Care sunt cei mai bun senzori de parcare? Ce caracteristici sa urmaresti la niste senzori buni de parcare?
( senzori de parcare / senzori auto parcare)
Extrapoland datele statistice ale anului 2015, la nivelul lunii august 2016, se poate estima ca avem in tara aproximativ 7.000.000 autovehicule din care 5.300.000 sunt incadrate in categoria autoturismelor. Starea autostrazilor, soselelor, drumurilor, existenta parcarilor, conduita soferilor si alte elemente auxiliare circulatiei, determina pe fiecare conducator auto sa se adapteze conditiilor specifice zonelor de circulatie zilnice. In functie de categoria de autovehicul, starea vremii, anotimp s.a., ne straduim sa il echipam cu anvelope de iarna / vara, senzori de parcare, sisteme de alarma, camere video, oglinzi diferite etc., pentru a ne usura condusul si pentru siguranta personala si a celorlalti participanti la trafic.
In ultimii ani, fiecare producator de autoturisme, inoveaza sau perfectioneaza sistemele de siguranta active cat si cele pasive, pentru prevenirea accidentelor precum si pentru diminuarea consecintelor acestora.
In categoria celor active sunt incluse sistemele electronice de control al stabilitatii, asistarea la franare, controlul tractiunii, cu diferite denumiri comerciale ESP, ABS etc.. Pentru asistarea soferului, unele modele sunt dotate cu sisteme pilot automat adaptiv, sisteme de genul Driver-Assistance, camere video, alerte pentru evitarea unui accident, faruri adaptive, senzori de parcare, alte sisteme de atentionare ( centura siguranta, presiune roti etc. ).
Pentru ciculatia pe drumurile publice, sistemele de siguranta active au rol foarte important, ajutand conducatorul auto si facilitandu-i conducerea preventiva chiar si in conditii mai dificile. Sistemele de siguranta pasive devin active in situatii deosebite, acestea sunt: airbagurile, centurile de siguranta, coloana de directie retractabila, sistemele de protectie in caz de rasturnarea masinii decapotabile, tetierele, rollcage sau celula rigida etc..
De ce recomand cei mai buni senzori de parcare ?
Conditiile de vizibilitate redusa din jurul masinii, pe timp de noapte si uneori chiar pe timp de zi ( geamurile fumurii ), numarul extrem de mic al parcarilor – obliga conducatorul auto la artificii si adevarate acte de arta rutiera in activitatile zilnice, dar in special cand este vorba de gasirea unui loc de parcare si gararea masinii pe spatiul gasit. Probleme deosebite apar si in cartierele unde nu exista sau exista putine parcari iar strazile sunt inguste. In aceste conditii parcarea poate deveni o aventura, cu final imprevizibil daca nu ai masina echipata cu un sistem de avertizare.
Senzorii de parcare pot fi instalati pe orice tip de autovehicul, in diferite configuratii, pozitionari si tipologii, asigurand o raza de detectie: unidirectionala, bidirectionala sau de jur imprejur; in functie de numarul de senzori instalati. Principalele tipuri de senzori sunt cu ultasunete, electromagnetici si infrarosu. Primii actioneaza pe principiul ecolocatiei iar ceilalti pe principiul campurilor electromagnetice, detectand obstacolele ( pietoni, masini, stalpi, borduri etc. ) din fata, spatele sau lateralele autovehiculului, avertizand acustic si / sau optic conducatorul auto.
Pretul
Pentru senzorii unidirectionali ( parcarea cu spatele ) pretul oscileaza intre 100 si 200 lei, iar pentru cei cu mai multe facilitati ( camere luat vederi, afisaj in oglinda, display etc.) pot depasi 800 lei.
Cum alegi cei mai buni senzori de parcare?
La alegerea celor mai buni senzori de parcare trebuie sa tii seama de:
1. Modelul si vechimea autovehicului pe care il ai, dificultatile pe care le intampini in drumurile pe care le faci zilnic sau periodic, dinamica fluxurilor de circulatie cu care te confrunti, experienta si aptitudinile de conducator auto, suma de bani pe care esti dispus sa o investesti in imbunatatirea conduceri preventive, in protectia masinii, pietonilor si persoanei tale.
2. Tinand cont de punctul 1 si pe baza unei analize logice si realiste a acestor element, poti opta pentru un sistem cu senzori de parcare cu ultasunete, infrarosu sau electromagnetici, cu actiune unidirectionala ( parcare cu spatele ), bidirectionali ( fata si spate ) sau “all around” ( numai la cei electromagnetici).
3. Modelul si caracteristicile masinii, iar calculul de eficienta pe care l-ai facut, iti permite achizitionarea un sistem mai scump, sistem laser, senzori de parcare cu camere de luat vederi – pe un ecran de control, instalat la bordul masinii sau pe oglinda retrovizoare centrala, indica distanta pana la obstacole si localizarea acestora ( fata sau spate, stanga sau dreapta) – etc..
4. Diversitatea ofertelor din comertul online, poate satisface si pe cei mai pretentiosi cumparatori, totusi este bine sa:
– te orientezi catre producatori cu traditie in domeniu, care asigura garantie, montare, services sau alte facilitati;
– studiezi cu atentie ofertele, consulti specialistii, prieteni si nu in ultimul rand reprezentantii producatorului sau vanzatorului ;
– te hotarasti sa cumperi un sistem pe care sa-l montezi singur, pentru ca te pricepi, studiaza cu atentie toate documentele de punere in manopera oferite de vanzator – daca ai incertitudini apeleaza la specialisti ;
– sa iei in considerare, daca ai la masina, geamuri fumurii, roata de rezerva montata pe spate, carlig de tractiune, suport pentru biciclete etc., elemente care te determina sa faci anumite reglaje specifice pentru estimarea distantelor.
Daca ai decis sistemul pe care esti hotarat sa-l achizitionezi, cu ultrasunete sau electromagnetic, unidirectional, bidirectional sau “all around” – este recomandabil ca in functiei de pret, sa studiezi avantajele si dezavantajele produsului ales fata de celelalte oferte. In general diferentele nu sunt spectaculoase cand bugetul este mare, dar in criza masuram de doua ori… Majoritatea senzorilor se monteaza usor si au kitturi de instalare („ready to use” ) cu toate accesoriile necesare.
Sistemele cu ultrasunete sunt fiabile, de regula, sunt cele mai ieftine, usor de instalat dar atunci cand se murdaresc, pot sa omita obiectele inclinate sau suprafetele cu putere mare / foarte mica de reflectare ( garduri, tevi, T-uri de parcare).
Sistemele cu senzori electromagnetici sunt putin mai scumpe decat cele cu ultrasunete, au sensibilitate marita si performante ridicate chiar si la manevrarea automobilului prin spatii inguste. Insa nici acesta nu este perferct, intrucat uneori pe vreme cu intemperi pot da erori.
Indiferent de varianta pe care o alegi, citeste cu atentie instructiunile de utilizare, mai ales daca esti hotarat sa-ti montezi personal sistemul si verifica ca:
– sistemul ales poate fi montat pe bare de protectie metalice sau daca necesita lucrari suplimentare ( gaurire, izolare etc. ) conform prospectului produsului;
– numarul de senzori necesari de instalat pentru a nu avea spatii de discontinuitate, modul de instalare cu gaurirea barei sau nu. Exista senzori care se pot monat in interiorul barei sau pe bara ( asemanatori oarecum badei adezive );
– distanta de averizare la apropierea de obstacole, distanta minima si cea maxima in functie de cerintele pe care le-ai stabilit ( optim – sub 30 cm si pana la 200 cm );
– transmiterea semnalului intre componentele sistemului ( fir sau wireless ), avertizarile sonore, optice sau pe display LCD, comportamentul la intemperii si factorii perturbatori cu accentul pus pe temperatura minima respectiv maxima ( cel putin – 20 grade Celsius, cel mult + 35 grade Celsius ) din zona de utilizare a autovehicului.
Atentie! Indiferent de solutia adoptata, sistemul sau sistemele achizitionate, nu inlocuiesc conducerea preventiva sau soferul. Acestea pot doar sa iti usureze munca si atat.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de senzori pentru parcare foarte buni:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Senzori parcare cu display, wireless S306W |
Senzori de parcare PNI P05, cu afisaj in oglinda |
Senzori parcare spate cu Display V6 SteelMate |
Numar senzori: 4 | Numar senzori: 4 | Numar senzori: 4 |
Alarma acustica ascendenta | Alarma acustica ascendenta | Alarma acustica ascendenta |
Altele: Display digital cu led-uri pe oglinda | Altele: Display digital cu led-uri pe oglinda | Altele: Display digital |
Distanta de alarmare: 0 – 2 m | Distanta de alarmare: 0.3 – 2 m | Distanta de alarmare: 0.1 – 2.5 m |
Rezistent la apa, zapada si vant | Temperatura functionare: -30 – +70° C | Rezistent la apa, zapada si vant |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |