Care sunt cele mai bune caserole din sticla? La ca caracteristici sa fii atent cand cumperi un set de caserole?
( caserole din sticla | set de caserole )
Cu totii am citit articole referitoare la gatitul sanatos, alimente necesare unui stil de viata sanatos, modalitati de preparare ( la cuptor electric, la cuptor cu halogen, in vid, cu aburi etc. ) si nu in ultimul rand despre vase bune vs vase periculoase. Azi, o sa mai adaug si eu in lista cautarilor din google, acest subiect al vaselor si cat de sanatoase sunt ele, insa centrat pe caserole – care sunt recipiente folosite de noi toti, fie pentru a depozita mancarea, fie pentru a o incalzi sau in alte utilizari.
Ce trebuie sa ne intereseze in primul rand la un set de caserole – trebuie sa fie materialul din care sunt produse. Piata ne ofera in primul rand vase din plastic, urmate de cele de sticla, apoi cele metalice. Sa incepem cu concluzia: cele mai bune caserole sunt cele din sticla. De ce? Sticla este un material ce nu interactioneaza cu alimente ( nici cand le depozitam la rece si nici cand gatim – prin urmare ai face bine, sa optezi pentru un set de vase termorezistente ). La pol opus – cele mai nocive, sunt recipientele din plastic. Acestea sunt prelucrate in principal chimic iar ce este mai periculos: interactioneaza cu alimentele (atat la rece cat si la cald). Pe spatele acestora, ar trebui, sa gasesti inscriptionat o cifra de la 1 la 7. Cele marcate cu 1, 2, 4, 5 sunt „mai” sigure, iar cele cu 7 contin Bisfenol A. Da, avantajul vaselor de plastic este ca sunt usoare si ieftine ( in special daca e promotie la IKEA sau pe eMag ), dar pentru sanatatea ta – recomand sa incetezi utilizarea lor.
Dezavantajul caserolelor de sticla ( pe langa faptul ca sunt mai grele ) este si pretul, ce porneste de la 20 lei ( bucata ) si depaseste 100 lei. Insa au mai multe plusuri: ofera avantajul ca in timp sunt mai rezistenete, nu se ingalbenesc, nu isi schimba forma la caldura si nici nu se zgarie la fel de usor ( dar – se sparg, crapa mai usor – mai ales daca le treci brusc de la cald la foarte rece ).
Cum alegi cele mai bune caserole?
Cand alegi un set de caserole, pare simplu: materialul – sticla, dimensiunea – mai multe dimensiuni mai bine … si capac. Da, toate sunt foarte importante insa, apar intrebari: ce fel de sticla, dimensiunea este potrivita pentru ce? frigider, cuptor cu microunde?, din ce material e capacul? cat de bine este etansat interiorul, ai nevoie pentru a folosi caserola impreuna cu un aparat de vidat? Si intrebarile tot curg. Pentru a lua o decizie informata, este bine sa te interesezi si documentezi, chiar pentru un articol atat de banal precum caserola.
Materialul
Sticla borosilicata (yena) sau sticla speciala fara BFA sunt 2 materiale ce le recomand. Yena este termorezistenta, asigura ca vasul poate sa fie folosit la temperaturi ridicate ( de regula pana la 400 grade C ) si joase – 30 grade C. Atentie insa, nu trebuie sa faci o trecere brusca de la cald la rece a recipietului caci poate crapa. Sticla fara BFA este mai sanatoasa, caci in procesul de fabricare, in tratarea materialelor sunt evitate anumite substante ce pot fi nocive pentru sanatatea ta.
Dupa cum ziceam mai sus, sticla este printre putinele materiale care nu se ” amesteca” cu alimentele tale.
Dimensiunea si forma
Dimensiunea si formele sunt alegeri personale, insa trebuie sa iei in considerare, pentru ce o sa folosesti mai mult vasul ( adica locul de destinatie ), dar si ce vei depozita in el. Daca este vorba de seminte, zahar, faina sau alte alimente cu dimesiuni marunte, se recomanda vasele inalte cu capac ( fie rotunde, fie patrate – vezi ce forma se potriveste mai bine cu spatiul ). Pentru mancarea gatita, cele mai bune sunt vasele dreptunghiulare, de marimi diferite, care sa nu fie prea inalte ( sa le poti depozita in frigider una peste alta ).
Da, se recomanda sa ai de regula trei recipiente – unul mare pentru o cantitate pe masura, unul mediu ( daca doresti sa iei mancare de exemplu la munca sau sa incalzesti la cuptorul cu microunde ) si unul mic pentru portia ramasa nemancata.
Alte caracterisitici
Alte caracteristici ce trebuie sa le ai in vedere sunt:
• capac cu garnitura pentru etansare perfecta;
• clips pentru a fixa bine capacul;
• posibilitatea de a spala in masina de vase recipientul
• posibilitatea de a folosii vasul la mai multe surse de racire ( frigider, congelator ) si chiar de incalzire ( cuptor cu microunde, cuptor clasic );
• baza sa fie fixa: atunci cand se afla pe o supratata palata;
• sa fie bine turnat materialul ( fara goluri, denivelari sau alte mici lucruri ce pot sa aparat in procesul de turnare a sticlei);
• pentru ce achizitionezi: depozitare simpla sau si vidare?
Caserole pentru depozitare
Fiecare dintre noi avem de depozitat alimente in frigider sau chiar congelator. Pentru a te asigura ca vei cumpara recipientele potrivite pentru depozitare ia in vedere urmatoarele:
• etansare perfecta – mai ales pentru frigider ( daca nu vrei sa ai probleme cu mirousurile);
• potrivirea cu spatiul de care dispui;
• indicator de data – de ce nu?
Caserole pentru vidare
Ambalarea in vid reprezinta o tehnologie de impachetare si pastrare a produselor alimentare moderna. In cazul vaselor pentru vidat trebuie sa ai in vedere:
• daca se potrivesc cu dispozitivul tau de vidare sau au incorporata o pompa
• supapa;
• indicator de data.
Garantia
Avand in vedere ca sunt produse casabile, atat in ce priveste transportul, dar si utilizarea lor, producatorii dau garantie doar pentru defectele din fabrica.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de caserole ce merita atentia ta:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Cele mai bune caserole pentru depozitare:
Set 3 caserole din sticla – GlasslockMaterial: sticla borosilicata (yena) |
Set 3 caserole Glasslock din sticlaMaterial: sticla speciala fara BFA |
Set de 2 caserole yena KingHoff, capacitate 400 + 830 mlMaterial: sticla borosilicata (yena) |
Cele mai bune caserole pentru vidare:
Caserola pentru marinare FoodSaver FSFSMA0050-050, 2 lMaterial: sticla |
Set 3 caserole FoodSaver FSC003-I, 0.7 l, 1.4 l, 2.4 lMaterial: sticla |
Set 2 caserole cu pompa Laica VT3302, 2 l, 0.5 lMaterial: sticla borosilicata (yena) |