Care este cea mai buna imprimanta? Ce caracteristici sa urmaresti la o imprimanata buna?

( Cea mai  buna imprimanta | Recomandari, Pareri si Pret )

 

Imprimantele pe care le folosim de regula acasa sau la birou sunt de doua feluri: inkjet sau laser. Desigur, mai sunt si cele 3D – care vor fi discutate intr-un alt articol sau termice. Revenind la primele doua modele – acestea folosesc nuante de culoare sau monocrome. De regula cele monocrome inkjet sunt folosite mai mult pentru task-uri de business. Imprimantele cu laser tind sa fie ceva mai costisitoare, dar ofera rezultate de o calitate mai buna, in special cand este mult text. De asemenea acestea sunt si mai rapide. Cu toate acestea imprimantele cu laser nu sunt intotdeauna cele mai bune.

Ca o regula de baza, daca ai nevoie sa tiparesti doar text, mult text, imprimanta monocroma laser va oferi rezultate clare si o combinatie mai buna intre viteza paginilor imprimate si costul scazut al tusului. Daca, totusi, ai nevoie sa tiparesti fotografii – chiar daca doar uneori – alege o imprimanta inkjet. O imprimanta cu cartuse individuale pentru fiecare culoare dedicata tiparirii fotografiilor (mai degraba decat un singur cartus care combina culorile) se va potrivi celor care tiparesc doar fotografii. Dar, daca fotografiile sunt doar o parte din ce ai tu nevoie, o imprimanta acceptabila inkjet isi va face treaba intr-un mod adecvat.

Tehnologia imprimantelor pentru casa sau business a stagnat momentan – dat interesului sporit pentru 3D. Ceea ce s-a intamplat aproximativ in ultimii 5 ani sau mai bine, este ca imprimantele inkjet au inceput sa fie din ce in ce mai folosite in cadrul firmelor. Cea mai buna imprimanta trebuie sa fie la fel de rapida, de ieftina si  sa functioneze ca modelele cu laser, dar la o calitate a culorilor mai buna. De asemenea, este posibil sa cumperi o imprimanta A3 inkjet mai ieftina decat una laser, deci daca ai nevoie sa tiparesti un format mai mare decat A3, cu siguranta este o idee pe care trebuie sa o ai in vedere.

Culorile pentru imprimantele laser inca au locul lor in clasament bine pastrat. Acestea pot fi mai ieftine pentru a le cumpara si folosi acasa. Insa, imprimantele inkjet incep incet-incet sa le ia locul.

Pretul pentru o imprimanta, porneste de la 100 lei si depaseste 1000 lei ( in functie de caracteristici, producator ). Daca tot mentionez brand-ul cateva dintre cele ce imi vin in minte acum sunt: HP, Canon, Epson, Brother si Ricoh.

 

Cum alegi cea mai buna imprimanta?

 

Ca un sumar, recomand sa urmaresti: costul de achizitie, de intretinere, capacitatea de pagini printate, scaner, fax, viteza sa imprimare, cate proturi USB are, capacitatea tavii de hartie,

Cand cumperi o imprimanta, aminteste-ti ca pretul pe care il platesti in magazin este doar inceputul. Asigura-te ca iei in considerare TCO (costul total de consum) sau costul reincarcarii tonerului si alte consumabile necesare pentru durata de viata a imprimantei. Acest lucru este deosebit de important daca tiparesti mult. Un set de cartuse pentru tonere poate costa pretul aproximativ pentru imprimantele laser color.

 

Pret pagina vs calitate – ce e mai important pentru tine?

Majoritatea producatorilor invoca estimarea „productiei de pagina”  sau „capacitate” pentru cartuse. Altfel spus care este numarul standard de pagini pe care il poti tipari inainte de a ramane fara tus. Poti folosi „productia de pagina” pentru a calcula avantajele costului pe pagina si vei fi surprins ce usor poti gasi foarte multe diferente de la o imprimanta la alta. Bineinteles, in cazul in care calitatea productiei este mai importanta pentru tine decat costul, cauta in varietatea existenta caci poti gasi imprimante performante care folosesc cinci sau chiar sase cerneluri pentru a tipari fotografii. Aceste cerneluri suplimentare pot produce rezultate deosebite pentru rezultatul final pe care doresti sa o tiparesti. Dupa cum este de asteptat acestea se adauga la costuri, uneori imping investita pe fotografie printata la preturi mai mari decat daca ai merge sa printezi „in oras”.

 

Multifunctionala – ce ai nevoie sa „faca”?

Cele mai moderne imprimante sunt multifunctionalele „all-in-one”, aparate care includ si un scanner. Acest lucru iti permite sa scanezi fotografii sau alte documente si sa le transformi in fisiere digitale pe care le poti pastra in calculatorul tau si/sau le poti trimite prietenilor sau colegilor. De asemenea, poti tipari copiile documentelor scanate, permitand imprimantei sa fie setata si pe functia de fotocopiere. Anumite modele includ si fax (va amintiti de fax?). Daca ai nevoie de un scanner si de un aparat de fotocopiat precum si de o imprimanta, vei fi salvat de la a cheltui multi bani, achizitionand o imprimanta „all-in-one”, dar daca ai nevoie doar de o imprimanta, poti cheltui mai putin.

Imprimantele multifunctionale (MFPs), cunoscute si ca all-in-one sau AIOs, aduc consumatorilor o serie de caracteristici dincolo de imprimare. Toate pot scana si copia, si multe dintre ele – in special cele MFPs business – au si fax. Modelele preferate variaza de la cele mici perfecte pentru acasa sau pentru a munci, care costa doar 100 lei, pana la imprimantele-monstru capabile de a ajuta un grup de oameni care muncesc si sunt ocupati, cu cicluri de functionare de zeci de mii de pagini pe lună.

Producatorii au o oferta varianta pentru MFPs, ambele inkjet sau laser.

 

De pe cate calculatoare doresti sa folosesti imprimanta?

Este usor sa conectezi o imprimanta la calculatorul tau folosind un cablu obisnuit USB, dar asta inseamna ca vei putea utiliza imprimanta doar de la acel calculator. Pentru acasa, este o optiune mai buna sa alegi o imprimanta care foloseste Wi-Fi, deoarece vei putea tipari folosind orice aparat din casa – inclusiv telefonul. Cauta setarea AirPrint si vezi daca imprimanta este compatibila cu iPhone-ul sau iPad-ul. De asemenea, Wi-Fi inseamna ca nu vei avea nevoie sa conectezi imprimanta la PC sau sa lasi calculatorul pornit pentru a putea imparti imprimanta cu ceilalti din casa.

Cea mai buna imprimanta pentru tine, trebuie sa includa tot ce ai nevoie pentru ca tu sa poti eficientiza munca.

 

Cat de rapida trebuie sa fie? Ce soft foloseste?

Viteza imprimantei este o alta problema: vitezele mentionate de producatori nu sunt in concordanta cu performantele reale. Daca ai nevoie sa tiparesti ceva in graba, uita-te la recenzii cand iti alegi imprimanta.

Este, de asemenea, important sa stii ceva despre softul pe care il foloseste imprimanta. Unele imprimante includ softuri care ofera caracteristici de editare de baza, cum ar fi eliminarea „ochilor rosii” sau ajustarea culorilor – de fapt, iti permit sa editezi folosind butoanele de baza de pe imprimanta, deci nu vei avea nevoie sa pornesti calculatorul.

 

 

Ia in calcul si:

Alte caracteristici utile dupa care sa te uiti sunt:

 porturile suplimentare de USB si slotul pentru cardul de memorie, cu acestea vei reusi sa printezi fotografii direct din aparatul de fotografiat, stick USB;

• capacitatea tavii pentru hartie trebuie sa contina sute de coli de hartie sau sa aiba un alimentator automat de documente pentru a putea scana si copia cand pleci de langa imprimanta sau faci altceva mai important, sa te uiti la asta;

tiparirea fata-verso este la indemana pentru orice: de la rapoartele scolare la realizarea de brosuri. Sau pur si simplu reduce utilizarea hartiei la jumatate: daca faci setarile necesare, vei utiliza ambele fete ale paginii;

 

Sa gasesti cea mai buna imprimanta care sa aiba caracteristicile potrivite, nu este o sarcina usoara. Daca iti vei pune urmatoarele intrebari te-ar putea ajuta sa iti restrangi optiunile.

 

Este multifunctionala pentru acasa sau pentru birou?

Singura modalitate de a include intr-o categorie sau alta multifunctionalele este prin intentia folosirii lor: pentru acasa, birou sau amandoua. Daca vrei sa achizitionezi pentru acasa, probabil te preocupa calitatea fotografiilor, ceea ce inseamna ca vrei o multifunctionala inkjet. Dincolo de faptul ca, daca fotografiile sunt in interesul tau, si daca te uiti dupa o multifunctionala care poate tipari utilizand orice aparat ai nevoie de un studio foto MFP. La orce aparat, ma refer la – cardul de memorie, USB-ul, aparate de fotografiat, slide-uri, parti din filme sau fotografii originale.

Cand te uiti dupa o imprimanta MFP doar pentru a o folosi la birou, probabil te intereseaza mai mult sa tiparesti text nu fotografii. Prin urmare, vei avea nevoie de o imprimanta laser sau laser-class. Acestea includ un LED si au o calitate mai buna a tusului. Probabil vei dori sa aiba si fax, email si o modalitate automata (ADF) de a scana, copia, trimite un fax si de a tipari multiple documente.

Daca ai nevoie de o multifunctionala atat pentru acasa, cat si pentru birou, vei vrea sa aiba tus pentru calitatea fotografiilor, dar sa fie o imprimanta si cu caracteristici ADF sau fax.

 

Ce functii sau caracteristici vrei sa aiba?

Dincolo de caracteristicile de baza ale multifunctionalei, care te vor ajuta acasa si la birou, este mai usor sa faci o lista cu functiile si cu caracteristicile de care ai nevoie.
Tiparirea, scanarea si copierea le au deja, dar aceste caracteristici de baza nu sunt atat de simple cum ai putea crede. Unele multifunctionale sunt limitate doar la scanatul prin conectarea USB. Daca ai in plan sa conectezi imprimanta la internet, asigura-te ca va functiona. Caracteristica de a scana foi transparente (slideuri sau parti din filme) este destul de neobisnuita si trebuie ca imprimanta sa aiba o setare separata. Asigura-te ca verifici dimensiunile pe care le utilizeaza multifunctionala: sunt adesea limitate la 35mm.

Unele multifunctionale au nevoie de un calculator pentru a copia. Daca vrei sa multiplici documente atunci cand calculatorul este inchis, asigura-te ca multifunctionala va functiona ca un copiator independent.

Caracteristica pentru fax este inclusa, de obicei, individual si poti utiliza faxul prin tastatura multifunctionalei. Dar nu este obligatoriu ca aceasta sa includa si functia de fax prin PC – trimiterea prin fax direct prin PC fara a fi nevoie sa printezi inainte. Faxul pentru PC poate fi sub forma unui driver fax, o setare pe care o folosesti si cand ai nevoie sa tiparesti sau ambele.

Caracteristicile pentru email pot avea, de asemenea, doua forme. O functie directa atunci cand scanezi sa poti trimite documentul direct prin email prin Internet (ISP) sau pe e-mailul serverului tau. Cea mai simpla modalitate este sa alegi o multifunctionala economica care iti deschide emailul pe PC si adauga documentul scanat in atasament. Orice multifunctionala poate oferi una sau ambele metode pentru email. Retine ca pentru trimiterea directa a emailurilor nu functioneaza toate cu Internet, deci asigura-te ca au aceasta optiune inainte de a cumpara.

Multe dintre multifunctionale pot scana doar o fotografie sau tipari doar un document. Un dispozitiv automat al documentelor (ADF) te va lasa sa scanezi mai usor (plus sa copiezi, trimite un fax si email) multiple documente. Multifunctionalele care accepta un numar mare de documente, ADF iti va da posibilitatea sa scanezi multe pagini, dar nu toate au aceasta caracteristica, asa ca mai intai verifica.

Unele ADF pot fi duble (adica pot scana ambele fete ale paginii). Daca vrei sa poti printa, scana documentele fata-verso, atunci aceasta este caracteristica pe care trebuie sa o cauti la multifunctionale. Multe dintre ele pot scana ambele fete ale paginii scanand prima foaie a paginii, apoi intorc foaia, si o scaneaza si pe cea de a doua, dar unele ofera doar o singura scanare – scanand toata pagina doar printr-o singura trecere – ceea ce este mai rapid. Daca multifunctionala include si varianta de tiparire a ambelor fete ale paginii, iti va permite sa combini caracteristicile – poti tipari doar o fata a paginii sau ambele fete.

 

Vei folosi culori cand tiparesti?

Daca nu ai nevoie sa folosesti culorile cand tiparesti, atunci nu ai niciun motiv sa cheltui bani pe aceasta caracteristica a imprimantei. Tine mine, multe dintre multifunctionale pot tipari la o calitate destul de mare incat poti tipari materiale promotionale, ceea ce poate fi mai putin costisitor decat la un magazin de printat.

 

Ce marime a imprimantei este potrivita pentru tine?

Multifunctionalele tind sa fie mai mari decat imprimantele cu o singura functie si daca le vei pune pe birou, nu te vei mai vedea de ele. Asigura-te ca verifici marimea si greutatea, desi sunt sanse mici sa ii schimbi locul des.

 

Cum vrei sa conectezi multifunctionala?

Pe langa conectarea USB, multe multifunctionale includ conectarea prin Internet sau Wi-Fi pentru a putea distribui mai usor. Daca preferi Wi-Fi, tine minte ca daca ai acces wireless, poti tipari la orice imprimanta sau multifunctionala din retea, daca imprimanta sau multifunctionala ofera aceasta posibilitate. Unele multifunctionale care includ Wi-Fi direct (sau echivalent) permit dispozitivelor compatibile sa se conecteze la imprimanta sau multifunctionala fara a fi nevoie de wireless. Cateva ofera Near-Field Communication (NFC), care iti permit sa tiparesti folosind un dispozitiv compatibil prin simpla atingere a telefonului sau a tabletei.

 

Ce calitate a documentelor ai nevoie?

In plus fata de calitatea paginilor tiparite, trebuie sa fii atent si la calitatea documentelor scanate. Nu este o problema pentru serviciu, deoarece practic orice scaner poate scana documentele la o calitate suficienta. Cu toate acestea, pentru fotografii va trebui sa fii foarte atent la aceasta setare, mai ales la claritate.

 

Cat de mult vei tipari?

Cand calculezi durata de viata si capacitatea de tiparire a multifunctionalei, aminteste-ti sa adaugi la numarul total al paginilor pe care le vei printa si copiile si faxurile pe care le vei primi.

 

Cat te va costa?

In sfarsit, asigura-te ca verifici costul total. Compara costul total al fiecarei imprimante pe care o consideri ieftina pe termen lung.

 

Acum, ca am raspuns la aceste intrebari, te afli in postura de a lua cea mai buna decizie in gasirea multifunctionalei cu o combinatie potrivita de caracteristici de care ai tu nevoie. Fie ca vrei sa o achizitionezi pentru acasa sau pentru a o utiliza la serviciu, o modalitate potrivita de unde sa incepi sunt evaluarile pe care le au multifunctionalele, mentionate mai jos.

 

Sper sa iti fie utile aceste informatii, cand alegi cea mai buna imprimanta pentru tine. Daca mai ai intrebari, imi poti lasa mai jos un mesaj.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de imprimanta inkjet – ce merita sa le ai in vedere

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Multifunctional HP Deskjet Ink Advantage 5575 All-in-One

Multifunctional InkJet Brother Ink benefit DCPJ105YJ1, Wireless

Imprimanta cu jet Canon PIXMA IP-8750, A3, calitate foto superioara

Tehnologie: inkjetTehnologie: inkjetTehnologie: inkjet
Mod tiparire: color / alb-negruMod tiparire: color / alb-negruMod tiparire: color / alb-negru
Duplex: daDuplex: nuDuplex: nu
Interfata: USB, wirelessInterfata: USB, wirelessInterfata: USB, wireless
Viteza de printare alb/negru: 22 ppmViteza de printare alb/negru: 11 ppmViteza de printare alb/negru: 14.5 ppm
Viteza de printare color: 21 ppmViteza de printare color: 6 ppmViteza de printare color: 10.4 ppm
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: