Care este cel mai bun videoproiector? Ce caracteristici trebuie sa aiba cel mai bun videoproiector?

 

Cel mai bun videproiector are avantajele sale:  dimensiunea imaginii proiectate – mult mai mare fata de cea a televizorului, costul de achizitie mic.

Alegerea unui videoproiector bun, este procesul prin care selectezi modelul care ti se potriveste cel mai bine: segmentul din care face parte in functie de utilizare (business, educational, home cinema, portabil), tipul de tehnologie (DLP, LCD), lumeni ( > 1000), rezolutie nativa (640x 480, 800 x 600, 854 x 480, 1024 x 768 etc.), dar si alte caracteristici ce aduc un plus de valoare la fiecare utilizare.

Pretul unui videoproiector bun porneste de la 400 lei si depasesti 1500 lei ( in cazul modelelor performante ).

Cel mai bun videoproiector

 

Cum aleg cel mai bun videoproiector?

Cel mai bun videoproiector trebuie sa “raspunda” nevoilor tale prin caracteristicile sale:

 

1. Ce fel de imagini doresti sa proiectezi?

Sunt patru tipuri de imagini pe care le poti proiecta: date, video-uri, poze si jocuri. Orice model de proiector poate prezenta cele patru tipuri fara nicio problema, insa de regula acestea sunt special concepute pentru a proiecta un anumit tip de imagine mult mai bine decat restul trei.

De aici apare diferentierea aparatelor in functie de segementul de utilizare: business, educational, home cinema. Dupa cum este de asteptat vindeoproiectoarele business / educationale sunt recomandate in special pentru prezentarile PowePoint, spreadsheet, PDF-uri, in timp ce modele de tip home cinema sunt excelente pentru acele imagini in miscare. In cazul modelelor speciale pentru jocuri acestea afiseaza bine atat imaginile tip date cat si cele in miscare, prin urmare sunt cele mai performante respectiv cele mai scumpe.

 

2. Ai nevoie de un videoproiector portabil?

Ia in considerare unde doresti sa folosesti videoproiectorul, intrucat sunt modele care au dimensiuni mici – cat sa incapa intr-o geanta medie, cu o greutate pana in 2 kg, precum si modele masive si grele – pentru a fi instalate intr-un loc fix /montate de perete sau tavan.

 

3. Cu ce tip de tehnologie?

Majoritatea proiectoarelor au la baza doua tipuri de tehnologii DLP si LCD.

Cele mai ieftine videopreoiectoare sunt cu tehnologie DLP (Digital Micromirror Device) si proiecteaza culorile primare segvential, la un contrast superior. Prin urmare s-ar putea sa ai parte de un efect de curcubeu pe suprafata de proiectie atunci cand schimbi imaginea sau este miscat ecranul pe care se proiecteaza. Un dezavantaj al acestui model este ca imaginile foarte rapide se vad descompuse in culorile de baza, din cauza vitezei mici a rotii colorate din proiector. Ultimele modele aparute sunt mai bune, avand viteza rotitei crescuta pentru a diminua acest efect.

Modelele de tip LCD nu vor creea aceasta problema, insa un dezavantaj este faptul ca sunt mai grele si voluminoase. Un proiector LCD are la baza trei panouri cu cristale lichide, care descompun lumina unei lampi printr-o prisma, in culorile rosu, verde si albastru (semnalul video). Trecerea sau blocarea luminii este facuta de pixlelii inchisi sau deschisi, intrucat fiecare fascicul de lumnia trece printr-un panou LCD.  Cu ajutorul unui sistem de oglinzi cele trei imagini sunt combinate si proiectate.

Cel mai bun videoproiector 1

 

4. Ce reprezinta numarul de lumeni? Cati lumeni sunt necesari?

Lumenii reprezinta masurarea puterii luminii cum este ea perceputa de ochiul uman. Pin urmare pentru un videoproiector de tipul home cinema, ce doresti sa il folosesti intr-o incapere mica si intunecata, 1000 – 1200 lumeni sunt suficienti pentru a reda o imagine clara, atata vreme cat este folosit la 2 – 3 m fata de panoul de proiectare. In cazul in care doresti un proiector portabil vei avea nevoie de 2000 – 3000 lumeni pentru ca aparatul sa faca fata cu brio in orice incapere, chiar si la o distanta de 6 m. Daca ai o camera mare atunci vei avea nevoie de un proiector puternic cu peste 3000 lumeni.

Cel mai bun videoproiector 2

5. Care este cea mai potrivita rezolutie pentru un videoproiector?

Ideal este sa alegi un model cu o rezolutie nativa (numarul fizic de pixeli in proiectare) egala cu rezolutia la care doresti sa folosesti cel mai des aparatul. Pentru prezentarile PowerPoint o rezolutie SVGA (800 x 600 px) este ideala, iar pretul de achizitie este mic.

Pentru filme este recomandat o rezolutie de cel putin 1920 x 1080, intrucat vei dori sa vezi cat mai multe detalii din imagini si pe un ecran de proiectie mare.

 

6. Alte caracteristici ce aduc un plus de valoare pentru cel mai bun videoproiector:

distanta de proiectie: normala, short throw (proiectie de la mica distanta), ultra short throw (81cm – 1m);
3d, 4k, difuzor: in functie de preferinte poti opta pentru un videoproiector care sa poata fi folosit pentru imaginiile 3d, 4k sau chiar sa aiba incorport un difuzor;
consumabile: durata de viata a lampii proiectorului – in functie de cum folosesti proiectorul lampa sa are o medie de viata de 2000 – 4000 ore, ia in considerare acest aspect. Inlocuirea lampii poate costa cateva sute de lei;
• conectorii: HDMI, Audio (L/R), Speaker 10W, VGA input, Composite In, Component In, Audio Out – Mini Jack, Audio In – Mini Jack, USB (Mini B), RS232, IR Receiver, D-Sub in, D-Sub out,  S-Video In etc.;

 

Sper ca aceste informatii sa te ajute sa alegi cel mai bun videoproiector pentru tine.

 

In continuare iti voi prezenta cateva modele ce sunt foarte bune si pe care ti le recomand:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Videoproiector Acer Pico C120 LED, WVGA, Negru Videoproiector Acer Pico C120 LED, WVGA, Negru

Videoproiector Epson 3D EH-TW5200, Full HD, NegruVideoproiector Epson 3D EH-TW5200, Full HD, Negru

Videoproiector Acer H6510BD 1Videoproiector Acer H6510BD, Home Cinema, Full HD, Boxe

Segment: Home Cinema, Education, BusinessSegment: Home Cinema, BusinessSegment: Home Cinema
Lumeni: 2000Lumeni: 2000Lumeni: 3000
Rezolutie nativa: 854 x 480Rezolutie nativa: 1920 x 1080Rezolutie nativa: 1980 x 1080
Suport rezolutii: 1280 x 800Suport rezolutii: VGA (640 x 480), UXGA (1600 x 1200)Suport rezolutii: UXGA (1600 x 1200)
Lentile (mm):F = 1.87, f = 11.00Distanta pana la imagine (m): 1.1 – 10.8Distanta pana la imagine (m): 1.5 – 1.6
Tehnologie: DLPContrast:15000:1Tehnologie: DLP
Conectori: HDMI, Audio (L/R), Speaker 10W, VGA input, Composite In, Component In, Audio Out – Mini Jack, Audio In – Mini Jack, USB (Mini B), RS232, IR ReceiverConectori: 2 x D-Sub in, 1 x D-Sub Out, 1 x Composite In, 1 x S-Video In, 1 x HDMI, 1 x Audio in, 1 x Audio out, 1 x Audio L/R (RCA), 1 x USB (Mini B), 1 x D-Sub 9 pini (RS232)Conectori: 2 x HDMI, 1 x D-Sub Out, 1 x D-Sub In, Jack 3.5 mm, 1 x Component, 1 x Composite, 1 x S-Video, mini USB
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 26.05.2015)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: