Care este cel mai bun aparat de aer conditionat cu Wi-Fi? Ce caracteristici sa urmaresti la un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi?
Un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi este o investitie geniala, pe care o poti face pentru casa ta. Personal sunt un mare pasionat a tot ce inseamna electrocasnice inteligente care fac mai multe decat aparatele clasice. Zic asta, intrucat deja multe produse nu se mai incadreaza in gama de lux, ci in cea de stric necesar. Aici ma refer la: frigider, masina de spalat rufe / vase, hota, cuptorul si chiar aparatul de aer conditionat. Prin urmare, daca ai posibilitatea sa iti sporesti confortul, de ce sa nu o faci?
Pretul pentru un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi porneste de la 2000 lei si depaseste 6000, in functie de caracteristici si marca.
De ce aparat de aer conditionat cu Wi-Fi?
Revenind la aparatele de aer conditionat cu Wi-Fi. Pai, in primul rand pentru ca sunt cu mult mai usor de manipulat / programat. Dupa ce ai setat conexiunea, pe unul dintre dispozitivele tale, tot ce trebuie sa faci este sa folosesti aplicatia. Cu ajutorul acesteia ai acces pentru a: inchide / deschide aparatul, a-i seta programul ( pe intevale de ore / zile ) sau chiar modul de functionare. Prin Wi-Fi poti avea acces la toate functiile aparatului de pe telefonul tau mobil ( de exemplu ). Atentie insa la compatibilitatea cu sistemul de operare ( majoritatea functioneaza pe Android sau iOS ).
Un alt plus al unui astfel de model performant este faptul ca vei putea monitoriza in timp real cat consuma aparatul ( in cazul anumitor modele). Prin urmare vei putea sa gestionezi mult mai bine cheltuielile casei, in situatia in care acesta este un aspect care te deranjeaza.
Diferenta intre Wi-Fi si Wi—Fi ready
De fiecare data cand cautam aparate ce se pot conecta la diferite dispozitive, prin intermediul internetului, apare intre caracteristici terminologia de Wi-Fi sau Wi-Fi ready in descriere. Care este diferenta dintre Wi-Fi si Wi-Fi ready?
• Wi-Fi este de fapt o denumire comerciala ( terminologie ) a tehnologiei de comunicatie fara fir, in retele locale, ce respecta standardele IEEE 802.11. Altfel spus, atunci cand vezi mentiunea pe un aparat ca are Wi-Fi, vei stii ca respectivul model poate sa faca schimb de date, intr-o retea locala de comunicatii, fara a fi conectat prin cablu la aceasta;
• Wi-Fi ready, pe de alta parte, nu inseamna ca aparatul este pregatit pentru conectare. Modelele care au Wi-Fi ready vor putea oferii avantajele de a schimba date cu alte dispozitive, doar daca se ataseaza un adaptor wireless special. Acesta poate sa fie sau nu inclus in pachetul produsului ( atentie la acest aspect ).
Daca este sa le comparam, care tehnologie e mai buna, pot spune ca nu sunt diferente sesizabile. Schimbul de date este insa influentat de viteza internetului pe care il ai in locuinta si cel pe care il ai pe dispozitiv.
Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat cu Wi-Fi?
De regula fac cumparaturi online, din mai multe considerente ( este mai usor sa gasesti ce doresti, sa compari produsele, ai o gama mai mare de aparate, curier gratuit etc.). Prin urmare daca te-ai decis sa achizitionezi un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi, dupa ce ai setat filtrul pe aceasta caracteristica, este recomandat sa urmaresti etapele in mod natural. Altfel spus sa verifici: capacitatea de incalzire / racire, tipul de filtre, functii si sisteme, tipul de compresor, dimensiunea aparatului, clasa de energie, consumul si nivelul de zgomot.
In continuare voi prezenta fiecare caracteristica in parte astfel incat sa iei cea mai buna decizie.
1. Capacitatea de incalzire / racire
Capacitatea de incalzire / racire este deosebit de importanta. Aceasta se masoara in BTU/h si trebuie sa acopere in mare cam 150 BTU/h pe mp. Altfel spus, calcul pentru a determina capacitatea necesara este stabilit in functie de volumul camerei ( unde urmeaza sa fie instalat aparatul ) ce trebui inmultit cu 150. La acest calcul trebuie sa iei in considerare si alte aspecte precum: daca incaperea este orientata spre soare ( adaugi 10% ), cate persoane stau in incapere ( adaugi un 600 BTU), cat de buna este izolatia si daca exista sau nu surse de caldura.
Un tabel orientativ este urmatorul:
Capacitate (BTU/h) | 7000 BTU/h | 9000 BTU/ h | 12000 BTU/h | 18000 BTU/h | 24000 BTU/h |
Locuinta (mp) | 12-17mp | 18- 25mp | 24-35mp | 34-45mp | 44-65mp |
Birou (mp) | 8-15mp | 14- 22mp | 20-30mp | 25-40mp | 35-55mp |
2. Tipul de compressor
Majoritatea aparatelor de aer conditionat folosesc doua tipuri de compresoare: rotativ sau inverter.
• ce este compresorul rotativ: acesta functioneaza la o intensitate mare, pana in momentul in care temperatura din camera ajunge la cea setata, apoi se opreste si reporneste doar cand temperatura este peste / sub cea programata. Acest ciclu creste consumul de energie electrica. De regula aparatele de aer conditionat cu compresor rotativ sunt mai ieftine;
• ce este compresorul inverter: acesta functioneaza la o intensitate variabila. Atunci cand pornesti aparatul, o sa functioneze la o viteza mare, iar in momentul in care se apropie de temperatura setata scade din intensitate, ramanand la o variatie mica, chiar dupa ce s-a ajuns la setarea potrivita. Modelele cu compresor inverter au un pret mai mare.
3. Tipul de filtre
Filtrele au o influenta semnificativa in calitatea aerului ce il respiri. Prin urmare cand alegi un aparat de aer conditionat trebuie sa urmaresti si acest aspect, mai ales ca sunt tipuri diferite de filtre intr-un singur aparat. Nu o sa detalize prea mult si o sa prezint doar principalele categorii. In fond filtrele trebuie sa opreasca praful, bacteriile si sa purifice aerul.
• filtre de plastic – au rolul de a opri particulele de praf;
• filtre cu rol de purificare – daca suferi de alergii, atunci un model cu capacitate de purificare este necesar;
• filtre antibacteriene – se cunoaste faptul ca bacteriile provoaca mult rau in organism si chiar mirosuri neplacute in casa. Prin urmare acestea trebuie eliminate cu ajutorul unui sistem eficient.
4. Functii si sisteme
Functiile unui aparat de aer conditionat cu Wi-Fi iti pot aduce o serie de beneficii confortului tau, pe langa cel stabilit mai sus: posibilitatea de a programa aparatul de oriunde. Prin urmare daca o serie de functii sunt de baza ( ventilare, incalzire, racire, dezumidificare ), altele iti pot sau nu sa iti fie utile.
• ventilare: daca doresti doar sa pui in miscare aerul, atunci aceasta functie este bine sa functioneze separat de restul;
• racire/incalzire: scopul pentru care cumperi aparatul;
• dezumidificare: in zilele toride, umiditatea creste foarte mult. Acest lucru poate atrage diferite probleme de sanatate. Un aparat cu functie de dezumidificare o sa te ajute sa ai in casa atat temperatura opima dar si nivelul de umiditate;
• purificare: aerul in este plin de agenti ce pot provoca alegii, ai grija de tine si de familia ta optand pentru un model care sa asigure o calitate superioara a aerului ce il respiri;
• program automat: setezi temperatura, iar aparatul o sa functioneze la intensitate care sa aduca rapid si sa mentina confortul dorit;
• auto–restart: aparatul tine cont de setarile din telecomanda, iar dupa o pana de curent, o sa porneasca de unde a ramas;
• functie turbo: utila pentru a raci rapid in incapere;
• functie eco: pentru a reduce nivelul de consum sau chiar zgomot;
• autodiagnostic: inevitabil de la uzura, aparatele mai dau erori sau chiar se mai strica, un model cu autodiagnostic o sa te anunte daca este cazul sa chemi un specialist sau te poti ocupa singur de problema indentificata;
• autocuratare: schimbul de aer rece, cald poate sa fie un loc propice pentru dezvoltatea de bacterii, acesta pot produce mirosuri puternice si neplacute. Un model cu autocuratare o sa scape de acest inconvenient;
• alte functii speciale: sunt intalnite mai ales la aparatele de aer conditionat ce au un pret peste mediu. Prin urmare acestea pot fi de tipul unor senzori, care detecteaza locatia ta ( sau a telecomenzii ) si redirectioneaza aerul astfel incat acesta sa nu bata spre tine sau chiar alte posibilitatii de functionare.
5. Clasa energetica si consumul
Clasa energetica este importanta, intrucat suntem constienti ca vara creste factura la electricitate. Prin urmare este necesar si benefic pe termen lung sa cumperi un aparat de aer conditionat din clasa A si chiar cu mai multe plusuri dupa.
Consumul propriu-zis nu este o caracteristica de neglijat, mai ales ca vara tendinta este sa lasam aparatul sa functioneze cat mai mult.
Nivelul de zgomot al modelului trebuie verificat. Nu recomand un sistem de climatiare care sa aiba nivelul de zgomot mare, peste 55 dB.
6. Dimensiunea aparatului
Dimensiunea si design-ul aparatului sunt doua caracteristici ce reprezinta o alegere personala. Daca dimensiunea este cumva o provocare in functie de spatiul de care dispui / unde doresti sa amplasezi aparatul, design-ul trebuie sa fie pe gustul tau.
Se recomanda ca aparatul de aer conditionat sa fie instalat langa o priza.
Garantia
Garantia unui aparat de aer conditionat cu Wi-Fi este in medie 2 ani. Atentie insa ce companie alegi care iti instaleaza aparatul. Daca acesta nu este montat conform cu cele scrise in manual, exista posibilitatea sa pierzi garantia.
De asemenea recomand sa cumperi un pachet de extra garantie ( ex: eMAG ofera ), astfel incat sa te poti bucura de asistenta gratuita o perioada mai mare de timp.
Cateva lucruri despre montarea aparatului de aer conditionat
• acestea trebuie sa fie instalat pe un perete care sa poata sustina greutatea;
• se recomanda sa ai in apropiere o priza;
• citeste cu atentie manualul inainte de utilizare.
Avand in vedere ca nu pot recomanda doar un aparat de aer conditionat cu Wi-Fi, o sa iti propun trei modele din care sa alegi pe cel care ti-se potriveste:
( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )
Aparat de aer conditionat cu Wi-Fi Samsung AR09JSPFAWKNEU |
Aparat de aer conditionat cu Wi-Fi Electrolux EXI12HD1W , Inverter , 12000 BTU |
Aparat de aer conditionat cu Wi-Fi Daikin Bluevolution FTXM50M-RXM50M |
Capacitate racire (BTU): 9000 | Capacitate racire (BTU): 12000 | Capacitate racire (BTU): 18000 |
Dimensiuni unitate exterioara (mm): 285 x 790 x 548 | Dimensiuni unitate exterioara (mm): 320 x 842 x 596 | Dimensiuni unitate exterioara (mm): 300 x 825 x 735 |
Dimensiuni unitate interioara (mm): 264 x 936 x 267 | Dimensiuni unitate interioara (mm): 265 x 790 x 174 | Dimensiuni unitate interioara (mm): 300 x 1040 x 295 |
Zgomot unitate interioara: 56 dB | Zgomot unitate interioara: 38 dB | Zgomot unitate interioara: 30 – 40 dB |
Functii: dezumidificare, timer, autorestart, sleep/night mode, autocuratare | Functii: dezumidificare, functie Jet, timer, autodiagnosticare, dezghetare automata, sleep/night mode | Functii: dezumidificare, timer, sleep/night mode, super silent, autocuratare |
Clasa de energie incalzire: A++ | Clasa de energie incalzire: A+ | Clasa de energie incalzire: A++ |
Clasa de energie racire: A+++ | Clasa de energie racire: A++ | Clasa de energie racire: A++ |
VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET | VEZI DETALII SI PRET |