Care este cel mai bun scaun auto pentru copii? Ce caracteristici are un scaun auto bun pentru copii?

 

Cel mai bun scaun auto pentru copii trebuie sa fie potrivit cu varsta, greutatea, inaltimea acestuia si cu sistemul de prindere al autovehicului tau. Un scaun auto bun pentru copii are un pret ce porneste de la 250 lei, iar in functie de caracteristicile acestuia depaseste 2000 lei

Dupa cum bine s-a anuntat – din 15 februarie, noul Cod Rutier aduce penalizari pentru cei care transporta bebelusi sau copii mici in autovehicule ce nu sunt echipate cu sisteme de siguranta sau nu folosesc dipozitive de fixare in scaune:  „Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”. HG nr. 11/2015

Cel mai bun scaun auto pentru copii

Amenda pentru nerespectarea acestui regului este in puncte penalizare,  4 – 5 puncte amenda, ce este echivalentul a 420 lei – 525 lei.

Pe langa cele scrise in codul rutier, incurajez achizitionarea unui scaun auto pentru copii intrucat aceasta este o modalitate sanatoasa de a-i invata pe cei mici, ce conduita sa aiba in masina si mai ales sa poarte centura de siguranta. Nu uita – in trafic nu esti singur, deci nu este vorba de cat de bine conduci, ci de a te increde in felul cum restul participantilor se comporta.

 

Cum alegi cel mai bun scaun auto pentru copii?

Sa alegi cel mai bun scaun auto pentru copii nu este deloc usor, sunt multi factori de luat in considerare precum: tipul scaunului, sistemele de prindere, accesorii, alte caracteristici si garantia. In continuare voi detalia fiecare aspect, astfel incat sa faci decizia potrivita.

 

1. Sistemul de omologare

Scaunele auto omologate sunt supuse testelor de siguranta, pentru care se fac investitii masive de resurse financiare si timp. Prin urmare pentru o diferenta mica de bani alege un model care sa fie conform standardului de siguranta European ECE R44/03.

 

2. Tipul scaunului de masina:

cel mai bun scaun auto pentru copiiScaunele de masina se impart in functie de modul cum este fixat in masina si pe grupe de varsta:
a. in functie de tipul de prindere sunt scaune care:
• se fixeaza cu spatele la directia de mers – pentru copii de pana la 13 kg sau 0 – 12 luni;
• se fixeaza cu fata la directia de mers pentru copii cu greutatea pana in 20 kg  sau 0 – 4 ani;
• sunt tip inaltatoare pentru copii cu greutatea cuprinsă între 15 – 36 kg sau cu varste intre 5 – 12 ani
Cel mai bun scaun auto pentru copii este insa cel care are o baza flexibila, ce permite asezarea copilului atat cu spatele cat si cu fata la directia de mers. Insa aceste modele sunt ceva mai scumpe.
b. in functie de varsta copilului pe grupe –  grupa 0: 0 – 10 kg, grupa 0+: 0 – 13 kg, grupa 1: 9 – 18 kg, grupa 2: 15 – 25, grupa 3: 22 – 36, grupa 1/2/3: 9 – 36 kg, inaltatoare auto: < 36kg.

 

3. Sistemele de prindere

cel mai bun scaun auto pentru copiiSistemele de prindere sunt cele mai importante la un scaun de masina, insa acestea trebuie sa fie usor de fixat, in special daca esti nevoit sa scoti din cand in cand scaunul pentru copil din autovehicul. Dintre cele mai recomandate sisteme de prindere enumar:
• isofix – International Standards Organisation FIX, sistem de prindere la standard European prin care scaunul este fixat cu ajutorul a doua sine de metal ce se prind in capsala speciala ale masinii, pe scaunul din spate. Majoritatea masinilor dupa 2006 sunt dotate cu astfel de sisteme de prindere;
centura in 3 sau 5 puncte: scaunul auto pentru copil este prins in 3 puncte, respectiv in 5 puncte cu ajutorul centurii de siguranta.

 

4. Accesoriile scaunului

cel mai bun scaun auto pentru copiiTipurile de accesorii ce vin cu cel mai bun scaun auto pentru copii reprezinta o alegere personala a fiecarui parinte, intrucat ai de ales intre:

• capotina – este specifica cosuletelor auto pentru copii ce au varste de la 0 – 13 luni, si sunt utile pentru a proteja copilul de ploaie, vant sau soare, cand il scoti din masina;
• protectie cap – bureti speciali ce inconjoara capul bebelusului si astfel il protejeaza in cazul unei frane bruste sau a altui eveniment;
• husa picioare – la fel ca in cazul capotinei, sunt intalnite la
scaunele auto destinate copiilor 0 – 13 luni,  ce au rolul de a
proteja si a tine de cald bebelusului;cel mai bun scaun auto pentru copii
• baza scaun auto – trebuie sa fie usoara, si de preferat flexibila astfel incat sa permita o asezare a copilului atat cu fata cat si cu spatele la directia de mers;
• perna gat – pentru a sustine pozitia gatului bebelusului;
• protectie centuri – sunt necesare la orice scaun auto bun, pentru a proteja copilul;
• redactor – pernita ce sustine atat capul dar ofera si un suport lombar bebelusului.

 

5. Materialul scaunului auto

Materialele textile trebuie sa fie de cea mai buna calitate, confortabile, sa permita pielii sa respire si sa fie rezistente in timp. Materiale recomandabile sunt poliester si bumbac 100%. Un avantaj al acestei combinatii este faptul ca sunt usor de spalat, mai ales ca este imposibil sa nu se intample mici accidente cu laptele sau cu mancarea in masina.

 

6. Caracteristici speciale

cel mai bun scaun auto pentru copiiCaracteristicile speciale aduc un plus de confort si stabilitate celui mic, prin: montaj in pozitie de somn – la drum lung este nevoie ca scaunul sa poata fi lasat pe spate astfel incat copilul tau sa aiba un somn odihnitor, pozitie reglabila – atunci cand mananca este important ca bebelusul sa aiba pozitia corecta a corpului, cel mai bun scaun auto pentru copii trebuie sa fie reglabil astfel incat acestuia sa ii fie usor sa manance sau chiar sa se uite pe geam, cotiere – pentru a sustine o pozitie corecta a bratelor, iar daca acestea sunt mobile chiar vor reprezenta o modalitate de joaca pentru el,  husa detasabila – pete de lapte sau de mancare pot fi usor indepartate la masina de spalat daca ai un model ce permite detasarea husei.

 

7. Greutatea scaunului

Cu cat grupa scaunului este mare mare, greutatea acestuia creste. Prin urmare ai sa gasesti modele de la 3 kg si ce depasesc 10 kg. In functie de toate criteriile de mai sus alege un model care sa nu iti depaseasca posibilitatile fizice de a-l transporta.

 

8. Garantia

Cel mai bun scaun auto pentru copii o sa vina cu o garantie de 2 ani, alege de la un furnizor care stii ca este responsabil, ca primesti servicii de calitate si prompte, in cazul unei defectiuni.

 

Sper sa te ajute acest articol, sa alegi cel mai bun scaun auto pentru copil. Daca mai ai intrebari imi poti lasa un mesaj mai jos.

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Top scaune pentru copii, pentru grupele 0/0+/1:

Scaun Auto Ultimax 2 Isofix  1

Concord – Scaun Auto Ultimax 2 Isofix

Brevi - Scaun Auto GP Sport Gri

Brevi – Scaun Auto GP Sport Gri

cel mai bun scaun auto pentru copii

Caretero – Scaun Auto Scope dak grey

Grupa greutate: Grupa 0+/1Grupa greutate: Grupa 0+/1Grupa greutate: Grupa 0+/1/2/3
Sistem prindere: Isofix, centura 5 puncteSistem prindere: centura 5 puncteSistem prindere: centura 5 puncte
Omologat: ECE-R44/04Omologat: ECE-R44/04Omologat: ECE-R44/04
Varsta recomandata: 0 – 4 aniVarsta recomandata: 0 – 4 aniVarsta recomandata: 0 – 7 ani
Greutate suportata: 0 – 18 kgGreutate suportata: 0 – 18 kgGreutate suportata: 0 – 25 kg
Accesorii: Protectie centuri, protectie cap, baza scaunAccesorii: Protectie centuri, protectie cap, reductorAccesorii: Protectie centuri, protectie cap, baza scaun auto, reductor
Caracteristici speciale: Reglabil, pozitie somnCaracteristici speciale: Reglabil, husa detasabila, pozitie somnCaracteristici speciale: Reglabil, husa detasabila, pozitie somn
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 2.06.2016)

 

• Top scaune pentru copii grupele 1/2/3:

  Kiwy - Scaun Auto S123 Carbon, >36 kg

Kiwy – Scaun Auto S123 Carbon, >36 kg

Scaun auto Lorelli Premium I-Max, Isofix, 9-36 Kg, Agora Petrole

Scaun auto Lorelli Premium I-Max, 9-36 Kg

Scaun auto Diablo XL 2014 Graphite

Scaun auto Diablo XL 2014 Graphite, 9-36 Kg

Grupa greutate: Grupa 1/2/3Grupa greutate: Grupa 1/2/3Grupa greutate: Grupa 1/2/3
Sistem prindere: centura 5 puncteSistem prindere: Isofix, centura 5 puncteSistem prindere: centura 3 puncte
Omologat: ECE-R44/04Omologat: ECE-R44/04Omologat: ECE-R44/04
Varsta recomandata: 6 luni+Varsta recomandata: 6 luni+Varsta recomandata: 6 luni+
Greutate suportata: 36 kgGreutate suportata: 36 kgGreutate suportata: 36 kg
Accesorii: Suporturi laterale pahareAccesorii: Cotiere, protectie capAccesorii: Protectie centura, protectie cap
Caracteristici speciale: Reglabil, husa detasabila, inaltatorCaracteristici speciale: Husa detasabila, reglabilCaracteristici speciale: Reglabil 3 pozitii
Greutate produs: 7,5 kgGreutate produs: 6.7 kgGreutate produs: 5 – 10 kg
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 2.06.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: