Care este cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split? Ce caracteristici sa urmaresti cand alegi un aparat de aer conditionat dublu-split?

 

Un aparat de aer conditionat dublu-split este solutia ideala pentru a putea raci doua incaperi, cu o serie de avantaje. Acesta are in componenta pachetului un compresor si doua unitati interne, de unde si vine denumirea de dublu-split.

Ce inseamna split? Primele aparate de aer conditionat era construite dintr-o singura bucata, ceea ce facea montarea lor foarte grea ( practic: compresorul era in acelasi aparat cu ceea ce este acum unitate interioara ). Printre alte dezavantaje ale acestui sistem vechi mai se aflau: nivelul mare de zgomot, vibratii puternice, iar pretul achizitiei / instalarii era mare. Pentru a scapa de aceste inconvieniente, au fost create aparatele split simple ( cu doua unitati: una externa – compresorul plus agentul de racire si a doua interna – ce are integrat panoul de comanda si fanta pentru eliberarea aerului rece / cald ).

In prezent, necesitatea de a putea racorii concomitent mai multe incaperi a dus la aparitia modelelor dublu – split ( un compresor deserveste doua unitati interne ) sau chiar multi-split ( unitatea externa raspunde cerintelor a trei sau chiar mai multe aparate de racire interne, montate in camere separate). In majoritatea cazurilor – pentru urz casnic, un aparat de aer conditionat dublu-split poate sa fie considerat suficient.

Nu toate compresoarele pot deservi mai multe unitati interioare, aceasta caracteristica este trecuta in cartea tehnica a aparatului.

Cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split - abcTop.ro

Atentie: a nu se confunda aparatele multi-split cu mini-split. In timp ce un aparat multi-split poate raspunde la doua sau mai multe comenzi de temperatura, aparatul mini-split este corelat in functie de un singur termostata, prin urmare se poate ca intr-o camera temperatura sa fie mai mica sau chiar egala cu cea programata, in timp ce in cealalta sa fie cald. Altfel spus, sa existe fluctuatii mari de temperatura. Este bine sa verifici acest aspect – chiar si la un aparat de aer conditionat dublu-split. Adica, urmareste faptul ca cele doua unitati poti conlucra independent, luand in considerare temperatura din incaperea unde sunt instalate si functioneaza fiecare, inainte de a achizitiona.

 

Tipuri de compresoare dublu-split:

Tipurile de compresoare sunt clasificate in functie de anumite aspecte, precum:

• numarul compresoarelor:

compresor simplu: se remarca prin existenta unui singur compresor, un singur motor, ce deserveste cele doua unitati interne. Aparatele de aer conditionat, din incaperi separate, functioneaza independent, comunicarea se face de cele mai multe ori prin electrovalve, Pbc-urile comanda turatia ventilatorului si pornirea / oprirea aparatului la temperatura setata. Avantaj: unitatea externa ocupa putin spatiu, dezavantaj: uzura mare pentru a raspunde cerintelor;

compresor dublu: dupa cum este denumirea, exista doua compresoare sub aceasi caracasa. Dezavantaj: ocupa mai mult spatiu si se instaleaza ceva mai greu fiind voluminoase, avantaj: nivelul de uzura este ponderat.

Cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split - abcTop 2

• in functie de tehnologie:

rotative: sunt des intalnite, practic compresorul functioneaza la aceasi turatie, din momentul in care l-ai pornit si pana cand ajunge la temperatura setata ( cand se inchide ). Apoi cand scade temperatura reporneste si tot asa. Dezavantaj: consumul care este mare. Avantaj: pret mic de achizitie;

inverter: motorul compresorului porneste la turatie maxima, pana in momentul in care se apropie sau chiar ajunge la temperatura dorita, ulterior, functioneaza la minim pentru a mentine climatul dorit in camera. Acesta are avantajul unui consum mai mic al energiei electrice, insa un pret mai mare.

 

Tipuri de unitati interioara dublu-split:

In functie de locul unde poti amplasa unitatile interioare, poti opta pentru:

instalarea de perete si tavan: adica, o unitate sa fie instalata de perete ( atentie ca acesta se suporte greutatea aparatului ) si a doua in tavan. Da, dezavantajul este ca instalarea modelului de tavan se face mai greoi si presupune un pic mai mult deranj, insa este eficient, mai ales in cazul incaperilor mari sau a spatiilor deschise.

Cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split - abcTop.ro

instalarea de perete: ambele unitati pot fi montate de perete, in camere diferite, fluxul de aer rece/cald venind din directia unde sunt instalate.

Cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split - abcTop 2

 

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split?

 

Daca te-ai convins de beneficiile unui aparat de aer conditionat dublu-split, atunci voi trece rapid in revista si restul caracteristicilor ce trebuie sa le iei in considerare. In functie de aparatul de climatizare achizitionat, acesta poate asigura, pentru confortul termic, un numar mai mare sau mai mic de fuctionabilitati :

capacitatea de racire / incalzire – se masoara in BTU si se recomanda sa existe un minim de 100 BTU/h – 150 BT/h pe mp. Desigur cand calculezi mai trebuie sa iei in considerare si daca: soarele bate in ore de varf direct in spre geam ( mai adaugi la calcul +/- 10% ), cate persoane stau de regula in respectiva incapere ( 600 BTU pentru fiecare 2 persoane ), cat de bine este izolat aparatamentul si daca vei dori sa stai cu usile deschise pentru a ma racorii si in alte camere din apropiere. Cand folosesti aparatul, spre exemplu doar intr-o incapere, este bine ( pentru organism ) sa nu existe o diferenta mare de temperatura intre camere.

* incalzirea mediului ambiental este recomandabil sa fie folosita doar in situatii deosebite, cand temperatura aerului la exterior nu scade sub zero grade celsius. Exista aparate care pot functiona sub aceasta temperatura ( chiar pana la -15 grade C ), insa ulterior randamentul lor scade;

* exemplu de calcul BTU necesar ( pentru o incapere standard, cu inaltimea de 2,4 – 2,5 m ):

Capacitate (BTU/h)7000 BTU/h9000 BTU/ h12000 BTU/h18000 BTU/h24000 BTU/h
Locuinta (mp)12-17mp18- 25mp24-35mp34-45mp44-65mp
Birou (mp)8-15mp14- 22mp20-30mp25-40mp35-55mp

* in cazul unui aparat de aer conditionat dublu-split: poti opta ca cele doua unitati sa aiba valori diferite ( in functie de necesitate ) sau egale;

tipurile de filtre – dupa cum bine stii aerul este destul de incarcat atat cu praf cat si alte particule nocive, chiar microbi. Prin urmare trebuie sa acorzi o atentie deosebita tipurilor de filtre pe care aparatul le are in dotare ( ex: ce tipuri sunt – anti-praf, anti-alergeni, anti-bacterian) dar si cum poti sa le mentii curate ( procedura de mentenanta a filtrelor este trecuta in manualul de utlizare al aparatului, pentru a te bucura de un aer curat – respecta recomandarile date de producator );

programe si functii – aparatele de aer conditionat sunt in prezent un fel de masini 2 in 1, 3 in 1 si asa mai departe, iar modul prin care poti comunica cu ele poate sa fie facilitat de functii speciale. Desigur nu toate iti pot fii utile, prin urmare  este bine sa te orientezi spre acel aparat care raspunde cel mai bine nevoilor tale. In continuare voi insira cele mai intalnite programe si functii:

dezumificare: datorita controlului simultan a functionarii compresorului si motorului/ventilatorului, controlul umiditatii poate fi reglat cu precizie in functie de temperatura in ambient astfel incat aerul sa fie dezumidificat in mod eficient;

purificare: tine mult de tipul filtrelor, dar si modul cum aerul este preluat / recirculat;

autocuratare: atunci cand unitatea este oprita compresorul continua sa functioneze pentru a evita generarea de mucegai si mirosuri neplacute in interiorul unitatii;

timer / programare: posibilitatea de a seta cand sa se inchida aparatul sau cand sa porneasca ( in functie de zi, saptamana sau interval );

night mood: temperatura creste si scade automat pana cand in incapere se instaleaza o valoare confortabila si in acelasi timp se realizeaza o economie de energie si un nivel de zgomot mai mic;

jet: sistemul de mare eficienta raceste in mod rapid;

autodiagnostic: in cazul defectiunilor in functionare, mesajele de eroare sunt afisate astfel incat sa permita o remediere rapida si usoara;

Wi-Fi: posibilitatea de a „comanda” aparatului din orice punct te-ai afla cu ajutorul unei aplicatii.

consumului raportat la capacitate: se masoara cu ajutorul coeficientului la racire SEER si coeficientului la incalzire SCOP.  SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) indica o rata sezoniera a eficientei energetice in cazul racirii. In calculul acestuia trebuie sa se tina cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in sezonul rece. La pol opus, SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) indica rata sezoniera in cazul utilizarii aparatului pentru incalzire. Prin urmare se tine cont de energia electrica consumata si energia termica produsa. Daca te bazezi pe aparat pentru a te ajuta si in sezoanele reci la incalzire, trebuie sa stii ca o parte dintre compresoare pot functiona normal pana la o temperatura exterioara de -15 ⁰C, cu un randament interior de până la 23 ⁰C, ulterior acesta scade progresiv. Tabelul cu valori SEER si SCOP este urmatorul:

Ce inseamna inverter la aer conditiona - abcTop

clasa energetica: se stie ca aparatele de aer conditionat sunt mari consumatoare, mai ales in zilele caniculare, cand compresorul incearca sa faca fata temperaturilor. Recomand ( chiar daca scoti mai multi bani din buzunar ) sa te orientezi catre un aparat care sa aiba clasa energetica de racire / incalzire  minim A.

 

Pretul

Pretul pentru un aparat de aer conditionat dublu-split, porneste de la 4500 lei si depaseste 8000 lei.

 

Garantia

Este indicat sa alegi de la producator care ofera o garantie minima de 2 ani, service in garantie si postgarantie.

 

Instalare

Cei mai multi vanzatori asigura si instalarea aparatelor de aer conditionat, desigur contra cost ( 200 lei – 600 lei in functie de tipul aparatului) . Chiar daca aceasta varianta pare mai scumpa, are avantajul traditiei si consecventei comerciantului pe piata, pe cand firmele de instalatii „no-name” iti pot provoca pagube, mai ales daca nu au facut treaba „ca la carte”. Produsul poate sa aiba o durata de viata de cel putin 10 ani, daca sunt respectati termenii din manualul de instalare si folosire. Atentie: izolati traseul de tubulatura trebuie sa fie corespunzator facuta, pentru a preveni „transpirarea” care poate cauza picurarea apei si deteriorarea peretilor si a podelei.

Exploatarea aparatelor de aer conditionat nu pune probleme deosebite daca sunt respectate indicatiile producatorului.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de aparate de aer conditionat dublusplit, ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat de aer conditionat profesional Zantia MF Multisplit, Superslim - ZMF2503.0607.01Aparat de aer conditionat profesional Zantia MF Multisplit, Superslim – ZMF2503.0607.01

Aparat de aer conditionat Multisplit 2 x 9000 BTUh, Viessmann Vitoclima 300-S HEAparat de aer conditionat Multisplit 2 x 9000 BTU/h, Viessmann Vitoclima 300-S/HE

Aparat de aer conditionat Multisplit 9000 + 12000 BTU h, Viessmann Vitoclima 300-S HEAparat de aer conditionat Multisplit 9000 + 12000 BTU/h, Viessmann Vitoclima 300-S/HE

 Pachet: 2 x unitati (perete / tavan) Pachet: 2 x unitati de perete Pachet: 2 x unitati de perete
 Capacitate de racire (BTU): 18156 Capacitate de racire (BTU): 9000 Capacitate de racire (BTU): 9000 / 12000
 Capacitate incalzire (BTU): 21000 Capacitate incalzire (BTU): – Capacitate incalzire (BTU): –
 Clasa de energie incalzire / racire: A / A Clasa de energie racire: A Clasa de energie racire: A
 Tip filtru: pentru praf Tip filtru: pentru praf Tip filtru: pentru praf
 Functii: Ventilare, Incalzire, Auto-Restart, Dezghetare, Dezumidificare, Jet, Timer, Sleep, Auto Functii: Ventilare, Incalzire, Dezumidificare Functii: Ventilare, Incalzire, Dezumidificare
 Tip Compresor: Twin – Rotational Tip Compresor: Inverter Tip Compresor: Inverter
 Zgomot unitate interioara (dB): 52 Zgomot unitate interioara (dB): 34 – 51 Zgomot unitate interioara (dB): 34 – 51
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: