Care este cel mai bun laptop in 2016? Cum alegi cel mai bun laptop pentru tine?

( Cel mai bun laptop | Tipuri, Recomandari si Pret )

 

Acum cativa ani, multi prevedeau disparitia PC-ului, din cauza invaziei de tablete aparute dupa primul iPad. Prin urmare piata a devenit mult mai competitiva si acest lucru s-a simtit. Da, nu poti compara performantele unui PC, laptop cu o tableta, insa ambele categorii au pierdut cate ceva din cota de piata. Laptopurile, spre exemplu, au rezistat in mare parte datorita varietatii din care poti alege. In prezent acestea sunt mult mai subtiri, usoare, stilate si bonus: pretul lor este in scadere.

De pilda: HP ProBook 430 este un model accesibil pentru cei neimpresionati de ultimele oferte MacBook sau MacBook Pro. In functie de dorinta ta, poti alege un Ultrabook daca esti mai atras de ideea unei baterii mai puternice, un design modern si procesarea usoara a cuvintelor. O a treia varianta sunt laptop-urile 2-in-1, care iti fac viata mai usoara imbinand atat functiile unui laptop, cat si pe cele ale unei tablete. Sau dupa nevoie un model dedicat, performant pentru gamingLaptopurile traditionale high-end inca sunt cautate. Activitati precum editarea video si gaming-ul se bazeaza mai putin pe trenduri si mai mult pe imbinarea componentelor corecte pentru a obtine performante.

Un alt aspect scurt de luat in considerare este sistem de operare.

Ca o prima concluzie, sunt foarte multe optiuni si aspecte de luat in calcul. Sa alegi cel mai bun laptop, potrivit nevoilor tale, poate sa devina o provocare. 

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

Variante din care sa alegi

 

In piata ai multe variante din care poti alege cel mai bun laptop pentru tine, precum: ultra-portabile, hybrid ( sau 2 in 1 ), pentru media / gaming, business sau chromebook-uri. In continuare voi scrie cateva detalii despre fiecare in parte, astfel incat atunci cand faci alegerea, sa iti fie de ajutor:

Ultrabook

Daca te vei plimba prin sectiunea de laptopuri a unui magazin, vei observa ca aceste aparate sunt mai subtiri si mai netede. Fiecare sistem reprezinta o noua viziune in ceea ce priveste un computer ultra-portabil. In functie de nevoie te poti alege cu un laptop fara compromisuri, indeajuns de usor incat sa uiti ca il ai in geanta, cu o baterie care sa iti permita sa lucrezi linistit ore bune. Hard-disk-urile, fie ca sunt SSD-uri de 128GB sau 256GB sau flash-uri eMMC de 32GB sau 64GB, ofera acestor gadget-uri ultra-portabile abilitatea de a rezuma activitatea in cateva secunde.

Mai important, toata categoria e alcatuita din device-uri tot mai subtiri de la o generatie la alta. Indiferent daca te uiti dupa un model mainstream sau chiar dedicat jocurilor, toate laptopurile au dimensiuni reduse, sunt mai usoare si potrivite vietii in miscare. Cele mai bune dintre aceste laptopuri sunt destul de scumpe, mai ales daca esti in cautarea unui sistem care sa ofere performante. Touch-screen-uri (cu rezolutia de 1080p), port-uri HDMI si o durata de viata a bateriei de cel putin 8 ore sunt functii comune, in timp ce laptopurile premium (cu preturi pe masura) au acum ecrane de inalta rezolutie, pana la 3840/2160 (4K).

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

Laptop-uri hybrid

Evolutia paralela a tabletelor puternice si a laptopurilor cu touch-screen nu a incurajat numai cresterea acestor doua categorii individuale, ci a si creat o noua categorie care le imbina. Sistemele hybrid, cunoscute si ca sisteme 2-in-1, sunt capabile sa functioneze ori ca un laptop ori ca o tableta. Depinde de ce ai nevoie la un anumit moment. Astfel vei avea mai multa libertate cand interactionezi cu device-ul si il face functional in moduri diferite.

Exista doua tipuri de sisteme 2-in-1. Primul este hybrid-ul convertibil, care se transforma dintr-un laptop intr-o tableta si invers, rotind toate elementele de pe display. Poti sa setezi anumite pozitii predefinite, daca vrei sa tii ecranul in picioare pe tastatura sau daca vrei sa-l echilibrezi pe margini.

Daca tastatura nu e atat de importanta, un hybrid detasabil poate fi alegerea mai buna. Acestea sunt tablete la care poti atasa o tastatura-accesoriu pentru a obtine functionalitatea unui laptop. Unele sisteme ofera tastaturi cu baterii puternice, care pot tine o zi intreaga, in timp ce altele opteaza pentru tastaturi Bluetooth cu baterii, favorizand conectarea wireless.

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

Sisteme media si de gaming

Vanzarile laptopurilor si desktopurilor au scazut in ultimii ani, in timp ce tabletele au umplut golul; totusi, vanzarile sistemelor de gaming au crescut. Pentru cine vrea performanta de inalta calitate pentru jocuri PC, combinatia dintre un procesor high-end, o placa video pe masura si un display de rezolutie inalta merita pretul mare. In timp ce costul unui laptop entry-level pentru gaming incepe de la 1500 lei, poti plati 5000 lei sau chiar mai mult pentru un sistem cu procesor puternic, memorie mare si unul sau mai multe GPU-uri cu caii-putere necesari pentru a putea juca ultimele titluri cu toate detaliile grafice la maximum.

Atentia insa, inainte sa cheltui o avere pe un laptop de gaming, ar trebui sa stii exact ce primesti pentru banii tai. Aici e vorba de procesoare puternice quad-core, cu chip-uri Intel Core i7 care ating performantele dorite chiar si pentru aplicatiile non-gaming. GPU-uri discrete de la Nvidia si AMD ofera o grafica excelenta si framerate-uri impresionante. Unele sisteme vin cu doua GPU-uri, justificandu-si astfel preturile mari. Alte elemente de notat sunt display-urile de inalta rezolutie si hard-disk-urile care ofera 1TB sau mai mult, astfel incat iti poti stoca toata colectia de jocuri in laptop.

Totusi, nu toate laptopurile pentru gaming sunt bestii. Design-urile fine ale ultra-portabilelor au dat nastere unui nou gen de sistem care pune performanta in ceea ce priveste jocurile intr-un design mai portabil, mai slim, cu o baterie mai puternica. Dar aceste performante high-end nu sunt nici ele prea ieftine – ultra-portabilele pentru gaming incep de obicei de pe la 7000 lei.

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

Chromebook-uri

Chromebook-urile sunt la polul opus in ceea ce priveste pretul pentru laptop-uri de gaming. Aceste laptopuri, cu sistem de operare Chrome, in general se pot gasi intre 1000 lei si 3000 lei (exceptia fiind Google Chromebook Pixel), multe dintre ele situandu-se pe la mijlocul distantei. Ele ofera sisteme eficiente, construite pentru a naviga pe internet folosind Chrome-ul. Avand dimensiuni mici, putere mare si excelent ca viziune, sistemul de operare Chrome este de fapt browser-ul Google Chrome. Sistemul functioneaza pe specificatii hardware considerate insuficiente pentru un PC cu Windows. Memoria RAM e de obicei de 2GB, iar capacitatea de stocare interna e limitata la 16GB (unele au 32GB). Dar cu siguranta e suficient pentru a naviga pe internet, unde servicii de tip cloud ca Google Drive iti stocheaza fisierele.

Un beneficiu principal al Chrome-ului este ca ramane relativ imun la virusii malware ce afecteaza Windows-ul. Update-urile dureaza cateva secunde, in comparatie cu cele pentru OSX si Windows ( ce pot dura minute sau chiar ore ). Daca iti petreci mai mult de 90% din timp navigand pe internet, nu ar trebui sa ai probleme in a utiliza un chromebook ca PC-ul tau principal.

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

Cum alegi cel mai bun laptop dupa specificatii?

 

Cand alegi cel mai bun laptop pentru tine, este esential sa pleci de la premiza – pentru ce anume o sa il folosesti? In functie de asta si luand in considerare bugetul de care dispui, poti incepe cautarea urmarind atat ce ofera sub carcasa ( ce performanete livreaza ) si pana la design.

 

Conectivitatea

Conectivitatea este una dintre principalele chei ale unui laptop modern. Multe modele de pe piata de azi au Bluetooth pentru conectarea perifericelor wireless, iar conectivitatea la internet e livrata cu 802.11n Wi-Fi, mai rapida 802.11ac fiind prezenta pe tot mai multe sisteme. Optiunile broadband, pentru acolo unde nu exista un hotspot Wi-Fi, includ 3G, 4G HSPA+ si 4G LTE. Acestea sunt din ce in ce mai rare, avand in vedere ca utilizatorii prefera hotspot-uri mobile personale care functioneaza cu mai multe device-uri in acelasi timp.

Ultra-portabilele depind de conectivitatea USB ca sa functioneze cu o gama larga de accesorii si periferice. USB 3.0, care ofera transfer de date mult mai rapid decat USB 2.0, poate fi gasit pe aproape toate sistemele, in afara de cele mai vechi si mai ieftine. E usor identificabil printr-un port colorat in albastru sau etichetat cu literele SS (de la Super Speed). Unele port-uri USB pot incarca diverse device-uri, cum ar fi telefoane mobile sau MP3 playere, chiar si atunci cand laptopul e inchis. Cauta un fulger langa logo-ul USB pentru aceste porturi. Apple, HP si Lenovo au implementat interfetele Thunderbolt si Thunderbolt 2, care sunt chiar mai rapide decat USB 3.0, pentru a conecta monitoare, hard-disk-uri si statii docking.

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

USB-C si Thunderbolt 3

USB-C si Thunderbolt 3 promit performante extra in ceea ce priveste perifericele gen hard-disk-uri sau incarcatoare. Avand in vedere ca laptopurile devin tot mai subtiri (9,9 mm e etalonul curent – Ultrabook Acer Swift SF713-51), au din ce in ce mai putin spatiu pentru port-uri mari ca Ethernet sau HDMI. Ca rezultat, port-ul USB traditional de tip A este inlocuit de port-ul USB-C (cunoscut ca USB 3.1), care este mult mai mic si mai subtire si iti da voie sa conectezi cablul fara sa fii nevoit sa-i schimbi pozitia.

Thunderbolt 3 functioneaza ca un USB-C, utilizand acelasi socket si acelasi plug, cu extra circuitate pentru un boost de pana la 40Gbps pentru transferuri mari de date. E de opt ori mai rapid decat un USB 3.0 si de partu ori mai rapid decat un USB-C/USB 3.1. Port-urile USB-C si Thunderbolt 3 apar pe tot mai multe laptop-uri, de la modele entry-level pana la masinarii profesioniste. Asteapta-te ca aceste interfete sa fie prezente pe si mai multe laptop-uri in viitorul apropiat.

 

VGA

Venerabila interfata VGA e pe cale de disparitie, in principal din cauza constrangerilor in ceea ce priveste „spatiul”. Monitoarele mai noi si proiectoarele functioneaza mai bine cu DisplayPort sau HDMI. Acestea din urma sunt deosebit de populare azi, dat fiind cererea din ce in ce mai mare de conectare a laptopurilor la televizoare. „Varul” wireless al HDMI-ului, Intel Wireless Display (sau WiDi), conecteaza un laptop la un TV prin intermediul unui adaptor. Anumite laptopuri au Miracast, un display wireless standard care functioneaza cu o larga selectie de device-uri.

 

Unitati optice

Unitatile optice sunt, de asemenea, din ce in ce mai rare. Avand in vedere ca programele si jocurile se achizitioneaza mai mult online, iar serviciile de tip cloud inlocuiesc multe aplicatii locale. Prin urmare, unitatile optice au fost eliminate din majoritatea modelelor de linie. Pentru cei care au nevoie totusi sa instaleze software-uri de pe un disc sau vor sa vada filme de pe DVD sau Blu-ray, inca se mai gasesc laptopuri cu unitati optice, sau pot apela la un DVD RW.

 

SSD

In timp ce ultra-portabilele premium se bazeaza pe stocarea de tip SSD, cele mai multe modele mainstream folosesc o combinatie intre memorie de tip flash si hard-disk-urile traditionale. Aceste drive-uri hybride pot oferi o capacitate de stocare de pana la 500GB, in timp ce laptopurile cu memorie SSD au de obicei capacitati de 256GB sau 512GB, desi au aparut si sisteme premium cu capacitate mai larga de stocare (1TB sau chiar mai mult). Daca ai nevoie de mai mult spatiu, un hard drive USB 3.0 extern e ceea ce cauti sau chiar achizitionarea unui SSD mai performant.

 

Sub carcasa (componente)

Procesoarele dominante, pe piata, vin de la Intel. Acesta a lansat in 2016 a 7-a generatie (denumite Kaby Lake – un „refresh” pentru cele din gama Skylake disponibile din 2015). Kaby Lake sunt, la fel ca si generatia a6a, create pentru ultra-portabile si sisteme hybrid. Aceste procesoare cresc durata bateriei, imbunatatesc procesarea grafica, prin urmare dau randament mai bun fata de modelul anterior. Core M ( alta extensie de tip Broadwell ) da la schimb anumite criterii de performanta, pe o durata excelenta a bateriei. Linia de procesoare AMD ofera de asemenea solutii de performanta la preturi mici, dar nu se pot compara totusi cu standardele de eficienta ale noilor procesoare Intel.

Indiferent daca alegi chip-uri Skylake, Haswell sau Broadwell de la Intel, sau APU-urile de la AMD, ar trebui sa gasesti un subsistem grafic adecvat pentru task-uri diverse. Asta desigur, in afara cazului in care esti un gamer part-time sau un utilizator CAD. Unitatile procesoare grafice discrete high-end sunt minunate pentru jocuri 3D, redare video la 1080p sau vizionarea de filme Blu-ray. Cu toate acestea, ca si procesoarele rapide, consuma bateria laptopului mult mai repede. AMD Enduro, Nvidia Optimus si Apple Automatic Graphics Switching sunt tehnologii care cresc durata de viata a bateriei, schimband interfetele grafice in functie de cererile aplicatiei folosite.

Pe de alta parte, eficienta ultimelor procesoare Intel ajuta cele mai multe laptopuri sa aiba o durata a bateriei de aproape o zi. In cazul ulta-portabilelor dar si a celor 2 in 1, multe includ acum baterii care nu se pot scoate sau inlocui. Aceasta sigilare a bateriilor in carcase ajuta la productia de designuri mai slim. Dezavantajul: exclude posibilitatea schimbarii bateriei pentru un uz prelungit pana la incarcare.

 

 

Design-ul

In timp ce design-urile laptopurilor devin din ce in ce mai variate si mai slim, producatorii folosesc o multime de materiale la constructia lor. Plasticul (sau policarbonatul) e cel mai ieftin si cel mai folosit material pentru carcase. Producatorii dau dovada de tot mai multa ingeniozitate in a face plasticul sa nu mai para ieftin. Cea mai intalnita tehnica e decorarea sau laminarea in-matrita, o metoda facuta cunoscuta de HP, Toshiba sau Acer. Prin aceasta pattern-uri decorative sunt incluse intre straturi de plastic. In prezent procesul a evoluat pana la texturi si modele gravate, gasite pe multe dintre capacele laptopurilor.

Totusi, plasticul e asociat cu laptopurile ieftine, in timp ce modelele high-end se bazeaza pe metal. Alegerile premium includ aluminiul, care ofera un look mai luxuriant decat plasticul. Constructia dintr-o bucata, unde intregul sasiu e facut dintr-o singura bucata de metal, a devenit „standardul de aur” si se poate gasi pe liniile Apple MacBook Air si Pro. Alte sisteme mimeaza acelasi aspect si aceeasi textura, cu design exclusiv din metal care securizeaza cele doua straturi ale laptopului.

Alte materiale comune folosite la sasiuri includ aliaje de magneziu si fibra de carbon, acestea adaugand putere si totusi mentinand greutatea destul de mica. Sticla era mereu folosita la display-uri, dar acum variantele ultra-puternice ca Gorilla Glass se gasesc peste tot, de la capac la touchpad.

Cel mai bun laptop 2017 - abcTop.ro

 

Garantia extinsa

Cele mai multe laptopuri au garantie de 2 ani. Garantia standard e una limitata, deci nu va acoperi accidentele de genul varsarea unei bauturi pe tastatura sau scaparea laptopului pe o suprafata dura. eMAG ofera pentru mai toate modelele din catalog posibilitatea de a achizitiona o garantie extinsa.

Multi producatori de laptopuri „vand” garantie pentru accidente ( pe langa garantia extinsa optionala ). Regula mea este urmatoarea: daca garantia costa mai mult decat 15% din pretul de vanzare al laptop-ului, mai bine cheltui banii respectivi pe drive-uri de backup sau service-uri rapide.

Da, nu poti pune un pret pe liniste si siguranta. Sunt cazuri in care placa de baza sau display-ul – cele mai scumpe parti ale unui laptop – se strica, si chiar daca se intampla destul de rar, o astfel de catastrofa te poate costa jumatate din pretul laptop-ului. Componentele care se pot defecta usor de obicei o fac in primul an. Daca se strica o componenta din cauza unui defect de design, producatorii de laptopuri prelungesc uneori garantiile gratuite pentru a acoperi aceste defecte, dar numai pentru anumite modele fabricate din loturi precise.

 

Sper aceste informatii sa te ajute cand esti in cautarea de cel mai bun laptop pentru tine. Daca mai ai intrebari, te invit sa imi lasi un mesaj mai jos.

 

Recomandari cel mai bun laptop:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Cel mai bun laptop de tip ultrabook

Laptop Apple MacBook Air 13 cu procesor Intel® Dual Core™ i5Laptop Apple MacBook Air 13 cu procesor Intel® Dual Core™ i5

>Ultrabook ASUS ZenBook Pro UX501VW-FJ003T cu procesor Intel®Ultrabook ASUS ZenBook Pro UX501VW-FJ003T cu procesor Intel®

Ultrabook Dell XPS 9550 cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHzUltrabook Dell XPS 9550 cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz

Tip procesor: Intel® Core™ i5Tip procesor: Intel® Core™ i7Tip procesor: Intel® Core™ i7
Frecventa procesor: 1600 MHzFrecventa procesor: 2600 MHzFrecventa procesor: 2600 MHz
Turbo Boost pana la: 2700 MHzTurbo Boost pana la: 3500 MHzTurbo Boost pana la: 3500 MHz
Procesor grafic integrat: Intel HD Graphics 6000Procesor grafic integrat: HD Graphics 530Procesor grafic integrat: HD Graphics 530
Capacitate memorie RAM: 8 GbCapacitate memorie RAM: 12 GbCapacitate memorie RAM: 32 Gb
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Cel mai bun laptop 2 in 1

Laptop 2 in 1 Dell Inspiron 5368 cu procesor Intel® Core™ i3-6100U 2.30GHzLaptop 2 in 1 Dell Inspiron 5368 cu procesor Intel® Core™ i3-6100U 2.30GHz

Laptop 2 in 1 Lenovo Yoga 500 cu procesor Intel® Core™ i5-6200U 2.30GHzLaptop 2 in 1 Lenovo Yoga 500 cu procesor Intel® Core™ i5-6200U 2.30GHz

Laptop 2 in 1 ASUS TP301UJ-C4020T cu Intel® Core™ i7-6500U 2.50GHzLaptop 2 in 1 ASUS TP301UJ-C4020T cu Intel® Core™ i7-6500U 2.50GHz

Tip procesor: Intel® Core™ i3Tip procesor: Intel® Core™ i5Tip procesor: Intel® Core™ i7
Frecventa procesor: 2300 MHzFrecventa procesor: 2300 MHzFrecventa procesor: 2500 MHz
Tip memorie: DDR4Tip memorie: DDR3Tip memorie: DDR3
Procesor grafic integrat: HD Graphics 520Procesor grafic integrat: HD Graphics 520Procesor grafic integrat: HD Graphics 520
Capacitate memorie RAM: 4 GbCapacitate memorie RAM: 4 GbCapacitate memorie RAM: 8 Gb
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Cel mai bun laptop pentru gaming

Laptop ASUS ROG GL752VW-T4015D cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHzLaptop ASUS ROG GL752VW-T4015D cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz

Laptop Gaming ASUS ROG G752VT-GC046T cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHzLaptop Gaming ASUS ROG G752VT-GC046T cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz

Laptop Gaming Lenovo IdeaPad Y900-17ISK cu procesor Intel® Core™ i7-6820HK 2.70GHzLaptop Gaming Lenovo IdeaPad Y900-17ISK cu procesor Intel® Core™ i7-6820HK 2.70GHz

Tip procesor: Intel® Core™ i7Tip procesor: Intel® Core™ i7Tip procesor: Intel® Core™ i7
Frecventa procesor: 2600 MHzFrecventa procesor: 2600 MHzFrecventa procesor: 2700 MHz
Turbo Boost pana la: 3500 MHzTurbo Boost pana la: 3500 MHzTurbo Boost pana la: 3600 MHz
Procesor grafic integrat: HD Graphics 530Procesor grafic integrat: HD Graphics 530Procesor grafic integrat: HD Graphics 530
Capacitate memorie RAM: 8 GbCapacitate memorie RAM: 8 GbCapacitate memorie RAM: 16 Gb
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Cel mai bun laptop Chromebook

Laptop Lenovo N22-20 Chromebook cu procesor Intel® Celeron® N3050 1.6GHzLaptop Lenovo N22-20 Chromebook cu procesor Intel® Celeron® N3050 1.6GHz

Laptop 2 in 1 Acer Chromebook C738T-C17E cu procesor Intel® Celeron® N3050 1.60GHzLaptop 2 in 1 Acer Chromebook C738T-C17E cu procesor Intel® Celeron® N3050 1.60GHz

Laptop Acer Chromebook CP5-471-34XU cu procesor Intel® Core™ i3-6100U 2.30GHzLaptop Acer Chromebook CP5-471-34XU cu procesor Intel® Core™ i3-6100U 2.30GHz

Tip procesor: Intel ® Celeron ® Dual CoreTip procesor: Intel ® Celeron ® Dual CoreTip procesor: Intel® Core™ i3
Frecventa procesor: 1600 MHzFrecventa procesor: 2600 MHzFrecventa procesor: 2300 MHz
Turbo Boost pana la: 2160 MHzTurbo Boost pana la: 2160 MHzModel procesor: 6100 U
Procesor grafic integrat: Intel HD GraphicsProcesor grafic integrat: Intel HD GraphicsProcesor grafic integrat: HD Graphics 520
Capacitate memorie RAM: 2 GbCapacitate memorie RAM: 2 GbCapacitate memorie RAM: 8 Gb
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: