Care este cel mai bun racitor de aer portabil? Ce caracteristici sa urmaresti la cel mai bun racitor de aer portabil?

 

Un racitor de aer portabil este o solutie practica pentru a reduce caldura din interiorul locuintei, fara a folosi agent termic, precum in cazul aparatelor de aer conditionat. Racitorul are la baza o tehnologie simpla – ce necesita apa rece si cuburi de gheata. Rezultatul este un sistem de racire natural, care ofera un consum energetic mai mic.

Aceste aparate sunt recomandate mai ales persoanelor care nu suporta aerul conditionat, din diferite considerente: au dureri articulare, probleme de sanatate, prin urmare nu pot sta in preajma lor.

Modul de functionare al unui racitor de aer portabil este simplu – prin intermediul tehnologiei de evaporizare. Aerul este preluat din incapere si trecut prin filtul aparatului, apoi prin panoul evaporativ de tip fagure, care este mentinut in permanenta umed. Rolul sau este de a face transferul termic cu apa din dispozitivul de racire, apoi aerul este evacuta in camera. Aparatul este dotatat cu o pompa de racire in interior, care realizeaza tot acest amestec dintre apa si aer ce duce la scaderea temperaturii. De regula aceste aparate folosesc apa rece, iar pentru o eficienta mai mare se recomanda si utilizarea cuburilor de gheata.

Aparat de aer conditionat Beko BXEU090 Inverter - abcTop 2

Din gama altor sisteme portabile pentru a raci locuinta ta, pe langa racitorul de aer portabil, fac parte si:

aparatele de aer conditionat portabile: pretul porneste de la 700 lei si depaseste 1500 lei. Sunt eficiente atat pentru incaperile de mici dimensiuni si pana la cele mai mari si spatioase. Dezavantaje: au o greutate mare, nu sunt recomandate persoanelor ce au probleme de sanatate ( vezi detalii aici );

aerotermele cu aer rece: au un cost ce porneste de la 100 lei si depaseste 300 lei. Sunt usoare si eficiente pentru incaperi de dimensiune mica / medie. Dezavantaje: majoritatea sunt aparate micute, iar pentru un model mai mare o sa fie nevoie sa faci o investitie pe masura ( vezi detalii aici );

ventilatoarele: de locuinta ( pretul porneste de la 70 lei ), cu apa ( costa incepand cu 400 lei ), tip turn ( cost > 250 lei ), fara elice ( pret > 1000 lei). Sunt eficiente in cazul incaperilor de dimensiune mica. Dezavantaje: racesc camera cu doar cateva grade, prin urmare in zilele caniculare, daca nu folosesc si un sistem alternativ de racire al aerului (ex: apa ) nu vor face fata;

Toate acestea se prezinta ca fiind solutii viabile, insa daca esti in cautarea unui aparat usor, cu functii speciale care sa raceasca aerul in mod natural si la un pret mic recomand un racitor de aer portabil.

Costul pentru un astfel de aparat, porneste de la 500 lei, iar in functie de marca, caracteristici si locul de unde il achizitionezi, depaseste 900 lei.

 

Cum alegi cel mai bun racitor de aer portabil?

Cand alegi cel mai bun racitor de aer portabil sunt o serie de caracteristici ce trebuie sa le iei in considerare, precum: puterea aparatului, numarul de viteze, functii, tipul de filtre, tipul de acumulatori de racire, debit aer, moduri functionare, usurinta in folosire, nivelul de zgomot, greutate si garantia. In continuare voi detalia fiecare aspect in parte, astfel incat sa iei decizia cea mai buna.

 

1. Puterea si treptrele de viteza

Puterea aparatului este un indicator important, pentru camerele ce au dimensiune mica si medie se recomanda un aparat cu o putere de 40 – 70 W. Desigur cu cat puterea este mai mare, cu atat aparatul o sa consume mai mult curent electric.

Numarul de viteze este important, mai ales ca in functie de temperatura de la interior / exterior vei dori sa folosesti aparatul la o anumite intensitate. De exemplu in zilele in care cladura nu este foarte mare poti utiliza aparatul la viteza cea mai mica, iar la pol opus, in zilele caniculare, este necesar ca aparatul sa lucreze la intensitate maxima.

 

2. Debit aer si modurile de functionare

Debit de aer reprezinta cat de mult aer poate sa raceasca aparatul intr-o ora. Un debit de aer suficient, pentru o incapere medie in care stau doua persoane este de 450 – 600 m3 / h.

Moduri de functionare, la fel ca in cazul treptelor de temperatura, sunt necesare. Modurile de functionare iti vor aduce un plus in utilizarea aparatului, prin setarea acestuia in functie de dispozitie si necesar ( de exemplu: functionare silentioasa pe timp de noapte ).

Racitor de aer portabil Taurus ALPATEC R750

 

3. Functii

Fiecare functie incorporata a unui aparat, iti poate aduce un plus in folosirea acestuia si crearea confortului dorit in locuinta ta:

Ventilare: are rolul de a ventila aerul, iar in acest timp sa il si raceasca;

Umidificare: daca stai intr-o zona mai uscata, atunci este perfect, caci aparatul o sa creeze umiditate in atmosfera. Acesta functioneaza pe baza de reactie endoterma – absoarbe caldura din mediul inconjurator cu ajutorul ventilatorului. Ulterior, apa din rezervorul aparatului este pompata in interior pe o suprafata textila care, in contact cu aerul ventilat, produce racirea acestuia. Tot procedeul creaza umiditate in aer;

Purificare aer: foarte important, mai ales daca in locuinta sunt persoane ce sufera de diferite alergii;

Ionizare: cu ajutorul acestei functii sunt eliberati ioni negativi si pozitivi la interiorul incaperii, prin care se realizeaza o dezinfectie a aerului si diminueaza mirosurile neplacute din interior;

Oscilatie automata pe orizontala: pentru a putea mai usor modifica directia fluxului de aer;

Timer: intalnit in general la aparatele de aer conditionat si ventilatoarele performante, cu ajutorul acestuia poti seta cand sa se opreasca / sa inceapa aparatul sa functioneaze.

 

4. Tipul de filtre si acumulatori de racire

Filtrele sunt foarte importante, mai ales ca influnteaza calitatea aerului ce il respiri. Prin urmare cand alegi un aparat este bine sa verifici ce tip de filtre are si mai ales cand trebuie schimbate. Un set de filtre lavabile, o sa te scape de aceasta problema. Atentie insa – respecta indicatiile producatorului cu privire la mentenanta aparatului, intrucat la fel ca in cazul aparatelor de aer conditionat, acesta poate favoriza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a microbilor.

Dupa cum ziceam mai sus, un racitor de aer portabil are la baza un sistem cu apa. Pentru a beneficia de un aparat mai performant, recomand sa alegi un model care sa foloseasca si acumulatori de gheata pentru racirea apei, astfel incat sa nu fie necesar sa o schimbi des. Bateriile se tin la congelator iar dupa ce se racesc, se aseaza in compartimentul special.

 

5. Usurinta in folosire si nivelul de zgomot

Este important sa optezi pentru un aparat usor de folosit, care sa iti ofere un meniu intuitiv.

Nivelul de zgomot este o caracteristica ce trebuie sa o iei in considerare, mai ales ca aparatul pe timp de vara o sa stea foarte mult in functiune. Pentru confort este recomandata, achizitionarea unui model care sa aiba un nivel de zgomot propagat pana in 60 dB.

Racitor de aer portabil Taurus ALPATEC R750 2

 

6. Garantia si mentenanta

Garantia pentru un racitor de aer portabil, este in medie de 2 ani. Mare atentie si de unde achizitionezi. Personal prefer doar furnizorii consacrati si care au un renume cunoscut in piata.

Inainte sa utilizezi aparatul, dar si pe parcurs, pentru a te bucura de toate performantele sale, recomand sa urmaresti manualul tehnic al acestuia si sa respecti indicatiile propuse de producator.

 

Sper sa iti fie utile aceste informatii – referitoare la cel mai bun racitor de aer portabil, daca mai ai intrebari, te invit sa imi lasi un mesaj mai jos.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand racitorul de aer portabil Taurus ALPATEC R750:

( *pentru mai multe detalii despre produs sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestuia sau pe butoanele din tabel )

Racitor de aer portabil Taurus ALPATEC R750. 65 W

Racitor de aer portabil Taurus ALPATEC R750• Putere (W): 65
• Numar viteze: 3
• Functii: Ventilare, Umidificare, Purificare aer, Ionizare, Racire aer cu ajutorul apei reci, Oscilație automata pe orizontala
• Altele: Filtru aer lavabil, 2 acumulatori gheata ptr.racirea apei, Debit de aer: 550 m3 / h, Moduri de functionare: usor,normal,somn, Panou digital cu Led-uri
• Greutate: 6 kg
• Nivel zgomot: 56 dB
• Dimensiuni: 31,4 x 61,9 x 32,4 cm

VEZI PRET EMAG.RO SAU VEZI PRET ITGALAXY

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: