Care este cel mai bun irigator bucal? Ce caracteristici sa urmaresti la cel mai bun irigator bucal?
Cel mai bun irigator bucal este un aparat ce trebuie sa se afle intre produsele pentru igena bucala. Indiferent de varsta, cand trebuie sa mergem la stomatolog, exista o anumita teama sau retinere. Aceasta persista indiferent daca este vorba de un control periodic sau o urgenta. Serviciile stomatologice, aparatura folosita in ultimii ani s-au dezvoltat si perfectionat foarte mult, marketing-ul in domeniu la fel. Cu toate acestea reminescentele populare la nivelul individului au stagnat.
Educatia medicala, indiferent de varsta, privind igena orala este sporadica, lipsita de consistenta si continuitate. Vrand, nevrand la medicul stomatolog trebuie sa mergem, chiar daca nu avem probleme – la controale periodice cel putin o data la 6 luni. Pentru a nu necesita interventia stomatologului, este bine sa ne preocupam cu responsabilitate si consecventa de igena bucala. Profilaxia igenei cavitatii bucale necesita un ansamblu de masuri care se iau de fiecare persoana in parte prin activitati zilnice, la domciliu, sau periodic la cabinetele medicale. Individual, fiecare ne achizitionam produsele necesare pentru igena personala inclusiv pentru cea a cavitatii bucale.
Traditionala periuta de dinti, in ultimul timp, poate fi inlocuita cu periuta electrica, care asigura o curatare mai eficienta a dintilor. De asemenea, pentru o mai buna igena orala a inceput in ultimii anii sa fie folosit cu succes dusul sau irigatorul bucal. Acest dispozitiv, constructiv, are o pompa puternica care trimite directionat un jet de lichid ( sau lichid in combinatie cu aer ), la nivelul danturii, spatiilor interdentare si subgingivale – indepartand resturile alimentare si bacteriile adunate in zonele unde nu ajung periuta de dintii si ata dentara. Jetul de lichid intermitent este util la inlaturarea tartrului dentar, stimularea tesutului gingival, indepartrea placii bacteriene, imbunatatirea starii la persoanele cu parodontoza, eliminarea bacteriilor subgingivale etc..
In functie de caracteristicile tehnico-medicale preturile incep de la 150 lei si pot depasi 600 lei pentru ultimele tipuri de modele noi aparute.
De ce cel mai bun irigator bucal?
Pentru coloniile bacteriene patogene, cavitatea bucala constituie un mediu favorizant pentru dezvoltare, datorita nutrientilor si lichidelor pe care le consumam zilnic.
Bolile care pot sa apara in cavitatea bucala, nu numai la nivelul danturii, pot afecta / imbolnavi grav si alte organe ale corpului uman. Profilaxia acestor boli poate fi ajutata printr-o igena orala corespunzatoare. Daca ai carii netratate, plombe, aparat dentar, implanturi dentare, punti sau coroane etc., intretinerea danturii poate deveni dificila daca nu achizitionezi mijloacele necesare si potrivite pentru igenizare.
Utilizarea dusului sau irigatorului bucal, a carui eficienta este net superioara folosirii periutei sau ale atei dentare, te poate ajuta la o buna igena zilnica a cavitatii bucale. Irigatorul bucal se foloseste inainte sau dupa periajul obisnuit al dintilor.
Motive favorizante pentru a achizitiona cel mai bun irigator bucal:
• usurinta de folosire, exista modele portabile care pot fi luate in vacanta, delegatii, concedii etc. fara a necesita auxiliare;
• ajuta la profilaxia gingivitei, parodontozei si altor afectiuni care pot sa apara in cavitatea bucala;
• curata usor si igenic dantura si lucrarile dentare ( proteze implanturi, aparate ortodontice, coroane, punti, etc. );
• poate utiliza apa de gura ( pe baza de clorhexidrina ) in urma consultului medical la stomatolog;
• sistemul pulsatoriu al jetului de apa sub presiune, manerul magnetizat ( la unele modelele ) care asigura ionizarea apei pot inhiba mirosurile neplacute si inlatura tartru de pe suprafata danturii.
Daca medicul stomatolog iti recomanda dus sau irigator bucal, este bine sa tratezi cu responsabilitate acest fapt, pentru ca timpul nu iarta.
Cum alegi cel mai bun irigator bucal?
Pentru alegerea cel mai bun dus sau irigator bucal trebuie sa procedezi astfel:
• sa stabilesti care sunt afectiunile dintilor tai (posesor de implanturi dentare, punti sau coroane, probleme parodontale, posesor aparat dentar, etc) care-ti afecteaza cavitatea bucala si profilaxia pe care ti-ai propus sa o urmezi stomatologul; daca nu ai probleme alegerea va fi simpla;
• sa evaluezi procedurile care trebuiesc aplicate pentru nevoile specifice / afectiunile sau tratamentele recomandate de medicul stomatolog;
• sa analizezi performantele si functiile aparatelor pentru alegerea variantei optime, care sa corespunda cu nevoia ta.
Daca este sa discutam despre caracteristicile celui mai bun irigator bucal, atunci sunt de luat in considerare:
• tipul de irigator bucal: exista mai multe tipologii de irigatoare bucale dintre care enumar:
– modelele motorizate ( de tip countertop sau fara fir ): acestea se impart intre irigatoare fixe ( sunt cele care au un rezervor pentru a depozita apa – gama countertop) sau cele portabile ( sunt mult mai usor de luat in calatoriile tale ). Acestea au un pret mediu spre mare. Avantajul este ca sunt puternice si pot imbina apa cu fluxul de aer pentru rezultate superioare;
– modelele ce se ataseaza la reteaua de apa ( dus sau robinet ): sunt aparate ceva mai ieftine, usor de transportat si depozitat;
• presiunea de spalare: are o mare influenta asupra cantitatii de resturi alimentare si pete ce le indeparteaza. Aceasta este influentata de numarul de pulsatii pe minut, valoare presiunii apei, treptele de viteza de care poti beneficia. Un aparat cu peste 1500 de impulsuri ( pulsatii ) pe minut si cu o presiune a apei situata in intervalul de 0 – 90 psi – o sa fie eficient pentru o curatare in 2 minute. In situatia in care suferi de anumite probleme ( ex: paradontoza ) atunci trebuie sa utilizezi aparatul cu gija si la o presiune potrivita ( chiar minima ). Treptele de viteaza sunt eficiente si in situatia in care doar o portiune sau cativa dinti sunt mai sensibili si pana la remedierea problemelor trebuie trata zona sensibila cu grija.
• sursa apei utilizate: imparte aparatele in trei – irigatoare cu rezervor separat ( sunt mai voluminoase, au o capacitate in medie de 1500 ml), irigatoare cu rezervor incorporat ( au o capacitate suficienta pentru 1 sau 2 spalari ), modelele ce se racordeaza la reteaua de apa. Tin sa mentionez ca sunt irigatoare bucale ( in special cele portabile ) ce se pot folosi chiar cu apa de gura, astfel vei obtine si un efect dezinfectant, nu doar o curatare in profunzime.
• functii: dupa cum ziceam mai sus, sunt o serie de irigatoare ce pot aduce un plus de beneficiu prin:
– sistem antibacterian – fie ca pot fi utilizate cu apa de gura sau cu alte substante cu rol de a elimina microbii si bacteriile;
– masarea gingiilor si stimularea lor – aceasta functie are rolul de a imbunatati circulatia si a mentine gingiile puternice si sanatoase;
• desing: irigatoarele bucale ( mai ales modele pentru calatorii ) au un corp mult mai mare, prin urmare sunt ceva mai greu de utilizat, insa cu timpul vei prinde indemanare;
Daca esti in cautarea si a unei periute de dinti electrice, atunci poti opta pentru un model de tipul 2 in 1, care sa aiba perie si irigator bucal. Astfel dintr-un foc, vei face o investitie buna pe termen lung, in sanatatea dintilor si a gingilor tale.
Garantie si utilizare
Garantia trebuie sa fie de cel putin 24 luni. Atentie, daca nu esti multumit de irigatorul bucal achizitionat, este dreptul tau sa il returnezi – citeste cu atentie politica de retur a magazinului.
Cum se folosesete irigatorul? Utilizarea aparatului nu ridica probleme deosebite, totusi nu este recomandat persoanelor cu dizabilitati sau celor lipsite de indemanare. Acesta se poate utiliza fi inainte, fie dupa spalare. Este important sa citesti cu atentie indicatiile producatorului, inainte de a folosi aparatul.
Sper sa iti fie de ajutor aceste informatii cand alegi un dus bucal, daca mai ai intrebari, te invit sa imi lasi mai jos un mesaj.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand urmatoarele modele, din care sa alegi cel mai bun irigator bucal pentru tine:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titulul acestora sau pe butonul din tabel )
Periuta de dinti electrica Oral-B powered by Braun 20-535 |
Irigator bucal Dr. Mayer WT5000, Profesional, Alb |
Irigator bucal Philips Sonicare AirFloss HX8211/02 |
Indicator de incarcare | Numar de capete incluse: 8 | Cu acumulator |
Dus bucal cu 2 tipuri de jet : rotativ si mono-jet | Maseaza si stimuleaza gingiilor | Numar de capete incluse: 1 |
Rezervor de 600 ml | Rezervor de 1600 ml | Rezervor |
Altele: Senzor de presiune | Altele: Senzor de presiune | Altele: Curata intreaga dantura in numai 30 de secunde |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |