Care este cel mai bun aer conditionat de 12000 BTU? Ce caracteristici are un aparat de aer conditionat bun de 12000 BTU? 

 

Aparatul de aer conditionat te ajuta sa obtii in casa confortul termic de care ai nevoie. Avand in vedere ca se anunta o vara destul de calduroasa iti recomand achizitionarea unui model potrivit necesitatilor tale de: 9000 BTU, 12000 BTU, 18000 BTU sau chiar peste. Aceasta varianta, chiar daca reprezinta o investitie mai mare de bani ( pretul aparatului plus instalarea ), pe termen lung se amortizeaza, iar confortul echilibrat ( chiar si la peste 35 de grade Celsius la exterior ), merita toti banii.

O alta varianta, mai ieftina dar nu la fel de eficienta, este cumpararea unui ventilator ( mai multe detalii gasesti aici ), sau o varianta mai moderna cu un risc mai mare de „reusita” un ventilator fara elice.

Pretul pentru un aparat de aer conditionat porneste de la 1400 lei si depaseste 6000 lei ( in functie de marca si caracteristici ), la care se mai adauga, dupa caz, costul de instalare ( ce porneste de la 200 lei si depaseste 500 lei in functie de existenta sau nu a kit-ului de instalare, marca si modelul aparatului).

12000 BTU

 

Ce inseamna BTU?

BTU reprezinta unitatea de masurare a capacitatii de racire pe care o are un aparat de aer conditionat. Pentru a fi eficient, sistemul de A/C trebuie sa asigure o capacitate de 100 – 150 BTU pe metru patrat. Calculul trebuie sa tina cont de: dimensiunea camerei, pozitia fata de soare, cate persoane stau in respectiva incapere.

Matematic este foarte simplu de calculat cati BTU sunt necesari pentru o camera. In prima faza trebuie sa iei in considerare dimensiunile incaperii: lungime (m) x latime (m) x inaltime (m) x 100 (sau 150) = capacitatea de racire pentru un aparat A/C. Apoi trebuie sa tii cont de restul variabilelor: daca incaperea se afla intr-o zona cu umbra sau mai degraba intr-o zona in care soarele bate puternic (in functie de aceasta adaugi 10 % BTU sau scazi), cate persoane stau de regula in incaperea respectiva (daca stau 2 persoane adaugi 600 BTU). Caz special: daca doresti sa instalezi un aer conditionat in bucatarie adaugi 4000 BTU.

Pretul unui model bun de aer conditionat de 12000 BTU porneste de la 1500 lei si depaseste 4000 lei in functie de marca si performante ( desigur, nu trebuie sa uiti de costul montajului ).

 

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat de 12000 BTU?

 

Alegerea unui sistem bun de A/C de 12000 BTU tine de restul caracteristicilor ale aparatului: tipul de aparat, tipul de compresor, functii, programe, filtre si alte aspecte. In continuare am sa iti prezint cum sa alegi cel mai bun aparat de aer conditionat de 12000 BTU.

 

1. Tipul aparatului

Clasificarea aparatelor de aer conditionat se face din punct de vedere al mobilitatii:

aparate de aer conditionat portabile: au o singura unitate, care joaca atat rolul de compresor ( cu agentul de racire ) cat si de ventilarea aerului. Au o serie de avantaje precum: pot fi mutate in orice incapere, se instaleaza usor ( tot ce trebuie sa faci este sa deschizi geamul, sa asezi furtunul si sa pornesti aparatul). Dezavantaje: au un randament mult mai scazut ( din cauza faptului ca trebuie ca stai cu geamul deschis). Acest model este recomandat pentru birouri sau persoanelor ce stau in chirie. Detalii aici;

aparate de aer conditionat fixe ( clasice / tip split): sunt cele mai populare, datorita eficientei lor ( depasesc 24000 BTU ). Dezavantaj: necesita instalare speciala – peretele trebuie spart pentru a putea fi creata o gura de aerisire. Acestea la randul lor ( in functie de cate unitati externe poate deservi compresorul ) se impart in:

mono-split: o unitate interna ( ce se instaleaza intr-o singura camera ) si un compresor cu agent de racire. Detalii aici.

dublu-split: doua unitati interne ( ce pot fi instalate in camere separate ) si un compresor care se conecteaza la ele. Detalii aici.

multi-split: mai multe unitati interne ( pentru a fi instalate in camere separate ) si un compresor puternic pentru a le face fata.

 

2. Tipul de compresor

12000 BTU

Compresorul este foarte important la un aparat de aer conditionat, intrucat influenteaza: calitatea si cantitatea aerului racit, rezistenta in timp a aerului conditionat.

Modelele din piata pot avea compresoare piston – mai rar in cazul aparatelor de aer conditionat pentru camera, mai des sunt folosite pentru aparatele de mici dimensiuni spre medii, dezavantaj: sunt mai galagioase, rotative – sunt compacte, spirala – sunt silentioase si un pic mai eficiente, compresorul cu tehnologia inverter – consum mai mic de electricitate, au un randament mai bun, iar mai nou cu tehnologie BLDC –  pe baza unui magnet puternic din neodymium, reducerea consumului de energie in timpul functionarii sistemului de A/C.

Nu recomand sa te orientezi catre un model de aparat de aer conditionat ieftin, chiar daca pare performant, intrucat nu poti avea garantia unui compresor rezistent sau a altor componente de calitate.

 

3. Tipul de filtre

aer conditionat 12000 BTU Filtrele unui aer conditionat fac diferenta in calitatea aerului. Acestea au rolul de a filtra aerul si a opri virusii si microbii sa ajunga in aerul ce il respiri. Odata trecuti de filtru acestia vor ” gasi ” locul ideal pentru dezvoltare dat combinatiei de umezeala, intuneric si aer rece. Mirosul apasator si deranjul sunt doua semne de luat in calcul pentru a schimba filtrele sau a le curetiTipuri de filtre pentru aerul conditionat:

• de plastic:  sunt primele din spatele carcasei, acestea au rolul de a filtra aerul de praf. Este necesara curatarea lor dupa un timp si uscarea intr-un loc ferit de soare;
• din carbune activ: elimina mirosurile din aer prin dezinfectarea si purificarea acestuia;
electrostatic:  impiedica alergenii sa ajunga in aer;
• din catechin: cu rol in purificarea aerului, acest filtu este lavabil, denumirea sa provine de la extractuele din ceai verde pe care le contine;
• de ionizare: care retin praful si germenii din aer;
• anti-fungus: care neutralizeaza bacteriile daunatoare ce se pot forma pe circuitele de scurgere ale aparatului.

Filtrul HEPA, spre exemplu, care este recunoscut la nivel international, reprezinta o imbinare de mai multe tipuri de materiale absorbante. Prin urmare acesta este eficient in a impiedica polenul, praful si alergenii sa ajunga in aerul ce il respiri.

 

4. Functii speciale

aer conditionat 12000 BTU De cele mai multe ori functiile unui aparat de aer conditionat fac diferenta de pret. Din punctul meu de vedere cele mai bune sisteme de aer conditionat de 12000 BTU trebuie sa aiba minim urmatoarele functii:

• ventilare aer rece – usor  controlabil din telecomanda si cu ajustarea fantei;
• incalzire – pentru zilele mai friguroase sau cele in care este inchisa caldura pana la solutionarea avariilor;
• dezumidificare / purificare – sunt necesare in special daca ai probleme cu umiditatea in apartament;
• timer – setarea aparatului – de exemplu in cat timp doresti sa porneasca, astfel incat temperatura sa fie optima in apartament cand ajungi acasa;
• sleep/night mode – pentru a reduce din consum cand nu stai in incapere;
• autocuratare –  este o functie extrem de importanta, de mare ajutor pentru a mentine calitatea aerului;
• mod silentios – setarea aparatului sa functioneze, insa fara a propaga mult zgomot in incapere.

Pentru pasionatii de tehnologie recomand un sistem de A/C performant cu Wi-Fi, controlabil de pe telefon sau chiar tableta.

 

5. Clasa energetica

Alege un model care din clasele A, A+, A++, A+++, intrucat vei folosi mult aparatul, in special in zilele caniculare vara.

Pe langa clasa energetica recomand sa urmaresti si consumului raportat la capacitate: se masoara cu ajutorul coeficientului SEER si coeficientului SCOP.  SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) indica o rata eficientei energetice in cazul racirii ( este o rata sezoniera ). In calculul acestuia se tine cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in sezonul rece. La pol opus, SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) indica rata sezoniera in cazul utilizarii aparatului pentru incalzire, se masoara la fel, doar ca se tine cont de energia termica de incalzire generata.

 

6. Garantie, service si instalare

Garantia minim 24 luni. Daca doresti sa iti protejezi investitia, iti recomand sa cumperi un pachet de extra garantie. Acesta poate astfel sa fie prelungita cu 1 an sau chiar 2 ( de ex, la eMAG: perioada in care sa beneficiezi de: services experess, inlocuirea produsului, livrarea gratuita – aceste servicii avand o valabilitate ceva mai mare / atentie citeste termenii si conditiile furnizorului).

Instalarea aparatului mare atentie la aceasta parte: daca nu apelezi la o firma autorizata care sa cunoasca bine modelul si prin urmare felul cum se instaleaza, risti sa pierzi din performantele aparatului sau chiar garantia.

Service-ul  depinde de la producator la producator, respectiv de la furnizorul de unde achizitionezi. Nu face exces de economie cumparand de la un furnizor mai ieftin, intrucat daca vei avea probleme cu aparatul s-ar putea sa fie nevoie sa te deplasezi pentru a duce produsul stricat, apoi sa dureze pana il primesti reparat.

 

Tinand cont de criteriile enumerate mai sus, in continuare iti prezint o lista de recomandari – aparate de aer conditionat de 12000 BTU:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat de aer conditionat Star-Light ACM-12BIN, Inverter, 12000 BTU, Clasa A++, Display, Alb, Kit instalare inclus

Aparat de aer conditionat Star-Light ACM-12BIN, Inverter, 12000 BTU, Clasa A++Capacitate de racire (BTU): 12000
Capacitate incalzire (BTU): 13000
Clasa de energie incalzire: A+
Clasa de energie racire: A++
Inverter: Da
Tip filtru: Lavabil
Auto restart: da
Zgomot unitate interioara (dB): 53
Functii: Ventilare, Incalzire, Auto-Restart, Dezumidificare, Sleep/Night mode, Auto, Autocuratare, Autodiagnosticare

VEZI DETALII SI PRET

Aparat de aer conditionat Samsung AR12HSFSAWKNZE Digital Inverter, 12000 BTU, Clasa A+, Display LCD, Smart Wi-Fi, Easy Filter, Autocuratare

Aparat de aer conditionat Samsung AR12HSSFAWKNEU Digital Inverter 1Capacitate de racire (BTU): 12000
Capacitate incalzire (BTU): –
Clasa de energie incalzire: A++
Clasa de energie racire: A++
Tip filtru: S-Plasma Ion, Easy Filter, Full HD 60, Anti-Bacteria, Anti-alergic, Anti-virus
Inverter: Da
Tip Compresor: Twin BLDC
Zgomot unitate interioara (dB): 58
Functii: Ventilare, Auto-Restart, Dezumidificare, Timer, Sleep/Night mode, Auto, Autocuratare, Mod silentios, Smart Control (WiFi + Smartphone)

VEZI DETALII SI PRET

Aparat de aer conditionat Whirlpool AMD 019 Inverter, 12000 BTU, Clasa A+, Al 6-lea Simt, Filtru HD + Carbon, Auto Restart, Autocuratare, Dezumidificare

Aparat de aer conditionat Whirlpool AMD 019 InverterCapacitate de racire (BTU): 12000
Capacitate incalzire (BTU): 12454
Clasa de energie incalzire: A
Clasa de energie racire: A+
Tip filtru: Carbon activ
Inverter: Da
Tip Compresor: Inverter
Zgomot unitate interioara (dB): 40
Functii: Ventilare, Incalzire, Auto-Restart, Dezumidificare, Functie jet, Timer, Sleep/Night mode, Autocuratare, Mod silentios, Around U, Power Save, Real time, 4D Air Inlet

VEZI DETALII SI PRET

(actualizat: 01.06.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj

  1. Gabriel
    23.08.2017 at 16:15

    Mi-am montat un aer conditionat Viessmann Vitoclima foarte silentios care se poate folosi fara probleme pe timp de noapte pentru ca nu deranjeaza. Un alt aspect extrem de important este modul turbo care aduce temperatura dorita, incalzire sau racire, intr-un timp extrem de scurt.

Mesaj: