Care este cea mai buna hota fara evacuare? Ce caracteristici sa urmaresti la o hota fara evacuare?

( hota fara evacuare sau hota cu recirculare )

 

Hota are un rol foarte important in bucatarie, acela de a elimina aburii, mirosurile si o parte din caldura dispersata, in timp de gatesti. In piata ai sa gasesti modele „pe saturate”, iar intrebarea la care se reduce totul este: „care e cea mai buna hota?„. Pentru a putea raspunde la aceasta, trebuie sa stii mai exact ce anume se gaseste in magazine. O prima clasificare a hotelor este in functie de sistemul de evacuare: hote cu sistem de evacuare, hote fara evacuare ( cu recirculare ) si hote mixte.

Primele modele sunt cele clasice, au avantajul unui pret mai mic insa este necesar sa spargi peretele pentru a putea face spatiu burlanului de evacuare. Acestea au o putere de absorbtie mult mai mare, intrucat tot ce trebuie sa „faca” este sa atraga aerul prin fanta, apoi sa il elimine pe canal / burlan, la exterior. Hotele fara evacuare sunt simplu de montat ( nu necesita acea gura de aerisire ) acestea preiau aerul din incapere, il trec printr-un filtru special, apoi il elimina la interior. Avand in vedere ca este necesar atat sa extraga aerul, cat si sa il impinga inapoi, au o putere mai mica – de regula se recomanda pentru bucatarii mici, cele care nu au un perete la exterior sau unde nu se gateste mult. Hotele mixte, din punctul meu de vedere, sunt cele mai bune, intrucat pot sa fie comutate de la un tip de evacuare la altul in functie de necesar, astfel beneficiezi de avantajele ambelor modele.

Cea mai buna hota insula 1

Atentie, daca urmeaza sa inlocuiesti hota veche, este important sa iei in considerare dimensiunile acesteia din urma – inclusiv diametrul burlanului.

Pretul pentru o hota fara evacuare porneste de la 300 lei si depaseste 10000 lei in functie de perferintele tale ( atat cu privire la caracteristici dar si la design ).

 

Cum alegi cea mai buna hota cu recirculare?

Chiar daca pare simplu de ales o hota, este foarte important sa iei in considerare mai multe aspecte in ce priveste viitorul aparat, de la tipul de hota / design si pana la garantie. In continuare voi scrie despre cele mai importante caracteristici ce trebuie sa le ai in vedere cand alegi hota:

 

1. Tipul de hota

In functie de preferinte ce tin de design, de dimensiune dar si unde o sa amplasezi noul electrocasnic, ai de ales dintre mai multe tipuri de hote, fiecare avand o serie de avantaje si dezavantaje:

de perete: sunt modelele clasice, ce sunt prinse de un perete. Au avantajul unui pret mai mic, insa nu sunt cele mai estetice aparate. Acestea au de regula panou de control mecanic ( butoane de tip push ) si trei trepte de putere;

tip insula: se monteaza in tavan, sunt independente – ascestea sunt excelente daca ai zona de gatit in centrul bucatariei, pe bufet. Din punct de vedere al aspectului aduc o nota puternica de modernism si sunt practice – mai ales ca sunt usor de cutatat in partea din spate;

Cea mai buna hota de bucatarie 2

telescopica: sunt asemanatoare primului model, doar ca pot fi extinse atunci cand sunt folosite si stranse ulterior, cand nu ai nevoie de aparat. Au avantajul unui consum mai mic de spatiu, de regula sunt incorporabile putand fi ascunse usor in mobilier;

de colt: daca ai plita in col este un pic mai greu sa montezi o hota clasica, modele ce se instaleaza in colt reprezinta solutia ideala in aceasta situatie. Acestea iti vor face bine treaba, mai ales daca ai masurat corect dimensiunea si puterea de absorbtie;

incastrate in blat: sunt cele mai sumpe modele dar si cele mai moderne. Aduc o nota puternica de rafinament si ocupa foarte putin spatiu ( chiar de loc atunci cand sunt retrase in blat ). Din punct de vedere al pretului, acestea sunt cele mai scumpe hote pentru uz casnic. Mai multe detalii despre hota incorporabila in blat gasesti aici;

Cea mai buna hota fara evacuare - abcTop.ro

 

incorporabila in mobilier: sunt electrocasnicele ce pot sa fie ascunse in mobilier, la exterior o sa ramana doar partea care extrage aerul din incapere si in unele cazuri panoul de comanda.

Atentie: cand alegi hota este recomandat ca aceasta sa aiba o suprafata de absorbtie mai mare decat cea a suprafetei unde gatesti ( plita , aragaz ) cu 10 cm pe fiecare latura.

 

2. Puterea si treptele de putere

Puterea de absorbtie, parctic o sa reprezinte un indicator de eficienta al aparatului. Dincolo de design, rolul principal al unei hote este sa absoarba aerul. Pentru a da rezultatele dorite aceasta trebuie sa fie capabila sa absoarba de 10 – 12 aerul din incapere pe ora. Prin urmare claculul pentru a stabili puterea necesara pentru bucataria ta, este sa inmultesti volumul incaperii tale cu 12 ( mai ales daca obisnuiesti des sa gatesti ).

O hota fara evacuare este de regula mult mai zgomotoasa fata de modelul clasic. Prin urmare un minim de trei trepte de putere sunt necesare – astfel incat sa controlezi mai usor atat puterea de absorbtie, nivelul de consum dar si cel de zgomot in functie de cat de mult abur este propagat.

Cea mai buna hota fara evacuare - abcTop.ro

 

3. Alte caracteristici

Alte caracteristici sunt necesare sa le ai in vedere, atunci cand alegi hota fara evacuare, astfel incat raportul performante – pret sa fie in avantajul tau:

• tip de filtru: o hota fara evacuare de regula foloseste filtru de carbon ce are rolul de a absoarbe mirosul din aer, pentru ca in final acesta din urma sa fie repus in circulatie, in incapere. Un dezavantaj este faptul ca filtrul trebuie schimbat cu regularitate, altfel performanta hotei scade;

• sistem de filtrare: de regula este cel prin care aerul este absorbit de la baza hotei ( de deasupra plitei ) si apoi expulzat prin laterale sau chiar in partea exterioara, dupa ce aerul a trecut prin fitru;

• panoul de comanda: poate sa fie macanic ( butoane tip push ) sau de tip touch. Modelele cu touch au un aspect vizual mult mai placut, iar daca asta urmaresti, atunci merita sa faci o investitie mai mare, in special ca hota este un electrocasnic pe care il schimbi la o perioada mai mare de timp;

Cea mai buna hota fara evacuare - abcTop.ro

• numarul de motoare: hotele pot avea intre 1 si 2 motoare. Nu pot spune ca un model este mai puternic fata de celalalt caci, cele doua motoare pot avea puterea injumatatita fata de un model cu unul singur. Ce este insa cert e ca ultimul model mentionat, propaga mai putin zgomot si vibrati;

• consum: ia in considerare consumul, mai ales daca o sa folosesti foarte des hota.

 

4. Garantie

Garantia unei hote fara evacuare este de 2 ani. Sunt producatori care ofera diferite promotii, cum ar fi extra-garantia daca inregistrezi produsul sau chiar furnizori ce iti pun la dispozitie contra-cost posibilitatea de a cumpara garantie suplimentara ( dar si alte beneficii, precum curier gratuit care sa ridice sa aduca produsul, o perioada mai mica pana cand acesta este verificat / reparat etc.).

Mare atentie de unde cumperi hota, de regula recomand sa achizitionezi doar de la magazine online cunoscute.

 

Sfat: multe dintre hotele fara evacuare ( cu recirculare ) sunt mixte, adica pot sa fie folosite si in regim de evacuare. Comutarea se poate face simplu, prin apasarea unui buton.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de hote cu recirculare, in functie de bugetul pe care doresti sa il investesti in nou aparat:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

hota-incorporabila-decorativa-star-light-had-160ssHota incorporabila decorativa Star-Light HAD-160SS

hota-decorativa-teka-dh-685-ecopower-ultraslimHota Decorativa TEKA DH 685 ECOPower ULTRASLIM

hota-incorporabila-decorativa-bosch-dwk06g660Hota incorporabila decorativa Bosch DWK06G660

Tip hota: Decorativa incorporabilaTip hota: DecorativaTip hota: Decorativa
Tip evacuare: exterior / interiorTip evacuare: exterior / interiorTip evacuare: exterior / interior
Capacitate de absorbtie min / max (mc/h): 306.6 – 526.7Capacitate de absorbtie min / max (mc/h):315 – 631Capacitate de absorbtie min / max (mc/h): 300 – 690
Control: mecanicControl: mecanicControl: butoane touch
Dimensiuni (IxLxA): 82 x 60 x 40 cmDimensiuni (IxLxA):Dimensiuni (IxLxA):
Numar motoare: 1Numar motoare: 1Numar motoare: 1
Clasa energetica: DClasa energetica: AClasa energetica: C
Nivel zgomot(dB): 53 – 58Nivel zgomot(dB): 56 – 68Nivel zgomot(dB): 52 – 70
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: