Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat multi-split? Ce caracteristici sa urmaresti la cel mai bun aparat de aer conditionat multi-split?

 

Cele mai bune aparate de aer conditionat multi-split - abcTopAm observat, in timp, tendinta mai multor persoane de a opta pentru instalarea unor aparate de aer conditionat multi-split. Acestea sunt o solutie ideala, in situatia in care esti in cautarea unei variante care sa nu cauzeze mult deranj la instalare si sa poata raci sau incalzi temperatura in camere separate. Ce inseamna multi-split? Aparatele de aer conditionat multi-split au in componenta pachetului un compresor si minim trei unitati interne ce pot fi instalate in camere diferite. Acestea din urma pot conlucra separat, folosind acelasi compresor, insa prin raportarea la temperaturi diferite.

De unde vine numele de split? Aparatele de aer conditionat vechi se produceau”dintr-o bucata”. Altfel spus, erau „masini” mari, a caror instalare se facea foarte greu, de asemenea produceau mult zgomot si vibratii pe masura. Pentru a elimina din aspectele negative, cele doua unitati au fost separate ( split ) – adica compresorul cu agentul de racire ( denumit si unitate exterioara – se monteaza in afara cladirii ), iar unitatea interna ( panoul de comanda, fanta de eliberarea aerului rece – la interior ). Acestea sunt conectate intre ele, pentru a raspunde nevoii tale de a raci / incalzi camera.

Dupa cum ziceam in primul paragraf, un aparat de aer conditionat multi-split este o buna solutie, daca doresti sa ai un cost mai mic cand racoresti 3 sau mai multe camere, cu „deranjul” si cheltuiala montarii unui singur compresor. Desigur pentru un apartament de doua camere, poti opta la un model dublu-split ( cu doua unitati interioare ).

Un principal avantaj al unui astfel de model este faptul ca, spre exemplu, daca achizitionezi un aparat a carui compresor suporta pana la 4 unitati interne, dar in prezent ai un buget doar pentru 2 – nu este o problema. In timp, poti face si restul de investitie. Aceasta solutie iti da libertatea de a seta temperatura dorita in fiecare camera, fara a mai fi nevoie sa stai cu usile deschise in casa, adica in curent. Toate acestea la un singur deranj si un singur cost de montare.

Atentie! Unitatile interne ale aparatelor de aer conditionat multi-split pot lucra separat. Adica, fiecare sa „apeleze ” la compresor cand „are” nevoie pentru a raci sau a mentine temperatura din camera. Exista insa si mini-split-urile care nu au aceasta capacitate, practic poti seta o singura temperatura. Prin urmare, in cazul mini-split-ului vei avea mereu o camera unde o sa fie temperatura diferita fata de cea setata.

Pretul pentru un aparat multi-split porneste de la 5500 lei si depaseste 8000 lei, in functie de producator, caracteristici si numar de unitati interne.

 

Cum alegi unul dintre cele mai bune aparate de aer conditionat multi-split?

 

Cand cauti aparate de aer conditionat multi-split, sunt o serie de caracteristici pe care sa le iei in considerare precum: tipul unitatilor interioare, tipul de compresor, capacitatea de racire / incalzire, tipul filtrelor, programele, consumul, nivelul de zgomot si garantia. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte astfel incat sa iei o decizie mult mai usor.

 

1. Tipul unitatilor interioare si al compresorului

In functie de tipul unitatilor interioare, ce doresti sa le instalezi in casa poti opta pentru aparate de aer conditionat multi-split cu:

unitati de perete: acestea sunt cele mai des folosite, intrucat fac usor fata incaperilor de dimensiune mica, medie sau mare. Se instaleaza rapid si sunt cele mai uzuale.

unitati de tavan si de perete: modelele ce se monteaza in tavan sunt un pic mai pretentioase in ce priveste instalarea lor, insa fata de cele de perete sunt mult mai eficiente in cazul incaperilor de mari dimensiuni sau daca doresti sa racesti si in camerele din apropiere, care nu au AC.

Cel mai bun aparat de aer conditionat dublu-split - abcTop 2

In ce priveste compresorul, luand in considerare tehnologia de baza ai de ales intre aparate de aer conditionat multi-split cu:

compresoare rotativ: functioneaza la aceasi turatie ( de cand ai pornit aparatul si pana cand se ajunge la temperatura dorita ). Acest fapt duce la un consum mai mare de electricitate. Avantajul este insa ca au un pret mai mic de achizitie;

compresoare inverter: functioneaza la turatii diferite ( cand este pornit, incepe la o turatie maxima, pana in momentul in care ajunge la temperatura programata, apoi trece la o turatie mica cat pentru a mentine ). Avantaj: consumul scade cu pana la 30%, insa dupa cum este de asteptat, tehnologia este ceva mai scumpa.

 

2. Capacitatea de incalzire / racire

Capacitatea de incalzire este prima caracteristica ce trebuie sa o ai in vedere atunci cand alegi unul dintre cele mai bune aparate de aer conditionat multi-split. Aceasta trebuie sa corespunda cu necesarul tau. Daca capacitatea de incalzire / racire este prea mica, atunci aparatul nu o sa faca fata, la pol opus, te vei alege cu un aparat mare si zgomotos.

Cum se calculeaza capacitatea de racire? Sunt mai multe formule – insa cea mai folosita este inmultirea volumului incaperii ( unde urmeaza sa instalezi aparatul ) cu 100 sau 150 BTU ( daca o sa doresti sa racesti si in restul incaperilor, adica vei sta cu usile deschise, trebuie sa iei tot volumul in considerare ). Alti factori de luat in calcul sunt:
– daca soarele bate direct in geamul camerei ( adaugi +/- 10% );
cati oameni vor sta in respectiva incapere ( +600 BTU pentru 2 persoane );
– cat de bine este izolat apartamentul;
– daca ai aparate care sunt generatoare de caldura (ex: calculatorul, televizorul etc.).

Un tabel orientativ pentru BTU necesar, este urmatorul:

Capacitate (BTU/h) 7000 BTU/h 9000 BTU/ h 12000 BTU/h 18000 BTU/h 24000 BTU/h
Locuinta (mp) 12-17mp 18- 25mp 24-35mp 34-45mp 44-65mp
Birou (mp) 8-15mp 14- 22mp 20-30mp 25-40mp 35-55mp

 

3. Tipul filtrelor

Tipul filtrelor are o influenta mare asupra calitatii aerului pe care aparatul o sa il elibereze in incapere. Sunt mai multe tipuri de filtre pentru care poti opta printre care:

• de plastic:  sunt primele, acestea au rolul de a colecta praful. Este necesara curatarea lor dupa un timp si uscarea intr-un loc ferit de soare;
• din carbune activ: are rolul de a elimina mirosurile din aer;
electrostatic:  impiedica alergenii sa ajunga in aer;
• din catechin: purifica aerul;
• de ionizare: care retine praful si germenii din aer;
• anti-fungus: care neutralizeaza bacteriile daunatoare ce se pot forma pe circuitele de scurgere ale aparatului.

 

4. Programe si functii

Programele vor face din aparatul de aer conditionat cel mai bun prieten al tau, care o sa poate sa indeplineaca mai multe functii simultan ( dupa dorinta ta ) sau chiar sa fie mult mai usor de folosit:

• ventilare aer rece – este functia principala pentru care achizitionezi aparatul;
• incalzire – alternativa in zilele mai friguroase sau cele in care este inchisa caldura pana la solutionarea avariilor;
• dezumidificare / purificare – sunt necesare in special daca ai probleme cu umiditatea in apartament sau sunt persoane ce sufera de alergii;
• timer – setarea aparatului – de exemplu in cat timp doresti sa porneasca, astfel incat temperatura sa fie optima in apartament cand ajungi acasa sau chiar in cat timp sa se auto-inchida;
• sleep/night mode – pentru a reduce din consum cand nu stai in incapere sau chiar pentru a avea un somn linistit;
• autocuratare –  este o functie extrem de importanta, de mare ajutor pentru a mentine calitatea aerului;
• mod silentios – setarea aparatului sa functioneze, insa fara a propaga mult zgomot in incapere;
• Wi-Fi –posibilitatea de a programa aparatul de pe dispozitivul tau mobil.

 

5. Clase de energie si consum

Avand in vedere ca aparatele de aer conditionat multi-split  ( sau indiferent de model ), sunt consumatoare mari de curent electric, pentru a pune sistemul in miscare, recomand sa achizitionezi un model din clasa A, minim ( indiferent daca este vorba de incalzire sau racire )

Pe langa clasa energetica recomand sa urmaresti si consumul raportat la capacitate: se masoara cu ajutorul coeficientului SEER si coeficientului SCOP.  SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) indica rata eficientei energetice in cazul racirii ( este o rata sezoniera ). In calculul acestuia se tine cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in sezonul rece. La pol opus, SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) indica rata sezoniera in cazul utilizarii aparatului pentru incalzire, se masoara la fel, doar ca se tine cont de energia termica de incalzire generata.

Ce inseamna inverter la aer conditiona - abcTop

 

6. Nivel de zgomot, instalarea si garantia

Nivelul de zgomot poate sa fie o problema, mai ales daca ai un somn usor. Pentru a nu fi deranjat in mare masura de aparat, alege un model care sa aiba un nivel scazut, pana in 55 Db si functie silentioasa sau sleep, pentru acele momente in care vrei sa te odihnesti fara sa il auzi.

Instalarea aparatului de aer conditionat adauga la investitie un cost de 200 lei si pana la 500 lei ( in functie de marca, model, daca exista sau un kit de instalare ). Chiar daca este un pret mai mare, alege sa instalezi aparatul cu o firma autorizata ( care sa cunoasca bine modelul ). Daca aparatul nu este instalat conform instructiunilor, vei pierde garantia.

Daca tot am pomenit de garantie, sa fii atente ca aceasta sa nu fie mai mica de 2 ani. Pentru linistea ta recomand sa optezi pentru prelungirea perioadei cu 1 an sau chiar 2. De exemplu: eMAG ofera in plus, in cazul achizitionarii unei extra garantii: services experess, inlocuirea produsului, livrarea gratuita – aceste servicii avand o valabilitate ceva mai mare . Atentie citeste termenii si conditiile furnizorului.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand doua modele de aparate de aer conditionat multi-split, ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat de aer conditionat profesional Zantia MF Multisplit, Superslim - ZMF2503.0609.01Aparate de aer conditionat multi-split profesional Zantia MF Multisplit, Superslim – ZMF2503.0609.01

Aparat de aer conditionat profesional Zantia MF Multisplit, Superslim - ZMF2503.0608.01Aparate de aer conditionat multi-split profesional Zantia MF Multisplit, Superslim – ZMF2503.0608.01

Capacitate de racire (BTU): 36483 Capacitate de racire (BTU): 27343
Capacitate incalzire (BTU): 37532 Capacitate incalzire (BTU): 27980
Clasa de energie incalzire/racire: A/A Clasa de energie incalzire/racire: A/A
Tip filtru: Pentru praf Tip filtru: Pentru praf
Tip Compresor: Twin – Rotational Tip Compresor: Twin – Rotational
Functii: Ventilare, Incalzire, Auto Restart, Dezghetare Automata, Dezumidificare, Functie Jet, Sleep. Auto Functii: Ventilare, Incalzire, Auto Restart, Dezghetare Automata, Dezumidificare, Functie Jet, Sleep. Auto
Zgomot unitate interioara (dB): 52 Zgomot unitate interioara (dB): 52
VEZI DETALII SI PRET VEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: