemnul, matasea – toate sunt elemente care pot creste valoarea unei incaperi sau dimpotriva o pot distruge.

cele-mai-bune-corpuri-de-iluminat-la-interior-abctop-ro21

De obicei se fac eforturi pentru folosirea eficienta a luminii naturale, dar alternanta zi – noapte, impune si iluminarea artificiala a spatiilor noastre de activitate. Specialistii cerceteaza, proiecteaza solutii tehnice novatoare care ne ajuta sa realizam sapatii confortabile si prietenoase pentru incaperile locuintelor cand sunt luminate natural, artificial sau natural si artificial. Se tine seama si de alte surse de lumina cum ar fi ecranele televizoareleor sau altor monitoare care uneori sunt neglijate.

Problemele de amenajare interioara, devin unice si adaptabile in functie de personalitatea fiecaruia dintre noi, doleantele si cerintele stabilite. Personalizarea stilului propriu de viata se poate realiza prin mici proiecte integrate intr-un proiect cuprinzator de design interior sau un proiect integrat cu mai multe subproiecte: dotare, mobilare, decorare, incalzire, alimentare cu apa, alimentare cu energie, iluminat interior, iluminat exterior etc. Consultarea fiecarui membru al familiei, pentru amenajarea locuintei, poate aduce plus de valoare inspirationala, solutii simple si ingenioase.

Un iluminat corect al unei incaperi nu trebuie sa-ti zgarie retina sau sa violeze privirea. Duritatea aprinderii luminii sau impedanta mare de pornire sunt factori stresanti in anumite momente si pot sa-ti strice ziua incepand cu trezirea. Din acesta cauza este bine sa cautam si gasim solutii adaptatea pentru fiecare incapere.

 

Cum alegi cele mai bune corpuri de iluminat pentru interior?

 

Identificarea clara, reproiectarea, suplimentarea sau identificarea unui nou stil de iluminare a locuintei sau a unei incaperi, nu este o problema cu grad mare de dificultate dar, impune o mica analiza. Iluminatul, indiferent ca este natural sau artificail, trebuie sa fie cursiv si prietenos cand este folosit sau se trece ditr-o camera in alta. Ofertele tehnice din piata sunt foate multe si iti permit sa-ti folosesti la maximum ingezitatea.

Trebuie vazuta si analizata fiecare incapere, cat este de iluminata natural, marimea camerei, marimea geamurilor, culoarea peretilor, inaltimea tavanului, marimea mobilei si culoarea acesteia etc.

O varianta pentru a-ti creiona o optiune:

Este recomandat sa optezi pentru racordari cromatice si capacitati de iluminare apropiate valoric de la intrarea in locuinta spre ultima camera. Intensitatile de lumina cele mai folosite – in general, sunt de 15-20 W/mp in cazul luminii incandescente si de 10 W/mp, in cazul celei fluorescente. Cum fiecare camera are destinatia ei asa ca va trebui stabilit un mod specific de iluminare.

cele-mai-bune-corpuri-de-iluminat-la-interior-abctop-ro4

Un alt lucru asupra caruia este necesar sa iei o decizie, este tipul design-ul in propriu zis al corpurilor. Sunt modele ce pot fi suspendate ( acestea vor atarna la o anumita distanta de tavan – atentie sa fie suficient cat sa nu te deranjeze – daca mai ai de asezat mobila sau chiar cand mergi prin casa ) sau cele de cu aplica. Alte deosebiri: numarul de becuri ( pentru incaperi mari, se recomanda corpuri cu mai multe becuri care sa „bata” in diferite directii sau mai multe puncte de iluminat cu un singur bec, dispuse la anumite distante ), tipul de socul, puterea maxima suportata, dimensiunea, materialul din care este contruit corpul de iluminare, tipul de bec acceptat ( LED, halogen, fluorescent, Smart ).

Tot pentru confort te poti decide asupra unor corpuri cu telecomanda ( in cazul in care achizitionarea unor becuri SMAR pare o investitie prea mare, dar doresti sa beneficiezi de lejeritatea cu care poti controla iluminatul).

Cum poti sa alegi cele mai bune corpuri de iluminat in functie de destinatia lor:

Living

Pentru living trebuie sa gasesti o solutie mai elaborata si sa tii seama de multi-functionalitatea acestui spatiu: locul de luat masa, de conversatie, de relaxare sau spatiul de lucru. Pentru iluminatul general se recomanda un corp care sa fie plasat in mijlocul tavanului, cu minim trei becuri ( mai multe daca spatiul este generos ), care sa bata in directii diferite. De asemenea in anumite zone ( precum: cele de lucru, de relaxare ), poti pune local un spot, o lampa sau o vioza. In functie de marimea incaperii, se recomanda combinarea becurilor incandescente cu cele fluorescente sau cu halogen, care redau o ambianta diferita.

• Dormitor

O aplica, un spot sau o lustra centrala sunt necesare – puse pe tavan in centru. De asemenea pentru anumite zone, poti apela la corpuri suplimentare, care sa faca lumina doar intr-o anumita sectiune. Atentie insa: toate acestea nu trebuie sa fie deranjante atunci cand aprinzi lumina si partenerul doarme. In cazul in care ai in dormitor un spatiu de lucru, se recomanda sa fie luminat cu lampi cu halogen de joasa tensiune ( care ofera o iluminare locala ).

cele-mai-bune-corpuri-de-iluminat-la-interior-abctop-roDormitorul copiilor

De regula in dormitorul copilului se recomanda copuri de tip aplica ( pentru tavan sau perete ). In anumite zone poti apela la alte tipuri de lumina suplimentare ( birou – o lampa, o lanterna de veghe etc.), insa acestea trebuie sa fie foarte bine prinse, astfel incat sa nu apara pericolul accidentarii. Partea cea mai buna, este ca in piata ai sa gasesti modele vesele, speciale pentru camera celor mici, care chiar sa le starneasca imaginatia ( aplice in forma de avioane sau cu imagini ale desenelelor preferate ).

Bucatarie

Bucataria este un spatiu ce trebuie sa fie foarte bine luminat – atat central cat si in anumite puncte. De multe ori se apeleaza la: o aplica centrala ( cu minim 3 becuri – care sa lumineze in zone diferite ) sau un corp cu LED, care sa fie instalate in centrul tavanului, si optional diferite alte corpuri de tip aplica pentru pereti – plasate local, pentru a lumina doar acele zone dorite.

Hol

Pentru hol in functie de marimea acestui poti instala un corp de iluminat cu 1- 3 becuri sau o configuratie de becuri LED, care sa scoata in evidenta anumite elemente constructive ale holului. Holul nu este un spatiu pretentios.

Baie

Se recomanda becuri incandescente clasice sau becuri cu halogen. Corpurile de iluminat localizat se vor aseza deasupra oglinzii sau pe cele doua laturi ale sale. De asemenea si in acest caz, poti achizitiona corpuri suplimentare pentru iluminare.

 

In ultimii ani, datorita micsorarii consumului, cresterii fiabilitatii si duratei de functionare, scaderii preturilor becurilor LED, acestea au inceput sa le inlocuiasca cu succes pe cele incandescente, cu halogen si flourescente, atat pentru iluminatul interior / exterior, industria automobilelor sau avioanelor.

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de de corpuri de iuluminat la interior ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Living:

lustra-cubuk-cu-4-becuri-led-si-telecomandaLustra Cubuk cu 4 becuri Led si Telecomanda

lustra-5x40w-spider-crom-lis-polandLustra 5x40w SPIDER crom, Lis Poland

lustra-star-light-e27-3x60w-albLustra Star-Light E27, 3x60W, alb

Material: Sticla / MetalMaterial: Sticla / MetalMaterial: Sticla / Metal
Soclu: E27Soclu: E14Soclu: E27
Numar surse iluminare: 4Numar surse iluminare: 5Numar surse iluminare: 3
Putere maxima: 4 x 60WPutere maxima: 5 x 40WPutere maxima: 3 x 60W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Dormitor:

aplica-rabalux-aphrodite-led-3x5w-cromAplica Rabalux Aphrodite, LED, 3x5W, Crom

spot-philips-hemlock-3x40w-cromSpot Philips Hemlock, 3x40W, Crom

plafoniera-star-light-e27-3x60w-albPlafoniera Star-Light E27, 3x60W, alb

Material: Plastic / MetalMaterial: Sticla / MetalMaterial: Sticla / Metal
Soclu:Soclu: E14Soclu: E27
Numar surse iluminare: 3Numar surse iluminare: 3Numar surse iluminare: 3
Putere maxima: 15WPutere maxima: 40WPutere maxima: 60W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Camera copilului:

pendul-copii-nowodvorski-ponyPendul copii, Nowodvorski, Pony

plafoniera-kring-kids-little-red-e27-2x40wPlafoniera Kring Kids LITTLE RED, E27

plafoniera-copii-nowodvorski-plane-6904Plafoniera copii, Nowodvorski, Plane 6904

Material: Material textil/ Metal / PVC / LemnMaterial: Sticla / PlaticMaterial: Sticla / Lemn
Soclu: E27Soclu: E27Soclu: GU10
Numar surse iluminare: 1Numar surse iluminare: 2Numar surse iluminare: 3
Putere maxima: 60WPutere maxima: 40WPutere maxima: 35W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Bucatarie:

pendul-philips-finavon-1-x-8w-argintiuPendul Philips Finavon, 1 x 8W, Argintiu

aplica-led-odosun-od7574-16w-lumina-caldaAplica Led ODOSUN, OD7574 16W lumina calda

plafoniera-aplica-mozaic-d250-kl-4282-klausenPlafoniera Aplica Mozaic D250 KL 4282 Klausen

Material: Sticla / MetalMaterial: Sticla / MetalMaterial: Sticla / Metal
Tip bec: LEDTip bec: LEDSoclu: E27
Numar surse iluminare: 1Numar surse iluminare: 1Numar surse iluminare: 1
Putere maxima: 8WPutere maxima: 16WPutere maxima: 60W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Hol:

spot-vilnius-alb-3x50w-gu10Spot VILNIUS alb 3X50W, GU10

spot-rabalux-soma-2-brateSpot Rabalux Soma, 2 brate

spot-eglo-armento1-2x6w-ledSpot Eglo Armento1, 2x6W LED

Material: Sticla / MetalMaterial: Sticla / MetalMaterial: Metal
Soclu: GU10Soclu: E14Bec: LED
Numar surse iluminare: 3Numar surse iluminare: 2Numar surse iluminare: 2
Putere maxima: 150WPutere maxima: 40WPutere maxima: 12W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Baie:

aplica-baie-nowodvorski-missouri-3567Aplica baie, Nowodvorski, Missouri 3567

plafoniera-rotunda-saten-25cm-geammetal-1xe27Plafoniera Rotunda Saten 25Cm Geam+Metal 1Xe27

plafoniera-baie-philips-celestial-1x60w-albPlafoniera baie Philips Celestial, 1x60W, Alb

Material: Sticla / MetalMaterial: Sticla / MetalMaterial: Sticla / Plastic
Soclu: G9Soclu: E27Bec: Halogen
Numar surse iluminare: 1Numar surse iluminare: 1Numar surse iluminare: 1
Putere maxima: 25WPutere maxima: 60WPutere maxima: 60W
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: