Care sunt cele mai bune platouri de prajituri ? Ce caracteristici sa urmaresti la un set de platouri pentru prajituri?
( platouri de prajituri / platouri de servire )
Cele mai bune platouri de prajituri vor pune in valoare delicatesele dulci ce le-ai pregatit cu drag pentru invitati. Atunci cand organizezi o petrecere ( indiferent de ocazie ), trebuie sa ai in vedere fiecare aspect al acesteia – in ce priveste aspectul, de la felul cum aranjezi bucatele si pana la ce tipuri articole de servire folosesti: platouri de aperitive, platouri de prajituri, seturile de tacamuri asezate pe masa, de vase, pahare si asa mai departe.
Foarte populare sunt in prezent ( mai ales la evenimentele de dimensiune medie / mica: botezuri, aniversarea copilului, shower party etc.) candy bar-urile. Pentru a face un candy bar nu este necesar sa apelezi la o firma de specialitate ( in special daca organizezi intr-un spatiu restrans ) – ci poti sa il aranjezi singur. Prajiturile facute de tine sau comandate, pot fi usor asezate pe / in diferite recipiente ( inclusiv borcane, boluri, pahare, cutii ). Internetul reprezinta o vasta sursa de inspiratie in acest domeniu, este suficient sa gasesti o tema si / sau o culoare predominanta ( astfel incat sa asortezi si cu fata de masa si servetele, farfurii, tacamuri, panglici, flori / alte decoratiuni). Pentru diversitate este bine sa ai cel putin 4 – 5 sortimente, spre a se putea numi bufet dulce ( gama din care sa alegi este ampla: bomboane, jeleuri, ciocolata, trufe, acadele, dropsuri, briose, prajituri etc.). De asemenea, datorita varietatii de culori, acestea pot sa fie asezate in diferite feluri si chiar forme.
Prajiturile se recomanda de regula sa fie mereu puse pe masa la final – dupa ce cina s-a terminat, altfel majoritatea invitatilor se vor satura inca inainte sa fie aduse felurile principale. Exceptie de la regula sunt candy barurile, pe care le poti aranja la intrare – inainte ca invitatii sa ajunga la masa.
Pretul pentru un platou de prajituri porneste de la 70 lei si in functie de material, dimensiune dar si alte caracteristici depaseste 200 lei.
Cum alegi cele mai bune platouri de prajituri ?
Cand alegi unul dintre cele mai bune platouri pentru prajituri sunt cateva elemente de luat in considerare incepand cu: tipul deserturilor ce doresti sa le servesti, materialul, dimensiunea, accesorii si garantia. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte astfel incat sa iei decizia cea mai buna.
1. Tipul deserturilor
Deserturile specifice ( mai ales cele calde ) se servesc in vase speciale ( ex: soufleul, banana famblata ). Pentru prajituri ( cu aluat mai dur ) poti opta pentru platouri intinse sau chiar pentru cele cu mai multe etaje ( pentru briose spre exemplu).
Torturile se pot servi atat pe platouri cu etaje cat si pe o farfurie rotunda intinsa ( este insa important ca vasul sa nu aiba mariginile ridicate, astfel incat felierea sa sa fie facuta usor, fara a distruge opera de arta ). Regula se aplica si pentru cozonac sau alte prajiuri ce necesita taiere.
Dupa cum ziceam mai sus, pentru bomboane, trufe sau alte dulciuri de mici dimensiuni, poti apela la creativitate si sa folosesti pe post de platouri borcane, boluri sau chiar pahare ( de preferat cupe de inghetata – intrucat sunt mai mari ).
2. Materialul
In functie de tematica si de cat de sobru este evenimentul, sunt mai multe materiale pentru care poti opta precum:
• ceramica / opal / sticla: sunt materiale ce au un pret mic. Sunt rezistente in timp. Se recomanda pentru petreceri ce au caracter repetitiv, mai putin oficial;
• lemn: este un material ieftin si rezistent. Poti aranja in diferite moduri mai ales prajiturile;
• portelan: este un material ce se prelucreaza greu, prin urmare destul de costisitor, insa pentru cunoscatori ( sau cei ce pun accent pe astfel de detalii ) o sa lase o impresie buna;
• metale: mai rar intalnit in cazul seturilor destinate prajiturilor;
• hartie / plastic: ideale pentru petrecerile celor mici, astfel vei evita anumite neplaceri.
3. Dimensiunea
In functie de cantitatea de prajituri ce urmeaza sa o servesti la petrecerea ta, poti opta pentru platori de diferite marimi sau pentru unul ceva mai mare. Daca ai seturi diferite, nu este o problema, incearca sa obtii o combinatie placuta vizual.
Desigur pentru torturi sau alte prajituri rotunde se recomanda sa alegi vase care sa fie pe dimensiune si cu aceasi forma cu a desertului ( de exemplu: pentru torturile rotunde se recomanda platouri rotunde si de preferat care sa respecte diametrul ).
4. Accesorii
Sunt o serie de accesorii cu care un platou poate sa vina la pachet. Desigur acestea nu trebuie sa iti fure ochii – cand iei decizia sa achizitionezi produsul, ci sa te ajute pe tine sa servesti mai usor invitatii.
• capac: mai ales daca prajitura urmeaza sa stea mult timp expusa la aer;
• lingurite, cutite speciale: pot sa iti fie de mare ajutor atunci cand oferi deserturile sau cand invitatii le degusta.
Alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul sunt: daca platoul poate sa fie spalat in masina de vase si modelul de pe vas ( sa se potriveasca cu tematica ).
5. Garantia
De regula producatorii nu se „omoara” sa ofere garantie unor astfel de produse, insa ( mai ales pentru cele ce sunt din aliaje combinate ). Insa, este important sa urmaresti acest aspect – mi ales ca se pot desprinde.
Tinand cont de cele prezentate mai sus, in continuare iti recomand urmatoarele modele de platouri de prajituri:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Suport Peterhof, 2 etaje• Material: inox, sticla |
Suport supraetajat 36 briose – Kitchen Craft• Material: hartie |
Suport platouri 3 etaje – Kitchen Craft• Material: portelan, metal |
Tava ceramica• Material: ceramica |
Platou servire – KitchenCraft Kitchen Craft• Material: – |