Care este cel mai bun aparat de aer conditionat? Ce caracteristici trebuie sa urmaresc atunci cand achizitionez un aparat de aer conditionat?

 

Aparatul de aer conditionat este util atat toamna dar mai ales vara. Racirea/incalzirea temperaturii din camera te poate ajuta sa ai un somn mai bun sau sa scapi de starile de anxietate.

Daca doresti sa achizitionezi un aparat de aer conditionat bun trebuie sa tii cont de multe aspecte. In primul rand un astfel de aparat poate sa fie extrem de costisitor, in functie de capacitatea sa, diferite functii, tipul de filtre. Cum cel mai ieftin aparat de aer conditionat te poate dezamagi prin calitate si performanta sa, nu recomand sa arunci banii pentru un aparat de aer conditionat cu functii ce nu le vei folosii.

Pretul pentru un aparat de aer conditionat bun porneste de la 1000 lei si depaseste 6000 lei, in cazul modelelor performante. Alege un model paractic de A/C analizand in parte caracteristicile aparatului.

Care este cel mai bun aparat de aer conditionat

 

Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat?

 

1. Tipul aparatului

In piata exista modele portabile si modele compunse din doua unitiati (una pentru interior – ventilatorul si controlul a doua unitate pentru exterior – compresorul de racire).

Ce tip de aparat de aer conditionat sa achizitionezi portabil sau cu doua unitati? Acest lucru depinde de preferintele tale. Aparatele de aer conditionat portabile au cateva avantaje precum: nu necesita instalare – le achizitionezi, le bagi in priza si poti sa le folosesti imediat, sunt destul de ieftine, poti sa ai aer rece in orice camera doresti, tot ce trebuie sa faci este sa muti unitatea de A/C. Dezavantajele unui model portabil: trebuie sa stai cu geamul deschis – pentru furtun, sunt grele, mai zgomotoase si nu au design placut.

In schimb daca alegi sa cumperi un model de aer conditionat cu doua unitati  acestea sunt mai performante pentru racirea / incalzirea unei incaperi, sunt mai silentioase, au o putere mare. Printre dezavantajele acestui tip enumar: costul ridicat, instalarea care dureaza si care pentru siguranta trebuie facuta de un expert.

 

2. Capacitatea de racire

Capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat se masoara in BTU. Pentru a fi eficient un aparat de racire, acesta trebuie sa asigure o capacitate de 100 – 150 BTU pe metru patrat.

Calculul pentru a afla care este capacitatea potrivita pentru tine este simplu: lungime camerei (m) x latimea camerei (m) x inaltimea (m) x 100 (sau 150) = capacitatea necesara de racire pentru un aparat A/C.

Pe langa dimensiunea camerei cand doresti sa calculezi numarul de BTU necesar, trebuie sa iei in calcul si alte variabile precum: daca incaperea se afla intr-o zona cu umbra sau mai degraba intr-o zona in care soarele bate puternic (in functie de asta adaugi 10 % BTU sau scazi), cate persoane stau de regula in incaperea respectiva (daca stau 2 persoane adaugi 600 BTU), daca doresti sa instalezi un aer conditionat in bucatarie adaugi 4000 BTU. Cauta sa achizitionezi un model care sa fie incadrat in clasele A, A+, A++, A+++, intrucat vei folosi mult aparatul, in special in zilele caniculare.

cel mai bun aparat de aer conditionat

 

3. Tipul compresorului de racire

Modelele din piata pot avea compresoare tip: piston (mai rar in cazul aparatelor de aer conditionat pentru camera) – acestea sunt folosite pentru aparatele de mici dimensiuni spre medii, sunt mai galagioase, rotative (sunt compacte si cele mai des folosite), spirala (sunt silentioase si un pic mai eficiente) sau tehnologia inverter (consum mai mic de electricitate, au un randament mai bun) .

Compresorul este extrem de important la un aparat de aer conditionat, acesta influenteaza: calitatea si cantitatea aerului racit, rezistenta in timp a aerului conditionat.

Nu recomand sa te orientezi catre un model ieftin, chiar daca pare performant, intrucat nu poti avea garantia unui compresor sau a altor componente de calitate.

 


4. Filtrele folosite

In cazul in care tu sau membrii familiei aveti alergii este bine sa va orientati catre un model de aer conditionat cu filtru electrostatic. Majoritatea modelelor au filtru de ionizare, ce retine praful si germenii din aer si/ sau filtre anti-fungus ce neutralizeaza bacteriile din aparat. Filtrele trebuie sa fie usor inlocuit sau curatat.

cel mai bun aparat de aer conditionat

 

5. Termostatul si nivelul de zgomot

Termostatul este o componenta importanta a aparatului, in functie de aceasta poti seta temperatura din camera prin ajustarea nivelului fantei si pana la selectarea temperaturii dorite. Desigur sunt termostate care au mai multe functii, prin care este poti economisii energie electrica, precum: modul eco, modul sleep – atunci cand aparatul nu raceste/incalzeste se inchide automat, timer – pentru a seta in cat timp inceape A/C-ul sa functioneze sau sa se opreasca.

Mare atentie la nivelul de zgomot, unele aparate sunt mai zgomotoase decat altele. Nivelul de zgomot al aparatelor moderne de aer conditionat variaza intre 30 si 70dB. Un model bun nu trebuie sa depaseasca 60 dB (la treapta superioara de racire).

 

6. Alte functii:

Functia de autocuratare la oprirea aparatului, se trece automat pe incalzire sau ventilare si se usuca vaporizatorul. Functia de dezumidificare a aerului pentru reducerea umiditatii relative din interior. Ambele sunt importante la un aparat de aer conditionat performant. Exista insa functii care nu sunt strict necesare, insa care faciliteaza utilizarea, de exemplu modelele cu Wi-Fi incorporat, care iti pot transforma telefonul sau tableta intr-o telecomanda, functii de pornire / inchidere automata: prin care setezi intervalul in care doresti sa functioneze aparatul etc..

cel mai bun aparat de aer conditionat

 

7. Garantie, service si instalare

Garantia pentru un model de aer conditionat bun este de minim 2 ani.

Instalarea aparatului este un subiect extreme de sensibil, in cazul in care nu apelezi la o persoana autorizata care sa cunoasca bine modelul si prin urmare modul de instalare, risti sa pierzi din performantele aparatului si chiar sa se strice.

Service-ul  depinde de la producator la producator, respectiv de la furnizorul de unde achizitionezi. Cauta sa nu faci un exces de economie cumparand de la un furnizor mai ieftin, intrucat daca vei avea probleme cu aparatul se poate sa ai surprize cum ar fi: o perioada mare pana primesti aparatul reparat sau sa il duci personal cine stie unde.

 

In functie de crieriile de mai sus, recomand o serie de modele potrivite pentru orice tip de incapere:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat de aer conditionat Star-Light ACM-12BIN, Inverter, 12000 BTU, Clasa A++Aparat de aer conditionat Star-Light ACM-12BIN, Inverter, 12000 BTU, Clasa A++

Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter, 12000 BTUAparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter, 12000 BTU, Clasa A+

Aparat de aer conditionat Whirlpool Slim AMD 054 Inverter Plus, 9000 BTU,Aparat de aer conditionat Whirlpool Slim AMD 054 Inverter Plus, 9000 BTU

Capacitate racire (BTU): 12000Capacitate racire (BTU): 12000Capacitate racire (BTU): 9000
Dimensiuni unitate exterioara (mm):853 x 320 x 565Dimensiuni unitate exterioara (mm):660 x 482 x 240Dimensiuni unitate exterioara (mm):762 x 540 x 320
Dimensiuni unitate interioara (mm):790 x 195 x 275Dimensiuni unitate interioara (mm):818 x 270 x 217Dimensiuni unitate interioara (mm):954 x 320 x 159
Zgomot unitate interioara: 53 dBZgomot unitate interioara: 55 dBZgomot unitate interioara: 33 dB
Functii: dezumidificare,  timer, autorestart, sleep/night mode, autodiagnozaFunctii: dezumidificare, functie Jet, timer, autocuratare, dezghetare automata, sleep/night modeFunctii: dezumidificare, timer, sleep/night mode, super silent, autocuratare
Clasa de energie incalzire:A+Clasa de energie incalzire:A+Clasa de energie incalzire:A+
Clasa de energie racire:A++Clasa de energie racire:A+Clasa de energie racire:A++
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizare: 26.05.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: