Care este cel mai bun bec cu led? Ce caracteristici sa urmaresti la un bec led?

(Cel mai bun bec cu led | Recomandari )

 

Lumina naturala are un rol primordial, alaturi de aer si apa, pentru mentinerea vietii pe pamant. Folosirea luminii artificiale a aparut, la inceput, ca o necesitate de supravietuire umana, pentru activitati lucrative si de protectie, apoi ca o cerinta de confort si ulterior ca o exigenta de convetuire. Lumina artificiala este folosita pe parcursul evolutiei speciei umane.

Din “ epoca PROMETEICA “ omul primitiv a folosit focul pentru protectie, iluminat, pregatirea hranei si mai tarziu pentru prelucrarea metalelor. Necesitatatile de protectie ( teama de pradatori, de necunoscut, de intuneric, mituri si legende etc. ) si in special cerintele de iluminare a incintelor unde isi desfasurau activitatile pe timp de noapte au determinat ingeniozitatea sa – si manifeste capacitatea de creatie in gasirea solutiilor locale. Afirmatia nu este o speculatie cumulativa daca ne gandim la rolul pe care il are lumina in mentinerea vietii pe pamant.

Vetre de foc cu vechimi de peste 400.000 de ani au fost gasite in pesteri, unde posibilitatea autoaprinderii unor material era imposibila. In unele povesti si basme populare, intretinerea si mentinerea surselor de foc sunt descrise ca activitati cu un grad mare de responsabilite si demnitate. In literatura veche chineza, intalnim fragmente de povestiri, care descriu activitati lucrative desfasurate pe timp de noapte.

Dupa gasirea unor proceduri de iluminare a incintelor de locuit sau locurilor de lucru au aparut solicitari pentru ca sursele de lumina sa poata fi folosite pentru iluminatul exterior si a deplasarilor pe timp de noapte. Operatiunile militare desfasurate pe timp de noapte au impus conditii de fiabilitate ridicate, obligand producatorii sa creasca standardele pentru a nu pierde comenzi sigure. Torta de iluminat, lumanarea, opaitul, lampa, felinarul etc., au fost principalele surse de iluminare pentru mediu civil sau militar pana la utilizarea becului. Primele lampi au fost descoperite in Mesopotamia secolului III i.H. Mai tarziu lampile grecesti sau romane aveau performante deosebite, care ar determina pe “ unii” din producatorii actuali sa fie mai atenti la designul si calitatea becurilor produse.

Aparitia becului va schimba mult filozofia conceptului de iluminat rezidential, urban, industrial si pentru servicii.

Cel mai bun bec led - abcTop.ro

Locuintele sunt iluminate partial natural, artificial sau natural si artificial. Un arhitect foarte bun se va stradui, cand proiecteaza o cladire, sa folosesca cat mai eficient lumina naturala, pentru scaderea costurilor, realizarea unui mediu sanatos de viata, cresterea utilitatii, confortului, sigurantei, placerii de a te odihni / lucra si medita. In orice locuinta orientarea incaperilor, de regula, este urmatoarea:
– dormitoarele si camera de zi au orientarea spre soare;
– bucataria, camara si debaralele sunt ferite de soare;
– anexele sanitare si alte incaperi cu destinatii specifice, orientarea o stabileste arhitectul de comun acord cu proprietarul.

Pentru unele locuinte lumina pe timp de zi este asigurata prin luminator, pentru camerele cele mai folosite. Daca cumparatii o locuinta ( apartament, casa , vila etc. ) sau periodic aveti tendinta de a rearanja iluminatul pentru confortul pe care vi-l doriti, este bine sa cunoasteti cateva reguli privind combinarea iluminatului natural cu cel artificial ( coeficientul de iluminare naturala ). Pentru Romania orientarea optima a locuintei este cea traditionala: sud, sud – est, sud – vest. Evitati cu desavarsire orientarea spre nord.

Iluminatul artificial, pe baza de energie electrica, este sistemul cel mai uzitat pentru iluminatul casnic, public, tehnologic, zone speciale (spitale, sali operatii, laboratoare, incubatoare etc. ), deoarece lungimea de unda a radiatiilor emise de bec se apropie foarte mult de cea la care ochiul are sensibilitate maxima. De asemenea trebuie sa indeplineasca anumite criteri : asigurarea unui spectru luminos cat mai apropiat de lumina naturala, uniformitatea in timp si in incinta, sa nu produca substante nocive, evitarea umbrelor si reflexiilor negative, conformarea intensitatii luminoase cu specificul activitatilor desfasurate in incinta respectiva. In ultimii ani, datorita micsorarii consumului, cresterii fiabilitatii si duratei de functionare, scaderii preturilor becurilor LED, acestea au inceput sa le inlocuiasca cu succes pe cele incandescente, cu halogen si flourescente, atat pentru iluminatul interior / exterior, industria automobilelor sau avioanelor.

cel-mai-bun-bec-led-abctop-ro

Becurile LED („Light Emitting Diode” – Dioda Emitatoare de Lumina) au fost folosite ca indicatoare, ( practic diodele – componenta electronica semiconductoare ) la fabricarea unor aparate electrotehnice sau electronice, incepand cu anul 1960, deoarece prezentau foarte multa siguranta in functionare iar durata de utilizare era de aproximativ 100.000 ore. La inceput, culorile LED-urilor au fost galben, portocaliu, infra-rosu, rosu si verde, apoi au fost descoperite albastru, cyan si violet. Prin tehnici de conversie a lungimii de unda s-a obtinut combinarea culorilor pentru realizare luminii albe.

Avantaje becurilor LED :

au impedanta mica: sub aspect ecologic nu contin substante care se pot imprastia accidental, sunt pornite si oprite fara influente asupra mediului, becului si consumului;
au consumul energetic cel mai mic: cu 80% mai mic decat becurile incandescente si 30% fata de celelalte becuri economice existente pe piata;
au durata de viata mare: este estimat ca un bec functioneaza intr-o locuinta zilnic aproximativ 3 ore, total 1100 ore anual. Prin extrapolare se poate aprecia ca un bec LED poate functiona 9 – 23 ani, un bec economic 3 – 7 ani iar unul incandescent 1 an.
• au solicitari mai mici asupra instalatiei electrice a locuintei, fapt care determina marirea duratei de functionare a acesteia.
au un randament luminos [lm/W] (raportul dintre fluxul luminos si puterea de intrare) mare, peste 60 lm/W, – becurile incandescente aproximativ 12 lm/W,cele cu halogen 12 lm/W, economice ajung la valori de 40 – 50 lm/W.

Din totalul de energie electrica consumata pentru iluminat, proportia estimata este: servicii 42 %, rezidential 28 %, industrial 20%, urban 10 %.

 

Cum aleg cel mai bun bec cu LED ?

 

Pentru iluminatul cu LED-uri se folosesc becuri cu fasung E 14, E 24 si E 27, spoturi cu fasung GU 10 sau MR 16, spoturi cu pini G 4, G 9. De asemenea se mai folosesc spoturi si plafoniere LED incastrabile sau aplicate, tuburi luminoase cu LED, panori LED de diferite dimensiuni, becuri LED pentru autovehicule etc.. La becuri specificatiile in Watti precizeaza puterea de intrare.

Daca te-ai hotarat sa schimbi becurile din casa cu cele LED, e o solutie buna, dar s-ar putea sa intalnesti o anumita rezistenta din partea unor membri a familiei. Asa ca e bine sa-ti pregatesti argumente solide pentru sustinerea proiectului tau sau cel putin pentru “memoriul justificativ”.

Cateva puncte de vedere din partea celui care si-a inlocuit sistemul vechi cu LED-uri, cand erau inca scumpe:

• Stabileste-ti de la inceput, in functie de buget, daca inlocuiesti gradual becurile vechi cu becuri LED, sau toate odata. Eu le-am inlocuit gradual, pe masura ce s-au ars, fapt care a permis o adaptare intr-un timp mai indelungat la noul tip de lumina;

• Studiaza modul vechi de iluminare a fiecarei camere, debarale, grup soanitar etc. pentru ca vei gasi multe elemente utile si de echilibru in demersul tau si incerca sa-ti faci un proiect sau niste schite care sa arate precis cum iti propui sa faci iluminatul interior sau exterior al locuintei;

• Intr-o incapere este bine sa fie instalate mai multe surse de iluminare LED, care sa permita iluminarea progresiva ( becurile LED nu permit folosirea potentiometrelor de tensiune – in ultimul timp au inceput sa apara dar sunt foarte scumpe );

• Atentie ! Incaperile varuite in culori inchise necesita surse mai puternice de iluminare, comparativ cu cele vopsite in culori deschise sau alb;

• Stabileste-ti cu precizie locurile pe care le vei ilumina direct sau indirect. Unele incaperi din locuinta ar trebui dotate cu mai multe surse de lumina pentru combinarea iluminatului de baza cu alte resurse ambientale de iluminat, pentru a inlatura monotonia, plctiseala si disconfortul;

Noul bec LED, fata de becul clasic pe care vrei sa-l inlocuiesti, poate sa nu incapa in corpul de iluminat ca marime fasung, volum, lungime, sistem de conectare. Verifica cu atentie acest lucru deoarece producatorii au luat in calcul vechile sisteme si poti gasi usor modelul dorit;

Nu conecta becul LED la un variator de tensiune pentru reglarea intensitatii luminii. Nu va functiona sau se va defecta daca constructiv nu a fost prevazut cu aceasta facilitate..

Nu-l lega in serie cu alt consumator. Evita sa-l legi in serie cu un consumator din categoria lui pentru ca apare, in cel mai bun caz, efectul de stroboscop ( in 80% din cazuri se poate defecta );

• Valoarea indicatorilor privind redarea culorilor ( Colour Rendering Index ) [CRI] alege sa fie cel putin de 90- pentru interior, alege becuri LED cu lumina alba calda;

• Verifica cu atentie temperatura minima la care poate functiona becul LED;

• Alege, pe cat posibil, becuri LED ale unor producatori consacrati in domeniu, cu o durata de viata mare, peste 15.000 h si un numar de cicluri de comutare de cel putin 15.000, clasa energetica A+, fluxul luminos cel putin 900 lm, temperatura de culoare cel putin 2.500 K, alimentare 220 V si 50 Hz. Acest exemplu este orientativ, fiind o estimare pentru o camera de zi. Pentru fiecare incapere, in functie de destinatia ei se pot alege bacuri LED cu caracteristici care pot satisface si cele mai pretentioase cerinte.

Mai sunt cateva date tehnice pe care poti sau nu sa le consideri utile: temperatura de iluminare ( temperatura de culoare a becului ) – se masoara in Kelvini, si reflecta fidelitatea redarii culorilor; valoarea temperaturii de iluminare, pentru o lumina calda alba ( warm ), trebuie sa fie pana la 3.000 K, pentru o lumina alb stralucitoare 3.500 K, pentru alb rece ( cool ) 4.000 K, pentru lumina puternica de zi (daylight) peste 5.000 K – cu cat valoarea este mai mica cu atat lumina pare mai calda: lumanarea are 1.500 K , becul incadescent: 2.680 K , bec cu halogen: 3.000 K , lumina soarelui de dimineata: 5.500 K.

Pe o scara de la 1 la 100, pentru fidelitatea redarii culorilor, becurile cu LED ajung la valoarea 85. Fluxul luminos sau puterea luminoasa [lm] reprezinta masura gradului de percepere a luminii, este definit pentru a reflecta sensibilitatea diferita a ochiului uman la diferite lungimi de unda ale luminii. Stralucirea unui bec este definita de valoarea rezultata pentru a ilumina.

O parte din documentele care reglementeaza sistemul de reguli si norme in domeniu sunt : EN 15193, Regulamentul (UE) nr. 305/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Directivei 89/106/CEE a Consiliului, Legea 10/1995, HG. nr. 622/2004, Legea nr. 177/2015.

 

Sper sa iti fie de ajutor aceste informatii, cand cauti cel mai bun bec cu led. Daca mai ai intrebari, imi poti lasa un mesaj mai jos.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de becuri cu led:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

bec-led-lohuis-ecoline-forma-globBec LED LOHUIS ECOLINE, forma glob

Clasa energetica: A+
Temperatura de culoare (K): 6500
Lungime bulb (mm): 118
Diametru bulb (mm): 65
Durata medie de viata (ore): 20000

VEZI DETALII SI PRET

bec-led-philips-forma-lumanare-e14Bec Led Philips, forma lumanare, E14

Clasa energetica: A+
Temperatura de culoare (K): 2700
Lungime bulb (mm): 113
Soclu: E14
Durata medie de viata (ore): 15000

VEZI DETALII SI PRET

bec-led-e27-cu-lumina-alb-rece-5wBec Led E27 Cu Lumina Alb Rece 5W

Clasa energetica: A+
Temperatura de culoare (K): 6000
Flux luminos (lm): 450
Soclu: E27
Durata medie de viata (ore): 40000

VEZI DETALII SI PRET

star-light-bec-led-7w-gu10-lumina-calda-3000kStar-Light BEC LED 7W GU10 lumina calda 3000K

Clasa energetica: A+
Temperatura de culoare (K): 3000
Flux luminos (lm): 620
Soclu: E27
Durata medie de viata (ore): 30000

VEZI DETALII SI PRET

star-light-bec-led-7w-gu10-lumina-calda-3000kBec LED 7W Blue Dream / Pachet 10 buc

Clasa energetica: A+
Temperatura de culoare (K): 6500
Flux luminos (lm): 420
Soclu: E27
Durata medie de viata (ore): 20000

VEZI DETALII SI PRET

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: