Care este cea mai buna plita pentru soba? Ce caracteristici sa urmaresti la cea mai buna plita pentru soba?

( plita pentru soba | recomandari si pret )

 

In multe dintre localitatile rurale, zonele preorasenesti sau chiar orasenesti, resursa energetica unica pentru caldura este: lemnul din padure, din cauza faptului ca localitatile nu sunt racordate la retele de gaz metan. Prin urmare, baza pentru pregatirea hranei si incalzirea locuintei o constituie soba. Acest fapt aduce in prim plan asigurarea unui minim necesar de economie a lemnelor, in functie de organizarea proprie, a fiecarui gospodar. In unele case – cazuri mai fericite, mai rar la tara, aragazul ( sau alte aparate ce „merg” cu butelie sau chiar cele electrice ) au aceste roluri.

Procurarea lemnelor de foc, taierea si pregatirea lor pentru a fi folosite implica un volum destul de mare de munca. Locuitorii celor  mai multor localitati de nivel comuna / sat si chiar oras isi asigura conditiile „tehnologice” si resursele energetice pe plan local in conditiile legilor in vigoare.

Organizatoric, pregatirea hranei si incalzirea locuintei a constituit o preocupare de supravietuire, mai veche si permananta a oamenilor pe care acestia au perfectionat-o continuu. Modelele constructive de sobe: din caramida, caramida refractara / samotata, teracota, lut, metal etc., au creat si mai creaza adevarate opere de arta ( arta teracotei ), unele suficient de eficiente caloric, cu pierderi  rezonabile comparativ cu unele modele actuale si uneori cu o estetica surprinzatoar de placuta. Imbunatatirea  si perfectionarea sistemului de tiraj ( circulatia aerului si gazelor de ardere ) a permis marirea suprafetei si volumului de incalzire. Sobele sunt construite de meseriasi, specializati in aceste tehnologii, dar pot fi cumparate si din comert cu toate auxiliarele necesare si instalate in functie de destinatie in diferite incaperi, dupa ce au fost asigurate conditiile necesare de tiraj si ventilatie.

Sub aspect termic, la noi in tara, anul se poate imparti in doua segmente, unul calduros ( primavara, vara ) si unul racoros / friguros cand incepem sa incalzim locuinta. Pentru aceasta impartire in doua parti: una de vara si una de iarna; majoritatea  omenilor care  locuiesc in case / vile si-au organizat activitatile gospodaresti in functie de posibilitati, imaginatie, stil si nevoi de confort. In casele de la tara, zonele suburbane si din ce in ce mai putin in oras, organizarea activitatilor pe doua segmante anuale, au determinat ca pentru anotimpul calduros sa se construiasca sau organizezeze  o bucatarie de vara, sau o incapere dotata special cu anumite facilitati traditionale si moderne pentru pregatirea hranei  sau cel putin un foisor, gratar etc., iar in anotimpul racoros se utilizeaza bucataria. Indiferent daca este vara sau iarna in  astfel de organizari sobele cu plita sunt cele mai eficiente si des folosite pentru gatitul hranei ( uneori pentru incalzitul incaperilor ). Sobele sunt construite din teracota, caramida speciala, lut etc., in functie de traditia zonei geografice. In aceste sobe „de vara” gospodarul foloseste lemn de putere calorica mica, rezultat din curatatul pomilor din curte, gradina, asigurand si o a numita protectie a mediului forestier,

Cea mai buna plita pentru soba - abcTop.ro

In locuintele unde se foloseste lemnul ca material energetic, intalnim de regula, sobe pentru incalzit incaperile, sobe de gatit hrana (mai rar ), sobe mixte ( de incalzit si gatit ), sobe – semineu, seminee, sobe decorative etc.. Desi in ultimii ani expansiunea pe piata a unor centrale termice cu facilitati multiple de alimentare incep sa fie montate in cele mai diverse locuinte, siguranta pentru incalzirea spatiilor de locuit si pregatirea hranei nu poate fi acoperita 100% in orice conditii. De aceea o soba cu plita si lemne este exceptionala in conditii fortuite si poate fi un element de siguranta pentru situatii de criza deosebita, mai ales ca este usor de intretinut si utilizat. Din ce in ce mai multe persoane sunt convinse si chiar s-a demonstrat, ca hrana pregatita pe  plita la foc de lemne este foarte sanatoasa.

Sobele pentru pregatirea hranei sunt dotate cu  plite cu un numar variabil de ochiuri intre 1 si 3 ( mai rar 4 – 5 ). Plitele sunt confectionate din metal, de regula  din fonta, asigura o buna distributie a caldurii pe toata suprafata, au diferite forme si dimensiuni si sunt fixate la montare intr-o rama confectionata din acelasi material cu plita. Pot fi achizitionate cu sau fara rama, in functie de necesitati. 

Multi dintre cei care ai o soba intampina un anumit grad de dificultate in gasirea unei plite potrivite pentru aceasta. Chiar in magazinele online poti sa gasesti aceste produse si la costuri accesibile ( inclusiv cu livrarea la domiciliu ). Pretul la o plita pentru soba porneste de la 80 lei si depaseste 200 lei in functie de dimensiune, producator si alte caracteristici.

 

Cum alegi cea mai buna plita pentru soba?

 

Cele mai utilizate plite sunt cele cu trei ochiuri deoarece sunt foarte practice si permit ca in acelasi timp sa se poata pregati trei feluri de mancare. Datorita formei si ochiurilor plitei, vasele utilizate au o stabilitate mai mare decat pe aragaz, ceaunele se folosesc cu mai mult succes, iar reglarea temperaturii de fierbere, scoate in evidenta calitatile bucatarului. Posibilitatea de gradualizare a temperaturii de fierbere / coacere, pe timpul pregatirii hranei, da gust si savoare acesteia si asigura tot necesarul termic unei mancari sanatoase.

Plita, ca suprafata de incalzire, asigura cantitatea de caldura ideala si pentru alte operatiuni culinare: prajit paine, cartofi, copt lipii, turte etc. Desi pare o suprafata statica, plita ofera mai multe posibilitati decat un aragaz cu 4 ochiuri prin facilitatile pe care le creaza. Un bucatar incepator nu va arde niciodata mancarea pe o plita. Pe plita, in functie de dimensiunea focului din soba, vom gasi suprafete cu temperaturi diferite, unde pot fi asezate vasele pentru diferite activitati din bucatarie.

Cea mai buna plita pentru soba - abcTop.ro

In functie de marimea sobei trebuie sa alegi plita. Daca soba este cumparata din comert sau construita de un meserias dimensiunile acesteia sunt limitate la cateva modele si marimi existente pe piata. De obicei, orice gospodina se va limita la plita, oarecum standard, de fonta cu trei ochiuri pentru ca este foarte practica, asigura suprafata necesara si o buna manevrabilitate a vaselor pe suprafata ei,  permite o anumita gradualizare si temporizare a temperaturilor in functie de cerinte.

Cand te-ai hotarat sa-ti cumperi o noua plita fara rama, respecta urmatorii pasi:

1. Masoara si verifica cu mare atentie dimensiunile ramei pe care va fi montata plita si ca aceasta sa nu aiba deformari. Imbinarea plitei cu rama trebuie sa fie perfecte deoarece in caz de turbulente atmosferice mari, iana, fumul din soba poate fi refulat in camera. Obligatoriu plita trebuie sa fie pe masura ramei.

2. Alege materialul constructiv. Plitele din comert sunt turnate din fonta si sunt cel mai frecvent folosite in locuinte. Pot fi construite si artizanal pe modele si dimensiuni diferite de catre firme specializate si atestate.

3. Verifica uniformitatea grosimii plitei, sa aiba numarul de ochiuri pe care ti l-ai stabilit, sa fie dreapta, sa nu fie ovalizata, sa nu fie deformata, sa nu fie crapata sau ciobita, formele geometrice sa fie bine dimensionate ( diametre, lungimi, latimi etc. ), conturate si curatate bine pentru imbinare partilor.

4. Acorda foarte mare atentie ochiurilor decupate in plita. Circumferintele acestora trebuie sa fie bine taiate, conturate si finisate, pentru a face o buna priza cu plita si pentru a nu zgaria vasele sau ustensilele de bucatarie pe care le folosesti.

5. Daca alegi o plita din fonta verifica sa aiba o culoare uniforma pe toata suprafata. Dupa montare respecta cu strictete masurile de punere in functiune  iar daca acest lucru nu este prevazut in instructiunile de utilizare, cateva ore este bine sa fie incalzita la foc mic si incet pentru probe si stabilizare.

6. Verifica cu foarte mare atentie modul de acoperire a ochiurilor plitei. Cercurile pot fi considerate elemente de siguranta, fiind folosite adaptabil la stilul de activitati de incalzire sau prepararea hranei. La unele activitati cercurile sunt folosite in totalitate sau partial si inchid in totalitate sau partial ochiurile, in functie de necesitatile imediate ale gospodinei.

7. Atentie la ochiuri si mai ales la la modul de imbinare perfecta dinte acestea si plita. Verifica dimensiunea acestora ( diametrul, uniformitatea grosimii, finisajul etc. ).

8. Cercurile sa fie rotunde sa se suprapuna perfect si sa obtureze perfect golurile, sa nu fie ovalizate, deformate, ciobite, macinate de rugina sa poata fi folsite de la un ochi la altul, cele de aceeasi marime.

9. Capacele de la cercuri sa fie toate sa nu fie sparte, crapate ovalizate, deformate. Obligatoriu orice capac trebuie sa obtureze perfect fiecare din cercurile cele mai mici pe care le vei utiliza.

 

Branuri orientative :  Strend Pro, BuildXell, Zilan, Ertone, Evotools etc.

Garantie nu trebuie sa fie mai mica de 24 luni.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de plite pentru soba ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

plita-soba-cu-1-ochi-evotools-380x320-mmPlita pentru soba cu 1 ochi EVOTOOLS 380×320 mm

plita-soba-cu-3-ochiuri-fara-rama-buildxell-550x400-mmPlita pentru soba cu 3 ochiuri, fara rama BuildXel

plita-soba-cu-3-ochiuri-si-rama-buildxell-720x625-mmPlita pentru soba cu 3 ochiuri si rama BuildXell

Material: fontaMaterial: fontaMaterial: fonta
Tip combustibil: Lemn, carbuneTip combustibil: Lemn, carbuneTip combustibil: Lemn, carbune
Numar ochiuri: 1Numar ochiuri: 3Numar ochiuri: 3
Dimensiune: 380×320 mmDimensiune: 550×400 mmDimensiune: 720×625 mm
Greutate (Kg): 5.2Greutate (Kg): 10.4Greutate (Kg): 22.4
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: