Care este cea mai buna plita electrica? Ce caracteristici trebuie sa aiba o plita buna? Plita cu gaz, electrica cu rezistenta sau cu inductie?

( Cea mai buna plita electrica | Recomandari si Pret )

 

Cea mai buna plita electrica, potrivita stilului tau de viata, trebuie sa indeplineasca perfect o serie de functii prin caracteristicile sale. Sunt mai multe criterii dupa care poti alege o plita, incepand de la tipul de alimentare: gaz sau electric si pana la diferite functii incorporate pentru pregatirea mancarii ( timer, selectie temperatura, zone de gatit extinse etc.).

Bugetul disponibil este un alt factor important al decizie. Poti achizitiona o plita traditionala si ieftina incepand cu un pret de 400 lei sau o plita moderna, performanta – cu inductie ce depaseste 10000 lei .Cea mai buna plita electrica 7

 

Cum aleg cea mai buna plita electrica?

Cand alegi cea mai buna plita electrica trebuie sa ai in vedere urmatoarele: tipul de plita, materialul din care este „produsa”, numarul arzatoarelor, dimensiunea si ce functii iti pune la dispozitie. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte.

 

1. Tipuri de plita

Dupa cum am precizat mai sus, sunt plite pe gaz si electrice. Modelele electrice se impart la randul lor in doua tipuri – electrice cu rezistenta sau electrice cu inductie. Fiecare dintre aceste trei tipuri vine la „pachet” cu avantaje si dezavantaje.

Pe scurt – in cazul in care alegi o plita pe gaz, un prin avantaj de care beneficiezi este faptul ca arzatorul porneste la o simpla atingere a butonului, costurile de achizitie respectiv de folosire sunt reduse. Insa un prim dezavantaj este faptul ca temperatura nu este constanta, fluctueaza in functie de nivelul gazului, un alt dezavantaj care tine mai mult de siguranta: plitele pe gaz trebuie sa fie instalate cu grija de un profesionist, astfel incat sa nu exista scurgeri. Majoritatea modelelor au sisteme speciale care opresc gazul daca flacara nu s-a aprins sau acesta s-a stins.

Cea mai buna plita electrica 5

• Plita electrica cu rezistenta este un tip care a aparut de cativa ani in Romania si ofera avantaje precum: sunt mai sigure, temperatura nu variaza, se curata usor si au un aspect placut / modern. Cum functioneaza o plita electrica? Principiul este simplu: plita electrica foloseste curentul sa incalzeasca o rezistenta, care la randul ei incalzeste vasul cu mancarea. Dezavantaje: se aprind mai greu decat modelul de aragaz pe gaz (dureaza cateva secunde pana se incalzeste rezistenta), trebuie sa folosesti anumite tipuri de vase din materiale speciale.

Cea mai buna plita electrica 3

• Plita cu inductie: cel mai nou tip aparut in Romania, are urmatoarele avantaje: consuma cu pana la 30 % mai putin curent fata de plita electrica (cu rezistenta), caldura este instantanee, poate fi reglata fin, iar atunci cand este inchisa zona se raceste imediat, temperatura nu variaza, se curata usor. Cum functioneaza plita cu inductie? Plita aragazului cu inductie foloseste curentul electric pentru a genera caldura direct la baza recipientului de gatit si nu pe suprafata de gatire – adica incalzeste doar vasul. Dezavantaje plitei cu inductie: costul de achizitie care este mai mare decat in cazul unui model pe gaz sau electric cu rezistenta, te limiteaza in a folosi anumite tipuri de oale pentru a incalzi mancarea.

Cea mai buna plita electrica 2

In situatia in care nu te poti decide – ce tip de plita sa cumperi, poti opta pentru un model mixt (gaz si electric).

 

2. Numarul de arzatoare 

Este o alegere personala – in medie un o plita are 4 arzatoare (1 mic, 1 mare, 2 medii) insa in piata gasesti lejer si cu 5, respectiv 6 arzatoare, in cazul in care obisnuiesti sa gatesti mai mult in acelasi timp.

Un alt factor esential, ce trebuie sa il iei in calcul, este puterea arzatoarelor, fie ca alegi un aragaz electric, cu inductie sau pe gaz trebuie sa fi atent la kW / puterea de incalzire – de regula puterea arzatorului mic trebuie sa fie de 1kW – 1.5kW, pentru arzatoarele medii 1.8kW-2.5kW, iar pentru arzatorul mare de regula peste 2.5kW (pentru WOK vei avea nevoie de un ochi cu o putere de 3kW).

 

3. Dimensiuni

Plitele incorporabile au marimi standard, insa este recomandat sa masori spatiul disponibil si sa verifici dimensiunile gamei de care esti interesat pentru a te asigura ca exista o potrivire. Atentie insa la instructiunile de instalare, fiecare interval de dimensiuni: decupaj, lungime cordon alimentare (pentru plitele pe gaz) etc..

 

4. Alte functii:

  • plite cu aprindere electrica – nu ai nevoie de chibrite sau alte aprinzatoare, in cazul plitelor mixte;
  • sisteme de avertizare acustice sau vizuale – in cazul in care ceva nu functioneaza corespunzator sau in cazul plitelor electrice – cand arzatoarele sunt inca calde;
  • functie de power-management – cu ajutorul careia reglezi temperatura usor in timp ce gatesti – in cazul plitelor electrice.

Cea mai buna plita electrica

 

Acestea fiind punctate, am intocmit o lista de modele ce le consider demne de a fi luate in calcul in top cele mai bun plite:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Plita incorporabila inductie Bosch PIC645F17EPlita incorporabila inductie Bosch PIC645F17E
Plita incorporabila 6th Sense Whirlpool ACM847BAPlita incorporabila Whirlpool ACM847BA
Plita incorporabila rustica Bosch PKF619C17EPlita incorporabila rustica Bosch PKF619C17E
Cea mai buna plita electricaPlita incorporabila Bosch PKF651B17E
Tip: inductie / sticla vitroceramicaTip: inductie / sticla vitroceramicaTip: electrica / sticla vitroceramicaTip: electrica
Numar arzatoare: 4Numar arzatoare: 4Numar arzatoare: 4Numar arzatoare: 4
Trepte putere: 7Trepte putere: daTrepte putere: 9Trepte putere: 17
Functii: sistem protectie copii, deconectare automata, indicator caldura, 2 zone de gatit prin inductie, 2 zone de gatit HighSpeedFunctii: sistem protectie copii, indicator caldura, zona extinsa pentru gatire, semnal sonor, timerFunctii: sistem protectie, indicator caldura, zona extinsa pentru gatire, zona extinsa gatireFunctii: afisaj electronic, timer, semnal sonor, sistem protectie copil, deconectare automata, indicator caldura reziduala
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizare: 26.05.2016)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: