Care este cel mai bun polonic? Care sunt principalele tipuri pe care le gasesti in piata?
( Cel mai bun polonic | Tipuri si recomandari )
Istoria polonicului este vaga si controversata. Anumiti specialisti considera ca la aparitia primelor grupari umane a fost folosita aceasta ustensila ca unitate de masura pentru impartirea hranei sau altor produse de stricta necesitate. Astfel se „mentinea” echilibrul partilor si prevenirea nemultumirilor, conflictelor sau revoltelor.
Painea din grau sau orz erau folosite ca aliment popular in secolul II i. H – si au fost considerate produse de lux mult timp si dupa acest secol. Pana la acea data mancarurile de baza erau ciorba si un fel de terci ( o fiertura din mei sau faina de grau cu tarate, fierte in apa sau in lapte; la care se adauga, dupa gust si dupa posibilitati: oua, branza, miere, condimente diferite, bucati de carne sau maruntaie ).
Armatele marilor imperii asiriene, egiptene, macedoniene, grecesti si apoi cele romane au facut deplasari de mii de kilometri si au dus lupte in cele mai indepartate colturi ale imparatiilor. Logistica militara era obligata – pe langa echipare, sa asigure norma de apa si hranirea zilnica a luptatorilor: 3 mese pe zi incadrate intr-un barem de timp ( ce au dus la o serie optimizari organizatorice si tehnice prin cresterea maestriei, capacitatii de conducere si organizare a comandantilor ).
Cu ce se realiza mai usor impartirea hranei ( terciul ) militarilor ? Raspunsul vine de la sine: cu polonicul. In aumite morminte au fost gasite linguri metalice si farfurii din ceramica, metal si mai putin din lemn. Utilitatea polonicului era portionarea si distribuirea rapida a hranei si apei. De asemenea s-a folosit ca unitate de masura de catre vechii greci (kochliarion – κοχλιάριον = 4.5 ml = 1 polonic). Primele polonice erau confectionate din lemn de esenta moale si se folosea pentru troc sau distribuirea ( vanzare ) apei sau hranei.
In prezent polonicul este indispensabil in bucatarie, chiar si pentru persoanele care gatesc mai rar. Rolul acestuia in timp s-a diversificat, intrucat in prezent se gasesc mai multe tipuri pentru diferite lichide dar si intrebuintari. Prin urmare, in comert intalnim:
• polonicul pentru supa si ciorba: este intalnit in toate bucatariile si in vorbirea curenta el reprezinta “piesa de rezistenta” a tuturor poloncelor. Are specifica o coada lunga nestandardizata si o capacitate de 100 – 250 ml, se foloseste pentru servirea mancarurilor lichide fierbinti;
• polonicul pentru apa: istoric ocupa locul intai in top. Primele polonice au fost confectionate din lemnul de esenta moale existent in zona locuita. Forma lui depindea de cerintele cumparatorilor si maestria meseriasilor. Fiind primul si singurul polonic, la inceput era multifunctional, fiind folosit pentru distribuirea, vanzarea apei, hranei dar si a altor produse masurabile (- κοχλιάριον = 4.5 ml = 1 polonic). Acestea sunt pretentioase la spalat dar foarte sanatoase, inodor – nu prinde si nu lasa miros in contact cu mancarea. In prezent este asemanator cu un ibric, fiind format din maner, caus si are cu o capacitate mare;
• polonicul cu strecuratoare: este folosit pentru a scoate din supe, ciorbe, borsuri s.a. carnea si legumele. Are coada asemanatoare polonicului pentru supa si bolul mai marem dar cu strecuratoare;
• alte tipuri: polonicul pentru sos, polonicul cu margine antipicurare, polonicul pentru punci, pentru umplut borcane, pentru dressing, polonicul oala. Toate acestea se folosesc mai rar dar au si ele un rol important in eficientizarea muncii in bucatarii. In situatii neprevazute pot fi substituite de cele de mai sus.
Cum aleg cel mai bun polonic ?
Lumea bucatarilor profesionisti e o lume aparte, spectaculoasa si frumoasa, cu multe cutume specifice de la o zona geogarafica la alta. Pentru bucatariile mari, unde se gatesc cantitati diverse si mari de hrana, fiecare bucatar sef si-a impus conceptia sa organizatorica privind dotarea acestora. Intr-o bucatarie casnica „seful” bucatariei isi impune punctul de vedere. Clasificarea polonicelor se poate face in diferite feluri, care mai de care pretentioase:
• dupa materialul din care sunt construite avem : polonice din lemn ( sau bambus ), polonice metalice emailate, polonice din inox, polonice din otel carbon, polonice din plastic / plastic teflonat, polonice din silicon, polonice din sticla special tratata, polonice ornamentale etc..
• dupa destinatie: pentru apa, supe, strecurat, borcane, sos etc.;
• dupa dimensiune: capacitatea unui polonic (* desigur si in functie de destinatie ) poate sa fie de la 70ml si sa depaseasca 1.5l. Din punct de vedere al lungii, un model de supa sau ciorba are o lungime a cozii mai mare de 35 – 40 cm. Cel pentru sos / dressing de salate sunt ceva mai mici, avand 12 – 30 cm, insa cele mai mici sunt polonicele pentru umplerea borcanelor ( 12 si 20 cm ).
Daca nu suntem prea pretentiosi, functionalitatea lor poate fi complementara si un anumit tip de polonic poate fi folosit si pentru alte utilitati. Intr-o bucatarie casnica 7 tipuri de polonice e prea mult, unul singur e prea putin.
Dupa inventarierea polonicelor din bucatarie si analiza noilor piese aparute in comert trebuie facut un bilant privind existentul si necesarul ustensilelor din bucatarie. Daca rezulta deficit de dotare la capitolul polonice, in functie de buget, il completam gradual, luna aceasta cumparam anumite lucruri celalta altele si tot asa pana reusim sa asiguram ceea ce ne trebuie. Varianta optima este sa cumparam totul odata. Cand alegi un polonic tine seama de:
• categorii complementare tipurile de polonice de care ai nevoie in bucatarie! Optiunile eco sunt la moda dar important este ca ele sa-ti asigure gradul de protectie promovat de producator sau vanzator;
• ofertele online si decide ce tip de materialul constructiv este mai potrivit in functie de destinatia sa ( metal emailat, otel inox, otel carbon, lemn, teflon, plastic, silicon etc. );
• forma ( design-ul ) polonicelor in functie de aptitudinile proprii si actul reflex format in lucru cu vechile polonice;
• forma sa nu fie deformata sau ovalizata prin comparatie, iar parti sa fie fixe ( coada, maner ) si sa nu aiba joc componentele;
• ustensilele emailate sa nu fie ciobite sau sa nu aiba fisuri fine;
• temperatura maxima de utilizare. Cu cat aceasta este mai mare cu atat polonicul poate fi folosit pentru o gama mai variata de activitati;
• faptul ca polonicele din plastic sau silicon nu sunt recomandate sa fie folosite la temperatuiri mai mari de 200 grade Celsius;
• polonicele cu maner metalic sunt termoconductoare, se incalzesc mai repede si pot creea disconfort;
• capacitatea polonicului conform cu nevoile tale din bucatarie.
Pret si garantie
Pretul pentru un polonic porneste de la 10 lei si depaseste 60 lei.
Garantie este in medie 12 luni.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva polonice ce merita atentia ta:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Polonic mic, Domotti MagiPolonic: supa |
Polonic supa Sola, MontrealPolonic: supa |
Polonic Vanora Home, Inox, 34 cmPolonic: supa |
Polonic umplere borcanePolonic: umplere borcane |
Polonic pentru sos – WestmarkPolonic: de sos |