Care este cea mai buna hota telescopica? Ce caracteristici are o hota telescopica buna?

 

Hota este un electrocasnic necesar in bucatarie, pentru a te scapa de mirosul de mancare si aburii ce sunt eliberati in timpul gatitului. Pe langa utilitate, hota are si o componenta importanta de design, ce aduce un aspect modern sau clasic dupa preferinte. Daca doresti o hota care sa se imbine perfect cu linia mobilierului, fara sa mai iasa din decor – iti recomand cea mai buna hota telescopica.

Hota telescopica este tot mai apreciata de consumatori pentru faptul ca are elemente retractabile – cand nu este folosita poate fi micsorata suprafata de absorbtie si adusa la dimensiunea necesara atunci cand gatesti.

Pretul pentru o hota telescopica buna porneste de la 400 lei, iar in functie de model si performante depaseste 1000 lei.

Cea mai buna hota telescopica

 

Cum alegi cea mai buna hota telescopica?

Tipul hotei, capacitatea de absorbtie, sistemul de filtrare, numarul de motoare si nivelul de zgomot sunt caracteristicile principale ce definesc cea mai buna hota telescopica. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte, astfel incat sa iei decizia potrivita.

 

1. Tipul hotei

Cea mai buna hota telescopicaCe trebuie sa ai in considerare este faptul ca – in piata ai sa gasesti 3 tipuri de hote: cu evacuare, filtrante (recirculare) sau mixte. Fiecare tip aduce atat avantaje cat si dezavantaje. Spre exempul modelele cu evacuare sunt mult mai puternice in absorbtia fumului, aburilor si a mirosului, sunt mai putin zgomotoase insa, pentru instalare trebuie sa spargi peretele – spre a crea o gura de aerisire. Hotele filtrante, pe de alta parte, sunt mult mai usor de instalat, datorita principiului de recirculare al aerului – aerul din bucatarie este filtrat si apoi evacuat in camera, insa nu sunt la fel de puternice precum primul model, iar filtrele trebuie schimbate mai des. Hotele mixte pot fi utilizate in ambele feluri – in functie de dorinta ( pentru a evacua aerul sau pentru a-l curata ).

Daca deja ai gura de aerisire atunci iti recomand un model cu evacuare, pe de alta parte in cazul in care doresti sa scapi de tot deranjul de a sparge peretele si ai o bucatarie mica iti recomand un model filtrant.

 

2. Capacitatea de absorbtie

Capacitatea de absorbtie este cel mai important indicator la care trebuie sa fii atent. Expertii recomanda ca aerul sa fie absorbit de cel putin 10 ori intr-o ora, prin urmare este necesar sa alegi o hota a carei capacitate sa fie de cel putin 10 ori mai mare in comparatie cu volumul bucatariei tale (h x I x L).

Atentie la recomandarile oferite de producator – hotele se instaleaza la o inaltime de 50 – 80 cm fata de aragaz. Chiar daca achizitionezi cea mai buna hota telescopica, in cazul in care nu respecti instructiunile de utilizare si instalare din manual, nu te vei putea bucura de performanta acesteia.

 

3. Filtrul hotei

Hota incorporabila telescopica Bosch DHI635HX 1Filtrele hotei influenteaza in mare masura ramdamentul acesteia de absorbtie. Hotele moderne au de regula filtre metalice care sunt mult mai usor de intretinut – trebuie spalate la cateva luni si schimbate dupa 1 – 2 ani de utilizare. Hotele clasice, un pic mai ieftine, folosesc materiale sintetice sau hartie ce trebuie schimbate la 2 – 3 luni, altfel scade capacitatea de absorbtie a hotei.

Filtrele de grasime ale hotei trebuie sa respecte o serie de parametrii, conform cu regulamentul delegat (UE) nr. 65/2014. Calculul, clasei de eficienta a filtrarii aerului pentru o hota, ia in considerare: masa de uleiului din filtru, masa uleiului retinuta in conductele de aer dar si cea retinuta in filtrul absolut, rezultand indicele GEE.

Clasele de eficienta a filtrarii grasimilor pentru hotele de uz casnic sunt:
Clasa e eficienta a filtrarii grasimilorEficienta de filtrare a grasimilor
AGEE > 95
B85< GEE ≤ 95
C75< GEE ≤ 85
D65< GEE ≤ 75
E55< GEE ≤ 65
F45< GEE ≤ 55
GGEE ≤ 45

 

4. Alte caracteristici

Numarul de motoare – daca te intrebi care este mai buna o hota cu un motor sau doua motoare – raspunsul corect este: cea care ofera o capacitate de absorbtie suficient de mare pentru marimea bucatariei tale. De regula hotele puternice au doua motoare, insa acest lucru nu garanteaza o putere de absorbtie mai mare fata de un model cu un motor.

Nivelul de zgomot – hotele sunt electrocasnice ce produc mult zgomot. Ia in calcul un model care sa genereze un nivel maxim al zgomotului de 80 dB, atunci cand este folosit la treapta superioara de viteza.

 

5. Garantia

Alege un model de la un producator care sa iti ofere o garantie de minim 2 ani si de la un furnizor de incredere care sa te ajute in cazul in care mai ai intrebari sau se defecteaza produsul.

 

Sper sa iti fie de ajutor acest articol, daca mai ai intrebari referitoare la care este cea mai buna hota telescopica, te invit sa imi lasi mai jos un mesaj.

 

Tinand cont de cele prezentate anterior, in continuare iti recomand trei modele de hote telescopice foarte apreciate:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Hota incorporabila telescopica Star-Light HAT-260SSHota incorporabila telescopica Star-Light HAT-260SS, absorbtie 329 mc/h

Hota incorporabila telescopica Whirlpool AKR 643 GYHota incorporabila telescopica Whirlpool AKR 643 GY, Putere de absorbtie 320 mc/h

Hota Telescopica Incorporabila TEKA TL1 62 Inox, 60 cmHota Telescopica Incorporabila TEKA TL1 62 Inox, 60 cm, Turbina dubla

Tip: cu evacuareTip: cu evacuareTip: cu evacuare
Putere (W): 2 x 100Putere (W): 120Putere (W): 240
Filtru: Filtru metalicFiltru: Aluminiu, 2 Filtre de grasimeFiltru: Filtru metalic
Clasa eficienta filtru grasime: EClasa eficienta filtru grasime: DClasa eficienta filtru grasime: B
Nivel zgomot min/max (dB):61/65Nivel zgomot min/max (dB):51/64Nivel zgomot min/max (dB):-/46
Capacitate de absorbtie(mc/h): 329.3Capacitate de absorbtie(mc/h): 320Capacitate de absorbtie(mc/h): 332
Numar motoare: 2Numar motoare: 2Numar motoare: 1
Marime bucatarie max: 10mpMarime bucatarie max: 10mpMarime bucatarie max: 10mp
Clasa energetica: FClasa energetica: FClasa energetica: –
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 10.06.2016)

 

Recommend to friends
 • gplus
 • pinterest

Mesaj

 1. Muresan Ioana
  25.11.2016 at 8:45

  Ce hota telescopica imi recomandati pentru bucatarie mai mare de 10m?Multumesc

  • abcTop.ro
   25.11.2016 at 21:30

   Salut,
   Dupa cum scriam, conteaza mult volumul bucatariei si cat de des obisnuiesti sa gatesti.

Mesaj: