Cate tipuri de schiuri exista? Prin ce se deosebesc acestea?

 ( Tipuri de schiuri | Recomandari si Pret )

 

Daca tot a venit zapada si s-a asezat frumos pe partie, hai la distractie! Va sfatuiesc pe cei care sunteti in cautarea unui echipament de iarna potrivit (schiuri, clapari, bete, casca de protectie), ca inainte de a face orice achizitie, sa va informati cat mai bine, cu referire la tipurile de modele dintre care poti face o alegere.

Spre exemplu – schiurile – gasirea unei perechi de schiuri potrivite este foarte complexa, trebuie sa ai in vedere mai multi factori ( incepand cu aptitudinile tale si conditia fizica) – pana la alegerea acelui model care sa se preteze cel mai bine pe zona unde doresti sa schiezi.

Ce mai trebuie sa iei in considerare este ca in functie de tipurile existente – pretul acestora porneste de la 500 lei (ce este drept pentru un model de partie – de incepatori) si depaste costul de 4000 lei.

Cate tipuri de schiuri exista? Prin ce se deosebesc acestea?

 

Care sunt principalele tipuri de schiuri?

 

1. Dupa cum am spus si mai sus, o prima clasificare a schiurilor este in functie de cunostintele purtatorului: incepator, intermediar, avansat, profesionist.

Alegerea corecta – in functie de nivelul tau o sa iti aduca o serie de beneficii – spre exemplu – incepatorii au nevoie pentru a invata mai usor si repede de schiuri flexibile, moi, care sa ofere o aderenta mai mica, la polul opus avansatii vor dori schiuri rapide, rigide.

2. O a doua clasificare este in functie de tipul traseului pe care doresti sa schiezi si ai de ales dintre schiuri pentru:

partie – adica pentru zapada batatorita – sunt practice in zonele amenajate sa schiezi, acest tip este ceva mai lat;
freeride – sunt pentru cei de nivel avansat / profesionisti– adica pentru persoane care au invatat cam tot ce aveau de stiut despre schiat si pot trece la urmatorul nivel – pante neregulate, partii neamenajate. In aceasta situatie se folosesc schiuri cu o constructie usoara, care permit „plutirea” pe zapada proaspata.
freestyle – sunt modelele cu talpa armata – au o capacitate foarte buna de a fi manevrate in sarituri (in aer), au o aderenta foarte buna pe zapada tare (inghetata). Design: sunt curbate in fata si in spate, sunt suple – conferind rezistenta.
race – sunt pentru competitii – potrivite schiorilor profesionisti (schiuri tip camber).

tipuri de schiuri - 4
3. Tinand cont de primele doua clasificari, apare si alegerea in functie de design-ul schiurilor – unde deosebim:

 camber: sunt schiurile traditionale – bombate la mijloc, astfel incat contactul cu zapada se face doar cu ajutorul varfului si a cozii. Acestea sunt schiurile preferate de cei care sunt adepti ai vitezei si chiar pentru cei ce au un nivel avansat, necesitand mai multa iscusinta in manevrare – cand doresti poti aplica o presiune mai mare pe schiuri, acestea intrand in contact pe toata suprafata lor cu zapada.

tipuri de schiuri - camber
rocker (sau camber reverse) – sunt opusul modelului prezentat anterior, curbura la mijloc fiind inversa (contactul cu zapada se face in principal de la mijlocul schiurilor). Prin urmare acestea sunt recomandate mai ales incepatorilor – ce pot sa invete mult mai rapid miscarile de baza, intrucat canturile nu prind zapada (cand pui presiune pe marginea schiului intr-un viraj se obtine camber-ul inversat).

tipuri de schiuri - rocker
rocker/camber: imbina foarte bine avantajele primului model cu cel de-al doilea, acestea au partea din fata sub forma modelului rocker, restul de ¾ fiind sub forma camber – ofera multa manevrabilitate pe zapada proaspata dar si pe cea batatorita. Este recomandat pentru schiorii care au o experienta medie.

tipuri de schiuri - Rocker-Camber
rocker/camber/rocker: dupa cum iti imaginezi, partea din fata si cea din spate sunt de tip rocker, iar mijlocul camber. Este un tip recomandat celor care doresc sa invete miscarile pe zapada si sa se adapteze usor urmatoarelor tipuri de schiruri (mediu – avansate).

tipuri de schiuri - Rocker-Camber-rocker
rocker/flat/rocker: cuvantul flat este echivalent cu camber=0, adica nu exista curbura la mijloc, schiurile fiind curbate in fata si in spate, dar drepte la mijloc. Acestea sunt recomandate pentru incepatori si chiar pentru cei care au un nivel intermediar al cunoasterii miscarilor. Schiurile au o aderenta potrivita.

tipuri de schiuri - Rocker-Flat-Rocke
Alte caracteristici importante cand alegi cel mai bun model din diferite tipuri de schiuri:

Rigiditatea / flexul schiului ( flexul longitudinal al schiului si de torsiunea lui) – Practic se refera la rigiditatea flexului ( moale sau rigid) – ce se alege in functie de nivel de pregatire. Modelele cu flex moale se recomanda pentru: incepatori-intermediari, pe cand cele cu flex rigid pentru mediu-avansati si avansati – profesionisti.
Latimea de la mijloc – (dimensiunea de la mijlocul schiului), care de obicei este cea mai ingusta. Modelele cu mijloc ingust sunt mai bune pentru a lua virajele rapid, in timp ce un mijloc lat iti ofera mai multa flotabilitate in powder.
Radius – (forma skiului determinata de coada, mijloc si varf). Radiusul sugereaza care este raza de rotatie a schiului (calculata in metri), altfel spus – prezinta pe cati metri de raza arcuita ar face schiul virajul de 360 de grade. Un schi cu un radius scurt va fi mai rapid in viraje, in timp ce un schi cu un radius lung va lua virajele mai greu dar va fi mult mai stabil la viteza. Desigur, sunt modele care imbina foarte bine avantajele celor doua.

Atentie cand achizitionezi o pereche de schiuri – pe langa factorii enumerati mai sus (ce definesc principalele tipuri de schiuri), trebuie sa iei in considerare atat inaltimea ta cat si greutatea (doua persoane ce au aceasi inaltime, insa o diferenta mare de greutate vor avea nevoie <poate> de alte tipuri de schiuri).

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: