Care este cea mai buna centrala electrica de apartament? Ce caracteristici are o centrala electrica de apartament?

 

Incep acest articol cu o mentinune asupra careia am mai insistat, daca doresti un sistem de incalzire, in baza unei centrale proprii, dimensionata corect – trebuie sa apelezi la un proiectant de instalatii sau in cazul in care nu ai  aceasta posibilitate financiara, macar la un inginer executant. Chiar si cea mai buna centrala electrica de apartament trebuie sa fie corect aleasa, din toate aspectele sale, altfel risti sa ajungi la niste costuri foarte ridicate ale electricitatii pe timp de iarna.

Fiecare dintre noi cautam un sistem de incalzire care sa garanteze un confort termic, insa fara sa ne usuce la buzunare, plus ca investitia in proiectarea instalatiei, achizitia centralei si instalarea propriu-zisa este un cost ce doresti sa il amortizezi. Parerea unui expert in domeniu, care sa faca acest lucru, este foarte importanta.

Pretul pentru o centrala electrica de apartament porneste de la 2000 lei, iar in functie de caracteristici si producator depaseste 4000 lei.

Cea mai buna centrala electrica de apartament

 

Cum alegi cea mai buna centrala electrica de apartament?

Dupa ce ai stabilit cu un expert ce caracteristici trebuie sa aiba centrala ( ex: tip montaj recomandat, putere nominala, presiunea min/max, tur/retur) este important sa alegi un model cu un randament mare, iar in functie de nevoie cu sau fara boiler incorporat. Restul detaliilor precum dimensiunea sau nivelul de zgomot sunt importante, dar nu la fel de esentiale precum primele.

 

1. Centrala electrica si incalzirea apartamentului/apei

Daca doresti cea mai buna centrala electrica de apartament, ca sistem de incalzire in locuinta, dar care sa incalzeasca si instalatia de apa din bucatarie/baie, atunci ai cel putin trei optiuni din care trebuie sa alegi:

Cea mai buna centrala electrica de apartament Centrala electrica si o pompa de comutatie – care sa faca comutarea de la incalzirea caloriferelor la incalzirea apei. Exista pompe 3-way, care iti muta de pe un circuit pe altul (adica de pe o teava pe alta). Vei avea nevoie si de un boiler cu serpentine – prin care trece apa calda de la centrala si incalzeste apa din boiler prin inductie. Dezavantajul e acelasi ca la centrala in condensatie – daca vrei sa incalzesti apa, pompa va opri incalzirea caloriferelor;

• Un sistem un pic mai complex este centrala electrica plus boiler cu serpentina si un vas tampon care amesteca turul cu returul si din vas se alimenteaza caloriferele si serpentina din boiler. Pompele sunt necesare pentru ca centrala va actiona doar asupra apei din vasul tampon.

• O solutie mai simpla este sa achizitionezi o centrala electrica si separat un boiler electric. Avantaj este ca boilerul electric nu consuma foarte mult curent.

Cea mai buna solutie ce trebuie sa o adopti este data de un expert.  Nu uita sa achizitionezi si un termostat, care se instaleaza de regula departe de o sursa de caldura, intr-o camera pilot.

Atentie la conexiunile electrice ale centralei – este indicat sa fie facute de catre un electrician, centrala electrica trebuie racordata la o priza cu impamantare.

 

2. Putere nominala

Centralele electrice de apartament au o putere nominala de la 6kW (asigura incalzirea unui spatiu de aproximativ 38 mp) si pana la 28 kW (acopera un spatiu de 150 mp). Cand alegi o centrala, nu trebuie sa iei in considerare doar dimensiunea apartamentului (chiar daca si aceasta are o importanta majora) ci si cat de bine este izolat acesta, ce tip de instalatie este necesara (materiale, dimensiune, lungime tevi) .. chiar si tipul de montare influenteaza puterea nominala. Acestea sunt doar cativa factori de luat in considerare. Pentru un calcul corect ai nevoie de un expert care sa vina in locuinta ta sa faca masuratorile.

Daca vei cauta pe forum cel mai probabil te vei ingrozi cand ai sa vezi sumele vehiculate de 2000 lei / luna pentru electricitate. O centrala cu o putere de 9kw, spre exemplu, o sa ajunga sa te usuce daca nu e proiectata corect si daca nu exista un termostat ambiental.

Ce mai trebuie sa stii e ca centralele electrice consuma puterea nominala maxima declarata, doar in primele minute, pana cand turul si returul ajung la temperaturi apropiate, ulterior consumul scade mult.

 

3. Alte caracteristici

Alte caracteristici vor face diferenta dintre cea mai buna centrala electrica si un model asemanator:

Randament – randamentul este un indicator ce prezinta cata energie este transformata in caldura si cata este pierduta in proces, media unei centrale de apartament este de 99,5%, adica pierderea e de 0,5%.

Boiler incorporat – nu sunt multe modele cu boiler incorporat – pentru a incalzi si apa calda de la baie/bucatarie.

Filtre – filtru de impuritati, filtru polifosfati si filtru magnetic sunt necesare pentru asigurarea unei bune functionari a centralei, desigur fiecare producator doreste sa aduca pe piata un produs mai bun. Citeste recomandarile acestuia pentru a beneficia de performanta centralei o perioada mai mare de timp.

Cea mai buna centrala electrica de apartament

 

4. Garantia

In functie de producator poti beneficia de o garantie de 2 ani – 7 ani. Instalarea centralei nu trebuie facuta “dupa ureche” ci cu ajutorul unor experti din domeniu, in situatia in care nu ai experienta. Nu uita o centrala prost montata o sa iti aduca paguba la factura electrica (ai grija ca si expertii sa respecte recomandarile producatorului cand pun instalatia / centrala).

 

Tinand cont de cele prezentate anterior, iti recomand trei modele de centrale electrice foarte bune:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Centrala murala electrica Ray 21kw PROTHERMCentrala murala electrica Ray 21kw PROTHERM

Centrala murala electrica Ray 24kw PROTHERMCentrala murala electrica Ray 24kw PROTHERM

Centrala murala electrica Ray 28kw PROTHERMCentrala murala electrica Ray 28kw PROTHERM

Tip centrala: ElectricTip centrala: ElectricTip centrala: Electric
Tip montare: MuralaTip montare: MuralaTip montare: Murala
Putere termica nominala min/max (kW):21Putere termica nominala min/max (kW):24Putere termica nominala min/max (kW):28
Tip alimentare: ElectricTip alimentare: ElectricTip alimentare: Electric
Tiraj: ElectricTiraj: ElectricTiraj: Electric
Randament (%): 99.5Randament (%): 99.5Randament (%): 99.5
Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 135Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 150Suprafata spatiului ce trebuie incalzit (m²): 174
Boiler incorporat: NuBoiler incorporat: NuBoiler incorporat: Nu
Clasa de eficienta: 3 steleClasa de eficienta: 3 steleClasa de eficienta: 3 stele
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: