Care este cel mai bun aspirator? Care sunt caracteristicile ce trebuie sa le urmaresti la un aspirator bun? 

| Subiect: Cel mai bun aspirator|

Cel mai bun aspirator te poate surprinde in ce priveste eficienta sa, atunci cand este cazul sa faci curatenie in casa. In trecut aspiratul era pentru mine o treaba casnica care nu ma atragea deloc, preferam sa folosesc clasica matura, care nu este eficienta. In prezent lucrurile s-au mai schimbat, aspiratoarele parca au devenit mai prietenoase, usor de folosit si au scazut mult in greutate.

Pretul unui aspirator cu sac, sau chiar fara sac porneste de la 500 lei, iar in functie de performantele aparatului depaseste 2000 lei. Este important sa cumperi un produs de calitate, intrucat trebuie sa iei in considerare faptul ca: achizitionarea unui aspirator este o investitie pentru o perioada lunga.

Care este cel mai bun aspirator cu sac fara sac - abcTop.ro

 

Cum aleg cel mai bun aspirator cu sac / fara sac?

Cand doresti sa achizitionezi cel mai bun aspirator trebuie sa te orientezi spre un model care este potrivit nevoilor tale, prin urmare trebuie sa fi atent la: tipul de aspirator, puterea, clasele de eficienta si alte caracteristici, despre care voi detalia in continuare.

 

1. Tipul de aspirator

In prezent in piata sunt multe modele de aspiratoare cele mai des intalnite sunt modelele cu sac si cele fara sac. Pentru a sublinia diferenta dintre ele am sa prezint caracteristicile fiecarui tip:

• aspiratorul cu sac – este in continuare cele mai popular prin faptul ca mizeria ( stransa in sac ) este usor de aruncat la gunoi ( cu sau fara sac ). Aceste modele sunt mai ieftine si sunt recomandate persoanelor care sufera de alergii. Un dezavantaj este faptul ca sunt „dependente” financiar de achizitionarea sacilor de schimb. In prezent exista aspiratoare cu saci din hartie si aspiratoare cu saci din material texit / lavabil, insa si acest ultim model se uzeaza, fiind necesara inlocuirea sa.

• aspiratoarele fara sac – castiga tot mai mult teren si in cativa ani vor fi la fel de populare ca si aspiratoarele cu sac. Practic sacul este inlocuit cu o cuva din plastic in care se aduna mizeria ce trebuie aruncata ulterior.

 

 2. Puterea aspiratorului

Puterea aspiratorului reprezinta un indicator de masurare a eficientei, cu cat este mai mare cu atat aspiratorul este mai puternic. In ce priveste valoarea sa, daca ai doar parchet sau gresie in casa, nu trebuie sa te dai peste cap cumparand cel mai puternic aspirator, intrucat un model de 500 W este suficient. Insa daca ai covoare pretentioase o sa ai nevoie de un model puternic pentru a le face fata.

Un aspirator puternic are o capacitate de aspirare incadrata in intervalul 900 W – 1600 W. Cu toate acestea, este necesar sa fii atent si la ajustarea vitezelor, astfel incat in zonele fara covor sa poti utiliza aparatul o viteza mai mica, reducand consumul si chiar zgomotul produs.

 

3. Clasele din care face parte modelul

Clasele din care face parte aspiratorul fac referire la: clasa de energie, clasa de emisie praf, clasa suprafetelor dure si a covoarelor.

Cel mai bun aspirator - informatii eticheta - abcTop.roClasa energetica: cel mai indicat este sa achizitionezi un aspirator din clasele A – B, respectiv C – D – in special daca nu folosesti foarte des aparatul;

Emisiile de praf: se refera la calitatea aerului care este eliberat inapoi in camera, adica gradul de puritate a aerului emis, calitatea filtrarii, in cazul persoanelor care sufera de alergii le recomand sa cumpere un aspirator care sa faca parte din clasa A – in ce priveste emisia de praf. Un rol important in tipul de clasa il are si filtrul de aer, exista tipuri de filter din diferite materiale, cauta un aspirator care foloseste un filtru certificat de Fundatia Europeana de Cercetare Alergii;

Curatarea suprafetelor dure: aceasta valoare reflecta procentul de absorbtie al prafului de pe o suprafata dura de lemn standardizat, prin urmare daca ai predominant parchet sau gresie in casa sfatul meu este sa cumperi un aparat din clasa A – C;

Curatarea covoarelor: aceasta valoare reflecta procentajul de absorbtie a prafului de pe covor, deci pentru covoarele pretentioase recomand un aspirator din clasa C – E.

 

  
4. Accesoriile modelului

Pentru fiecare tip de suprafata aspiratoarele sunt dotate cu anumite duze, iar cel mai bun aspirator trebuie sa iti ofere in pachet:   

Cel mai bun aspirator - abcTop.ro duza pentru pardoseala: acest tip de duza este folosit pe parchet, gresie sau alte suprafete dure;

duza turbo cu peri: este specifica pentru covoare sau mochete, aceasta duza are rolul de a concentra aerul prin urmare sa extraga mizeria, iar cu ajutorul perilor capteaza firele de par impregnate in covor;

duza ingusta: acest tip de duza de mici dimensiuni este utila pentru curatarea spatiilor inguste, cum ar fi in colturile camerei, intre diferite corpuri de mobilier etc.;

duza sau perie pentru tapiterie: unele aspiratoare au o duza speciala pentru tapiterie cu o perie moale, instrumente ce pot fi utilizate pentru absorbtia praful de pe mobilier, a parului lasat de animale de pe canapea etc..

 

5. Alte caracteristici

Pentru a face alegerea potrivita – cel mai bun aspirator pentru tine, trebuie sa urmaresti si:

Cel mai bun aspirator - abcTop.ro• nivelul de zgomot este recomandat sa nu depaseasca 85 db pentru a nu-ti innebuni vecinii;

capacitatea de colectare cu cat capacitatea este mai mare cu atat sacul trebuie schimbat mai rar / respectiv golita cuva de colectare;

filtrele de aer cu diferite arome sunt valabile in cazul anumitor modele, dotate cu functia de improspatare a aerului;

• respectarea standardelor impuse de Uniunea Europeana.

 

Ce sunt standardele impuse de Uniunea Europeana?
*PPAP – Noua eticheta energetica pentru aspiratoare
Uniunea Europeana a emis doua directive: 665/2013 si 666/2013 care afecteaza modul in care achizitionezi aspiratoare.
Prima Directiva (666/2013):
Incepand cu septembrie 2014, standardul privind consumul de energie impune o limita de 1600 wati. Singurele aspiratoare care se califica pentru a fi puse pe piata sunt cele care:
• au un consum de energie mai mic de 1600 wati
• au o performanta minima de curatare de 70% praf aspirat de pe covoare
• au o performanta minima de curatare de 95% praf aspirat de pe suprafetele dure
A doua Directiva (665/2013):
Similar etichetelor energetice intalnite de obicei la frigidere, masini de spalat sau televizoare, incepand cu septembrie 2014, o noua eticheta energetica va fi utilizata si pentru aspiratoare. Aceasta noua eticheta energetica va stabili standarde mai inalte de performanta pentru toate modelele de aspiratoare. Afisarea schematica, prezentata clar si la obiect, a indicatorilor de performanta va facilita compararea imediata a produselor si orientarea cu usurinta in luarea deciziei de cumparare.

Ce este un filtru HEPA?
* Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) – sunt extrem de eficiente in indepartarea impuritatilor foarte fine din aer si a alergenilor. Aceste particule microscopice, care pot patrunde in organismul nostru prin piele, pe cale digestiva sau prin inhalare, sunt de cele mai multe ori responsabile pentru declansarea crizelor de astm bronsic si a alergiilor respiratorii.
Un filtru HEPA este alcatuit dintr-o perdea foarte deasa din fibre de sticla de dimensiuni diferite.  Cand aerul este impins cu putere prin aceasta plasa, cele mai multe particule solide raman imobilizate in obstacolele pe care le intalnesc.   Astfel sunt retinute un procent de pana la 99.97 din particulele de peste 0.3 microni.
Filtrele Hepa trebuie schimbate dupa aproximativ 1 an +/- citeva luni , sunt destul de scumpe , pe unele este mentionat ca sunt lavabile – ceeace este o prostie pentru ca automat in contact cu apa isi schimba textura , nu mai trece aerul ,  motorul nu are racire si se arde.

 

Sper sa iti fie de ajutor aceste informatii, cand alegi cel mai bun aspirator.

 

La final iti prezint o lista cu top aspiratoare ce le recomand:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Cel mai bun aspirator - abcTop.ro

Aspirator cu sac Bosch BGB45330, 5 l, Tub telescopic metalic, 650 W, Filtru HEPA
Cel mai bun aspirator - abcTop.ro

Aspirator cu sac Philips Performer Pro FC9197/91, ECO, Tub telescopic metalic, 650 W, HEPA 13
Cel mai bun aspirator - abcTop.ro

Aspirator Zelmer AQUAWELT 919.0 ST, 1600  W, tub telescopic metalic, HEPA
Putere: 650 WPutere: 650 WPutere: 1600 W
Clasa energetica: AClasa energetica: AClasa energetica: A
Emisii praf: AEmisii praf: AEmisii praf: A
Curatare suprafete dure: ACuratare suprafete dure: BCuratare suprafete dure: A
Covoare: CCovoare: CCovoare: B
Filtre: HEPAFiltre: HEPA 13Filtre: HEPA
Nivel zgomot: 74 dBNivel zgomot: 60 – 78 dBNivel zgomot: 80 dB
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 25.07.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: