Care este cea mai buna cafea macinata? Ce caracteristici sa urmaresti la cea mai buna cafea macinata?
( Cea mai buna cafea macinata | Recomandari )
Oare cati dintre noi, cand am sorbit in tihna o ceasca aromata si ferbinte de cafea – intr-un mediu confortabil, ne-am intrebat care este periplul lung si anevoios al cafelei pana ajunge sa fie un deliciu, o incantare. Ca aspect exterior, fructele de cafea se aseamana cu ciresele si contin circa 68% pulpa, 6% tegument si circa 26% bob curat. Azi, o sa prezint in cateva randuri care sunt principalele tipuri de soiuri, din care poti alege cea mai buna cafea macinata – pe gustul tau.
Arborele de cafea se cultiva in zone umede, la inatimi mari, peste 600 m iar in unele zone la peste 1000 m in conditii pedoclimatice deosebite. Temperatura nu trebuie sa coboare niciodata sub 20 grade. Initial se planteaza in pepiniere si apoi in plantatii, iar intrarea pe rod se face dupa 3 – 4 ani, necesitand an de an intretineri periodice specifice. Fructele / boabele se culeg manual, se curata de invelisul exterior, se prajesc, se macina dupa care se pot servi sub forma de cafea. Traditional cafeaua se gaseste sub forma urmatoarelor sortimente: cafea cruda (boabe sau macinata), cafea prajita boabe, cafea prajita si macinata.
Extractele din cafea sunt intalnite sub denumirile de: cafea solubila, nescaffe sau cafea instant. Se pare ca la inceput, prin secolul X, cafeaua a fost folosita ca medicamentatie de catre renumitul tamaduitor Avicenna (Ibn Sina Abu Ali), in alta zona decat cea de origin, Ethiopia. Dupa fastuasele povestiri, legende arabe si turcesti perioada initiala de utilizare ca hrana si stimulent a cafelei ar fi inceput in secolul IX sau XIV. Existand lucrarea lui Avicena „Canonul de medicina”, majoritatea specialistililor o recunosc secolul X. Arabii find comercianti foarte buni, dupa credibilizare produsului ( cafelei ) pe pietele proprii au extins piata de consum in Orientul Apropiat ( dupa caderea Constantinopolului ) si Asia, ulterior in Europa. Cererea de cafea a crescut foarte mult si producatorii si-au luat masuri de protectie a culturilor stabilind reguli foarte dure, interzicand exportul de material saditor. Cu toate restrictiile luate, musulmanii in drumurile lor spre Mecca au reusit sa scoata pe ascuns plante din tara si sa le cultive in diferite zone asiatice. Prima cafenea a aparut la Istanbul in anul 1554. In Europa au aparut mai tarziu: Londra 1652, Paris 1675, Viena 1683.
Cafeaua a devenit, in timp, o bautura de masa, iar cererea a intrecut oferta. Prin urmare a fost necesar gasirea unei solutii pentru extinderea culturilor in Africa, Asia, America Centrala si America de Sud. O prima plantatie de cafea din Lumea Noua a fost realiazata in Brazilia la inceputul secolului XVIII, bazandu-se pe munca sclavilor. Zonele favorabile pentru productia de cafea sunt dispuse intre Tropicul Racului si Capricornului: America Centrala ( Mexic, Panama, Insulele Caraibe ), America de sud ( Brazilia – cel mai mare exportator, Ecuador, Peru, Columbia ), Africa ( Ethiopia, Kenia, Camerun, Tanzania ), Asia ( India, Indochina, Noua Guinee ).
Din cei aproximativ 70 de arbori de cafea cunoscuti, pentru consum se cultiva numai 4 soiuri pentru urmatoarele tipuri de cafea: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype. Fiecare are o aroma diferita, putand usor sa cucereasca numele de cea mai buna cafea, dupa preferintele fiecaruia.
• Cafeaua Arabica este cel mai vechi si cunoscut soi de cafea, cu o aroma puternica si distinsa, superioara calitativ altor soiuri, are o cantitate mai mica de cofeina decat cafeaua Robusta. Se cultiva in zonele inalte, umede si calduroase dintre tropice: in Africa, Asia, America Centrala si de Sud. Cel mult 69% din cafeaua vanduta este din soiul arabica.
• Cafeaua Robusta fost descoperita mai tarziu decat Arabica, creste pe un arbore mai productiv, rezistent si mai putin pretentios fata de conditiile pedoclimatece, comparativ cu cafeaua Arabica. Ocupa un segment din piata mondiala sub 30%. Este folosita si apreciata in gama cafelelor solubile.
• Cafeaua Liberica, este considerata o cafea inferioara, pentru calitatile sale mediocre, fapt care determina un consum de sub 1% la nivelul pietei.
• Cafeaua Maragogype este un hibrid, rezultat se pare, din incrucisare naturala dintre arborele de cafea arabica si cel de cafea liberica. Este folosita in amestec cu cafeaua Arabica sau Robusta. Acopera un segment de pana la 1% din piata.
Cum alegi cea mai buna cafea macinata?
Marii producatori de cafea macinata, pentru diferitele sortimente, pe care le scot pe piata, folosesc anumite amestecuri de soiuri de cafea in diferite proporti care tin de metodele si procedurile proprii. Cel mai frecvent este folosit amestecul cafea Arabica cu Robusta. Mai rar se utilizeaza cafeaua Maragogype sau Liberica – dar se folosesc. Sunt sortimente care contin un singur soi de cafea.
Cea mai buna cafea macinata se poate comercializa si in amestec cu surogate ( naut, soia, orz, secara, grau, cicoare etc.) sub anumite denumiri, precizându-se proportia cafelei naturale. Amestecurile care se practică mai mult sunt:
– 80% cafea naturala si 20% surogate;
– 60% cafea naturala si 40% surogate;
– 40% cafea naturala si 60% surogate.
Pe piata mondiala de cafea, specia Arabica ocupa 75-80%, Robusta ocupând restul de 20-25%. Productia mondiala anuala atinge aproximativ 91 milioane de saci, fiecare cântarind în medie aproximativ 60 kg, adica peste 5 milioane tone anual.
America Centrala si de Sud produc aproximativ 70% din cafeaua de pe piata mondiala, urmate cu 20% de Asia si Africa cu 10% .
Cafeaua arabica este o varietate de cafea folosita pentru amestecuri de calitate, pentru cunoscatorii rafinati. Boabele sunt foarte aromate si au un gust deosebit. Sunt o serie de elemente ce influenteaza calitatea aromei, precum: regiunea, cultivatia, modul de cultivatie, extragere, soiul, pastrarea pana la prajire, pregatirea, metoda de prajire, temperatura, racirea, dar toate astea au o valoare daca ai un si un aparat bun care sa prepare bautura finala ( un espressor – automat, manual, cafetiera, espressor pentru aragaz etc. ).
Bine de stiut despre cea mai buna cafea macinata:
• Extractele de cafea sunt cunoscute sub denumirea de cafea solubila, nescaffe sau cafea instant – se obtin prin extragerea din cafeaua prajita si macinata. Ele sunt rezultate prin recuperarea aromei si reintegrarea sa in produsul prelucrat sau fara recuperare.
• O cafea nu se bea dupa marca, fie ea si cea mai tare marca italiana, ci se bea dupa origine, mana prajitorului, prospetimea in raport cu data prajirii ( desigur, cu 7-10 zile de repaus ), dupa aromele distincte din ceasca, dupa concordanta intre papilele tale gustative si gradul de prajire abordat de catre artizan. Orice cafea industriala este mult sub cafeaua prajita artizanal. Si asta se poate proba in orice cafenea de specialitate.
• Cafeaua este poate cea mai consumata bautura energizanta de pe mapamond. Lipsiti de vlaga, la primele ore ale zilei, bem portia de cofeina, caci cofeina este substanta ce ne induce acea stare de energie si dinamism, poate si de efervescenta intelectuala de care avem atata nevoie pentru o zi de lucru incarcata.
In afara acestei calitati de enegizant aromat, pentru care este consumata de foarte multi dintre noi, cafeaua detine si alte secrete, unele stiute sau intuite, iar altele nici macar banuite de cei mai inraiti cafegii. Si aici nu ne referim doar la efectele benefice asupra organismului uman, ci si la acele efecte mai putin placute sau chiar nedorite, considerate adesea, efecte secundare.
Sper sa iti fie utile aceste informatii, cand alegi cea mai buna cafea macinata, daca ai intrebari, imi poti lasa un mesaj mai jos.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva soiuri de cafea macinata:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Cafea Macinata Tchibo Privat Kaffee African Blue, 250 gTip cafea: macinata |
Cafea Macinata Davidoff Café Espresso 57, cantitate 250 gTip cafea: macinata |
Cafea macinata Bialetti Moka Aroma Classico, 250 gTip cafea: macinata |
Cafea Verde Macinata Arabica 100% 300gr CHARMETip cafea: macinata |
Cafea Verde Macinata Cu Ghimbir 150gr CHARMETip cafea: macinata |