Care este cea mai buna freza de zapada? Freza de zapada electrica sau pe benzina?
( Cea mai buna freza de zapada | Recomandari si Pret )
Se apropie iarna, iar la fel ca in fiecare an cel mai probabil autoritatile vor fi din nou luate prin surprindere de acest fenomen al naturii. La randul nostru, suntem uimiti de ineficienta lor, mai ales daca stai pe o strada ingusta (alee, intrare) sau chiar la periferie ( cel mai probabil nici nu ai vazut o masina de dezapezit in fata portii ). Pentru a scapa de aceste mici frustari, iti recomand sa achizitionezi cea mai buna freza de zapada, in special daca nu reprezinta o placere sa dai la lopata.
Chiar daca e o investitie destul de mare – o freza de zapada buna are un pret ce porneste de la 400 lei si depaseste 2000 lei (in functie de tipul frezei, alte caracteristici dar si de producator), insa este un cost care se amortizeaza in timp.
Sursa poza: http://www.clivepowerequipment.com
Cum alegi cea mai bun freza de zapada?
Cea mai buna freza trebuie aleasa avand toate informatiile necesare, prin urmare trebuie sa urmaresti: tipul frezei, puterea, parametrii de curatare si ce alte caracteristici speciale are.
1. Tipul frezei de zapada
Ce trebuie sa stii in primul rand despre frezele de zapada este ca acestea se deosebesc in functie de sistemul de evacuare – daca este din intr-o treapta sau in doua trepte. Diferentele dintre acestea sunt destul de mari:
Freza de zapada cu evacuare intr-o singura treapta este mult mai ieftina, usoara si curata cantitati mici si medii de zapada foarte bine – fiind special proiectata pentru alei, gradini – adica in general spatii mici. Acesta foloseste un sfredel metalic care se invarte si strapunge zapada si o arunca direct in glisiera de evacuare. Inaltimea maxima de lucru /curatare a zapezii este de regula pana in 35 cm. Majoritatea functioneaza pe baza de electricitate (acumulatori sau la retea), dar sunt modele si pe benzina (benzina se recomanda insa pentru aparatele mai mari/puternice). Avand in vedere faptul ca sunt printre cele mai usoare si rapide instrumente ce le poti folosi pentru a indeparta zapada – frezele cu evacuare intr-o singura treapta pot fi manevrate cu usurinta si pot ajunge chiar si in spatii inguste (atentie insa se pot strica rapid daca sunt folosite pe pietrisi, in iarba sau locuri unde exista multe pietre).
Pentru a putea beneficia de performante o perioada mai mare de timp, trebuie sa ai in vedere ingrijirea corespunzatoare a frezei electrice – insa fata de al doilea model (cel cu evacuare in doua trepte) acestea au avantaj ca se intretin mai usor.
Sursa poza: http://www.texas-garden.com
Freza de zapada cu evacuare in doua trepte este un aparat mult mai puternic, mai mare si poate indeparta zapada aflata pana la o inaltime maxima de lucru de 70 cm. Aceasta functioneaza pe combustibil lichid – ceea ce ii ofera puterea de a face fata zapezilor inalte – au un motor puternic. Freza de zapada cu evacuare in doua trepte face parte din instrumentele profesionale de curatarea a zapezii si sunt prevazute cu doua lame de frezare (pe langa sfredelul metalic rotativ mai folosesc si un rotor cu rol de ventilator care trage cu forta zapada aruncata de sfredel si o arunca pe glisiera de evacuare). De asemnea acestea indeplinesc mai multe roluri primul: sparg gheata, prevenind in acelasi timp evacuarea pietrelor – din greseala, iar cea de-al doilea rol este de a faramita gheata si zapada mai tare.
De regula a doua lama poate sa fie reglata pe mai multe inaltimi in functie de cantitatea de zapada. Aceste aparate sunt de regula extrem de eficiente pentru a curata chiar si trotuarul / strada sau chiar parcari extinse. Exista doua dezavantaje destul de mari: necesita un nivel de intretinere mai atent, au un pret mult mai mare.
Sursa poza: http://www.cleveland.com
2. Alte caracteristici:
Bun, acum ca a fost lamurit principalul aspect, pentru a alege cea mai buna freza de zapada mai ramane sa iei in considerare alte caracteristici ce te vor ajuta sa obtii performantele dorite, adica trebuie sa fii atent la:
• parametrii: latime maxima de lucru (majoritatea frezelor cu o latime maxima de 60 cm sunt destinate pentru a curata zone mici de zapada – ex: modele electrice, iar tot ce depaseste 60 cm sunt ideale pentru zone mai mari – ex: aparatele pe benzina), inaltime maxima de lucru (in functie de care este necesitatea ta de curatare a zapezii, dupa cum am subliniat mai sus frezele cu sistem de evacuare intr-un singura treapta fac fata la o inaltime maxim de 35 cm, pe cand al doilea model de pana la 70 cm)
• alte functii speciale: manere incalzite (in special in cazul modelelor mai noi), pornire in doua moduri (sfoara sau electrica)
• garantia: este aspectul pe care trebuie sa il ai in vedere la orice aparat care il cumperi, majoritatea electrocasnicelor si electronicelor au o garantie minima de 2 ani, perioada in care producatorul trebuie sa iti asigure services de calitate – cea mai buna freza de zapada trebuie sa aiba o garantie de cel putin 24 luni. Mare atentie sa respecti recomandarile producatorului.
Sper sa iti fie utile aceste informatii, daca ai nevoie de detalii suplimentare, referitoare la cele mai bune freze de zapada, imi poti lasa mai jos un mesaj. Mai multe detalii despre fiecare model in parte si chiar recomandari gasesti aici:
>> Cele mai bune freze de zapada electrice
>> Cele mai bune freze de zapada pe benzina