Care este cel mai bun mojar cu pistil? La ce sa fii atent atunci cand achizitionezi un monjar?
( Mojar cu pistil | Recomandari si pret )
In buna traditie a bucatariei romanesti ustensilele, vasele si auxiliarel utilizate pentru pregatirea hranei au corespuns necesitatilor culinarea, indiferent de starea sau statutul social. Se poate vorbi de o bucatarie foarte diversificata, partajata pe anotimpuri, regionalizata, zonata ( campie, deal, munte, mare, delta etc. ) sau stratificata social si uneori profesional pe tipuri de institutii de alimentatie publica sau restrictionata uneori de anumite reguli si norme medicale, religioase, in ultim caz de alta natura. Bucatarul sau gospodina in functie de placerile culinare, anotimp, numarul de meseni etc., au reusit cu succes sa treaca examene grele.
Confluentele si influentele altor culturi orientale sau occidentale si-au pus ampreta asupra metodologiilor, tehnologiilor de preparare a hranei zilnice si de dotare a bucatariilor. Desi subiectul se refera la o zona destul de mica si restrictiva, care datorita aparitieii noilor multifunctionale si-ar fi pierdut locul, realitatea demonstreaza ca mojarul nu si-a pierdut savoarea si valoarea. Unii le numesc auxiliar sau chiar vase de bucatarie, cu care se pot prelucra in orice conditii, cantitati mici de condimente sau alimente, iar prin zdrobirea lor acestea elibereaza mai multa savoare.
Mojarul cu pistil ( bolul cu pistil ) este acel instrument folosit pentru: maruntit, sfaramare, zdrobit etc., cantitati mici / medii de alimente, condimente, sare grunjoasa, zahar, usturoi s.a. necesare pentru aduce savoare mancarii. De asemenea mojarul / bolul cu pistil pentru ca este practic, precis si pot fi urmarite continuu cu atentie cantitatile prelucrate este folosit si in farmacii la prepararea unor retete.
Mojarul are forma rotunda sau ovalizata fara colturi, cu deschidere suficienta la baza pentru a permite pistilului sa striveasca, zdrobeasca, faramiteze, macine, sa transforme in pudra, condimente, cereale, ierburi, nuci, cereale, seminte, ceaiuri sau alte produse alimentare. Pistilul are forma unui bastonas robust, este confectionat, de regula, din materiale mai putin dure decat mojarul si este folosit la zdrobire si macinare. La inceput au avut forme si marimi diferite fiind confectionate din: lemn, cupru, alama, ceramica si mai rar metal. Ulterior s-au folosit materiale precum: ceramica, granit, fonta, onix ( fragil ), lemn de bambus sau maslin, lemn romanesc de esenta moale, ceramica finisata cu emailuri speciale, marmura alba, portelan sau sticla tratate special etc..
Cum aleg cel mai bun mojar cu pistil ?
Mojarele / bolurile cu pistil sunt folosite de oameni de cand acestia si-au dat seama de savoarea unor produse alimentare existente in natura, iar tehnica faramitarii, zdrobirii le facilita accesul usor la produsul de consumat. Un rol foarte important in folosirea acestor ustensile il are gospodina sau bucatarul deoareca cunostintele acestora, imaginatia si capacitatea creativa pot, in anumite momente sa pregateasca bucate sanatoase si apetisante. Cand achizitionezi un mojar cu pistil, recomand sa urmaresti urmatoarele:
• Dimensiunea: stabileste-ti necesitatea, marimea, volumul, forma bolulului mojarului si a pistilului. Mojarele rotunde construite din materiale dure au adancimi mai mari de 10 cm. Diametrul , adancimea, materialul constructiv sunt activitati pur personale raportate la necesitatile si priceperea bucatarului.
• Materialul: in functie de material ai de ales intre:
– lemn ( esenta tare ): este un mojar destul de greu de folosit, intrucat trebuie sa aplici multa forta. Aceste modele se gasesc mai ales in piata, insa nu le recomand, mai ales ca de multe ori o parte din arome intra in lemn si este foarte greu sa mai scoti mirosul;
– ceramica /onix: suprafata este lucioasa ( anumite alimente s-ar putea sa alunece mai degraba decat sa fie maruntite sub presiunea pistilului). Fata de lemn, aceste doua materiale sunt mult mai apreciate, in plus acestea au un aspect ceva mai placut;
– marmura: au un aspect vintage – este insa lucios in interior;
– inox: inoxul este un material pe care mereu te poti baza in bucatarie, acesta este al doilea material in lista mea de preferinte, mai ales ca se spala mult mai usor;
– granit ( roca magmatica masiva cu granulatie grosolana ): dintre toate materialele prezentate mai sus, acesta este de preferat. Suprafata nu este neteda, ceea ce face maruntirea mult mai usoara.
• Forma: verifica maojarul sa fie echilibrat, sa aiba o forma ordonata si sa nu fie ovalizat, deformat, ciobit, crapat. Este bine sa alegi un model cu elemente de stabilizare / fixare pe masa.
• Pistilul: acesta trebuie sa aiba o lungime si o grosime care sa asigure o buna prindere – prin urmare ceva mai inalt fata de vas.
Bine de tinut cont:
• daca alegi un mojar / bol din granit sau alt material cu valente decorative acorda atentia cuvenita design-ului si incearca sa imbini echilibrat utilul cu placutul;
• pastreaza modele mai vechi, traditionale, pentru ca imediat dupa ce le vei arunca o sa constati o anumita lipsa de filing saucat de utile ar mai fi.
Recomandari de branduri si preturi:
Branduri consacarate sunt: Gefu, KING Foff, Emille Henry, Jamie Oliver ( mai mult datorita emisiunii sale), PNI, Renberg, Kitchen Craft, VaBene etc.
Pretul pentru un monjar cu pistil bun, porneste de la 60 lei si depaste usor suma de 140 lei.
De unde poti achizitiona cel mai bun mojar cu pistil?
• Oferta catalogului eMAG ( daca iti este mai la indemana, achizitionarea de pe acest site, recomand )
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Mojar din granit cu pistil. Gefu |
Mojar din marmura KingHoff KH-3337 |
Mojar din inox KingHoff |
Material: granit | Material: marmura | Material: inox |
Dimensiune bol: 13 cm h | Dimensiune bol: 10 cm h | Dimensiune bol: 12 cm |
Diametru: 13.5 cm | Diametru: 10 cm | Diametru: 11 cm |
Pistil: 17 cm | Pistil: 13 cm | Pistil: 13 cm |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |
• Iar pe Kitchen Shop gasesti:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Mojar cu pistil – Kitchen Craft |
Mojar cu pistil – Emile Henry |
Mojar cu pistil – Kitchen Craft |
Material: granit | Material: ceramica | Material: onix |
Dimensiune bol: 10 cm h | Dimensiune bol: 14 cm h | Dimensiune bol: 12 cm |
Diametru: 20 cm | Diametru: 8 cm | Diametru: 20 cm |
Pistil: 7 cm | Pistil: 14 cm | Pistil: |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |