Care este cea mai buna tigaie ceramica? Ce caracteristici sa urmaresti la o tigaie ceramica?

( cea mai buna tigaie ceramica | tigaie din invelis ceramic)

 

In ofertele producatoriilor de ustensile pentru bucatarie: vase, tacamuri, cutite, tigai, pahare etc., suntem informati despre aparitia de noi si noi produse imbunatatite. Acestea ne pot usura cu mult munca atunci cand gatim sau ne bucuram de mancare.

Orice clasificare a acestora poate fi valabila, dar in principal sursa de incalzire si tipul de alimente pentru care pot sa fie folosite vor aduce principalele diferente dintre ele. Daca este sa facem referire la tigai, acesta trebuie sa poata fi folosita pe cel putin cu una din urmatoarele variante de incalzire: gaz, electric, inductie, vitroceramica sau chiar toate sursele. De asemenea pot fi facute clasificari in functie de: structura constructiva, straturi de protectie, marime, forma, destinatie,mod de utilizare etc.

Unii bucatari sau gospodine, in ultimii ani, inlocuiesc vechile tigai cu cele ceramice. Altii le folosesc in continuare noile achizitii in paralel cu cele vechi. Calitatile acestora, in coparatie cu vechile ustensile, sunt superioare in realizarea unor produse culinare.

Tigaiile ceramice conform producatorilor si utilizatorilor, au o serie calitati superioare, fiind fabricate conform unor tehnologii noi de ultima generatie, desi ceramica este unul din cele mai vechi materiale folosite in cele mai diverse domenii. La tigaile cu straturi protectoare intalnim invelisuri unistrat sau multistrat, pe structuri constructive din fonta, otel, inox , cupru, titan, tabla, aluminiu etc. care si ele la randul lor, determina calitatile functionale ale acestora. Cu cat stratul ceramic antiaderent este mai performant iar  materialul constructiv este calitativ si asigura o difuzie uniforma si constanta a caldurii, cu atat calitatile tigaii sunt cresc.

cea-mai-buna-tigaie-ceramica-abctop-ro-2

Dimensiunile cel mai frecvent folosite in bucatarii sunt: 22, 24, 26 si 28 cm. In comert dimensiunile standard incep cu 12 cm si pot depasi, uneori 38 cm, in funcie de capacitatea necesara de pregatire a hranei. Tigaia cu diametrul de 28 cm, in mod uzual, este denumita si tigaia bucatarului fiind frecvent folosita in bucatariile profesoniste.

Tipul cel mai frecvent de tigaie, intalnit aproape in fiecare bucatarie, este modelul universal / clasic / standard, pe care unii bucatari  il asociaza frecvent conceptului de tigaie. Este piesa de baza a bucatariei, fiind cea mai folosita de  oricare gospodina sau bucatar, si permite pregatirea celor mai multe  tipuri de preparate culinare.

Tigaile ceramice sunt la moda, in ultimul timp si pretul lor este suficient de accesibile. Au o buna conductibilitate iar proprietatile lor  termice sunt influentate de structura constructiva : cupru, fonta, otel, inox, aluminiu, tabla etc. si calitatea stratului ceramic de protectie. Asigura o buna pregatire a diferitelor feluri de alimente, fara arderea sau prinderea lor de tigaie. Se curata usor si nu transmit gusturile de la un fel de mancare la altul.

Pot rezista la temperatui de aproape 450 de gade, de doua ori mai mari decat alte tipuri de tigai. Unii nutritionistii recomanda sa nu se depaeasca temperatura de 180 sau 200 de grade la prepararea hranei.

Un avantaj pozitiv al acestor tigaii este ca in procesul de prajire utilizeaza o cantitate mica de ulei, fapt ce asigura un bun echilibru calitatii hranei.

 

Cum alegi cea mai buna tigaie ceramica?

 

Daca vrei sa achizitionezi cea mai buna tigaie ceramica, pentru bucatarie – pentru ca acest fapt a devenit o necesitate, iar in ultimul timp sunt “la moda”, “te sfatuieisc” in primul rand sa-ti faci un inventar realist al bucatriei si al bugetului pe care poti sa-l acorzi acestui demers. Nu neglija evidenta si starea surselor de incalzire, plitele: cu gaz, inductie, ceramica, din fonta, cuptorul, gratarul etc. Nu ai terminat, urmeaza un proces de estimare a cantitatii, meniurilor si dinamicii zilnice a activitatilor specifice bucatariei tale. Abia dupa aceste etape poti sa-ti stabilesti cerintele.

Ofertele on-line iti prezinta o varietate mare de posibilitati, care pot satisface cele mai sofisticate pretentii. De aceea este bine sa :

1. Verifici numele producatorului, traditia, garantia asigurata si cosecventa in domeniu;

2. Stabilesti modelul de tigaie ceramica utila bucatariei tale, pe care poti sa o folosesti corect si cu succes in activitatile culinare zilnice sau periodice ( unliversala, pentru clatite, tip grill, pentru legume etc. );

cea-mai-buna-tigaie-ceramica-abctop-ro-1

3. Verifici greutatea tigaii. Unii specialisti considera ca o tigaie mai grea are baza / fundul mai gros / dublu, este construita din materiale cu o termoconductibilitate mai buna: fonta, otel, inox etc.;

4. Cercetezi numarul de straturi constructive, a celor de protectie si a proprietatilor oferite de acestea, conform prospectului de insotire;

5. Controlezi forma si dimensiunile vasului, daca iti poate asigura prelucrarea cantitatii necesare de alimente intr-o singura repriza. Pentru uzul casnic se folosesc, de regula, tigai cu diametrul 22, 24, 26 cm si mai rar 28 cm. La tigaile rotunde caldura se distribuie uniform pe cand la cele patrate colturile au temperaturi diferite;

6. Aspectezi elementele ergonometrice si accesorile oferite. De obicei, bucatarii sau gospodinele cu experienta, atunci cand cumpara o tigaie, oala sau alt vas de bucatarie prefera, ca masura de prevedere, sa le cumpere cu capacul potrivit. Un capac bun din sticla sau metalic, depaseste cu foarte putin suma 30 lei. Un alt lucru recomandat – este preferabil ca manerul sa fie metalic sau detasabil, pentru a folosi tigaia si la cuptor, atunci cand este cazul.

cea-mai-buna-tigaie-ceramica-abctop-ro-5

7. Verifica cu atentie modul de inclazire precizat de producator in prospectul tigaii ceramice. De ex: nu toate modelele se pot utiliza pe surse de incalzire cu inductie- baza / fundul tigaii trebuie sa aiba proprietati feromagnetice, pentru incalzirea prin inductie magnetica, dar majoritatea modelelor permit utilizare termoconductiei. Optim este sa alegi o tigaie care sa permita folosirea tuturor suselor de caldura din dotarea bucatariei.

8. Controlezi stabilitate tigaii. Baza ( fundul ) sa fie stabil, drept, sa poata fi asezat perfect orizontal pe sursa de caldura, sa fie cat mai gros, astfel incat energia de incalzire sa se distribuie echilibrat si uniform in interiorul vasului.

cea-mai-buna-tigaie-ceramica-abctop-ro-4

9. Fii foarte atent sa nu fie ciobita, zgariata, ovalizata sau deformata. Stratul / rile de protectie trebuie sa fie uniforme si sa nu prezinte denivelari, urme superficiale, pete sau declorare

10. Te asiguri tigaia pe care doresti sa o cumperi se echilibreaza pe sursa de incalzire ( tigaia se potriveste cu susa iar aceasta nu depaseste baza ( fundul ) tigaii.

11. Preferi un model cu indicatorul de temperatura exceptional– Thermo-Spot / Termpospot, pentru ca in ultimul timp au aparut si modele cu aceasta facilitate.

 

Pretul

Pretul incepe de la 50 lei si poate depasi cu putin 150 lei. Cele care pot fi folosite pe toate sistemele de incalzire, inclusiv inductive, depasesc 200 lei.

 

Producatori

Brand-uri: Tefal, Bialetti, Hendi, Luigi Fererro, Heinner, CS-Solingen Schimitter Morinox, Ballarini, Vanora, Peterhof, Dhendi, Dekassa, Demeyere, SOLA, Lava, Perfect Home, Copper Crafts, AMT Gastroguss etc..

 

Garantia

Garantia orice tigaie trebuie cumparata cu documentele aferente de certificare. Cele profesionale produse de firme cu traditie in domeniu, sunt mai scumpe dar pot avea garantie de 5, 10, 25 ani sau mai mult.

 

Tinand cont de cele mentionate anterior, in continuare iti recomand cateva modele de tigai ce sunt apreciate in piata:

( *pentru mai multe detalii despre produse sau pentru a afla pretul, click pe titlul acestora sau pe butonul din tabel )

tigaie-tefal-ceramic-colors-inductieTigaie Tefal Ceramic Colors

• Tip produs: tigaie ceramica
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Diamentru: 24 cm
• Material: ceramica
• Altele: ceramic Colors

VEZI DETALII SI PRET

tigaie-bialetti-ceramic-ok-rosu-28-cmTigaie Bialetti Ceramic Ok Rosu 28 cm

• Tip produs: tigaie universala
• Sursa de caldura: gaz, electric, vitroceramic
• Diamentru: 28 cm
• Material: aluminiu / interior ceramic
• Altele: Strat ceramic

VEZI DETALII SI PRET

sistem-de-gatit-doublettaSistem de gatit Doubletta

• Tip produs: tigaie ceramica
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Diamentru: 26 cm
• Material interior ceramica
• Altele: sistem de gatit cu joasa presiune

VEZI DETALII SI PRET

 

tigaie-hendi-280x52-mmTigaie Hendi 280×52 mm

• Tip produs: tigaie ceramica
• Sursa de caldura: toate sursele de caldura
• Dimensiuni: 280×52 cm
• Material: aluminiu + ceramic
• Altele: maner lemn

VEZI DETALII SI PRET

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest

Mesaj: