Care este cel mai bun SSD? Ce caracteristici sa urmaresti la un SSD bun?

( Cel mai bun SSD | Tipuri, Recomandari si Pret )

 

In vreme ce performantele CPU-urilor ating noi inaltimi nebanuite, procesoarele din ce in ce mai rapide pierd timp pretios asteptand date de pe hard-disk-uri. Iata un prim motiv pentru care in ziua de azi spatiul de stocare reprezinta o problema, iar SSD-urile solutia.

Pentru o lunga perioada, hard-disk-urile traditionale (HDD) au reprezentat calcaiul lui Ahile in ceea ce priveste performanta unui computer. Insa in prezent, cu o tehnologie mai noua, ne putem baza pe parformantele SSD-urilor (Solid-State Drive-urile). Acestea au adus un mare boost pentru computere, si e clar ca o data ce iti iei un SSD, nu mai e loc de intoarcere. Inca de la prima aparitie SSD-urile s-au transformat mult, iar acum sunt mai rapide si se pot gasi intr-o varietate mare. Daca pretul unui SSD i-a tinut pe multi departe, in trecut, acum costurile au mai scazut, iar acestea ai devenit mult mai accesibile. In cazul in care esti in cautarea unui SSD de mare capacitate ( 1 T – 2 T ), cum performanta costa, acestea nu sunt tocmai ieftine.

Sincer, diferentele reale dintre SSD-uri intr-un mediu desktop nu sunt atat de mari. Cea mai importanta crestere a performantei apare cand te decizi sa treci de la un hard-disk la orice SSD.

Sa alegi cel mai bun SSD potrivit pentru noul tau upgrade poate fi derutant si poate consuma mult timp. Prin urmare am ales sa prezint azi un ghid rapid pentru SSD-uri.

Cel mai bun SSD 2017 - abcTop.ro

 

De ce sa cumperi un SSD?

 

Diferentele dintre SSD-uri si hard-disk-urile obisnuite sunt vaste, dar totusi pot fi rezumate intr-un singur cuvant: viteza. SSD-urile sunt mult mai rapide si folosesc mult mai putina putere ca hard drive-urile traditionale mecanice. Mai mult decat atat, sunt capabile sa caute informatii mult mai repede si sunt mult mai putin predispuse la erori.

Vechile hard-disk-uri mecanice, include o serie de farfurii pe un ax care se invart in continuu. Pentru a gasi informatii pe acest tip de hard-disk, un brat cu motoras cititor/scriitor cauta datele in acele farfurii rotitoare. Erori mecanice pot aparea destul de des, avand in vedere ca partile care se gasesc in aceste device-uri se misca in continuu.

Spre deosebire de hard-disk-urile traditionale, SSD-urile nu contin deloc parti care „se misca”. In locul farfuriilor rotitoare si al bratelor mecanice, acestea folosesc tehnologie electronica flash NAND pentru a simula aceste functii. SSD-urile consuma mult mai putina energie din acest motiv. Mai mult decat atat, nu sunt predispuse la erorile mecanice care apar deseori in cazul componentelor din hard-disk-urile traditionale.

Cel mai bun SSD 2017 - abcTop.ro

 

Tipuri de SSD

Cei mai multi au auzit deja de SSD-uri si de beneficiile pe care le aduc. Acum, sa ne uitam mai indeaproape la diferitele forme in care SSD-urile sunt oferite pe piata curenta.

• SSD-ul de 2.5”

Cea mai familiara forma, si cea mai accesibila in ziua de azi, este SSD-ul de 2.5”. Drive-ul propriu-zis este inchis intr-o carcasa usoara si are nevoie de conectori SATA pentru putere si transfer de date. Poti gasi aceste drive-uri pe desktop-uri, pe PC-uri de dimensiuni mici si pe laptopuri, fiind utilizate ca drive-uri pentru bootare sau chiar avand rol de unica solutie de stocare datorita pretului in continua scadere. In linia premium gasim chiar si de 1 T sau de 2 T.

• SSD-uri pe mSATA

Apoi avem SSD-urile pe mSATA. mSATA, sau Mini-SATA, se refera atat la forma SSD-ului cat si la interfata sa. Acest tip de SSD este mult mai mic decat drive-ul de 2.5” si este practic un circuit. Aplicatii tipice pentru aceste drive-uri sunt laptopurile ultra-slim, PC-uri de dimensiuni mici si alte device-uri care necesita un SSD mai compact.

Practic, nu era niciun motiv ca SSD-uri 2.5″ sa fie atat de mari, deci de ce sa nu existe si mai mici? Mini-SATA (sau mSATA) exact asta a facut, si a eliminat carcasa. Introducerea pe piata a SSD-urilor pe mSATA a fost un eveniment important, pentru ca micsorarea SSD-urilor a insemnat aparitia laptopurilor mai mici si mai subtiri, cu posibilitati mai mari de stocare. In termeni de performanta, mSATA are acceasi limita superioara ca si SSD-urile pe SATA, adica de 6Gb/s. SSD-urile pe mSATA inca se mai gasesc, dar in afara de cazul in care asta e singura optiune pentru un upgrade pe care o ai, citeste si despre M.2.

• SSD-uri pe M.2

SSD-ul NGFF (Next Generation Form Factor), adica M.2, este considerat succesorul lui mSATA. Acesta a adus un plus important de performanta prin faptul ca are PCI-Express (in loc de SATA). Toate placile de baza ROG Maximus VIII suporta SSD-uri pe M.2. In cazul placii de baza ROG Maximus VIII Impact, SSD-urile pe U.2 sunt mai des intalnite decat cele pe M.2. Placa ROG Rampage V Extreme a introdus pentru prima oara o interfata PCI-Express 3.0 X4 care are o latime de banda de 32Gb/s, mult mai mare decat cei 6Gb/s de la SATA. Timpul de acces de asemenea s-a imbunatatit considerabil fata de SATA, PCIe-ul avand conexiune directa la CPU in timp ce un controller SATA creste latenta.

Din perspectiva construirii unui PC, unul dintre cele mai bune lucruri la un M.2 (si mSATA) este acela ca nu are nevoie de cabluri de date si de putere separate. Oricine vrea sa faca un computer de la zero va iubi M.2-ul, deoarece nu exista momentan o solutie mai rapida si mai eleganta. M.2-urile vin in mai multe marimi, deci verifica care este mai potrivita in cazul tau. Cand cumperi un laptop nou, cauta unul sau chiar doua SSD-uri pe M.2 cu configuratie RAID 0 (ROG G752/GX700) sau un slot liber pentru upgrade-uri ulterioare. Cat despre performanta, unele SSD-uri pe M.2 sunt de patru ori mai rapide decat SSD-urile pe SATA III, si pot invinge doua SSD-uri pe SATA cu RAID 0 cu usurinta.

Cel mai bun SSD 2017 - abcTop.ro

• SSD-uri pe U.2

Modelul SFF-8639, redenumit ulterior U.2 ( sa fie mai usor de retinut ) e un alt SSD de 2.5’’ care seamana cu un SSD pe SATA Express, exceptand faptul ca U.2-ul nu e limitat de doua canale (performanta de pana la 10Gb/s). U.2-ul foloseste interfata PCIe 3.0 X4 (patru canale) exact ca M.2-ul, principala diferenta fiind ca, practic, capacitatea acestor SSD-uri de inalta performanta nu e ingradita de o placa de circuite de dimensiuni reduse (mai mult spatiu pentru memorii de tip flash).

Prin designul carcasei disiparea caldurii e mai buna, avand in vedere ca se pot incalzi destul de repede cand ruleaza la viteze mari. Toate placile de baza Maximus VIII de ultima generatie au port-uri U.2, iar Hero, Gene si Ranger folosesc un adaptor (ASUS Hyper Kit) pentru suport U.2. Maximus VIII Hero Alpha are doua port-uri U.2, si am fost incantat sa le testez conectand doua SSD-uri in RAID 0 pentru a obtine viteze incredibile. Pentru performanta extrema, asta e ceea ce cauti.

• SSD-uri pe PCI-Express

Mai recent, SSD-urile PCI-Express au intrat pe piata mainstream. Aceasta forma de SSD este cea mai scumpa in ceea ce priveste pretul per gygabite, dar ofera si cea mai buna performanta. Aceste SSD-uri folosesc slot-ul PCI-E ca si interfata si astfel vor fi limitate la viteza slot-ului PCI-E. Noul SSD PCI-E de la ZOTAC, Sonix, permite utilizatorilor sai sa se bucure de un spatiu de stocare de 480GB, de patru ori mai rapid decat SSD-urile standard, cu citire secventiala de pana la 2600MB/s si scriere secventiala de pana la 1300MB/s cu 512MB de DDR3.
NAND e un tip de memorie flash folosit in drive-urile solide si are avantajul de a fi non-volatil, insemnand ca poate retine date chiar si cand curentul este oprit. Sunt trei tipuri de NAND: Single Level Cell (SLC), Multi-Level Cell (MLC) si Triple Level Cell (TLC).

SSD-urile pe U.2 si pe PCI-Express ofera deseori performanta profesionala (de server), in timp ce SSD-urile pe PCI-Express pot utiliza chiar opt canale (U.2-ul utilizeaza doar patru).

• In functie de tipul de memorie:

SLC este cel mai scump, dar are o viteza mare de scriere, un consum mai redus de energie. SLC este utilizat de catre firme.

MLC are un cost mai scazut din cauza densitatii mari de date, dar are o viteza mica de scriere si un consum de energie mai mare decat SLC.

TLC-ul e chiar mai dens decat MLC-ul, amplificand avantajele si dezavantajele acestuia. Practic, e cel mai ieftin, cu viteze de scriere mult mai mare si cicluri de stergere mai mici. TLC-urile nu sunt intalnite atat de des precum MLC-urile.

 

Cum alegi cel mai bun SSD?

 

Tehnologia SSD e in continua crestere si schimbare. Totusi, chiar si cu toate schimbarile care au avut loc, anumite lucruri, ca viteza si fiabilitatea, se vor gasi mereu in SSD-uri. Cercetand si clasificand fiecare dintre aceste device-uri de stocare, am gasit urmatoarele criterii ca fiind cele mai importante cand alegi cel mai bun SSD:

Cel mai bun SSD 2017 - abcTop.ro

Functii

Multe SSD-uri de pe piata nu se comporta atat de bine din cauza productiei proaste. Ai grija sa alegi un drive flash cu cele mai bune componente posibile. Drive-ul trebuie sa fie compatibil cu computerul tau. Multe din drive-urile analizate sunt compatibile cu interfete SATA III si SATA II.

Performanta

Performanta implica mai multi factori: cat de repede pot citi informatia? cat de repede o pot scrie? care e durata de viata? cat de des se strica? Cauta un SSD care ofera viteze mari la citirea si scrierea secventiala. Mai important, fii atent la vitezele de scriere aleatorie. Cel mai probabil, SSD-ul tau va face mult mai multe scrieri aleatorii decat secventiale.

Capacitati

Fiecare utilizator va avea un scop aparte pentru SSD-ul sau. Unii il pot folosi ca un drive principal de stocare, in timp ce altii il pot folosi doar ca un drive de bootare. Capacitatea drive-ului depinde de cum planuiesti sa il folosesti. Cauta capacitati de maximum 120GB daca il vei folosi ca pe un drive de bootare, si opteaza pentru capacitati mai mari daca ai de gand sa tii fisiere mari pe drive. Cei mai buni producatori ofera o varietate de capacitati astfel incat poti gasi cu usurinta cel mai bun SSD pentru tine.

Cel mai bun SSD 2017 - abcTop.ro

Instalarea

Fii atent cat de simplu de folosit e drive-ul. De asemenea, noteaza-ti daca drive-ul pe care vrei sa il cumperi vine cu un kit de montare de 3.5 inch. Majoritatea SSD-urilor au forma de 2.5 inch, deci includerea unui kit de montare de 3.5 inch e vitala pentru compatibilitatea cu majoritatea sistemelor. Mai mult, ia in calcul si includerea de catre compania producatoare a manualelor de utilizare online, a ghidurilor si a resurselor care te pot ajuta sa instalezi cel mai bun SSD.

Suport

Daca intampini orice fel de probleme in utilizarea unui SSD, vrei sa ai ajutor solid si un sistem de suport disponibil. Suportul tehnic de calitate va preveni orice fel de bug-uri care pot aparea inainte sa instalezi device-ul, si va corecta orice fel de probleme in timp ce il folosesti. Producatorii de top ofera suport la telefon si pe email. Cauta de asemenea si forumuri online si manuale pe care le poti downloada.

 

Alte enigme despre cel mai bun SSD

 

Marimea conteaza?

Un SSD este facut, in principal, dintr-o placa de circuite, memorie flash si chip-uri de control. SSD-uri pe 2.5’’ SATA (Serial ATA) sunt drive-uri facute pentru compatibilitate. Poti folosi unul intr-un laptop fara probleme. Daca  insa ai un laptop ultra-slim, vei avea nevoie de un SSD 2.5’’ pe SATA ultra-subtire sau un tip special. Performanta maxima este de 6Gb/s prin SATA III, dar in general ar fi bine sa cumperi unul mai rapid de 500MB/s. SSD-urile pe SATA nu vor disparea in viitorul apropiat, ele inca functioneaza foarte bine iar preturile sunt accesibile, in special daca ai nevoie de spatiu pentru jocurile tale.

De asemenea, poti readuce la viata un sistem vechi si uzat; daca inca nu ai incercat, pregateste-te sa ai o surpriza placuta. Chiar poti economisi niste bani cumparand un SSD pe SATA II daca e suportat de placa ta de baza (in cazul acesta, un SSD pe SATA III ar fi o pierdere de bani).

 

Enigma conectoarelor

Probabil te-ai intrebat de ce unele SSD-uri nu sunt compatibile, desi conectorul fizic e acelasi. De exemplu, mSATA are un var numit mPCIe, iar M.2-urile vin atat in varianta SATA cat si in cea PCIe. Singurul aspect de retinut e acela ca PCIe e mai rapid decat SATA, iar aceste doua protocoale nu sunt inter-compatibile. Pe scurt, nu are niciun rost sa upgradezi la un M.2 pe SATA daca nu vrei viteza mai mare de 6GB/s, in afara de cazul in care vrei doar un produs mai mic si mai subtire si nu iti plac cablurile.

 

Ce inseamna NVMe?

NVMe (NVM Express sau Non-Volatile Memory Express) inspira rapiditate, dar ce e de fapt? Si de ce conectorul fizic arata cu totul diferit? NVMe-ul permite software-ului sa comunice cu cele mai noi SSD-uri pe PCIe, iar acesta e succesorul lui AHCI (Advanced Host Controller Interface) care comunica cu device-uri SATA. NVMe permite SSD-urilor PCIe ca U.2, M.2 sau PCI Express sa atinga o performanta de cinci ori mai mare decat accea a SATA, cu mai putina putere consumata. ASUS a fost prima companie care a oferit suport NVMe in toate placile de baza X99 si Z97.

Mai multe SSD-uri NVMe au iesit pe piata. Atat categoria mainstream cat si cea premium au noi jucatori, iar industria promite aparitia tot mai multora. Tehnologia NAND cu 3 biti per celula (TLC) ia cu asalt piata NVMe la preturi mai mici. Produse NVMe entry-level acum se aseamana cu SSD-urile premium SATA ca si pret, dar modelele mai vechi nu depasesc cele mai bune produse SATA in fiecare categorie de performanta.

 

Cresterea performantei cu RAID 0

La fel ca atunci cand adaugi o a doua placa video sistemului tau pentru imbunatatirea performantei, poti sa adaugi un al doilea SSD, si poti sa o faci utilizand doua SSD-uri la fel (sau chiar patru) in configuratia RAID 0. Verifica diferenta pe care o face un al doilea SSD cand cele doua SSD-uri sunt pe M.2 in RAID 0.

 

Recomandari – cel mai bun SSD:

 

Lumea SSD-urilor poate parea intimidanta daca nu te simti informat. Practic, e ca schimbarea de la un pick-up cu discuri de vinil la un MP3 player. Cu toate acestea gasesti in piata cel mai bun SSD, care sa iti aduca acel raport performanta – pret dorit.

De exemplu, un mare buzz vine de la Intel 600p, primul SSD NVMe cu 3D TLC NAND. Exista 4 capacitati la acest model, intre 128GB si 1 T. Intel a ales noul 3D TLC NAND care duce 384Gbit si a imperecheat flash-ul avansat cu un controller custom SMI SM2260. Acest controller e capabil sa ruleze pe opt canale, dar 600p utilizeaza doar sase canale din cauza constrangerilor de marime ale M.2 2280. Seria 600p a fost lansata cu acelasi rating de anduranta (72TBW) pentru toate capacitatile, care era egal cu cele mai multe SSD-uri de 128GB. Intel a updatat specificatiile de anduranta dupa lansare, acum anduranta 600p fiind competitiva cu alte SSD-uri mainstream. Seria 600p are un pret mai mic decat alte produse NVMe.

Seria Samsung 850 EVO e listat in catalogul oricauri retailer si este printre preferatele consumatorilor. In prezent gasesti modele de capacitati diferite de la 120 GB la 2 T. Toata seria livreaza cea mai buna performanta. Samsung se mai poate lauda cu: 960 Pro si 960 EVO, SSD-uri NVMe care au facut senzatie in octombrie.

Tot din lista ” cel mai bun SSD ” fac parte si: SSD SanDisk X400,  SSD Intel 540s Series, SSD Kingston SSDNow UV400,  SSD Kingston SSDNow V300.

 

Sper sa iti fie utile aceste informatii, daca in prezent cauti cel mai bun SSD pentru tine.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti prezint mai multe detalii despre diferite SSD-uri de 2.5″, de capacitati diferite.

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

• Recomandari din care sa alegi cel mai bun SSD de 1 T – 2 T:

Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5, 1TB, SATA IIISolid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 1TB, SATA III

Solid State Drive (SSD) SanDisk X400, 1TB, 2.5, SATA IIISolid State Drive (SSD) SanDisk X400, 1TB, 2.5″, SATA III

Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO , 2.5, 2TB, SATA IIISolid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO , 2.5″, 2TB, SATA III

Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″
Capacitate: 1 TBCapacitate: 1 TBCapacitate: 2 TB
Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s): 540Rata de transfer la citire (MB/s): 545Rata de transfer la citire (MB/s): 540
Rata de transfer la scriere (MB/s): 520Rata de transfer la scriere (MB/s): 520Rata de transfer la scriere (MB/s): 520
Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600
Suport TRIM
Suport S.M.A.R.T
3D V-NAND technology
nCache™ 2.0 technology
TCG Opal 2.0 Support
Suport TRIM
3D V-NAND technology
Suport S.M.A.R.T
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Recomandari din care sa alegi cel mai bun SSD de 500 GB – 480 GB:

Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5, 500GB, SATA IIISolid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 500GB, SATA III

Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 480GB, 2.5, SATA IIISolid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 480GB, 2.5″, SATA III

Solid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 480GB, 2.5, SATA IIISolid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 480GB, 2.5”, SATA III

Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″
Capacitate: 500 GBCapacitate: 480 GBCapacitate: 480 GB
Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s): 540Rata de transfer la citire (MB/s): 550Rata de transfer la citire (MB/s): 560
Rata de transfer la scriere (MB/s): 520Rata de transfer la scriere (MB/s): 500Rata de transfer la scriere (MB/s): 480
Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600
Suport TRIM
Suport SMART
3D V-NAND technology
Tip memorie: TLC
Tip controller: Marvell
Tip memorie: TLC
Tip controller: Intel
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

• Recomandari din care sa alegi cel mai bun SSD de 250 GB – 240 GB

Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow V300, 240GB, 2.5, SATA IIISolid State Drive (SSD) Kingston SSDNow V300, 240GB, 2.5″, SATA III

Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5, 250GB, SATA IIISolid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III

Solid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 240GB, 2.5, SATA IIISolid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 240GB, 2.5″, SATA III

Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″Form Factor: 2.5″
Capacitate: 240 GBCapacitate: 250 GBCapacitate: 240 GB
Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3Interfata: SATA 3
Rata de transfer la citire (MB/s): 450Rata de transfer la citire (MB/s): 540Rata de transfer la citire (MB/s): 560
Rata de transfer la scriere (MB/s): 450Rata de transfer la scriere (MB/s): 520Rata de transfer la scriere (MB/s): 480
Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600Rata de transfer SATA (MB/s): 600
Consum: 1.423 W
MTBF: 1 milion ore
Suport TRIM
Suport S.M.A.R.T
3D V-NAND technology
Tip memorie: TLC
Tip controller: Intel
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: