Care este cea mai buna tigaie? Ce caracteristici sa urmaresti la cea mai buna tigaie?

( cea mai buna tigaie pentru bucataria ta )

 

Expresia malitioasa “ LA TIGAIE “sau “LA CRATITA”, desi mai este folosita “in anumite situatii”, nu face placere nimanui si in special celor carora le revin zilnic sau periodic anumite atributii in bucatarie. Faptul in sine, imi aduce aminte de potcapul sau culionul calugarului din « Pe drumuri de munte » de Calistrat Hogas, cel mai complet si complex multifunctional pentru pregatirea si utilizarea hranei in conditii de pustnicie sau asceza.

Arta gastronomica s-a diversificat foarte mult ( si la noi in tara ), in ultimii ani, prin extinderea utilizarii unor produse traditionale din diverse zone ale tarii concomitent cu produse gastronomice de pe zona europeana, americana, asiatica etc.. Aceasta varietate culinara, care a patruns atat de dinamic pe piata romaneasca, impune implicit bucatarilor profesionisti si gospodinelor, dotarea bucatariilor proprii conform noilor cerinte.

Cea mai buna tigaie universala - abcTop.ro

Astazi ne vom referi la o ustensila care in aparenta pare banala, TIGAIA, si este totusi cantata in folclorul orasenesc. Cerintele de adaptare, trebuintele zilnice, obligatiile de simplificare a lucrului, constrangerile impuse de mediu au dus la imbunatatirea traiului prin improvizare si inovare, pe masura evolutiei sale. Focul a ridicat gradul de protectie a indivizilor, a stimulat fantezia acestora si capacitatea creativa si de utilizare a unor noi instrumente si unelte, mai ales dupa inceperea prelucrarii metalelor. Surprinzator sau nu, tigaia din cupru – primul metal utilizat de om – este considerata in zilele noastre cea mai performanta si nu si-o poate permite, ca pret, orice bucatar sau gospodina.

 

Cum alegi cea mai buna tigaie?

 

Orice bucatar amator sau profesionist cand isi inoieste setul de tigai, va urmari sa-si eficientizeze munca si sa imbunatateasca performantele preparatelor culinare pe care le gateste . Tigaia este una din ustensilele cel mai des folosita intr-o bucatarie alaturi de cutit.

Alegerea unui set de tigaii sau uneia, desi pare o activitate simpla la prima vedere, necesita cel putin o analiza preliminara pentru a nu arunca banii pe fereastra. Fiecare bucatar, in functie de experienta culinara, dotarea bucatariei, numarul de persoane pentru care pregateste mancarea, specificul produselor preparate ( traditionale, mediteraniene, orientale, etc.), isi stabileste o serie de cerinte minimale sau maximale, pe care trebuie sa le indeplineasca vasele si ustensilele din propria bucatarie. De aceea este bine sa se ia in considerare umatoarele, cand cumperi cea mai buna tigaie:

1. Materialul – alegerea materialului din care este construita tigaia depinde de felul sursei de de incalzire ( gaz, electric, inductie, vitroceramica ), tipul de hrana care se va pregati cel mai des ( fripturi, cartofi prajiti, clatite, prajeli, ochiuri, mixt legume, tocanite, chiftelute etc. ) si de  invelisul interior protector al tigaii. Conductibilitatea materialului trebuie sa permita incalzirea rapida si uniforma, sa asigure: fiabilitate, calitate, durabilitate si functionabilitate practica, ajutand foarte mult la pregatirea unor produse gastronomice echilibrate. Temperatura vasului nu trebuie sa depaseasca 230 grade, in timpul utilizarii. Este bine sa acorzi atentie inaltimii, grosimii peretilor si in special fundului tigaii. Se poate opta pentru tigaii construite din aluminiu, fonta, otel, otel laminat, inox, sendvichi, titan, cupru etc.. Cele din cupru sunt cele mai scumpe, performante si se folosesc de obicei in bucatariile profesioniste.

cea-mai-buna-tigaie-universala-abctop-ro4

2. Stratul interior – stratul protector interior, antiaderent / antilipire, poate fi din: teflon, ceramica, resistium, intensiumm, duratex – non aderent, titanium, email etc..

3. Dimensiunile si in special diametrul tigaii il alegi dupa cantitatea maxima de portii de mancare pe care ar trebui sa o gatesti o singura data. Dimensiunile standard ale diametrului, gasite mai frecvent in comert, sunt de regula : 20, 12, 14, 16, 18, 20-22, 23- 25, 26-28, 29-30, 31-32, 33……38 cm si chiar mai mari. Gospodinele folosesc, de obicei dimensiuni cuprinse intre 20 si 26 cm.

4. Este bine sa cumperi tigaia cu accesoriile puse la dispozitie pentru utilizator. Capacul este util in multe imprejurari.

5. Temperatura si tipul uleiului folosit la unele preparate, poate influenta, in mare masura, aderenta / non-aderenta acestorala, in special la fundul tigaii, in functie de materialul protector. Este preferabil ca atunici cand alegi o tigaie sa urmaresti ca la utilizarea acesteia sa folosesti o cantitate cat mai mica de ulei si daca se poate deloc.

 

Dupa locul de folosire, clasificarea / categorisirea acestora poate fi: tigai pentru surse de caldura exterioara ( plite diferite, ochiuri de aragaz etc.), tigai pentru cuptoare ( cu gaz, electrice etc.), tigaii pentru surse exterioare si interioare ( cele cu cozi detasabile sau manere metalice ), tigai speciale ( de grill, WOK, clatite etc. ) sau improvizate folosite cand se merge la pescuit, vanatoare, “iarba verde”.

Sub aspectul comercial, de prezentare, desi ofertele sunt foarte numeroase, sunt intalnite cateva tipuri de tigai.

Tipul cel mai frecvent de tigaie intalnit in orice bucatarie este modelul universal, pe care unii bucatari il mai numesc si standard sau clasic, dar il asociaza uzual conceptului de tigaie. Este cea mai folosita si poti pregati aproape toate tipurile de preparate culinare. Aceasta tigaie, de obicei, este piesa de baza a bucatariei oricarei gospodine sau bucatar.

Bucatarii profesionisti sau amatori folosesc, in bucatariile in care isi desfasoara activitatea, tigaii profesionale. Aceste sunt mai scumpe datorita compozitiei constructive, straturilor de protectie, rezistentei, durabilitatii, conductibilitatii etc., fiind fabricate de producatori cu traditie in domeniu. Printre cele mai scumpe sunt tigaiile din inox, cupru, forjate si cele multistrat ( sendwichi ) cu tratamente speciale si straturi de protectie dedicate, atat pentru interior cat si pentru exterior. Fiecare gospodina sau bucatar, ar fi bine, sa-si doteze bucataria cu cel putin o tigaie din acesata categorie deoarece investitia merita.

Cea mai buna tigaie universala - abcTop.ro

Pentru bucatarie, in functie de ingeniozitatea si priceperea gospodinei / bucatarului pot fi achizitionate si o serie de tigai dedicate unor activitati specifice: pentru clatite, ochiuri, prajeli, fripturi, tocanite, cartofi prajiti, atunci cand nu se foloseste tigaia clasica. Forma, marimea, compozitia constructiva, straturile de protectie, accesoriile acestora – se aleg de catre utilizator la momentul oportun sau cand bugetul propriu ii permite. Tigaiile tip grill si work isi fac loc din ce in ce mai mult in bucatarii.

 

Cum alegi cea mai buna tigaie din fonta ?

 

Cand alegi o tigaie din fonta este recomandat sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

1. In functie de necesitatile din bucatarie stabilesti tipul, forma si marimea de tigaie, normala sau grill, cu strat protector sau fara, cu maner metalic sau nu, cu capac, cu accesorii etc.;
2. Daca ai ales o tigaie fara strat de protectie interior, aceasta trebuie să fie asezonata de cateva ori dupa cumparare – tigaia trebuie unsa cu ulei si tinuta cateva ore in cuptor la foc mic;
3. Daca optezi pentru o tigaie din fonta cu strat protector: email, ceramic sau teflon, la achizitionare verifica cu atentie producatorul si in special sa nu fie zgariata, ciobita, deformata;
4. Manerul de preferinta trebuie sa fie metalic pentru a folosi tigaia si la cuptor cand este cazul;
5. Sa aiba stabilitate (fund stabil, drept ), astfel incat energia termica sa se distribuie in mod uniform;
6. Sa aiba capac, in special daca este pentru grill;
7. Raportul calitate – pret.

Pretul incepe de la 60 lei si poate depasi 200 lei.

 

Cum alegi cea mai buna tigaie cu strat protector antiaderent din tefal / ceramic / email ?

 

Trebuie sa respecti punctele de mai sus, mai putin al2-lea, cu precizarea ca este preferabil ca aceste tigai, indiferent de structura constructiva aluminiu, otel, inox, tabla etc., sa fie folosite la orice sursă de incalzire – pe cat posibil.

Cratitele cu interioul din tefal se recomanda sa fie cumparate cu indicatorul de temperatura specific (ex: Thermo-Spot ).

Cea mai buna tigaie universala - abcTop.ro

Preturile incep cu 50 lei si pot depasi 200 lei. Tigaile cu structura din inox depasesc 150 lei.

Brenduri: Morinox, Ballarini, Bialetti, Vanora, Peterhof, Dhendi, Dekassa, Demeyere, Tefal, SOLA, Lava, Perfect Home, Ideea Shop, Copper Crafts, AMT Gastroguss.

 

Garantia

Garantia – orice tigaie trebuie cumparata cu documentele aferente de certificare. Cele profesionale produse de firme cu traditie in domeniu, sunt mai scumpe dar pot avea garantie de 5, 10 ani sau mai mult.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de tigai ce sunt apreciate in piata:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

tigaie-tefal-character-24-cmTigaie Tefal Character, 24 cm

• Tip produs: tigaie universala
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Diamentru: 24 cm
• Material: aluminiu
• Altele: thermo-spot

VEZI DETALII SI PRET

tigaie-bialetti-ceramic-ok-rosu-28-cmTigaie Bialetti Ceramic Ok Rosu 28 cm

• Tip produs: tigaie universala
• Sursa de caldura: gaz, electric, vitroceramic
• Diamentru: 28 cm
• Material: aluminiu
• Altele: Strat ceramic

VEZI DETALII SI PRET

tigaie-oursson-24-cm-visiniuTigaie Oursson, 24 cm, Visiniu

• Tip produs: tigaie universala
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Diamentru: 24 cm
• Material: aluminiu turnat
• Altele: 3D cu nanodiamante

VEZI DETALII SI PRET

igaie-din-fonta-emailata-karl-krugerTigaie din fonta emailata Karl Kruger

• Tip produs: tigaie universala
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Diamentru: 20 cm
• Material: fonta
• Altele: maner lemn

VEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: