Care este cel mai bun aparat foto mirrorless? Ce caracteristici trebuie sa urmaresc cand aleg un aparat foto mirrorless?

 

Aparatul foto mirrorless a devenit tot mai apreciat in randul amatorilor de fotografii, datorita principalelor avantaje ce le prezinta: sunt mult mai usoare si au un pret mai mic in comparatie cu un D-SRL, ofera o imagine de o calitate superioara fata de un aparat compact sau alt dispozitiv dotat cu camera video. Desigur pentru poze profesionale, la diverse evenimente, recomandate sunt aparatele foto de tip D-SRL (Digital Single Lens Reflex).

Prin urmare daca ai nevoie de un aparat cu ajutorul caruia sa imortalizezi momentele alaturi de prieteni sau familie un model tip mirrorless te va impresiona prin calitatea si rapiditatea cu care executa sarcina.

cel mai bun aparat foto mirrorless

Un alt avantaj al unei camere mirrorless este tocmai faptul ca lipsa unei oglinzi in interior permite o distanta focala mica. Totusi daca ai nevoie, lentilele cu o distanta focala mare se pot folosi, desigur cu ajutorului unui adaptor.

Pretul pentru un aparat foto mirrorless bun porneste de la 700 lei, iar in functie de performante depaseste 2000 lei.

 

Cum alegi cel mai bun aparat foto mirrorless?

Alegerea unui aparat foto mirrorless poate sa fie o sarcina destul de grea, din cauza multitudinii de optiuni, de la marimea senzorului, caracteristicile video si pana la sistemul de lentile. In continuare am sa iti prezint care sunt caracteristicile de baza ,la care trebuie sa fii atent cand alegi un aparat foto mirrorless.

 

1. Sistemul de lentile

Fata de o camera compacta, cu un aparat mirrorless ai posibilitatea sa schimbi lentilele. Acest aspect reprezinta o diferenta foarte mare, iar daca pana in prezent nu ai mai avut un aparat cu lentile ce se pot schimba, vei fi surprins de claritatea imaginilor obtinute.

In general camerele foto compacte au lentile de tip build-in, care iti acopera un zoom de o deschidere variabila si un senzor mic. Daca doresti sa acoperi un unghi mai mare sau sa faci poze de la distanta nu ai suficient control asupra focusului sau deschiderii fantei de lumina.

Toate aceste mici inconvienete sunt usor inlaturate cu ajutorului unui aparat mirrorless, prin urmare poti obtine poze semi-profesionale sau chiar profesionale cu ajutorului unui model bun.

cel mai bun aparat foto mirrorless

 

2. Marimea senzorului si densitatea de pixeli pe senzor

Un alt aspect pozitiv al unui aparat mirrorless este ca poti gasi modele cu senzori de diferite marimi, ceea ce pe de alta parte complica un pic alegerea celui mai bun model. Majoritatea camerelor mirrorless sunt undeva la mijloc, intre camerele compacte si camerele D-SRL – adica au senzori ASP – H, ASPC sau chiar de tipul four thirds.

Cel mai bun aparat foto mirrorless

Daca doresti sa faci poze in incaperi cu o luminozitate scazuta este recomandat sa iei in considerare o camera full-frame, sau cel putin cu un senzor APS – C. Daca insa doresti o camera mica, aunci este bine sa te orientezi catre un model cu Micro Four Thirds.  Altfel spus un model cu un senzon mare ce permite fotografii detaliate.

Atentie insa, dimensiunea senzorului nu este totul, un alt aspect ce trebuie sa il ai in vedere este raportul senzorului la numarul de pixeli. De regula producatorii pentru a atrage atentia ofera un numar mare de pixeli, fara sa tina cont de marimea senzorului. Un aparat cu un senzor de tip APS-C ar trebuie sa se limiteze la un numar maxim de 16 mp.

Cele mai dorite aparate sunt cele de tip Full Hd ce ofera o imagine clara 1920 x 1080, caracteristica specifica modelelor care au si functii video.

Cel mai bun aparat foto mirrorless

 

3. Performantele aparatului

Pentru a face poze in miscare, fara efect de blur, trebuie sa ai in vedere captura in rafala si viteza obturatorului (shutter speed).  De regula pentru o captura decenta, in rafala este nevoie de minim trei cadre pe secunda si 1/4000 secunde viteaza obturatorului la limita superioara.

Pentru poze nocturne vei avea nevoie de un timp cu expunere mare – 10 secunde sau mai mult cu o combinatie de ISO mic.

Daca tot am ajuns la discutia despre ISO, doresc sa lamuresc oferind mai multe detalii – practic valorile ridicate ISO te ajuta sa fotografiezi cadre care sunt slab iluminate. Este important sa verifici pana la ce valoare ISO urca aparatul si sa ti cont ca in general o valoare peste 6400 se folosete pontru locuri slab luminate, daca nu ai trepied sau nu poti utiliza blizului.

cel mai bun aparat foto mirrorless

 

4. Interfata si functiile

Interfata trebuie sa fie intuitiva si sa iti ofere acces rapid la principalele functii.

Functiile unui aparat pot aduce o serie de avantaje dar si un cost suplimentar. Principalele functii sunt cele Auto, Intelligent Auto – cu focalizare pe un singur cadru, contrast, persoana sau Macro, Sport, Landscape, Portrait. Sunt aparate care au incorporate tehnologii precum detectarea zambetului, posibilitatea de a fotografia cu accent pe diferite efecte.

O alta functie ce iti poate aduce un plus in utilizare sunt modelele ce se pot conecta automat la un dispozitiv precum telefonul si chiar tableta, pentru descarcarea automata a pozelor sau pentru a oferi imaginii in timp real.

 

Sper sa iti fie de ajutor acest articol, daca mai ai intrebari referitoare la care este cel mai bun aparat mirrorless, te invit sa imi lasi un mesaj mai jos.

 

Tinand cont de cele prezentate anterior, in continuare iti recomand 3 aparate foto mirrorless foarte bune, ce le poti achizitiona:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

Aparat foto Mirrorless Sony A3000 2Aparat foto Mirrorless Sony A3000, 20.1MP, Black + Obiectiv 18-55mm

Aparat foto Mirrorless Sony A5000LB, 20MP, Black + Obiectiv 16-50mm 3Aparat foto Mirrorless Sony A5000LB, 20MP, Black + Obiectiv 16-50mm

Aparat foto Mirrorless Sony A6000, 24.3MP, Silver + Obiectiv 16-50mm 1Aparat foto Mirrorless Sony A6000, 24.3MP, Silver + Obiectiv 16-50mm

Rez. senzor (Mp): 20.1Rez. senzor (Mp): 20.1Rez. senzor (Mp): 24.3
Procesor imagine: BIONZProcesor imagine: BIONZ XProcesor imagine: BIONZ X
Puncte de focalizare: 25 punctePuncte de focalizare: 25 punctePuncte de focalizare: 179 puncte
Dimensiuni obiectiv (mm): 18 – 55Dimensiuni obiectiv (mm): 16 – 50Dimensiuni obiectiv (mm): 16 – 50
Diafragma: 3.5 – 5.6Diafragma: 3.5 – 5.6Diafragma: 3.5 – 5.6
Ecran LCD (inch): 3.0Ecran LCD (inch): 3.0Ecran LCD (inch): 3.0
VEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRETVEZI DETALII SI PRET
(actualizat: 08.06.2016)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: