Care este cel mai bun sonar de pescuit? Care sunt caracteristicile ce trebuie sa le ai in vedere cand alegi un sonar de pescuit?
Un sonar de percuit este cadoul ideal pentru cineva care este un impatimit al acestui sport / stil de relaxare. De ce zic asta? Printre prietenii mei am pescari sportivi si amatori. Unii desfasoara aceste activitati din placere, ca sport, pasiune, hobby, relaxare etc., este greu sa definesti atitudinea lor cand nu esti preocupat. Nu o sa incep sa povestesc despre aventurile lor la pescuit. Am fost surprins, in special de cei din grupul pescarilor care povesteau de sonarele pe care si le-au cumparat. Pana la urma, mai in gluma mai in serios i-am intrebat daca „pleaca la razboi”, pentru ca sonarul s-a folosit in operatiunile navale. Am declansat amorsa, pentru ca fiecare in parte a incercat, in termeni cat mai tehnici, sa-mi explice „mie, nepriceputului” necesitatea, cat costa si ce dotari trebuie sa ai ca pescar adevarat.
Pasiunea pentru pescuit nu poate fi incatusata sau restrictionata financiar, iar placerea de a sta linistit pe malul baltii, pe lac sau rau, cu undita in apa, sa prinzi peste, este o satisfactie deosebita pentru adevaratii pescari. Daca as incerca sa prezint un inventar al sculelor, uneltelor si echipamentelor necesare unui pescar impatimit, ar insemna ca m-au covertit la „sportul lor rege”- pescuitul de placere. Dupa atatea discuti cu ei, de ani de zile si participari, la unele din escapadele lor de pescuit, pot sa-mi dea diploma “pescar teoretic”, dar trebuie sa recunosc ca atitudinea lor de respect si prietenie fata de natura m-a determinat sa-i insotesc la unele partide de pescuit.
Mi-au explicat printre altele, pescareste, de ce si-au cumparat sonare pentru pescuit si cum se alege un astfel de aparat.
Sonarul – hidrolocator – (engleză – SOund Navigation And Ranging;- “navigaţie variabila de sunet” ) a fost descoperit si intrebuintat, la inceput, in operatiuni militare navale. Ulterior i s-au gasit o serie de aplicatii civile in marina comerciala, pentru navele de agrement, navomodelism si pescuitul oceanic sau fluvial.
Functioneaza pe principiul de reflexie al undelor sonore, (ecolocatie), fiind bazata pe fenomenul de reflexie a ultrasunetelor, pe care le genereaza si emite, apoi receptioneaza ecoul sunetelor emise, le prelucreaza, interpreteaza, gestioneaza determinand adancimea apei, obstacolele submarine, bancurile de pesti, natura fundului apei etc..
Dupa modul in care opereaza sonarele sunt de mai multe tipuri: cu actiune intr-un singur plan ( orizontal, vertical sau perpendicular pe directia de inaintare ) sau in doua planuri ( unul orizontal sau fix si altul vertical sau rotativ ). Un alt mod de clasificare al sonarelor se poate face dupa modul de actiune: active si pasive ( acestea nu genereaza si nu emit semnal, insa receptioneaza, prelucreaza, interpreteaza si gestioneaza sunetele din mediul aferent, furnizand informatii utile ).
Sonarele folosite de pescari sunt de tip activ, emit unde de scurta durata, care intalnind in calea lor diverse obstacole, sunt reflectate si receptionate de transductor, prelucrate in imagini si afisate pe un ecran.
De ce recomand cel mai bun sonar pentru pescuit?
Evolutia, tehnologilor de detectie din ultimii ani, a dus la perfectionarea si specializarea sonarelor pana la utilizari individuale ( pescarii profesionisti si cei amatori ).
Cel mai bun sonar pentru pescuit, ajuta pescarul sa-si stabileasca zonele cele mai bune de prins, prin scanarea lacului, baltii, cursului de apa etc., si sa-si stabileasca locul sau locurile de pescuit, determinand densitatea de peste precum si adancimea apei.
Unele sonare, au posbilitatea cartografierii locului de pescuit, avand programe software pre-incarcate sau ofera posibilitatea achizitionarii ulterioare.
Capacitatea celui mai bun sonar pentru pescuit este determinata de puterea transmitatorului, eficienta transductor, sensibilitatea receptorului si calitatile display-ului.
Poate fi folosit atat in ape dulci ( rauri, balti, lacuri etc.) cat si in ape sarate ( mare, lacuri etc. ). Deci, concluzia: este un aparat util, ajutand la localizarea pestilor, stabilirea adancimii apei, configuratiei fundului apei, determina obstacolele subacvatice si de vegetatiei.
Cum alegi cel mai bun sonar de pescuit?
Stilul de pescuit, al fiecarui individ, are caracteristicile lui. Cand alegi si cumperi un sonar ( hidrolocator ), trebuie sa constientizezi ca trebuie sa dai dovada de rabdare si perseverenta o perioada de timp, pentru invatarea utilizarii si exploatarii aparatului, precum si adaptarea obiceiurilor vechi la noile facilitati.
In functie de mediul in care pescuiesti ( balta, lac amenajat, rau, delta, mare etc. ) vei alege cel mai bun sonar de pescuit. Pentru aceasta este recomandabil sa iei in considerare urmatorii parametri:
1. Daca pescuiesti in ape mai putin adanci, este recomandat sa achizitionezi un sonar cu un transductor care sa aiba un con mai larg al unghiului, frecventa mare ( intre 192 si 200 kHz ) si o putere mica, aceste frecvente produc imagini cu definitie superioara, fara distorsiuni si zgomote.
2. Cand pescuiesti in ape tulburi / sarate sau mai adanci este util sa folosesti un hidrolocator cu un unghi al conului mai mic, cu o frecventa mai mica (50 kHz ) si o putere marita.
3. Daca esti hotarat sa pescuiesti in ambele medii este bine sa investesti intr-un sonar cu frecventa dubla care sa poata fi comutat intre 50kHz si 200kHz.
4. Pe unele prospecte de publicitate, apar niste denumiri insuficient definite, RMS ( puterea de iesire a semnalului ) si “peak-to-peak” sau PTP ( randamentul puterii transmitatorului – definind oscilatia totala intre valoarea negativa maxima si valoarea pozitiva maxima a voltajului curentului alternativ ). Daca apele sunt curate, limpezi puterea conteaza mai putin. In schimb daca sunt foarte tulburi valoarea PTP trebuie sa depaseasca 2000 W iar RMS 200 W.
5. Daca montezi sonarul pe o barca rapida este bine sa alegi un aparat cu o putere mare pentru a avea imagini in timp real si pe cat posibil cu dispozitiv wireless.
6. La alegerea sonarului, verifica parametrii transductorului ( functioneaza ca o antena – emite unde sonore si receptioneaza ecourile de raspuns ), sa corespunda cerintelor tale si aici fac referire la frecventa de operare, unghiul conului de scanare si tipul sau modul de instalare.
7. Pentru lacurile de marime medie si apa dulce este preferabil un transductor cu o frecventa singulara si unghiul conului de scanare cat mai mare – raportul pret calitate este multumitor.
8. Alegerea display-ului, daca sistemul nu este integrat, o consider o optiune personala pentru fiecare pescar amator / sportiv, deoarece performantele acestuia pot sa redea cat mai fidel mediul subacvatic.
9. Unele modele de sonare sunt dotate cu GPS, au memorie pentru profile, rute si locuri, pot genera / memora harta cu istoricul locurilor scanate etc., intra in categoria aparaturii profesioniste, dar pot fi utile si orcarui pescar impatimit.
10. Pescarii obisnuiti sa pescuiasca de pe mal, au posibilitate de a-si achizitiona, online, un sonar wireless cu sonda complet detasabila care poate fi folosit si in barca, la un pret rezonabil.
Pretul
Pretul pentru un sonar de pescuit, incepe de la 800 lei si in functie de facilitatile oferite; model, producator – poate ajunge la 20.000 lei.
Sper sa iti fie de ajutor aceste detalii, daca ai nevoie de informatii suplimentare, te invit sa imi lasi un mesaj mai jos.
Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele ce au un pret de la mic de mediu si care merita atentia ta:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Sonar de pescuit Lowrance HOOK 5x |
Sonar de pescuit cu GPS Lowrance HOOK 5 |
Sonarul de pescuit cu GPS Lowrance HDS7 |
Tehnologii detectie: HD Down Imaging | Tehnologii detectie: HD Down Imaging | Tehnologii detectie: HD Down Imaging |
Capacitate adancime: 900m | Capacitate adancime: 900m | Capacitate adancime: 900m |
Diagonala display: 5 inch | Diagonala display: 5 inch | Diagonala display: 7 inch |
Functii: rezistent la apa | Functii: rezistent la apa | Functii: rezistent la apa, touch |
Greutate: 300 g | Greutate: 300 g | Greutate: 300 g |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |
Razvan
Un produs de cea mai buna calitate.