Care este cea mai buna centrala termica? Cum alegem o central termica buna?

 

Cea mai buna centrala termica iti va garanta un climat ambiental perfect in locuinta ta, dar si posibilitatea de a avea apa calda dupa bunul plac – independet de restantele vecinilor.  Doua variabile sunt luate in calcul atunci cand te gandesti la confortul termic: temperatura si umiditatea.

Indiferent daca stai la casa sau la bloc, temperatura intre podea si tavan trebuie sa fie potrivita. O central buna corespunzatoare necesarului termic al locuintei tale va asigura confortul potrivit. De regula temperatura ideala in fiecare camera este in functie de destinatia incaperii, de exemplu pentru camera de zi si dormitor se recomanda 20 – 22 grade C, pentru bucatarie 18 grade C iar pentru baie 22 – 24 grade C.

Referitor la umiditate, aceasta nu trebuie sa depaseasca pragul de 50 % – 60 % – iar cu ajutorul unui aparat special (umidificator sau chiar dezumidificator – dupa nevoie) poti sa mentii in limite normale.

abctop cea mai buna centrala termica

 

Cum alegem cea mai buna centrala termica?

 

Cand alegi o centrala termica potrivita nevoilor tale, te sfatuiesc inainte sa discuti cu inginerul care o sa proiecteze instalatia – acesta o sa iti ofere informatii importante referitoare la puterea centralei, tipul centralei, daca iti este in mai avantaj sa alegi o centrala electrica sau pe gaz si asa mai departe. Toate acestea in functie de: nivelul de izolare termica, dimensiunea incaperilor, lungimea tevilor si asa mai departe.  In continuare o sa detaliez un pic despre fiecare aspect in parte – pentru a te ajuta sa iti formezi o idee.

 

1. Puterea centralei

Pentru a stabili puterea necesara a viitoarei centrale, trebuie sa iei in calcul mai multi factori: volumul de incalzire – suprafata locuintei, pierderile termice – daca ai casa / apartamentul izolat, particularitati climatice, lungimea turului si returului, pe unde doresti sa treaca tevile etc. – pe scurt care este debitul obtinut in litri/min la o diferenta de temperatura intre apa rece din retea si apa calda de la robinet de 30 – 35 grade Celsius. Exista calculatoare pe internet care te ajuta sa faci un aproximativ, dar cel mai concret intreaba un specialist. Puterea centralei inluenteaza incalzirea agentului termic si producerea de apa calda.

Treptele de putere pentru o centrala sunt standard – atat cele minime cat si cele maxime, si pornesc de la  2.5 / 22 si pana la 15 / 34.5 pentru centralele puternice.

 

2. Tipul de centrala

Centrala conventionala sau centrala prin condensatie?

Centrale prin condensatie ofera avantajul recuperarii unei parti din vaporii de apa din gazele de ardere, printr-un schimbator de caldura. Condensarea are loc doar daca temperatura apei din circuitul termic de retur are o valoare mai mica de 55 grade C. Principalul avantaj este reducerea consumului de combustibil (gaz). Dezavantaje: pretul mai mare fata de centralele conventionale, conditiile ceva mai restrictive referitoare la izolarea imobilului.

Centralele conventionale sunt eficiente pentru locuintele la bloc, in special ca au un pret mai mic. Dezavantaj: consumul mai mare de gaze.

Anumiti specialisti sustin ca diferenta de pret dintre o centrala conventionala si cea prin condensatie se amortizeaza in aproxmiativ 3 – 4 ani.

Care este cea mai buna centrala termica

 

3. Tip montare

Centrala murala sau centrala de pardosea?

• Centrala murala este recomandata pentru locuintele de tip apartament intrucat sunt cu mult mai practice si usor de instalat.

• Centrala de pardoseala este recomandata pentru case, vile cu incaperi spatioase, intrucat au o putere mare si prin urmare sunt special concepute pentru a face fata locuintelor cu dimensiuni peste medie.

 

4. Tip tiraj – evacuare

Centrala cu tiraj natural sau centrala cu tiraj fortat?

Centrala cu tiraj natural are o camera de ardere deschisa, prin urmare aerul necesar este parctic aspirat din incaperea unde este instalata. Acest tip este recomandat pentru incaperile / locuintele foarte mari, de tip depozite.

Centrala cu tiraj fortat are o tubulatura concentrica, de tipul tub in tub, prin care oxigenul necesar arderii este preluat din exteriorul locuintei. Avantajul acestui tip de centrala este ca poate fi montata in locuinte de dimensiuni mici, preluarea aerului fiind etansata.

 

5. Alte caracteristici

Alte caracteristici ce trebuie verificate pentru a va asigura ca achizitionezi cea mai buna centrala termica:

randamentul: centralele conventionale au un randament de 82 % – 94%,  iar cele ce functioneaza prin principiul condensatie ajung la o eficienta de 101% – 109%, prin faptul ca acestea recupereaza caldura din condens, consumand mai putin combustibil. Acest lucru se traduce in primul rand printr-un consum mai cazut de combustibil si implicit costuri mai mici de exploatare;
presiunea minima necesara a apei /gazului, protectia electrica: caracteristici ce le gasesti in fisa tehnica, in cazul in care nu sunt afisate de furnizor / producator pe site-ul de prezentare;
• alege un model al unui producator de prestigiu, iar in cazul in care optezi pentru un producator no-name este cel mai bine sa te documentezi inainte despre acesta ( ce experienta are, unde sunt fabricile, etc. );
termenul de garantie (minim 2 ani) si conditiile de asigurare a garantiei ( in caz de defectiune iti asigura echipa care vine sa repare? );
• daca achizitionezi printr-un furnizor, trebuie sa te informezi despre: services, temeni si program de functionare;
 kit de evacuare gaze: este sau nu inclus in pret. Pentru atragerea cumparatorilor, producatorii ofera la achizitionarea centralei si kit-ul de instalare gratuit, daca insa nu beneficiezi de un astfel de pachet alege o firma autorizata pentru instalarea centralei, altfel risti sa pierzi garantia si te expui unor riscuri;
• ventilatia: are un rol important de a dirija noxele la exterior dar si de a raci aparatul. In arhitectura centralelor ventilatorul este de regula un punct fix;
• siguranta in exploatare: si aici sunt de luat in calcul senzorii ( de detectie fum, gaze, caldura ) dar si electrodul de ionizare ( care e „capabil” sa distinga momentele cand presiunea gazului este in parametrii normali sau aceasta se afla sub valoarea minima admisa ).

 

Garantie si instalarea

Garantia este un aspect foarte important de luat in considerare, mai ales ca investitia ce o face este pentru 10 ani aproximativ. Pentru atagerea clientilor sunt producatori ce ofera o garantia de 5 – 7 ani, insa standardul este de 2 ani. Desigur poti achizitiona contra-cost ( de la eMAG ) si un pachet de extra-garantie pe o perioada de pana la 2 ani.

Instalarea centralei trebuie facuta de o persoana sau firma autorizata. In manualul de instalare ( pe care il recomand sa il citesti ) ai sa observi ca sunt foarte multe detalii mai mici sau mari ce trebuie respectate, altfel o sa pierzi garantia produsului.

De asemenea atunci cand folosesti centrala este obligatoriu sa respecti cele scrise in manualul de utilizare.

 

Acestea sunt cele mai importante aspecte ce trebuie sa le urmaresti cand alegi cea mai buna centrala termica.

 

Recomandari – cele mai bune centrale termice:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K-24 kW V2Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072K

Centrala termica in condensatie Ariston Clas Premium Evo 24-FF EUCentrala termica murala in condensare Ariston Clas Premium EVO 24

Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EUCentrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU

Tip centrala: Condensare Tip centrala: Condensare Tip centrala: Condensare
Tip montare: Murala Tip montare: Murala Tip montare: Murala
Eficienta la putere nominala (%): 109.1 Putere termica nominala min/max (kW): 5.5 / 22 Putere termica nominala min/max (kW): 5.5/ 23.5
Eficienta combustiei (%): 107.9 Putere termica utila min/max (kW): 5.7 / 23.3 Putere termica utila min/max (kW): 5.3 / 23
Randament (%): 109 Randament (%): 106 Randament (%): 103.9
Consum maxim (m³): 3.18 Putere totala consumata (W):110 Consum maxim (m³): –
Tiraj: fortat Tiraj: fortat Tiraj: fortat
Altele: doua schimbatoare de caldura, functie auto Altele: doua schimbatoare de caldura, functie auto Altele: doua schimbatoare de caldura, functie auto
VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET
( ultima actualizare: 17.11.2016 )

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj

  1. Bondoroi Ella
    28.06.2016 at 14:24

    Buna ziua!
    As vrea sa stiu care sunt conditiile de montare a unei centrale murale prin condensatie fata de centrala conventionala?
    Cu stima,
    B. Ella

    • Alex
      29.06.2016 at 12:07

      In mare partea sunt aceleasi ( s-ar putea sa mai depinda de la model la model ), diferenta consta in rata de recuperare a gazelor si a caldurii, centrala in condensatie avand un randament mai mare, prin urmare faci mai multa economie cu ea.

  2. Rat Nicolae
    11.08.2016 at 22:08

    Pentru o casa de 100m2 construita din caramida poroterm si izolat cu pilistiren de 10 cm ce fel de centrala recomandati pt incalzire si apa menajera.

  3. DUCA MARIANA
    06.01.2017 at 23:05

    Pentru o casa de 125 m2 tot din caramida, fara izolatie cu polistiren, ce fel de centrala termica pe gaz imi recomandati?

    • abcTop.ro
      06.01.2017 at 23:55

      Salut, Mariana,

      Recomand sa ceri parerea unui expert. El o sa calculeze necesarul de putere dar si restul de caracteristici necesare. Nu este suficient sa te iei dupa dimensiune, nivel de izolare .. de ex, la calcul se ia in considerare si lugimea turului – returului, materialul caloriferelor, daca tevile se vor afla in pardoseala / pererti, etc..

    • Petre
      16.05.2017 at 13:45

      O centrala de 24 kw e potrivita, merge pana la 180 mp. Eu am Viessmann Vitodens 100 de 24kw la o suprafata de 130 mp.

  4. abcTop.ro
    08.02.2017 at 20:40

    Salut, Nelu,

    Dupa cum ziceam si in articol, este bine sa ceri sfatul unui inginer care sa faca calculul in ce priveste necesarul ( puterea centralei – dar si restul de parametrii ). Sunt multi factori de luat in considerare, nu doar dimensiunea casei ( cat de bine este izolata, cat de lung e turul-returul etc…). Daca ai deja calculul facut, imi poti zice si sa iti recomand un model.

Mesaj: