Top cele mai bune aragazuri 2017

( Cele mai bune aragazuri | Recomandari, Pret, Pareri )

 

Am scris in trecut despre cele mai bune plite si cuptoare. Azi, voi dedica acest articol celor care au ramas fideli aragazului clasic – cel de tip stand alone. Pot fi multe motive pentru care alegerea unui astfel de model sa fie varianta potrivita, de la faptul ca nu doresti sa schimbi mobila de bucatarie – achizitionand una speciala pentru incorporabile si pana la posibilitati ( ce tin de dimensiune, alimentare, buget etc.).

Nu o sa intru in detalii despre cat de important este un aragaz bun, performant etc. – am mai facut asta. In final, stim cu totii cat de savuroase sunt mancarurile coapte pe toate partile la fel de bine si cat de extraordinara este cafeau la ibric, dupa care nu trebuie sa stai o eternitate ( caci dimineata timpul pare ca trece greu, dar realitatea te loveste ).

Pretul pentru un aragaz este relativ mic. Zic relativ, intrucat este foarte important sa ai cat de cat in minte care sunt tipurile dintre care poti alege si care ti s-ar potrivi mai bine (luand in calcul bugetul de care dispui ). Subliniez acest lucru pentru ca, poti gasi un aragaz bunicel la 600 lei ( pe gaz ) sau unul performant la 3000 lei ( electric ) – care mai are putin si iti „canta” ( daca de asta ai nevoie ). Diferenta mare este influentata de tehnologia incorporata ( da, si in aragaz exista tehnologie! ), materialele folosite, dimensiuni etc.. Daca te gandesti la producatori si numele acestora are impact asupra investitie, pe care trebuie sa o scoti din buzura.

Cele mai bune aragazuri 2017 - abcTop.ro

 

 

Cum alegi unul dintre cele mai bune aragazuri?

 

Sunt multe lucruri ce trebuie sa le urmaresti la un aragaz, chiar daca multi le desconsidera. Un prim aspect pe care trebuie sa il iei in considerare este tipul de aragaz. Dupa cum ziceam mai sus, fata de anii trecuti, lucrurile s-au schimbat. In prezent te bucuri de mai multe modele, care mai de care, ce ofera diferite facilitati si beneficii sau nu. Din punctul meu de vedere, prima etapa este informarea. Daca te vei uita pe site-urile de profil, vei oberva ca sunt mai multe tipuri de aragazuri ( pornind de la tipul de combustibil: electric sau pe gaz ).

Exista o serie de „combinati”: aragaz cu alimentare toatala la gaz, aragaz cu alimentare electrica sau aragaz cu alimentare mixta ( plita si cuptorul folosesc fie gaz, fie curentul electric ).

 

TIPURI DE ARAGAZ:

 

Era imposibil ca „aragazul clasic” sa nu se modernizeze. Prin urmare, in functie de tipul de alimentare poti alege dintre mai multe variante pornind de la aparate care functioneaza doar pe baza de gaz sau pe curent electric si cum e de asteptat mixt. Cele mai bune aragazuri pot folosi oricare dintre sursele de alimentare. Practic, modelul perfect pentru tine, este cel ce se preteaza mai bine pe necesitatile si posibilitatile tale.

• Aragazul pe gaz ( atat cuptorul, cat si plita folosesc gaz )

Acestea sunt cele mai ieftine modele. In prezent sunt des intalnite ( in special in mediul rural ) si isi vor mentine pozitia o lunga perioada. Cu toate acestea, in topul vanzarilor, pierd sigur teren. Pentru instalarea lor, este necesar sa apelezi la o persoana autorizata care sa faca racordurile. Un alt sfat este instalarea unui detector pentru gaz – pentru siguranta.

¤ Avantaj: pretul ( atentie insa la materialul din care este construit ).

¤ Dezavantaj: este greu in cuptor sa menti temeperatura – in special daca ai fluctuatii la gaz.

Cele mai bune aragazuri – modele clasice

#2

#1

#3

Aragaz Beko CSG 62110 DX, 4 Arzatoare, Aprindere electrica, Rotisor, Grill

Aragaz Electrolux EKG61182OX, 4 arzatoare, Gaz, Aprindere electrica

Aragaz Gorenje GN51101AX, Gaz, 4 arzatoare, 55 l, Clasa A, Gri

Alimentare plita: gaz Alimentare plita: gaz Alimentare plita: gaz
Putere arzator mare: 3 kW
Putere arzator mic: 1 kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator mare: 3 kW
Putere arzator mic: 1 kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator mic: 1 kW
Alimentare cuptor: gaz Alimentare cuptor: gaz Alimentare cuptor: gaz
Capacitate (l): 65 Capacitate (l): 51 Capacitate (l): 55
Altele: grill, rotisor, aprindere electrica, incalzire inferioara Altele: grill, aprindere electrica, curatare catalitica, incalzire inferioara Altele: grill, aprindere electrica
Dimensiuni (IxLxA cm): 85.7 x 60 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85 x 60 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85 x 50 x 60
VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET
 ( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Aragazul electric ( atat cuptorul, cat si plita folosesc curentul electric )

Daca cuptorul este de un singur fel, anume electric – toate folosesc aproape aceasi tehnologie ( o parte avand mai multe functii ), in cazul plitei lucrurile stau altfel. Poti alege un aragaz cu plita cu rezistenta, plita vitroceramica sau cu inductie. In cazul in care facem un clasament al lor, plita cu inductie este cea mai buna ( are: un randament bun, se incalzeste repede ), apoi locul 2 este cea vitroceramica si pe ultimul loc electrica cu rezistenta.

Recomandarea, in special pentru cei care sunt dispusi sa faca o investitie mai mare, este sa aleaga un model cu inductie, in special ca electrocasnicul o sa fie folosit pe termen lung, deci se amortizeaza. Atentie insa, pentru modelul cu inductie, este necesar sa achizitionezi un set de oale speciale (mai multe informatii despre oalele pentru plita cu inductie gasesti aici).

¤ Avantaj: ai control sporit asupra temperaturii la care gatesti ( aceasta fiind constanta atat pe toata suprafata arzatorului, cat si in interiorul cuptorului ).

¤ Avantajul plitei cu inductie: tehnologia cu inductie transforma baza vasului de gatit intr-o sursa de caldura, astfel risipa este diminuata.

¤ Dezavantaj: cum e de asteptat – pretul, modelele ce au plita cu inductie si cuptor electric, necesita o investitie pe masura.

Cele mai bune aragazuri cu cuptor electric si plita electrica

#2

#1

#3

Aragaz mixt Electrolux EKI54550OX, 4 Arzatoare inductie, Cuptor electric

Aragaz AEG 47995IQ-MN, Inductie, 4 Zone de gatit, Timer, Grill, Clasa A+

Aragaz electric Whirlpool ACMT 5533 IX, Plita vitroceramica, 4 arzatoare

Alimentare plita: electric ( tehnologie: inductie ) Alimentare plita: electric ( tehnologie: inductie ) Alimentare plita: electric ( vitroceramica )
Putere arzator mare: 2.1 – 3.7 kW
Putere arzator mic: 1.4 – 2.5 kW
Putere arzator normal: 1.8 – 2.8 kW
Putere arzator mare: 2.1 – 3.7 kW
Putere arzator mic: 1.4 – 2.5 kW
Putere arzator normal: 1.8 – 2.8 kW
Putere arzator normal: 1.8 kW
Putere arzator mic: 1.2 kW
Alimentare cuptor: electrica Alimentare cuptor: electrica Alimentare cuptor: electrica
Capacitate (l): 60 Capacitate (l): 60 Capacitate (l): 60
Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, autocuratare, ventilator Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, autocuratare, ventilator Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, 11 functii
Dimensiuni (IxLxA cm): 85.8 x 50 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85.8 x 50 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85 x 50 x 60
VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Aragazul care foloseste atat curentul electric cat si gazul

Si aici aveam doua cazuri: plita pe gaz si cuptor electric sau plita electrica si cuptor pe gaz. Prima varianta este cea mai potrivita ( plita pe gaz si cuptor electric ) in special ca un cuptor electric este mult mai usor de setat, temperatura fiind simplu de programat. A doua varianta – plita electrica si cuptor pe gaz,  este mai putin luata in calcul pentru ca, interesul este ca in cuva cuptorului sa poti avea control cat mai bun asupra procesului.

¤ Avantaj: pret mediu, beneficiezi de plusurile atat ale gazului cat si ale curentului electric.

¤ Dezavantaj: doar daca alegi un model ce are cuptorul pe gaz si plita electrica – fiind mai greu ca in interiorul cuptorului sa menti temperatura.

Cele mai bune aragazuri cu cuptor electric si plita pe gaz

#2

#1

#3

Aragaz mixt Electrolux EKK54550OX, 4 Arzatoare gaz, Cuptor electric

Aragaz mixt Bosch HGD747355F, Plita pe gaz vitroceramica, Cuptor multifunctional

Aragaz Hansa FCMX59229, Gaz, 4 Arzatoare, 65 l, 50 cm, Inox, Cuptor electric

Alimentare plita: gaz Alimentare plita: gaz Alimentare plita: gaz
Putere arzator mare: 3 kW
Putere arzator mic: 1 kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator mare: 3 kW
Putere arzator mic: 1kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator normal: 2 kW
Putere arzator mic: 1 kW
Alimentare cuptor: electric Alimentare cuptor: electric Alimentare cuptor: electric
Capacitate (l): 60 Capacitate (l): 66 Capacitate (l): 65
Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, ventilator Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, autocuratare, ventilator Altele: grill, incalzire inferioara/superioara, 8 functii
Dimensiuni (IxLxA cm): 85.5 x 50 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85 x 60 x 60 Dimensiuni (IxLxA cm): 85 x 50 x 60
VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

 

 

Ce caracteristici diferentiaza cele mai bune aragazuri de alte modele?

 

Se tot spune ca toate ” modelele de aragazuri sunt la fel”. Este corect? Da, daca luam in considerare modelele ieftine – corect. Cu toate „gurile”, sa recunoastem ca sunt o serie de aspecte ce te intereseaza la un un aragaz, incepand cu functionalitatea sa ( cuptor si plita ) si pana la partea de design. Prin urmare, in urmatoarele randuri voi trece prin fiecare in parte. Cu lejeritate poti sari anumite pasaje, peste care consideri ca stapanesti deja „teoria”.

 

FUNCTIONALITATE

 

Cand fac referire la functionalitate, ma refer la caracteristicile plitei dar si ale cuptorului- cele generale – intalite in majoritatea cazurilor, dar si particulare care apar in principal datorita diferentie de tehnologie dintre aparate.

• PLITA – Aspecte generale

Incepand cu prezentarea aragazului de sus in jos, este necesar sa fie urmarite – in cazul plitei, urmatoarele: numarul de arzatoare, puterea acestora, distanta dintre ochiuri, grilajul.

numarul arzatoarelor: pot fi de la 3 la 6 ( sunt si modele mai mari, dar pentru uz casnic acestea sunt cele mai intalnite ). De regula se opteaza pentru modelele cu 4 arzatoare: 1 mic, 2 normale si 1 mare;

puterea arzatoarelor: in functie de dimensiunea arzatorului se recomanda sa fie de la 1kW ( pentru ochiul mic ) si daca doresti sa prepari alimente – ce necesita temperaturi mai de prajire, 2.7kW – 3 kW ( de exemplu pentru WOK ) sunt suficienti;

– distanta dintre ochiuri: sa fie suficienta pentru a putea gati in acelasi timp pe fiecare din arzatoare cate o oala sau daca ai o tigaie mai mare ( cum este cea de grill ) sa fie stabila pe grilaj;

– grilajul: de multe ori vasele mai mici ( ex: ibricul, o oala cu diametru mic ) nu pot fi bine fixate decat cu ajutorul unui sport special. Acest lucru poate sa reprezinte sau nu o problema pentru tine, dar este important sa ai in vedere exact care sunt obiceiurile tale culinare.

• PLITA – Aspecte particulare

materialul plitei: in cazul modelelor pe gaz de regula este folosit inoxul ( fie ca este vopsit sau nu ) – acesta are o rezistenta mare in timp si la temperaturi inalte. Da, se pateaza usor si se curata mai greu. O alta varianta, este emailul, insa dupa cum este de asteptat trebuie sa scoti ceva mai mult bani. La pol opus, plitele electrice pot avea suprafata din: email sau inox ( nu sunt recomandate – au cele mai multe dezavantaje – au o rezistenta ce se incalzeste lent ), sticla termorezistenta ( este mai greu de intretinut ), vitroceramica ( sticla termorezistenta amestecata cu ceramica, acest amestec ofera o duritate sigura).

* mentiune: arzatoarele plitelor electrice ( cu rezistenta sau inductie ) pot avea suprafete de gatit cu dimensiune reglabila in functie de vasul in care incalzesti mancare, astfel incat caldura sa fie propagata egal pe toata aria, la baza acestuia ( precum: Aragaz electric Bosch HCA744350, 4 zone de gatit).

panoul de comanda: este mecanic, insa in cazul aragazului electric, poti beneficia de un panou cu display pe baza de LED, care sa iti „confirme” setarile facute de tine. Recomandare: evita butoanele albe din plastic – acestea in timp se ingalbenesc si capata un aspect neplacut.

aprinderea electrica: in cazul modelelor pe gaz – este o functie importanta – atat pentru plita cat si pentru cuptor. Functia nu consuma mult curent, nu este necesar sa ai o priza langa aragaz – un prelungitor este suficient.

• CUPTORUL – Aspecte generale

capacitate: poate o sa mai citesti din alte surse de informare ca nu conteaza capacitatea acestuia. Fals. In cazul in care obisnuiesti sa gatesti pentru mai mult de 3 persoana, o sa fii direct interesat de cata mancare poti prepara la o singura utilizare. Da, mai toate modelele au posibilitatea sa pui 2 – 3 tavi in acelasi timp. Dar, daca nu optezi pentru un cuptor electric cu convectie, atunci mancarea de la baza o sa fie preparata mai repede – iar tu trebuie sa stai in alerta. In general, cele mai bune aragazuri sunt cele ce au un cuptor cu o capacitate de 50 – 60 l si posibilitatea de a avea minim 3 tavi simultan in interior. In cazul in care optezi pentru functii suplimentare ex: grill, rotisor, atunci este clar ca vei avea nevoie de mai mult spatiu;

functii: grill, rotisor, incalzire superioara / inferioara – din punctul meu de vedere, nu trebuie sa lipsesca, chiar daca optezi pentru un aragaz cu cuptor pe gaz sau electric. Poate nu esti un mare fan al puiului rotisat, dar siguri ai rude / prieteni care iti mai vin in vizita la cina.

• CUPTORUL – Aspecte particulare

functii presetate: in primul si primul rand un cuptor electric are mult mai multe functii fata de unul pe gaz. Acestea folosite corect, chiar si programele speciale ( pentru pizza, carne la cuptor, prajituri din aluat etc. ) pot fi de mare ajutor. De regula producatorul specifica in manualul de folosire care sunt parametrii fiecarui program in parte si cum seteaza cuptorul. Prin urmare daca ai o prajitura ce are nevoie de sa stea la 170 grade C, dar programul este presetat la 180 grade C, e clar ca functia nu este eficienta pentru reteta ta. Mentionez acest fapt, intrucat tot aud de la diferite persoane cat sunt de nemultumite de acestea, dar nici prea multe informatii nu au despre ele;

– gatire cu infrarosu: LG este unul dintre branurile care foloseste tehnologia de gatire cu infrarosu. Este considerat ca poate reduce timpul de incalzire cu pana la 20%, iar alimentele raman suculente si isi pastreaza aroma.

 

AUTOCURATAREA

 

Autocuratarea este optionala, insa de mare ajutor, mai ales ca este tare neplacut sa cureti cuva cuptorului dupa ce ai gatit sau sa lasi resturile de mancare in interior. Este la fel intalnita atat la cele mai bune aragazuri mixte, electrice cat si cele pe gaz. Tipurile de autocuratare sunt: pirolitica, catalitica si cu aburi.

• Pirolitica

Este intalnita la modelele electrice. Cuptorul se incalzeste pana la o temperatura de 500 grade C. Astfel toate resturile si depunerile sunt transformate in cenusa, usor de indepartat cu o carpa umeda. Dezavantaj: implica un consum mai mare, in timpul procesului.

• Catalitica

Intalnita atat la cele mai bune aragazuri electrice dar si pe gaz. Interiorul este format din pereti speciali – strat gros de email usor de curatat. Acestea absorb grasimea si murdarie, iar particule minuscule de ceramica le descompun. Dezavantaj: in functie de aparat si de cat de des gatesti, la 3 – 6 luni trebuie sa schimbi peretii.

• Cu aburi

Este intalnita in cazul modelelor electrice sun denumirea Aqua Clean sau HydroClean. Este cea mai noua tehnologie.  Functioneaza asemanator cu infuzarea. Procesul este la fel de simplu ca primele doua prezentate. Se pune in interior o cantitate de apa ( de regula intr-o tavita speciala) si se porneste functia de autocuratare. Aburii au rolul de a inmuia / topii grasimea si resturile de mancare.

 

DESIGN

 

Designul este important pentru fiecare dintre noi. In prezent cand cumparam un electrocasnic, ne gandim si cum o sa arate viitorul aparat in spatiul ce o sa ii fie destinat, dar si cum o sa se armonizeze cu restul lucrurilor din incapere.

• Dimensiuni

Cele mai bune aragazuri au dimensiuni diferite. Aceasta caracteristica nu influenteaza performantele, insa pentru tine este importanta ca acestea sa aiba o capacitate suficient de mare pentru a putea gati pentru toti cei din familie, dar sa incapa si in locul unde te-ai gandit sa amplasezi nou aparat.

• Culoare

Din punct de vedere al culorii gasesti in piata cam tot ce iti doresti: aragaz alb, aragaz inxo, aragaz negru, aragaz retro ( precum: Aragaz Zanussi Retro ZCG56GGL, Gaz, 4 Arzatoare ) sau multe altele. Important e ca prin caracteristici sa corespunda cu nevoile tale. Da, culoare isi are rolul ei, mai ales daca iti doresti sa se potriveasca cu restul aparatelor sau cu mobila din bucatarie. Norocul este ca majoritatea modelelor din piata vin cu design placut, ce poate sa fie usor integrat. Pe de alta parte, daca doresti ceva care sa exceleze ( din punct de vedere al design-ului ) este nevoie sa scoti mai multi bani din buzunar.

 

ALTE CARACTERISTICI

Alte caracteristici pot aduce multe plusuri pe care o sa le observi la inceput cand gatesti. Cu timpul o sa ti se para absolut normal sa beneficiezi de mai mult confort cu fiecare aparat achizitionat.

• Timer / temporizator

Cele mai bune aragazuri fie pe gaz sau electrice au temporizator Deja este bine cunoscut ce face un timer clasic – te avertizeaza sonor cand timpul setat de tine a expirat. Da, este un ajutor bun, insa daca doresti mai mult – vestea buna este ca sunt aragazuri ce se opresc in momentul in care timpul de coacere ( setat de tine ) s-a terminat.

• Rafturi ajustabile

In cuva oricarui cuptor sunt in medie 3 – 4 canale care pot sustine tava, astfel incat baza sa fie mai aproape sau nu de sursa de caldura. De asemenea, este de mare ajutor intrucat poti pune simultan mai multe tavi cu mancare la copt. O alta posibilitate pentru rafturi ajustabile sunt modelele ce vin cu ghidaje telescopice, cu ajutorul rarora tava este scoasa mult mai usor. Atentie insa, de regula trebuie sa achizitionezi tavi speciale pentru acestea ( care se fixeaza pe ghidaj telescopice ).

• Compartiment

Anumite aragazuri au in partea inferioara un sertar unde poti depozita tavile, oalele de dimensiuni mai mari, pentru care nu mai ai loc in dulap. Acest lucru este de mare ajutor ( caci mai salvezi din spatiu ) dar face si mai usor accesibile tavile.

• Sistem de iluminare

Sistemul de iluminare nu trebuie sa lipseasca. Mult din preparate ( in special prajiturile ), trebuie sa stea la aceasi temeperatura pe toata perioda coacerii. Daca deschizi cuptorul, pentru a putea observa gradul de rumenire, atunci preparatul se poate lasa ( din cauza aerului rece ). Un cuptor cu iluminat o sa iti permita sa vezi mai bine in interior, fara a fi nevoie sa deschizi usa.

 

SIGURANTA

Nu este ceva cu care sa ne jucam, indiferent daca discutam de cele mai bune aragazuri pe gaz, electrice sau mixte. Un aragaz ieftin, din punctul meu de vedere, nu imi prezinta incredere. Da, respecta reglementarile in viguare de productie, insa in acelasi timp este suficient ca o siguranta sa cedeze. Tine cont de faptul ca nu cumperi un aragaz in fiecare an, serios vorbind nici la 5 ani. Siguranta este legata si de pret nu doar de producator.  Cu cat optezi spre un model mai scump, vei observa ca ai la dispozitie mult mai multe functii care controleaza aparatul. In cazul in care senzorii sesizeaza ceva care depaseste parametrii de siguranta.

Un alt tip de siguranta este ce pentru copii – cu rol de a face dificila pornirea aparatului sau inchiderea acestuia de catre cei mici – astfel incat pentru ei sa nu devina o jucarie interesanta.

 

 

CONCLUZIE – CELE MAI BUNE ARAGAZURI

Acum ca stii toate aceste lucruri, o sa iti fie mult mai usor sa iti alegi cel mai bun aragaz. Tine cont de faptul ca merita sa faci o investitie mai mare, atunci cand este vorba de un astfel de electrocasnic. Dintre brand-urile ce imi vin acum in minte enumar: Bosch, Gorenje, Electrolux, Wirlpool, Hansa, Beko, AEG. Acestea sunt prezente in piata atat cu modele ieftine cat si aragazuri performante. Mai sunt multi alti producatori, dar repet acestea mi-au trecut acum prin minte. Nu pot nominaliza un brand anume despre care sa spun ca fabrica cele mai bune aragazuri. Sunt multi factori de luat in considerare.

Nu uita sa iei in cont si garantia aparatului. De regula aceasta este de 2 ani, insa poti gasi in anumite perioade promotii din partea producatorilor, astfel incat sa ajungi la o perioada de 5 – 7 ani, in care sa ai asigurat suport si service gratuit.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: