Care este cel mai bun platou de aperitive ? Ce caracteristici sa urmaresti la un set de servire aperitive?

 

Un platou de aperitive este un articol necesar, atunci cand urmeaza sa organizezi la tine acasa o cina festiva, cu mai multi invitati. Aperitivele au principalul rol de a stimula pofta de mancare a oaspetilor si cer o pregatire minutioasa. De regula se recomanda asezerea acestora, in bucati cat mai mici si cu ingrediente diversificate, pe o farfurie cu mai multe despartituri sau farfurii separate – seturi asemanatoare ( de preferat si cu tacamurile sau farfuriile ).

Aranjarea aperitivelor permite sa le asortezi dupa bunul plac si sa tai in forme geometrice asemanatoare sau nu, urmand sa le asezi cu stil pe tavi speciale din sticla, inox, ceramica, lemn sau chiar vase din oglinzi – pentru un efect deosebit.

Aperitivele pot fi reci sau calde, insa se recomanda servirea de regula in combinatie cu platouri aranjate cu grisine, salata verde, felii de rosii, castraveti sau ardei.

Pretul pentru un platou de aperitive porneste de la 70 lei si in functie de material, dimensiune dar si alte caracteristici depaseste 200 lei.

Cel mai bun platou de aperitive 1

 

Cum alegi cel mai bun platou de aperitive ?

Cand alegi un platou de aperitive sunt mult elemente de luat in considerare incepand cu: tipul de aperitive ce doresti sa le servesti si urmarind: materialul, dimensiunea si accesorii. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte astfel incat sa iei decizia cea mai buna.

 

1. Tipul de aperitive servite

In cazul in care optezi pentru aperitive calde, la o masa cu mai multi invitati ( prin urmare te astepti sa ai cateva persoane care intarzie ), cel mai bine este sa achizitionezi o tava din metal cu capac care sa tina mancarea o perioada mai mare de timp calda, sau ( daca consideri ca merita efortul, gasesti aici cateva exemple , sa achizitionezi tavi ce pot fi mentinute calde cu ajutorul unei butelii mici ).

In cazul aperitivelor reci, este bine sa tii cont de tipul de alimente pe care urmeaza sa il asezi in farfurie  – aperivite cu peste, branza, oua, mezeluri, legume, tartine,  sandwichuri – se aseaza separat. Altfel spus acestea sa fie puse pe o farfurie cu despartitoare sau pe mai multe platouri, mai mici sau mai mari in functie de cantitate. Pentru un efect placut, se recomanda ca toate sa faca parte din acelasi set ( sau nu mai mult de 2 seturi amestecate ). Poti opta pentru un platou cu capac sau fara ( ia in considerare timpul de „expunere”). De asemenea pentru cascaval, branzeturi poti alege un platou special, intins ( tip tava sau tocator ) si care sa iti ofere uneltele potrivite.

 

2. Material

In functie de materialul folosit la tavile pentru servire, poti lasa o impresie referitoare la cat de solemn este  respectivul eveniment:
– ceramica / opal / sticla: sunt material accesibile la pret si rezistente. Acestea sunt folosite foarte des, mai ales daca petrecerea are caracter repetitiv ( onomastica, zi de nastere etc.);
– lemn: este un material ieftin si rezistent. De regula se recomanda in cazul platourilor pentru branzeturi. Dezavantaj este ca in timp poate prinde miros, in special daca nu este spalat cu atentie si lasat sa se usuce bine;
– portelan: este un material ce se prelucreaza greu, prin urmare destul de costisitor, insa cunoscatorilor ( sau celor care pun accent pe astfel de detalii ) o sa le lase o impresie buna;
– metale: se recomanda doar in cazul aperitivelor calde, intrucat metalul le va tine mai mult timp la o temperatura constanta sau chiar le va incalzi, daca optezi pentru o tava cu butelie / lumanari;
– hartie / plastic: poti utiliza astfel de platouri la petrecerile pentru cei mici, astfel vei evita anumite neplaceri.

Cel mai bun platou de aperitive 2

 

3. Dimensiunea

In functie de cantiatea de aperitive ce urmeaza sa o servesti este important sa te orientezi catre un platou de aperitive cu mai multe componente (set) si sa iei in considerare dimensiunea lor.

Daca acestea nu sunt suficiente poti opta pentru achizitionarea a 2 – 3 seturi, din acelasi model sau amestecate, atentie insa cum „le combini” intre ele.

 

4. Accesorii

In functie de tipul platoului pe care urmaresti sa il achizitionezi, este important ca acesta sa vina cu tacamurile portrivite, de exemplu: pentru cascaval / branzeturi este necesar sa ai cutitele specifice, pentru masline – boluri inalte si cu lingurita ( la fel si in cazul in care ai pregatit sosuri diferite sau mancaruri precum: vinete, zacusca ) sau chiar cu capac.

 

5. Garantia

Da, garantia –  conteaza, la orice articol ce il achizitionezi – mai ales online, trebuie sa verifici acest aspect. In cazul seturilor pentru servire anumiti producatori nu ofera garantie, insa sunt si cei care o includ in „pachet” pentru o perioada de la 6 luni la 2 ani.

 

Cateva sfaturi practice:

• aperitivele se recomanda sa fie taiate in bucati mici ( cat pentru a putea fi mancate usor ) si sa fie din diferite tipuri de alimente;
• poti imparti aperitivele pe platouri in functie de componenta lor (aperivite cu mezeluri, peste, branza, oua, legume, tartine,  sandwichuri);
• se recomanda sa pui la dispozitie si un platou cu aperitive picante ( chiar acestea sunt ideale pentru a stimula pofta de mancare a invitatilor), dar si platouri separatate pentru vegetarieni sau daca ai persoane invitate ce provin dintr-o alta cultura ( alte obiceiuri culinare );
• cascavalul este bine sa il servesti la finalul mesei;
• pentru diversitate, aperitivele trebuie sa aiba alta componenta a ingredientelor, fata de ce urmeaza sa fi servit la masa.

 

Tinand cont de cele prezentate mai sus, in continuare iti recomand urmatoarele modele de platouri pentru servirea aperitivelor, ce merita atentia ta:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Set tavi Euro Sangift, 1+8, Lemn

Set tavi Euro Sangift, 1+8, Lemn

• Material: lemn
• Utilizare: diferite aperitive
• Dimensiunea: 50 x 28 cm
• Caracteristici: 9 piese

VEZI DETALII SI PRET

Set 6 piese pentru branzeturi - Nuova R2S 1

Set 6 piese pentru branzeturi – Nuova R2S

• Material: lemn si metal
• Utilizare: beanzeturi
• Dimensiunea: 50 x 28 cm
• Caracteristici: 6 piese

VEZI DETALII SI PRET

Set servire aperitive - Kitchen Craft

Set servire aperitive – Kitchen Craft

• Material: lemn, portelan
• Utilizare: diferite aperitive
• Dimensiunea: 25 x 24 cm
• Caracteristici: 8 piese

VEZI DETALII SI PRET

Set servire etajat - Kitchen Craft

Set de aperitive etajat – Kitchen Craft

• Material: sticla, lemn si ardezie naturala
• Utilizare: diferite aperitive
• Dimensiunea: 18 cm
• Caracteristici: 2 etajere + capcac

VEZI DETALII SI PRET

Platou servire - KitchenCraft (TPCS2TCAKE) Kitchen Craft

Platou servire – KitchenCraft Kitchen Craft

• Material: –
• Utilizare: diferite aperitive
• Dimensiunea: –
• Caracteristici: 2 etaje

VEZI DETALII SI PRET

(actualizat: 20.06.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: