Care este cea mai buna cafea boabe?

( cea mai buna cafea boabe | recomandari si pareri )

 

Istoria cafelei incepe in Africa ( Etiopia ), undeva prin secolul X sau XI, cu o serie de povesti interesante si captivante. Relativitatea datelor referitoare la inceputul folosirii cafelei ca aliment si mai apoi ca stimulent se intinde pe o plaja istorica mare, ceea determina pe unii specialisti sa fie rezervati. Totusi in secolul X, renumitul medic / tamaduitor Avicenna (Ibn Sina Abu Ali), în celebrul sau tratat, Canonul de medicina, printre multele tratamente prescrise pentru unele boli, recomanda ca medicamentatie, in anumite conditii, cafeaua.

Extinderea consumului cafelei s-a facut intai in Asia si apoi spre Europa prin otomani, deci dupa caderea Constantinopolului si cu ajutorul negustorilor arabi, la sfarsitul secolului XVII.
De la evenimentele protocolare sau speciale organizate la curtile nobiliare, incet incet, cafeaua dinr-un produs de lux a devenit, in timp, o necesitate cotidiana, accesibila maselor largi de consumatori. Producatorii de cafea, vanzatorii, institutii de cercetare in domeniul alimentelor, mediul sanitar si cel de protectie a consumatorilor au desfasurat o serie de cecetari si au intocmit studii referitoare la efectele cafelei asupra corpului uman. A fost recunoscut rolul pozitiv si stimulativ al cafelei asupra individului, dar s-a facut totusi recamandarea, pentru un consum ponderat ( dupa unii 3 – 4 cesti de cafe pe zi ). Orice exces, nu numai la cel de cafea poate dauna sanatatii. Cumpatarea si prudenta asigura evitarea multor riscuri.

In lume exista cel putin 70 de soiuri, de arbori de cafea ( familia rubiaceelor ), dar numai 4 sunt folosite pentru consum: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype. Voi specifica culoarea fiecarui soi de cafea boabe la culegere pentru a-ti fi de ajutor in cazul in care doresti sa cumperi cafea boabe neprajite.

Cea mai buna cafea boabe - abcTop.ro

• Cafeaua Arabica se cultiva la inceput in Africa, in zonele inalte, umede si calduroase ale Ethiopiei si Kenyei, fiind pretentioasa la conditiile pedoclimatice. Cu timpul a devenit cea mai apreciata pentru calitatile ei, iar culturile au fost extinse si in alte zone tropicale ale globului, America Latina, Brazilia ( cel mai mare producător ), Columbia, America Centrală ( Costa Rica, Honduras ) si Asia de Sud Est ( Indochina, Papua Noua Guinee) si mai putin in India. Este cel mai consumt sortiment de cafea din lume, ocupand un segment de piata de aproximativ 68 %. Cafeaua arabica are boabe de calitate, puternic aromate, de forma sferica sau ovoidale, inainte de prajire are culoarea verzuie – albstruie.

• Cafeaua Robusta se cultiva, la inceput , tot in Africa, in zonele limitrofe fluviului Congo. Este mai rezistenta, creste mai rapid decat arabica si a fost aclimatizata in multe regiuni tropicale ale lumii : Brazilia, Columbia, India, Indochina si tarile limitrofe. La nivel mondial are un segment de piata de aproape 29 %. Boabele sunt mici, au o forma neregulata, sunt mai putin aromate decat cele de arabica si au o culoare maroniu – galbuie inainte de prajire. Este folosita si apreciata in gama cafelelor solubile.

• Cafeaua Liberica, este o cafea putin consumata datorita calitatilor (gust, aroma, finete ) sale mai putin performante. Este originara din Liberia, se cultiva in cateva zonele subtropicale, cu umiditate si temperaturi ridicate, din Africa, Asia si America de sud. Este considerata o cafea inferioara, consumul la nivelul pietei este de aproximativ 1% din total.
Boabele sunt de dimensiune medie, deformate si au oculoare bruna – galbuie inainte de prajire.

Cafeaua Maragogype este un hibrid rezultat, se pare, din incrucisare naturala dintre arborele de cafea arabica si cel de cafea liberica. Are o arie de raspandire foarte mare in zona Americii Centrale si Latine ( Brazilia, Columbia, Mexic, Nicaragua, insulele Java ). Pastreaza unele calitati ale cafelei arabica. Ocupa un segment de piata de aproximativ 1 %. Boabele, in functie de zona si an, sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie, inainte de prajire.

Procedurile de obtinere a boabelor de cafea sunt de doua tipri: metoda uscata si metoda umeda. Metoda uscata necesita ca fructele culese si uscate la soare sau uscatorii sa fie prelucrate mecanic pentru separarea partii carnoase de seminte. La metoda umeda (“cafea spalata”), intai se indeparteaza partea carnoasa, apoi semintele sunt supuse unui proces de fermentare pentru indepartarea in totalitate a partilor carnoase ramase. La terminarea procesului boabele de cafea se spala bine si se usuca.

Cei mai mari importatori de cafea sunt Germania, Japonia, SUA și tarile scandinave.

Principalul exportator de cafea cruda ( verde ) este America de Sud cu Brazilia pe primul loc ( Cafea Brazilia cu sortimentele Santos, Rio, Victoria si Bahia ), Guatemala si Costa Rica ( Cafea Guatemala, Cafea Costa Rica, Cafea Mocca ), India ( Cafea India cu unul din cele mai bune sortimente Cafea Malabar )

cea-mai-buna-cafea-boabe-abctop1

 

Cum alegi cea mai buna cafea boabe prajita ?

 

Specia şi soiurile arborilor de cafea boabe, zona geografice în care se cultivă, condiţiile pedoclimatice, tehnologiile de prelucrare influenteaza calitatea cafelei si le diferentiaza intre ele. Lungul drum pe care il parcurg boabele de cafea de la plantare pana ajung la produsul finit “ceasca de cafea” este complicat, dificil si anevoios. Boabele de cafea devin folositoare utilizatorului final, consumatorului, dupa prajire si macinare. Procesul de prajire se face in mod industrial in instalatii automatizate reglate pentru diferite sortimente de cafea. O foarte mica cantitate de boabe de cafea este prajita in instalatii artizanale sau fabricate special pentru prajirea “manuala”. Fiecare consumator de cafea boabe are stilul, pretentiile si uneori tabieturi personale care nu pot fi puse in discutie “niciodata”, fapt care ma opreste de la orice fel de comentarii.

In ultimii ani, in revistele de moda au inceput sa apara articole cu diferite retete pentru consumatorii de cafea verde, sub forma de boabe, de regula intregi macerate sau rasnite, pentru: slabire, revigorare sau ca suplimente alimentare. Tinand seama de impactul, uneori foarte dinamic si puternic al media, al fortei de sugestionare, recomand multa prudenta in autoeperimentarea unor retete neavizate neconforme sau necertificate. Cafeaua verde are o cantitate mai mare de cofeina – decat cafeaua prajita, iar cateva tipuri de medicamente ( putine la numar ) contin cofeina. Luate impreuna pe un organism uman slabit sau mai sensibil, poate da anumite complicatii. Daca te-ai hotarat sa cumperi cafea boabe verzi si vrei sa le macini ai grija ca poti strica forte usor rasnita de cafea, deoarece aceasta afost proiectata si construita pentru cafea prajita. Incearca cu un model mai vechi de rasnita manual.

cea-mai-buna-cafea-boabe-abctop3

Daca esti un consumtor de cafea boabe crude ( verzi ), pentru alegerea sortimentului preferat tine seama de precizarile facute anterior la : culoare, forma, aspect. Unele din referirile la cafeaua boabe prajita pot fi luate in cosiderare cu certitudine.

In functie de preferinte si stil, tine seama de urmatoarele precizari:

1. Stabileste-ti tipul de cafea pe care doresti sa-l consumi zilnic, sau periodic, daca nu ai facut-o pana acum. Este bine ca periodic sa schimbi sortimentul de cafea, unii “consumatori profesionisti” spun ca este bine ca la 4 luni sa-ti schimbi cafeaua cu care te-ai obisnuit, pentru cel putin o luna.

2. Inventariaza-ti periodic ustensilele cu care iti faci cafeau : ibrice, cafetiera, espressor de aragaz, espressor etc. Daca te-ai obisnuit cu anumite ustensile care te-au multumit pana acum, foloseste-le in continuare pentru ca iti vor da satisfactie.

3. Daca iti place sa desfasori / parcurgi tot procesul de pregatire a cafelei, nu renunta la rasnita. In cazul in care te deranjeaza zgomotul rasnitei, cumpara cafeau de la magazinele care iti rasnesc “pe loc” sortimentul preferat.

4. Cumpara cele mai mici pungi sau cutii mici de cafea boabe, de preferinta cel mult 500 gr, pentru ca dupa deschidere cafeaua isi pierde incet o parte din calitati. Decat o punga sau cutie mare, mai bine 2 mici pe care le deschizi pe fiecare dupa ce se termina.

5. Alege cafeaua cu boabe rotunde pentru ca este este considerata de specialisti mai buna decat cea cu boabe plate sau ovale.

6. Verifica: producatorul, certificarile, termenul de garantie, data prajirii, data impachetarii, anul productiei. Cu cat este mai proaspata cafeaua cu atat isi pastreaza mai bine calitatile organoleptice.

 

Tine seama de urmatoarele precizari:

1. Culoarea, pentru cafeaua verde, se ia de referinta cea a cafelei arabica, iar pentru celelalte tipuri sunt preferate culorile mai deschise. La cafeaua prajit culoarea este diferita in functie de temperatura de prajire, modul de prajire, sortiment, tara de origine. Majoritatea consumatorilor prefera cafeaua mai deschisa la culoare.

2. Superioritatea sau inferioritatea unei cafele se poate stabili in functie de: miros, aroma, finete, gust, continutul de cofeina, grad de solubilizare, limpidatea solutiei.

3. Punga sau cutia pe care o cumperi trebuie sa contina boabe omogene ca forma si marime, sa nu fie defecte / ciobite, sa nu fi fost sau sa nu fie atacate de insecte si sa nu contina impuritati minerale.

 

Branduri: Dolce Bacio, Torrefazione Caffe Roen, Lavazza, Frez, Etolia, Kaffa, Hotspot Coffee, Origo Kaffe, Millstone, Boss Coffee, Flogers Cafe House, Starbucks, Folgers, Maxwell House, Seattle’s Best, Eight o’ Clock, etc.

 

Pretul incepe de la 40 lei per kilogram si poate depasi 600 lei kilogramul ( ex. Columbia Geisha Honey Nanolot ). O cafea boabe buna poate fi cumparata la preturi cu putin peste 100 lei kilogramul. Referinta la kilogram este comercial, generica si trebuie raportata la continutul textului.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva soiuri de cafea boabe:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

cafea-boabe-davidoff-cafe-espresso-57-500-gCafea Boabe Davidoff Café Espresso 57, 500 g

Tip cafea: Boabe
Tip bautura: Espresso
Gramaj: 500 g
Utilizare: Cafetiera / Espressor

VEZI DETALII SI PRET

lavazza-gusto-forte-vending-cafea-boabe-1kgLavazza Gusto Forte Vending cafea boabe 1kg

Tip cafea: Boabe
Aroma cafea: Robusta
Gramaj: 1000 g
Utilizare: Cafetiera / Espressor / Aparate de vending

VEZI DETALII SI PRET

espresso-premiumEspresso Premium

Tip cafea: Boabe
Tip bautura: Espresso
Gramaj: 1000 g
Utilizare: Espressor

VEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: