Care este cel mai bun set de pahare? Ce sa urmaresti cand alegi un set de pahare?

( set de pahare | tipuri si recomandari )

 

Maestrul Pastorel Teodoreanu, umorist, gastronom si cunoscator al vinurilor de calitate, spunea “Vinurile si mancarurile sunt sortite sa-si sporeasca reciproc calitatile. Dar intre vinuri si mancaruri se stabilesc nu numai mutuale si spontane simpatii, ci si ireconciabile aversiuni”. Pentru a nu aparea distonante este indicat sa acordam respect vinului in toate situatiile dar si tipul vaselor ce le folosim atunci cand savuram o bautura.

In orice familie, in cursul anului, au loc diferite evenimente festive, cu ocazia sarbatorilor religioase, legale, onomastice sau alte situatii – ce necesita atentie atat din punct de vedere al aspectului gastronomic dar si in ce servesti fiecare aliment in parte ( platouri pentru aperitive, pentru desert, farfurii, pahare, tacamuri etc. ). De aceea este bine sa-ti asiguri, din timp si in timp, un set bun din fiecare. Daca atat farfuriile si tacamurile au o gama variata, in cazul paharelor se complica mult lucrurile. In functie de bauturile care se vor servi, avand la baza estimarea necesarul cotidian: pahare pentru apa vin, bere, tarie – tuica etc. ai nevoie de setul potrivit.

Somelieri, enologi, designeri, sticlari si alti specialisti in productia de bauturi, in loc sa simplifice, au complicat din ce in ce mai mult modalitatile si tehnologiile de servire a bauturilor, o data cu diversificarea sortimentelor si extinderea pietelor de desfacere. Este suficient de complex si in acelasi timp necesar sa respecti regulile ( de exemplu: nu este permis sa se toarne o bautura in acelasi pahar in care s-a servit alta, chiar daca paharul a fost clatit ), fiecare bautura ( apa, suc, vin, bere, tuica etc., se servesc in pahare / boluri diferite – la aceasi masa, nu este acceptabil sa folosesti acelasi tip de pahar pentru vinuri de culori diferite, ele trebuie schimbate dupa fiecare fel de vin etc.).

wineglass-553467_640

Pana la diversificarea prelucrarii sticlei, secolul XVII, omenii au improvizat si au creat suficiente mijloace pentru a nu lasa vinul, tuica sau grogul “neconsumate”. Ingeniozitatea, nascuta din necesitate, a descoperit forme si metode practice pentru ca indivizii sa – si “ostoiasca” setea. Paharul din sticla, apare mai tarziu inlocuind vechile cupe, confectionate din diverse materiale (os, corn, metal, ceramica etc.). Maestrii sticlari, impreuna cu desingerii, si intr-o comuniune de interese cu somelierii si enologii au diversificat si perfectionat arta sticlariei incat au ajuns sa fabrice pahare dedicate diferitelor sortimente de bauturi si activitati ( degustarea specializata a vinului, paharele mirilor, pahare artizanale etc. ) crescand importanta folosirii paharelor in activitatile cotidiene, de protocol, alimentatie publica,casnice.

Tratatele de ampelografie creeaza o adevarata revolutie in materie de gusturi, arome si vase de fabricare si servire a vinului, in special. Au aparut paharele de baza, pentru :

vin alb – pahare mai suple, cu deschiderea mai mica decat mijlocul, cu picior, transparente, cu forma semi – ovala;
vin rosu – sunt asemanatoare paharelor de vin alb dar au volumul mai mai mare, sunt mai robuste ;
vin rose – sunt pahare de tip “ flute”, cu picior, volum mai mic decat paharele de vin alb ;
sampanie – au piciorul inalt, subtire din sticla si forma ingusta si alungita, conica sau cilindrica sunt asemanatoare paharelor pentru vin rose, dar sunt mai suple, mai inalte si au volumul si deschiderea mai mici
desert – are forma de lalea, volum mic ( corp mic ), gura foarte mica pentru a pastra in interior aromele esentiale

Cel mai bun set de pahare - abcTop.ro

Paharele se confectioneaza din sticla, sticla inobilata, semicristal, cristal, cristale de cuart, cristal fara plumb etc.. Celelalte tipuri de pahare ( carton, plastic, materiale diferite ) fac obiectul altor articole.

Culori: transparente / incolor.

O categorisire / clasificare relativa a paharelor pe trebuinte si functionalitati ar putea fi urmatoarea:

Cel mai bun set de pahare - abcTop.ro1. Pahar pentru apa cu / fara picior ( capacitate 380 – 570 ml, marci: Uniglass Dream, Art&Craft,Harmony Venis, Poem, Sax, Tulip, Tower, Capri, Maldive, Imperial, Bistro etc.) sau fara picior (capacitate 350 ml, marci: Bormioli, Schott Zwiesel, Kyma, Ypsilon, Casablanca, Ring,Alar, Adras etc.).

2. Halbe de bere ( capacitate 300 – 1000 ml, marci: Canavas, Pub, Bavaria, Apulum etc. ), pahare de bere din sticla cu picior (capacitate 500 ml, marci: Belek, Gold, Miss, Milano, Elite etc. ) din sticla fara picior ( capacitate 300 – 500 ml, marci: Pilsner, Premier, Isa, Bela, Olimpus, lion etc. ).

3. Pahare pentru vin alb cu picior ( capacitate 180 – 300 ml, marci: Schott Zwiesel, Bistro, Uniglass, Ritzenhoff&Breker, Art&Craft, Elegance, Capri, Banqet Wiena etc. ).

4. Pahare pentru vin rose (capacitate 180 – 150 ml, marci: Fiory, Arias, Larisa, Grandezza etc. ).

5. Pahare pentru vin rosu ( capacitate 240 – 500 ml, marci: Uniglass, Art&Craft, Luminarc, Capri, Verona, Amadeus, Wein, Alegria, New , Harmony, Enoteca, Maleras etc. ).

6. Pahar pentru sampanie ( capacitate 200 de ml, marci: Bohemia, Love, Rona, Bormioli,Craft – Ven, Twist, Platinium, Gourumet, Gala, Bellagio, Corona, Luce etc. ).

7. Pahare pentru wiskey ( capacitate 180 – 350 ml, marci: Luminarc, Uniglass, Ypsilon, Harmony, Tango, Arizona, Rok etc. )

8. Pahare pentru cocktail ( capacitate 300 – 450 ml, marci: Martini, Orange, Bravo, Walter etc. ).

9. Pahare pentru coniac (capacitate 100 – 500 ml, marci: Lifestile, Charisma, Schott zwiesel, Krosno, Classsic, Brandy, Ilde, Cognac, Neckar, Grandeza etc. ).

Cel mai bun set de pahare - abcTop.ro

10. Pahar pentru tarie – tuica. Capacitate : 100 cel mult 150 ml.

11. Pahar pentru lichior ( capacitate 80 – 100 ml, marci : LAV, Bormioli, Dedalo, Elegant etc. ).

12. Pahar pentru cherry – la fel ca la paharele pentru lichior.

13. Pahar pentru Grog (bautura alcoolica din Coniac sau Rom)

14. Pahar / cana pentru cafea, ciocolata calda, ceai sau punch

Se mai intalnesc si alte tipuri de pahare cu destinatii apropiate de cele prezentate mai sus, pahare pentru: apa plata, apa minerala, vodka ( Millefiori, Schott Zwiesel, Luminarc ), suc ( Pasabahce, Luminarc, Ars Ara, VIP etc. ) s.a.

 

Cum alegi cel mai bun set de pahare?

 

Pare simplu cand te gandesti cu sa alegi un set de pahare bun insa, cand incepi sa cauti o sa dai de foarte multe „sortimente” iar decizia o sa necesite o solutie bine gandita si analizata. Trecand peste aspectul bugetului, al numarului de persoane din familie ( daca ai nevoie sau nu pentru invitati ) si bauturile ( apa, suc, vin etc. ) consumate zilnic sau periodic este necesar sa stabileste tipurile de pahare pe care doresti sa le cumperi, pe categorii. Apoi recomand sa fii atent la:

1. Elementele de eticheta si traditie care trebuiesc respectate cu ocazia unor mese festive in familie, dar si necesitatea, utilitatea reala precum și felul în care pot pune în valoare licoarea din ele.

2. Verifica certificarile producatorului de pe eticheta produselor – pare o cerinta usor absurda, dar pentru sanatatea ta si a familiei tale este recomandat sa ai in vedere acest aspect.

3. Controleaza : forma, marimea bolului ( volumul ), cat de gros / solid este materialul, culoarea.

4. Examineaza fiecare piesa in parte, sa nu fie : ciobite, zgarite, defomate, patate / decolorate.

5. Verifica cu minutiozitate baza piciorului – care nu trebuie sa aiba deformatii si trebuie sa dea siguranta indiferent daca paharul este gol sau plin – cand este asezat pe o suprafata orizontala, nu se va rasturna usor.

6. Pentru paharele de vin urmareste ca aceste sa nu aiba guler. De regula si paharele de apa sunt fabricate cu guler.

7. Analizeaza cu atentie raportele pret – cantitate – calitate si pret – utilitate.

 

Pretul unui set de pahare incepe de 20 lei si poate depasi lejer suma de 100 lei. Daca bugetul nu-ti permite cumpararea mai multor tipuri / modele de pahare, in prima faza poti achizitiona / alege doar un set universal – din sticla subtire, cu bol (volum) mare ( 450 ml ) si gura mai mica. Aceasta “solutie de avarie“ este buna in situatii neprevazute.

Garantia: un set de pahare fiind produs din sticla sau alte materiale casabile, vanzatorul poate sa-ti asigure in anumite conditii o garantie de conformitate, referitoare la defecte ascunse sau din fabrica. De regula, majoritatea producatorilor nu asigura garantie.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de seturi de pahare necesare in orice casa:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

set-12-pahare-apa-uniglass-marocco-270-mlSet 12 Pahare apa Uniglass Marocco, 270 ml

Tip: Pahar apa / Pahar cocktail
Material: Sticla
Design (linie): Marocco
Dimensiuni: 120 x 77 mm
Poate fi spalat in masina de spalat vase

VEZI DETALII SI PRET

set-3-pahare-apa-artcraft-mis-260-mlSet 3 pahare apa Art&Craft Mis, 260 ml

Tip: Pahar apa / Pahar cocktail
Material: Sticla
Design (linie): Art&Craft
Dimensiuni: 7.5 x 17.7 cm
Simple si elegante in acelasi timp

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-suc-cristal-darques-longchamp-280-mlSet 6 Pahare suc Cristal D’Arques Longchamp, 280 ml

Tip: Pahar apa / suc
Material: Cristal
Design (linie): Art&Craft
Dimensiuni: 28.8 x 22.2 x 7.5 cm
Capacitate: 280ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-bere-280-ml-model-klaudie-bohemia-crystaliteSet 6 pahare bere, 280 ml

Tip: Pahar bere
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Klaudie
Dimensiuni: 68 x 68 x 192 mm
Capacitate: 280ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-cristal-bohemia-sampanie-alexandraSet 6 Pahare Cristal Bohemia Sampanie „Alexandra”

Tip: Pahar sampanie
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Alexandra
Dimensiuni: 66 x 66 x 258 mm
Capacitate: 130ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-vin-alb-klara-250-ml-bohemia-crystaliteSet 6 pahare vin alb Klara, 250 ml, Bohemia Crystalite

Tip: Pahar sampanie
Material: Cristalin
Design (linie): Klara
Dimensiuni: 69 x 69 x 188 mm
Capacitate: 250ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-vin-rosu-460-ml-schott-zwieselSet 6 pahare vin rosu 460 ml – Schott Zwiesel

Tip: Pahar sampanie
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Alexandra
Dimensiuni: 66 x 66 x 258 mm
Capacitate: 130ml

VEZI DETALII SI PRET

 

Articole similare:

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: