Care este cel mai bun espressor moka? Ce caracteristici sa urmaresti la un espressor moka?
( espressor moka sau espressor pentru aragaz )
Cafeaua este pentru multi dintre noi combustibilul de care avem nevoie sa ne punem in miscare dimineata. Fie datorita aromei sau al mirosului, mereu reprezinta un bun motiv pentru a incepe o noua zi. Aceasta poate sa fie preparata in diferite moduri de la clasicele ibrice si pana la aparatele speciale ( cafetiere sau espressoare – manuale, automate).
Cum fiecare are o parere personala despre care este cea mai buna cafea si modalitate de a o prepara, azi vin in intampinarea ta cu inca un produs de ajutor: espressor moka. Nu multi au auzit de acest tip de articol, insa mai este cunoscut sub denumirea de espressor de aragaz ( sau expressor moka ). Utlizarea este simpla – pui apa la fiert si in sita cafeaua – jetul de abur si apa fierbinte ridica cafeaua in partea de sus si face un fel de turta pe sita. Acest tip de espressor se aseamana cu ibricul ( din punct de vedere al tehnicii de preparare ) insa are un capac, care izoleaza interior, prin urmare toata aroma ramane in cuva si nu este dispersata sub forma de aburi. Diferenta, fata de ibricul clasic, consta in numarul de componente, in cazul espressorului de aragaz existand 3 parti – partea inferioara – in care se pune apa ( atentie sa nu acoperi supapa ), sita ( care se umple de cafea macinata ) si partea superioara unde este colectata cafeaua lichida.
Nu uita sa pui cafea in sita din mijloc, pana se umple si apoi sa apesi cu lingurita.
Aceasta tehnica este o buna alternativa daca iti doresti un espresso mai puternic si aromat. Alte avantaje: poate fi usor luat in calatorii – fiind un aparat simplu de transportat ( desigur, este necesar sa ai acces la o sursa de caldura ), este practic si foarte simplu de folosit.
Pretul pentru un astfel de articol este mic, porneste de la 70 lei si depaseste cu putin peste 300 lei. Recomand sa te uiti spre un aparat de calitate, de la un producator de prestigiu, precum: Bialetti ( producator italian leader in industria cafetierelor inca din 1919 ), Alessi ( marca italiana, 1990 ), Taurus ( companie spaniola, 1961 ), Ibili ( producator spaniol de articole de bucatarie inca din 1942 ). Acestea sunt doar cativa dintre cei mai buni producatori de espressoare de aragaz.
Cum alegi cel mai bun espressor moka?
Cand alegi un espressor de aragaz sunt o serie de caracteristici de luat in considerare precum: capacitatea, materialul din care este produs, sursa de caldura pe care poate sa fie folosit. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte, astfel incat sa poti lua o decizie mult mai usor.
Capacitatea
Capacitatea poate sa fie de la 2 cesti si pana la 9 ( sau chiar mai mare ). Poate un dezavantaj al acestui produs, este faptul ca pentru a extrage toata aroma din cafea este necesar sa il folosesti la capacitate maxima. Prin urmare atunci cand achizitionezi ia in considerare cate cesti de cafea pregatesti cel mai des.
De regula intr-o ceasca de espresso incap 50 ml de cafea. Prin urmare cele mai des cumparate sunt aparatele ce au o capacitate de 100 ml, insa aceasta caracteristica este o alegere personala, luand in considerare pentru cate persoane prepari dimineata bautura.
Material
Sunt doua materiale folosite pentru producerea esressoarelor moka si anume: inoxul si alumniul.
• inox: inoxul este un material cu o greutate redusa, simplu de prelucrat, permite difuzarea perfecta a caldurii pentru a spori aroma cafelei. Este intalnit mai ales in fabricarea ibricelor, prin urmare nu e de mirare ca este utilizat si in cazul espressoarelor de aragaz. Materialul nu este pretentios insa trebuie sa il cureti dupa fiecare utilizare;
• aluminiu: este unul dintre materialele cele mai des intalnite – in cazul acestor espressoare, fiind ieftin si usor. Atentie insa daca nu il speli / usuci bine si repede dupa folosire apare un fel de zgura alba in interior care da un gust metalic la urmatoarele ture de cafea. Aceasta poate sa fie indepartata daca freci bine cu un detergent de vase si cu un burete moale;
Sursa de caldura
In functie de tipul materialul dar si modalitatea de turnare, sunt espressoare ce pot sa fie folosite pe aragaz / plita cu gaz, pe plita electrica cu rezistenta sau chiar cu inductie. Modelele care sunt pentru toate sursele de caldura au un pret mai ridicat.
Prin urmare trebuie sa iei in considerare acest aspect atunci cand achizitionezi un astfel de aparat, pentru a nu face o investitie suplimentara, spre exemplu intr-un model care este destinat plitei cu inductie, mai ales daca urmeaza sa fie folosit doar plita pe gaz.
Garantia si utilizarea
Garantia este in medie de cateva luni. Dupa cum ziceam mai sus, utilizarea unui espressor de aragaz nu ridica probleme. Prepararea cafelei se face usor, in 4 etape. Este necesar sa adaugi apa in recipientul de la baza aparatului – fara a-l umple prea mult ( adica sa nu ii acoperi supapa ), sa pui cafea in filtrul care se va aseza in recipient, sa insurubezi la loc partea superioara si sa il asezi pe aragaz. Cand apa fierbe, aceasta va trece prin filtrul cu cafea si va ajunge in partea superioara a espressorului, unde o sa umple a doua cuva cu cafea aromata.
Sper sa iti fie de ajutor aceste informatii, daca mai ai intrebari, referitoare la cel mai bun espressor pentru aragaz, imi poti lasa mai jos un mesaj.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de espressoare moka – ce merita atentia ta:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Espressor moka Express Bialetti 2 cesti |
Espressor moka Break „R” M/P Bialetti 3 cesti |
Espressor Moka, Alessi, Aluminiu, 3 cesti |
Tip: Espressoar moka | Tip: Espressoar moka | Tip: Espressoar moka |
Capacitate: 100 ml | Capacitate: 150 ml | Capacitate: 150 ml |
Sursa caldura: Gaz, electric si vitroceramica | Sursa caldura: Gaz, electric si vitroceramica | Sursa caldura: Gaz, electric si vitroceramica |
Observatii: A nu se curata cu materiale abrazive. A nu se spala in masina de splat | Observatii: A nu se curata cu materiale abrazive. A nu se spala in masina de splat | Observatii: A nu se curata cu materiale abrazive. A nu se spala in masina de splat |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |