Care este cea mai buna camera foto rezistenta la apa? Ce caracteristici sa urmaresti la o camera foto rezistenta la apa?

( Camera foto rezistenta la apa | Recomandari si Preturi)

 

O camera foto rezistenta la apa este un aparat secundar excelent pentru familiile care vor sa mearga la piscina sau in vacanta si doresc poze foto chiar in activitati in apa. Aceste modele sunt fabricate pentru a suporta multe medii reci, ploioase sau umede. Avand in vedere ca actiunea se petrece in cateva secunde, aparatele sunt de asemenea extrem de usor de folosit, la fel ca orice alte camere de tipul “point-and-shoot”.

Durabilitatea este cheia principala – pe care trebuie sa te axezi, cand esti in cautarea de o camera rezistenta la apa. Aceste aparate digitale pot rezista unei cantitati mari de apa, ca de exemplu: in timpul unei ploi torentiale, in piscina sau chiar in mare. Multe dintre aceste produse se pot folosi la mai mult de 9 metri sub apa, precum Nikon Coolpix AW130 – rezista chiar la 30 de metri sub apa. Capacul etans nu e singurul exemplu ce trebuie luat in calcul cand discutam de durabilitate – ci ia in considerare si rezistenta la socuri sau chiar la praf. Materialul din care trebuie sa fie produs aparatul trebuie sa fie sigilat atat de bine incat sa scapi de grija temerii de apa, nisip sau in praf.

Cea mai buna camera foto rezistenta la apa - abcTop.ro

O mare problema a celor mai noi gadget-uri este fragilitatea – se sparg daca le scapi, in multe cazuri chiar de la distante de sub 1m. Ecranele sparte ale telefoanelor sunt foarte des intalnite in zilele noastre. La pol opus sunt aceste camere digitale rezistente la apa rezista la socuri – nu ca majoritatea aparatelor foto, telefoanelor, tabletelor sau gadget-urilor in general. Cele mai bune astfel de camere sunt rezistente la socuri de pana la 2.5 metri, iar modelele ce urmeaza sa ti le recomand sunt rezistenete pana la 2 m si peste.

Totusi, nu am inclus camerele de tipul “action” in aceasta categorie, acestea fiind excelente pentru sporturi de inalta intensitate. In cazul in care cauti un GoPro, sau alte produse similare, poti vizita sectiunea de review-uri. Camerele digitale care fac fotografii de calitate profesionala se pot gasi in articolul dedicat pentru DSLR-uri.

O camera rezistenta la apa este, in esenta, versiunea mai durabila a camerelor de tipul “point-and-shoot”. Au acelasi nivel de calitate a imaginii si aceleasi caracteristici ca ale camerelor simple, dar sunt sigilate puternic astfel incat tin departe apa si parful de componentele interne. Partile care se deschid, cum ar fi bateria sau slot-ul pentru memorie, de obicei au sisteme de inchidere speciale pentru a fi ferite de apa. Niciuna dintre aceste camere nu pluteste, iar unele dintre ele nu includ curele de mana, deci va trebui sa le tii strans in mana cand le folosesti sub apa.

Am testat abilitatile de a face fotografii atat pe uscat cat si sub apa pentru  fiecare astfel de camere in parte. Pentru mediul uscat, am setat un mediu controlat astfel incat fiecare camera sa aiba exact aceeasi pozitie si sursa de lumina. Am facut poze la fiecare ISO disponibil, apoi am comparat imaginile si le-am evaluat bazandu-ma pe acuratetea culorilor, saturatie, precizie si claritate. Imaginile au fost comparate si evaluate, iar cele mai impresionante au primit cele mai mari note.

Testarea camerelor sub apa a fost efectuata intr-o piscina acoperita, pentru a se elimina fluctuatiile de lumina. Am pus fiecare camera pe un trepied si, folosind modul “underwater”, am realizat fotografii ale aceleiasi imagini subacvatice. Pentru camerele care nu au modul “underwater” am folosit setarile automate. Am comparat imaginile ca sa determinam care sunt cele mai bune, iar acestea au primit cele mai mari scoruri.

cea-mai-buna-camera-foto-rezistenta-la-apa-abctop-ro

La fel ca majoritatea camerelor digitale moderne, camerele rezistente la apa au o gama larga de optiuni disponibile. Reglari in ceea ce priveste calitatea imaginii, expunerea si viteza shutter-ului sunt prezente printre setari. Multe astfel de camere vin cu efecte predefinte, pentru a da o nuanta artistica fotografiilor. Totusi, cea mai importanta caracteristica aditionala este capacitatea lor de a filma. Cele mai multe dintre aceste aparate filmeaza la 1080p. O camera care filmeaza la 1080p va avea imaginea cea mai clara, in timp ce camerele care filmeaza la 720p reduc calitatea imaginii video. De asemenea, aceste camere includ si conectivitate Wi-Fi si GPS.

 

Video

Suntem in era camerelor multi-tasking. Majoritatea modelelor de top pot face si filmari de calitate superioara. Daca esti la inceput si nu stii ce sa alegi intre a face fotografii sau a filma, cea mai buna optiune pentru tine ar fi un model care le face pe amandoua. Ca sa filmezi la o calitate buna sub apa, camera ta ar trebui sa fie capabila sa filmeze la 720p si sa poti seta manual echilibrul culorii albe.

Astfel, vei putea reinvia unele dintre culorile pierdute in adancurile oceanelor, astfel incat imaginea sa nu fie complet albastra. Mai mult decat atat, acum suntem obisnuiti sa vedem clipuri HD, deci orice tip de filmare sub 720p nu o sa impresioneze audienta.

 

Lag-ul shutter-ului

Camerele compacte sufera din cauza unei probleme nefericite si de neevitat: lag-ul shutter-ului. Acest termen se refera la perioada de timp dintre momentul in care faci o fotografie si momentul in care shutter-ul se deschide. Asta inseamna ca ceea ce vezi pe ecranul LCD cand apesi pe buton pentru a face poza nu e neaparat imaginea care se va salva. Acest aspect devine frustrant mai ales cand vine vorba de fotografiile cu animale salbatice; chiar daca tu sincronizezi perfect momentul in care un animal demonstreaza un comportament neobisnuit (care, de obicei, dureaza o fractiune de secunda), e posibil ca aparatul tau sa fie prea lent ca sa surprinda acel moment. Lag-ul shutter-ului nu e o caracteristica listata in manualul de utilizare sau la specificatii, deci ar fi mai bine sa intrebi un vanzator cu experienta care a incercat mai multe modele cam care e lag-ul relativ al camerei de care esti interesat.

 

Formatul RAW

Alta decizie importanta pe care trebuie sa o iei, ca fotograf subacvatic, este daca vrei ca fotografiile tale sa fie efectuate in format RAW (formatul profesional) sau JPEG. Daca nu folosesti controlul manual, sigur nu vei fi interesat daca aparatul tau poate face fotografii in format RAW. Dar pentru cei care vor mai mult de la fotografiile lor, e un aspect foarte important. Fisierele de tip RAW sunt, in esenta, negative digitale, fisiere necompresate care pastreaza cat mai multe date, un aspect valoros cand vine vorba de editare.

Cand faci fotografii in format JPEG (formatul standard folosit de toate camerele), aparatul tau va compresa fisierul si va adauga un set de procese care vor umbla la precizie, saturatie, contrast etc., care vor face fotografia ta sa arate foarte bine imediat. Totusi, in timpul acestei compresari, multa informatie se pierde si nu mai poate fi salvata. Formatul RAW nu proceseaza imaginea , pastrand toata informatia originala. Astfel, poti sa editezi imaginea exact asa cum vrei, cu mai mult control si mai multa subtilitate.

Acum cativa ani, camerele compacte erau capabile sa faca fotografii doar in format JPEG, dar acum aproape toate camerele de top ofera si posibilitatea capturilor RAW.

cea-mai-buna-camera-foto-rezistenta-la-apa-abctop-ro1

 

Bateria

Cele mai multe dintre camerele pentru care am oferit review-uri includ baterii reincarcabile Li-ion. In mod normal, acest tip de baterie incarcata complet permite pana la 300 de fotografii, acest numar depinzand de mediul in care se fac fotografiile si de timpul de folosire a camerei in modul stand-by. Abilitatea de a face 300 de fotografii pana la reincarcarea sau inlocuirea bateriei este optima.

 

Marimea si greutatea

Pentru cei care planuiesc sa isi ia camera foto rezistenta la apa in vacante in locuri indepartate, marimea devine un factor important. Avand in vedere ca taxele pentru bagajele extra sunt in continua crestere, camerele de mici dimensiuni reprezinta o prioritate pentru multi fotografi subacvatici.

Chiar daca spatiul si greutatea bagajelor nu ar fi o problema, unii fotografi pur si simplu nu vor sa fie deranjati de aparate de mari dimensiuni  atunci cand se scufunda. Un model de dimensiuni mici care poate fi tinut pe pumn sau in buzunar devine preferabil unui model mai mare, chiar si daca acesta din urma are optiuni mai variate.

Camerele mici nu aveau comtrol manual sau posibilitatea de a face fotografii in format RAW; prima camera de mici dimensiuni cu astfel de abilitati a fost Canon S90, care a fost lansata in 2009. S90-ul avea un senzor de imagine mai mare si oferea multe dintre optiunile modelelor mai mari. Astazi, atat succesorul S90-ului, S95 (si upgrade-ul recent anuntat, S100), cat si alte modele printre care Olympus TG-870 sau Panasonic Lumix DMC-FT5EP9-S, sunt camere foto de mici dimensiuni cu o gama larga de optiuni.

 

Controlul manual

Cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o iei cand trebuie sa te hotarasti ce camera foto sa cumperi este aceea daca vei vrea sa faci fotografii in modul manual sau nu. Modul auto functioneaza foarte bine cand faci poze “pe uscat”, insa nu are efectul scontat pentru fotografiile subacvatice, pentru ca e programat pentru aer, nu pentru apa. Din acest motiv, e bine sa inveti despre controlul manual.

Ar trebui sa stii ca fotografii subacvatici sunt o specie diferita de fotografi. Chiar daca nu e intentia ta initiala sa devii obsedat de acest hobby, multi dintre cei care vor lua o camera sub apa vor deveni entuziasti si vor cere mai mult de la fotografiile lor decat ar fi crezut vreodata.

Multe camere, precum Panasonic Lumix DMC-FT5EP9-S, Olympus TG-870 sau Nikon COOLPIX WATERPROOF AW130, ofera control manual complet si sunt concepute astfel incat sa-ti fie usor sa umbli la setari, fara sa te pierzi prin meniul greu si confuz de setari, fiind astfel mai eficiente.

Acestea fiind spuse, daca nu vrei sa inveti controlul manual acum, la o camera foto rezistenta la apa, cu siguranta modul auto e mai bun decat nimic, si sunt multi oameni care fac fotografii sub apa fara sa invete vreodata controlul manual.

cea-mai-buna-camera-foto-rezistenta-la-apa-abctop-ro

 

De retinut: Uita-te cu mare atentie la specificatiile camerei pe care vrei sa o cumperi. Camerele digitale subacvatice au forme, design-uri, culori si preturi diferite. E foarte important sa analizezi divesrele specificatii ale camerelor inainte sa cumperi una dintre ele. Preturile camerelor subacvatice pot fi mult mai mari ca ale camerelor standard, si desi pretul nu este cel mai important factor de decizie, totusi acesta spune multe despre calitatea camerelor digitale subacvatice.

Uita-te si la review-urile camerei pe care vrei sa o cumperi. Ar trebui sa gasesti astfel de review-uri pe site-uri de specialitate si bloguri diverse. Nu iti face griji daca nu stii exact ce camera sa cumperi. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti “camere subacvatice” si vei gasi mai multe optiuni. Odata ce ai identificat camerele de care esti interesat, ar trebui sa citesti review-urile despre ele si, astfel, vei putea lua cea mai buna decizie pentru tine.

Sfat important: Intre decembrie si februarie nu e indicat sa cumperi o camera foto rezistenta la apa, deoarece nu prea apar modele noi in aceasta perioada a anului, si risti sa platesti mai mult pentru modelele de anul trecut.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de camere foto rezistenta la apa – ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

aparat-foto-digital-olympus-tg-4-16mp-subacvaticCamera foto rezistenta la apa Olympus TG-4, rezolutie 16MP

aparat-foto-digital-panasonic-lumix-dmc-ft5ep9-sCamera foto rezistenta la apa Panasonic Lumix DMC-FT5EP9-S

aparat-foto-digital-nikon-coolpix-waterproofCamera foto rezistenta la apa Nikon COOLPIX WATERPROOF, 16 Mp

Rezolutie senzor: 16.0 MpRezolutie senzor: 16.1 MpRezolutie senzor: 16.0 Mp
Dimensiune senzor: 1/2.3″Dimensiune senzor: 1/2.3″Dimensiune senzor: 1/2.3″
Stabilizator de imagine: macanicStabilizator de imagine: Stabilizator opticStabilizator de imagine: Stabilizator electronic VR (filme)
Zoom digital: 4x / 16x in combinatie cu zoom opticZoom digital: 4xZoom digital: 4x / 16x in combinatie cu zoom optic
Zoom optic: 4xZoom optic: 4.6xZoom optic: 5x
Sensibilitate ISO: 100 – 6400Sensibilitate ISO: Extins 6400 / 100 – 3200Sensibilitate ISO: Auto 125 – 6400
Rezolutii film: 1920 x 1080Rezolutii film: 1920 x 1080Rezolutii film: 1920 x 1080
Subacvatic pana la presiuni echivalente cu o adancime de 15mRezistent la apa de pana la 13 m, rezistenta la presiuneRezistent la apa de pana la 30 m, timp de 60 min
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: