Care este cea mai buna centrala electrica si pe gaz? Ce caracteristici are cea mai buna centrala electrica si pe gaz?

 

La momentul actual centrale termice in condensatie, reprezinta cea mai buna varianta pentru incalzire. Persoanele ce au deja o centrala electrica si pe gaz, instalata in locuinta, nu vor fi obligati sa o schimbe, doar dupa 10 ani de la achizitionare – altfel spus la urmatoare achizitie noua centrala trebuie sa respecte directivele. Daca te intrebi care este cea mai buna centrala electrica si pe gaz in condensare citeste in continuare pentru a fi informat.

Tehnologia centralelor termice a avansat rapid, insa luand in considerare ca a crescut foarte mult pretul gazelor, avantajul de a instala o centrala termica se va simtii abia dupa cativa ani. Cu toate acestea nu vei fi afectat daca se inchide caldura sau apa calda din cauza vecinilor rau-platnici, sau din cauza unei defectiuni din zona.

Pretul pentru o centrala electrica si pe gaz de apartament in condensare este mult mai mare fata de un model conventional, pornind de la 3000 lei si depasind 9000.

Cea mai buna centrala centrala electrica si pe gaz

 

Cea mai buna centrala centrala electrica si pe gaz - abcTop.roCe este condensarea ?

O centrala normala are un randament in jur de 80%, adica restul de 20% din gaz / combustibil se pierde.

Centralele termice in condensatie se bazeaza pe principului crearii conditiilor necesare de condensatie, pentru vaporii din gaze. Altfel spus, in zona schimbatorului primar este preluata o parte din caldura, ce se pierdea in acelasi timp cu gazele eliminate, acetea fiind recuperate si reintroduse in sistem.

Prin urmare o centrala in condensatie va avea un randament cu cel putin 10% fata de modelele clasice.

 

Care este temperatura optima la o centrala termica ?

Temperautra optima la o centrala termica variaza in functie de model si marca – si este trecuta in instructiunile de instalare / utilizare.

Temperatura de retur are un rol semnificativ in a produce condensatia si prin urmare pentru a obtine un randament mai mare. Temperatura de retur trebuie sa fie cat mai mica – sub 60°C, astfel incat condensatia sa fie mai mare, iar randamentul pe masura – insa acest aspect depide de la o centrala la alta, fiind necesara respectarea instructiuniilor recomandate de producator. Cel mai bine este sa discuti cu specialistii care se vor ocupa de montarea centralei, de instalatie si vor intocmi inclusiv calcule – diametrul tevilor, dimensiunea necesara a caloriferelor etc..

 

Cum alegi o centrala electrica si pe gaz de apartament

Centrala termica reprezinta o investitie destul de mare, pe care doresti sa o faci pentru casa ta si vei avea de luat in calcul multi factori, incepand cu puterea, tipul centralei, randamentul, suprafata spatiului incalzit, debit de apa, puterea nominala si garantia. Atat pentru o centrala electrica sau pe gaz de apartament, dar si pentru un model destinat instalarii in pardoseala, intr-o casa, este recomandat sa apelezi la un specialist care sa faca calculele.

 

1. Calcul putere centrala termica pe gaz 

Calculul putere pentru centrala termica reprezinta o notiune destul de complexa, prin urmare este bine sa ceri parerea unei persoane calificate – cea care se ocupa de proiectarea instalatiei, inainte de-a achizitiona centrala termica.  Se considera ca pentru 1 mc incalzit ai nevoie de un coeficient orientativ de 30 W/mc – pentru locuintele care sunt foarte bine izolate, si pana la 70 W/mc – daca locuinta este slab izolata termic. Un calcul la prima vedere se face luand in considerare volumul locuintei si inmultind in medie cu 50 W/mc.

Exemplu: pentru un apartament cu o suprafata de 100 mp, cu o inaltime de 2,5 m, puterea de incalzire necesara a centralei o sa fie 100 mp x 2,5 mp x 50 e / mc = 12500 W = 12,5 kW.

Cea mai buna centrala centrala electrica si pe gaz

 

2. Tipul de centrala

Din punct de vedere al instalarii – centralele sunt de sunt de doua tipuri: murala  – este recomandata pentru locuinte / centrale electrice de apartament, intrucat sunt cu mult mai practice sau de pardoseala – este recomandata pentru case, vile cu incaperi mari, intrucat au o putere mare si prin urmare sunt special concepute pentru a face fata locuintelor spatioase.

Din punct de vedere al tirajului sunt centrale cu tiraj natural ce au o camera de ardere deschisa, prin urmare aerul necesar este practic aspirat din incaperea unde este instalata. Acest tip este recomandat pentru spatii / locuintele foarte mari sau chiar pentru depozite. Iar al doilea tip sunt centralele cu tiraj fortat ce au tubulatura concentrica, de tipul tub in tub, prin care oxigenul necesar arderii este preluat din exteriorul locuintei. Avantajul acestui tip de centrala este ca poate fi montata in locuinte de dimensiuni mici, preluarea aerului fiind etansat.

cea mai buna centrala in condensare

 

3. Instalarea

Mare atentie la instalare, in cazul in care centrala nu este configurata sau chiar montata cum trebuie, inclusiv cu instalatia potrivita – nu vei avea posibilitatea sa te bucuri de performantele acesteia, intrucat in final va ajunge sa consume identic cu un model clasic. Foarte important cand alegi centrala discuta cu un expert in domeniu, care sa analizeze si sa calculeze necesarul de putere pentru locuinta ta.

 

Recomandare centrala electrica si pe gaz de apartament in condensare:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Centrala termica murala in condensare Ariston Clas Premium Evo 30Centrala electrica de apartament murala in condensare Ariston Clas Premium Evo 30

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2

Centrala termica murala in condensare Ariston Genus Premium Evo 30Centrala electrica de apartament murala in condensare Ariston Genus Premium Evo 30

Tip centrala: CondensatieTip centrala: CondensatieTip centrala: Condensatie
Tip montare: MuralaTip montare: MuralaTip montare: Murala
Putere termica nominala min/max (kW): 6.5 / 28Racord apa tur/retur:22 mmPutere termica nominala min/max (kW): 3 / 28
Putere termica utila min/max (kW): 6.8 / 29.7Eficienta combustiei (%):107.9Putere termica utila min/max (kW): 2.9 / 27.1
Tip alimentare: Gaz MetanTip alimentare: Gaz MetanTip alimentare: Gaz Metan
Tiraj: FortatTiraj: FortatTiraj: Fortat
Randament (%): 107.7Randament (%): 109Randament (%): 108
Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 220Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 192Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 220
Debit apa calda(l/min): 12Debit apa specific(l/min): 12Debit apa calda(l/min): 14
Eficienta la putere nominala (%):106Eficienta la putere nominala (%):109.1Eficienta la putere nominala (%):108
Clasa de eficienta:4 steleClasa de eficienta: 4 steleClasa de eficienta:4 stele
Dimensiuni (W x D x H mm): 400 x 315 x 770Dimensiuni (W x D x H mm): 400 x 300 x 700Dimensiuni (W x D x H mm): 400 x 385 x 770
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 15.06.2016)

 

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Mesaj

 1. Blogde Instalatii
  02.11.2015 at 11:08

  Fara suparare dar centrala electrica este diferita de centrala termica pe gaz.
  Centralele pe gaz in condensare se racordeaza si electric dar functioneaza pe gaz.
  Cred ca sunt putin amestecate si incurcate in articol.

Mesaj: