Cel mai bun set de pahare din cristal

( pahare cristal | Tipuri si Recomandari)

 

Incepand din secolulu XVII, mesteri sticlari au inceput sa se autodepaseasca, inventand paharele cu destinatii speciale din sticla si mai tarziu cele din cristal, prin folosirea oxidului de plumb. Au gasit tehnologii si metode noi de fabricare si in special de impodobire a lor, astfel incat decorarea acestora depasea ideea functionalitatii. Colaborea cu designrii au dus la optimizarea relatiilor foma, aspect si functionalitate. Enologii si somelieri au reusit sa-si impuna cerintele si pana la urma, a avut toata lumea de castigat, inclusiv ampelografia. Producatorii importanti de bauturi non-acolice sau alcolice se straduiesc sa-si proiecteze si sa fabrice, direct sau indirect, pahare particularizate pentru anumite produse, din diferite materiale. Cota cea mai mare de piata este ocupata de pahare din sticla, sticla inobilata, semicristal, cristal, cristale de cuart. Paharele din sticla sau cristal sunt fabricate din acelasi material, siciliul ( nisip ) caruia i se adauga o serie de ameliatori, pentru cristal, oxidul de plumb in locul oxidului de calciu sau alti compoziti. In activitatile de productie si in special in cele comerciale, nu au fost adoptate un set precis de norme sau standarde, reguli de buna practica universal valabile. Din aceasta cauza, unele produse mai slabe calitativ, care au o promovare buna se bucura de mai multe aprecieri decat cele superioare.

Cristalul fata de sticla, ofera un mare avantaj, transparenta aproape perfecta, sub o sursa de lumina, se evidentiaza diferenta oferita de oxidul de plumb in privinta luminozitatii, puritatii, claritatii si reflectarii placute a luminii. Este versatil, se poate lucra manual sau complet automatizat, poate fi presat, extrudat, suflat, modelat, turnat, taiat de masina sau manual si finisat cu diferite grade de precizie si finete.

wine-glasses-1246240_640

Unii specialisti, considera ca un continut de 24% oxid de plumb asigura fabricarea celui mai bun cristal, cand cantitatea de plub scade se reduce in mod corespunztor si claritatea si rezistenta produselor. Normele europene incadreaza in categoria cristalurilor toate sticlele cu un continut intre 10 – 30% oxid de plumb, iar cele care depasesc 30% sunt considerate cristaluri superioare. In America orice sticla cu un continut mai mare de 1% oxid de plumb este considerat cristal. In alte state ale lumii, procentul variaza intre 3% si 15%.
Din cristal se fabrica manual sau mecanizat: pahare , vaze de cristal, sticle de cristal, ceasuri de cristal, platouri, boluri, bomboniere si figurine din cristal. Cristalul se poate prelucra / modela mai usor ca sticla.

Paharele din cristal exprima eleganta, finete, stil si rafinament.

 

Cele mai utilizate pahare din cristal sunt :

Dupa cum povesteam si in articolul de ieri – cel mai bun set de pahare, acestea au o utilizare la scara larga. La fel si in acest caz, insa cele mai folosit sunt:

pentru vin alb – pahare mai suple, cu deschiderea mai mica la gura decat la mijloc, cu picior, transparente, cu forma semi – ovala;
pentru vin rosu – sunt asemanatoare paharelor de vin alb, au bolul mai mare, de forma sferica cu volumul mai mare, sunt mai robuste ;
pentru vin rose – sunt pahare de tip “ flute”, cu picior, cu volum mai mic decat paharele de vin alb;
pentru sampanie – sunt pahare de ‘’tip flaut’’, au piciorul inalt, subtire din sticla si forma ingusta si alungita, conica sau cilindrica sunt asemanatoare paharelor pentru vin rose, dar sunt mai suple, mai inalte si au volumul si deschiderea mai mici
pentru desert – de regula are forma de lalea, volum mic ( corp mic ), gura foarte mica pentru a pastra in interior aromele esentiale

Acestea sunt de regula faricate din: cristalit, semicristal, cristal, cristale de cuart. Culori: de preferinta transparente / incolor.

 

Cum alegi cel mai bun set de pahare din cristal?

Atunci cand alegi cel mai bun set de pahare din cristal, trecand pe langa stabilirea bugetului, si scopul achizitionari paharelor ( apa, vin rosu/alb/roze, sampanie ), pentru uz personal sau pentru a face un cadou frumos cuiva, alegerea paharelor din cristal se face in functie de propriul stil ( sau al persoanei ce le primeste ).

1. Paharele din cristal sunt mai pretentioase la depozitare si pot ocupa mai mult spatiu decat cele normale. Din aceasta cauza ia in calcul si posibilitatile de depozitare.

2. Dupa numarul de sarbatori periodice / festive din familie, numarul de participanti, numarul membrilor familiei si bauturile ( apa, suc, vin etc. ) consumate zilnic sau periodic, stabileste, in principiu, tipurile de pahare pe care doresti sa le cumperi, pe categorii.

3. Ia in calcul protocolul, elementele de eticheta si traditie care trebuiesc respectate cu ocazia unor mese festive sau normale in familie, dar si necesitatea, utilitatea reala, precum și felul în care pot pune în valoare licoarea din ele.

4. Verifica conformitatea produsului de pe eticheta paharelor si certificatul de insotire, urmarind cu atentie compozitia prezentata in text, procentajul de oxid de plumb.

5. Controleaza: forma, marimea bolului ( volumul ), subtirimea cristalului, culoarea si destinatia paharelor stabilita de producator.

6. Pentru vin alege doar pahare transparente cu picior.

7. Examineaza paharele alese, sa nu fie : defomate, ciobite, zgarite, patate / decolorate.

8. Verifica cu mare atentie stabilitatea paharului, examinand cu minutiozitate baza piciorului care nu trebuie sa aiba deformatii si trebuie sa dea siguranta ca paharul gol sau plin, cand este asezat pe o suprafata orizontala, nu se va rasturna usor.

9. Pentru paharele de vin urmareste / verifica ca sa nu aiba guler. De regula, paharele de apa sunt fabricate cu guler.

 

Pretul unui set de pahare incepe de 45 lei ( la oferta ), pentru cele medii poate depasi 200 lei iar cele super costisitoare depasesc 500 lei. Daca bugetul nu-ti permite cumpararea mai multor tipuri / modele de pahare, in prima faza poti achizitiona / alege doar 2 seturi de pahare cu picior, cu bol (volum) cat mai mare si gura cat mai mica. Aceasta “solutie de avarie “ este buna in situatii neprevazute.

Garantia este valabila doar pentru defectele din fabrica.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de seturi de pahare din cristal necesare in orice casa:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

set-6-pahare-suc-cristal-darques-longchamp-280-mlSet 6 Pahare suc Cristal D’Arques Longchamp, 280 ml

Tip: Pahar apa / suc
Material: Cristal
Design (linie): Art&Craft
Dimensiuni: 28.8 x 22.2 x 7.5 cm
Capacitate: 280ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-bere-280-ml-model-klaudie-bohemia-crystaliteSet 6 pahare bere, 280 ml

Tip: Pahar bere
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Klaudie
Dimensiuni: 68 x 68 x 192 mm
Capacitate: 280ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-cristal-bohemia-sampanie-alexandraSet 6 Pahare Cristal Bohemia Sampanie „Alexandra”

Tip: Pahar sampanie
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Alexandra
Dimensiuni: 66 x 66 x 258 mm
Capacitate: 130ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-vin-alb-klara-250-ml-bohemia-crystaliteSet 6 pahare vin alb Klara, 250 ml, Bohemia Crystalite

Tip: Pahar sampanie
Material: Cristalin
Design (linie): Klara
Dimensiuni: 69 x 69 x 188 mm
Capacitate: 250ml

VEZI DETALII SI PRET

set-6-pahare-vin-rosu-460-ml-schott-zwieselSet 6 pahare vin rosu 460 ml – Schott Zwiesel

Tip: Pahar sampanie
Material: cristal fara plumb
Design (linie): Alexandra
Dimensiuni: 66 x 66 x 258 mm
Capacitate: 130ml

VEZI DETALII SI PRET

 

Articole similare:

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: